Centrála Uhlenbrock s Daisy II - problém

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Centrála Uhlenbrock s Daisy II - problém

Příspěvekod Zippich » stř 10 čer, 2026 8:38 am

Ivan píše:Zkusil bych jednoduché testy:
- jiný kabel?
- jiný ovladač?
- Daisy připojit k jiné centrále?

Dík, ale odpojil jsem všechny výstupy a i tak zelená dioda na centrále pořád stejně bliká, beze změny, i když zdroj funguje...
Zippich

Příspěvekod fulda » stř 10 čer, 2026 8:45 am

Zippich píše:
fulda píše:Něco takového jsem neviděl. Ale první, na co bych se podíval je napájecí zdroj.
Respektive - chová se to stejně v zásuvce LocoNet-T i LocoNet-B?

LocoNet-T i LocoNet-B se chovají stejně. Zdroj dává 16,5V, ale v kolejích jsem naměřil jen kolísajících 5,5...

Já tedy vycházím z toho co jsi napsal na začátku:
Zippich píše:Postihla mě další elektronická kletba. Displej ovladače bliká stejně jako zelená dioda centrály asi 1x za 2 sekundy a nic nefunguje. Nevíte co to je a jak se toho zbavit?

To sice na videu není moc vidět, ale mám pocit, že se probouzí nějaká pomalá ochrana, která bývá typická pro zdroje a ne pro centrálu. Pochopitelně se nebavíme o jednorázovém změření napětí na zdroji, ale o průběžné měření v čase, kdy centrála "bliká". Jedna z metod, které se používají když máš k dispozici jen kapesní měřák je, že si vezmeš dva tenké špendlíky a napíchneš si kabel skrz izolaci. Izolepou si ke špendlíkům chytneš dráty z měřáku a opatrně to celé zapneš. Na měřáku pak sleduješ, jestli je napětí dostatečně stabilní v čase.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod fulda » stř 10 čer, 2026 8:55 am

Zippich píše:Díky za info. Mám jen běžný multimetr, ale je zřejmé, že na výstupu není odpovídající napětí, takže to vidím nejspíš na novou centrálu. Vrtat se v tom neumím. Tahle sloužila asi 6 let, což není moc...

Mno, jestli tuhle budeš vyhazovat, tak to se ochotně hlásím o její záchranu. Zatím se zdá, že centrála je v pohodě.

Znovu a znovu opakuji. Diskuze o měření napětí v kolejích jsou totálně k ničemu a většinou jen vedou k tomu, že si člověk ověří, kdo si nedokázal ani přečíst návod ke svému měřícímu přístroji a jen machruje z buzzwordama.
fulda

Příspěvekod fulda » stř 10 čer, 2026 9:02 am

HonzaM píše:Bohužel mám multimetr deklarující True RMS a správnou hodnotu kolejového DCC napětí nezměří.

Jediný správný měřák na měření kolejového napětí je TENTO, to ví přece každý.
fulda

Příspěvekod Zippich » ned 14 čer, 2026 10:57 am

Problém pokračuje. Myslel jsem, že odešla centrála, koupil jsem novou, připojil, zapnul a po vteřině se taky zřítila do tohodle stavu, kdy zelená dioda a displej blikají a nic nefunguje: https://www.youtube.com/watch?v=BmYaMxflhVk
V okamžiku zapnutí jsem měl na kolejích lokomotivu, protože jsem neočekával další zradu, ale byla to chyba. Teď nevím, kde je příčina problému.
Otázky: Co může tu centrálu takhle odkouřit? Lokomotiva, problém v kolejišti? Jak ho identifikovat a odstranit? A co s centrálou? V návodu se píše, že reset do továrního nastavení se provádí ovladačem, ale ten nekomunikuje. Pomalu propadám trudomyslnosti...
Zippich

Příspěvekod Zdenek Valter » ned 14 čer, 2026 11:09 am

Zippich píše:Problém pokračuje. Myslel jsem, že odešla centrála, koupil jsem novou, připojil, zapnul a po vteřině se taky zřítila do tohodle stavu, kdy zelená dioda a displej blikají a nic nefunguje: https://www.youtube.com/watch?v=BmYaMxflhVk
V okamžiku zapnutí jsem měl na kolejích lokomotivu, protože jsem neočekával další zradu, ale byla to chyba. Teď nevím, kde je příčina problému.
Otázky: Co může tu centrálu takhle odkouřit? Lokomotiva, problém v kolejišti? Jak ho identifikovat a odstranit? A co s centrálou? V návodu se píše, že reset do továrního nastavení se provádí ovladačem, ale ten nekomunikuje. Pomalu propadám trudomyslnosti...

No a to máš jen jeden ovladač?
Zdenek Valter

Příspěvekod Zippich » ned 14 čer, 2026 11:18 am

Zdenek Valter píše:No a to máš jen jeden ovladač?

Ano. Pak mám jen freda bez displeje. Ale ovladačem to nebude, když ho vytáhnu, dioda centrály bliká pořád stejně, jako by neměla napětí. Předpokládám, že jiný ovladač by se choval stejně.
Zippich

Příspěvekod Zdenek Valter » ned 14 čer, 2026 11:32 am

Zippich píše:
Zdenek Valter píše:No a to máš jen jeden ovladač?

Ano. Pak mám jen freda bez displeje. Ale ovladačem to nebude, když ho vytáhnu, dioda centrály bliká pořád stejně, jako by neměla napětí. Předpokládám, že jiný ovladač by se choval stejně.

No zkoušel jsi ten druhý ovladač?
I s ním se centrála rozbliká?
Zdenek Valter

Příspěvekod Zippich » ned 14 čer, 2026 12:15 pm

Zdenek Valter píše:...I s ním se centrála rozbliká?

Rozbliká se i sama bez jakýchkoli výstupů.
Zippich

Příspěvekod fulda » ned 14 čer, 2026 2:38 pm

Zippich píše:Problém pokračuje. Myslel jsem, že odešla centrála, koupil jsem novou, připojil, zapnul a po vteřině se taky zřítila do tohodle stavu, kdy zelená dioda a displej blikají a nic nefunguje: https://www.youtube.com/watch?v=BmYaMxflhVk

Nechtěl bych bejt za chytrého, ale TADY jsem psal, že bych chybu v centrále nečekal. A TADY na začátku posledního odstavce píšu o podezření na zdroj a doporučuju to proměřit se špendlíkama.

A stále platí, že pokud by jsi tu "starou" vyhazoval, tak ti s radostí dám kód na zásilkovnu, aby jsi mi jí mohl poslat.
fulda

Příspěvekod Zippich » ned 14 čer, 2026 2:55 pm

fulda píše:Nechtěl bych bejt za chytrého, ale TADY jsem psal, že bych chybu v centrále nečekal. A TADY na začátku posledního odstavce píšu o podezření na zdroj a doporučuju to proměřit se špendlíkama.
A stále platí, že pokud by jsi tu "starou" vyhazoval, tak ti s radostí dám kód na zásilkovnu, aby jsi mi jí mohl poslat.

Zdroj je nový a stalo se totéž. Teď mám centrály se stejným problémem dvě. Pokud mi pomůžeš ten problém vyřešit, tak ti jednu z nich klidně dám a ani mi nemusíš psát, že "to máš pro vnoučata" ;-)
Zippich

Příspěvekod Zdenek Valter » ned 14 čer, 2026 3:53 pm

Ještě pár možná hloupých otázek - zapojuješ to vždy do stejné zásuvky elektrického rozvodu?
Zkoušel jsi to připojit jinde v jiné místnosti?
Zdenek Valter

Příspěvekod Zippich » ned 14 čer, 2026 4:15 pm

Zdenek Valter píše:Ještě pár možná hloupých otázek - zapojuješ to vždy do stejné zásuvky elektrického rozvodu?
Zkoušel jsi to připojit jinde v jiné místnosti?

Ano, beze změny...
Zippich

Příspěvekod fulda » ned 14 čer, 2026 4:30 pm

Zippich píše:Zdroj je nový a stalo se totéž. Teď mám centrály se stejným problémem dvě. Pokud mi pomůžeš ten problém vyřešit, tak ti jednu z nich klidně dám a ani mi nemusíš psát, že "to máš pro vnoučata" ;-)

Pro začátek udělej ten experiment s měřením zdroje. Pochopil jsi o co mi jde?

Já tedy takovou centrálu doma mám, jen v modré a s nápisem Tillig. Změř ten zdroj a pak budeme pokračovat. Při troše štěstí bych mohl tu co mám doma rozebrat a podívat se, co je tam schopné takhle pomalu oscilovat.
fulda

Příspěvekod Zippich » ned 14 čer, 2026 8:27 pm

Test zdroje proveden pomocí vousaté 5W-žárovky z auta, a ok. Svítí stabilně. Tak jsem v zoufalství rozlousknul škatulku a pomocí integrované humanoindní zkoušečky, ukazováku, zjistil, že jeden z těch černých pavoučků topí, takže bude asi proraženej a to asi vinou té čerstvě ozvučené BR93 od Pika, která stála na kolejích...
Zippich

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi