Bezdrátová maus

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Bezdrátová maus

Příspěvekod fulda » stř 01 úno, 2012 9:42 am

Pokračování ze sekce OffTopic

Pokud to někoho zajímá, tak tu anténu jsem potřeboval na tohle.
Je to jednoduchá bezdrátová myš, jedna základnovka umožňuje současnej provoz až 8 myší, pracuje na kmitočtu 868MHz.

Vlastní maus:
Obrázek

Vnitřek:
Obrázek

Fotka ve stínu, aby byl vidět display:
Obrázek

Barevná a černobílá verze:
Obrázek

Z jiného úhlu:
Obrázek

Barevná verze, snad je čitelný i display:
Obrázek

male zvire píše:fulda: takže jestli to dobře chápu, tak k NanoX připojím základnu (=1 XPressNet adresa) a k tomu můžu připojit 8 ovladačů a potom další základnu a další a další... dokud nevyčerpám všechny kanály který to umí používat?
Super!

Až na to, že kanál je danej od výroby podle toho, jakej je osazenej krystal na VF části (na druhém obrázku ta stříbrná placička 5x3mm vedle antény), takže to používá jen jeden kanál.

male zvire píše:Neplánuješ i bezdrátovou MiniMaus (klidně ve verzi s rot. enkodérem)?

To ne, to by bylo moc komunikace, takhle je to jednosměrné a totálně jednoduché, ale MiniMaus už potřebuje obousměrnou komunikaci a slušnou kvalitu přenosu, to bych do ní musel dát něco sofistikovaného jako třeba to WiFi, BlueTooth, nebo ZigBee a tím se z toho stane strašně komplikované zařízení.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Re: Bezdrátová maus

Příspěvekod Petr Zatrepalek » stř 01 úno, 2012 1:27 pm

Tak tomuhle řikám frajerská modelařina! Klobouk dolů!
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod fulda » stř 01 úno, 2012 2:02 pm

Děkuji za kompliment, ale musím přiznat, že to moc dobrá modelařina není, protože právě tu modelářskou část jsem dost odfláknul (krabičku jsem podřel, vypínač u barevné má křivou dírku a u černobílé verze mi vystupuje display nad škatuli a jedno tlačítko má šišatou dírku)
fulda

Příspěvekod Petr Zatrepalek » stř 01 úno, 2012 3:29 pm

fulda píše:Děkuji za kompliment, ale musím přiznat, že to moc dobrá modelařina není, protože právě tu modelářskou část jsem dost odfláknul (krabičku jsem podřel, vypínač u barevné má křivou dírku a u černobílé verze mi vystupuje display nad škatuli a jedno tlačítko má šišatou dírku)

No jo, ale FUNGUJE a za HUBIčKU! :D
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod atiTT » stř 01 úno, 2012 5:35 pm

Presne, funguje to.
Aj ja som si to odskúšal.
Ale Fulda,
keď už ovládač tak prečo sa nevymyslí niaký taký ako je multimaus a minimaus kombinácia?
Minimaus , pri ktorej sa dajú uložiť mená lokomotív? Programovanie a ovládanie výhybiek je absolútne zbytočné...
atiTT

Příspěvekod fulda » stř 01 úno, 2012 7:37 pm

Jména lokomotiv mají několik nedostatků.
Nedají se sdílet a je potřeba je někde ukládat, procesory které tady používáme mají kapacitu kolem 250 znaků, takže pokud pro jednu lokomotivu použiju 15, tak si mohu uložit jména patnácti lokomotiv a to je celkem k ničemu. Nemá cenu tyhle hračky srovnávat třeba s Zentrale Pro, tohle je hračka pokud si chci s lokotkou obejít kolejiště, nebo projet po modulišti. Jak v jednej diskuzi poznamenal Paco - stejně na ten display nikdo nekouká, neškodilo by ho vypnout.
fulda

Příspěvekod vvitty » čtv 02 úno, 2012 12:08 am

Kdepak, neskodilo by tam dat LCD :D Min to zere :D
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod fulda » čtv 02 úno, 2012 9:04 am

Nebo e-ink? to nežere skoro nic :mrgreen:
fulda

Příspěvekod fulda » čtv 02 úno, 2012 4:53 pm

fulda

Příspěvekod harttman » pon 21 kvě, 2012 9:54 am

Tak jsem si taky postavil bezdrát podle Fuldy. Maximální spokojenost. Signál fungoval na 30m přes dvě stěny. Dále už to nemnělo smysl zkoušet. Ovládáni se dá celkem rychle zapamatovat. Postavím si ještě tu na ovládáni více funkcí.
Dobrá práce Fuldo.
Obrázek
Obrázek
harttman

Příspěvekod zdeno » čtv 14 čer, 2012 2:49 pm

tohle se ti podarilo, mam chut vyzkouset to prekopat na Loconet. Je to uplne jiny protokol a tak to bude muset byt projekt na zelene louce. Musim jeste progooglovat weby, ci neco uz neni hotove.
---
Podle mne bude nejvetsi problem vic ovladacu nez tri, kdy se to bude hadat. V zasade se to da obejit pres dva kmitocty 484 a 868 MHz, ale stejne to bude max 6 ovladacu najednou. Pokud pouzijem na ovladani USART na 4,8kHz, tak tri ovladace je maximum. Ale i to by mohlo byt zajimave.
zdeno

Příspěvekod fulda » pát 15 čer, 2012 8:16 am

celkem běžně 8 ovladačů a to jen proto, že pro víc jak 8 na jedno XpressNet zařízení se potřebuje komplikovanější registrace.
Mimochodem - podle norem nelze na 868 použít víc než 20% času, takže minimálně ti musí fungovat 5 zařízení a pokud je člověk rozumnej a použije nějaké chytré řešení, tak se na těch 8 v pohodě dostane.
fulda

Příspěvekod zdeno » pát 15 čer, 2012 11:41 am

="fulda"Mimochodem - podle norem nelze na 868 použít víc než 20% času,

Norma je 1% casu pro jeden ovladac, takze 10mS muze jeden ovladac vysilat. Problem je, ze prenosovy protokol je na 4800Baudu a to neni zadna velka slava. Pokud uvazujem adresu, rychlost a funkce, tak se dostanu na 4 bajty na paket, i s kontrolnim bajtem je to 5-bajtovy paket.
Jedine reseni, ktere vidim je pouzit devitibitovy prenos a devaty bit pouzit jako rozliseni zacatku paketu. Potom by se to veslo vsechno do 4 bajtu, vcetne kontroly. Nevim, jak mas resene kolizni vysilani, kdyz neni zpetna vazba, tak je to hazard jak vysity. Mam s tim urcite zkusenosti a ty nejsou moc dobre. Cim vyssi je pocet vysilacich zarizeni, tim je to horsi. Pri poctu nad
30 zarizeni, je uspesnost doruceni je asi 20%.
20 je asi 40%.
10 je asi 70%.
8 je asi 80%
6 je asi 95%
4 je asi 99%
Takze 6 zarizeni je optimum, zpetna vazbe je zajistena pres "oči" a to se da zvladnout.
Jeste tu je jedna moznost, kterou jsem napisal Sindymu, hadam pospekuluje a neco vymysli.

AhoJZ
zdeno

Příspěvekod fulda » pát 15 čer, 2012 12:22 pm

Mno a teď jedno kouzlo - nemá cenu vysílat neustále, stačí při změně, která je opravdu málo často, přecejen normální člověk je schopnej zmáčknout tačítko tak 30x za vteřinu a to používá jen když zrychluje a nebo zastavuje.
Dále vysílám pouze popis změny a ne požadovanej stav - takže stačí 4 bity na typ a 4 bity na stav (typ 1 = rychlost, stav je + nebo - a ještě EStop; typ 2 = funkce a stav je číslo funkce která se změnila; typ 3 a 4 je volba loko prvni pulka a pak druha pulka) Navic se posílá identifikace ovladače a preambule. Nicméně i tak je tam spousta času a jak říkám, pokud použiješ řešení podle pánů Boer a More a né podle Bruteho a Forceho, tak je tam spousta času.
fulda

Příspěvekod zdeno » pát 15 čer, 2012 2:35 pm

pekne kouzlo ;)
vysilani pri zmene je samozrejmost, nema cenu vysilat stejne pakety. Dobry napad je posilat jen zmeny a to si definovat podle sveho. To znamena neposilat vsechny informace jako celek, ale jen to, co se zmenilo. Potom se to ale musi upravit a udelat rozdeleni na tri druhy paketu ,
identifikace paketu +adresa ,rychlost a smer > 1000_0aaa / 00sr_rrrr / neg. EXOR
identifikace -//- , funkce F0 az F4 > 1001_0aaa / 00sf_ffff / neg EXOR
identifikace -//- , funkce F5 az F12 > 1010_0aaa / 000v_ffff / neg EXOR
takze si treba nadefinovat tri druhy paketu po 3 bajty Opcode + adresa - prikaz - kontrola
---
Mam averzi proti bezhodnotovym prikazum, tim myslim, ze se inkrementuje nebo dekrementuje neznamy stav. Problem je ve stracenych paketech, kdy je moznost neshody. Proto davam prednost posilani konkretnich hodnot. Pokud pouzivas tlacitka, je to mozne, ale pokud by se pouzil potenciometr nebo enkodery, tak by to asi nebylo dobre.
zdeno

Další

Zpět na DCC v praxi