PacoMouseCYD

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: PacoMouseCYD

Příspěvekod fulda » ned 19 dub, 2026 5:18 pm

Ivan píše:Nějak mi to rozdělovalo objednávku, asi dle dodavatelů, přijde to pak najednou?

Najednou přijde to, co má stejnou dopravu.
Tedy třeba TOHLE má dopravu "Choice", ta je rychlá (do konce měsíce)
Když k tomu přihodíš TOHLE, tak se to sloučí. Dá ti to dopravu zdarma a přijde to najednou.
Naopak když k tomu přidáš TOHLE, tak se to nesloučí, tohle má pomalou dopravu (polovina května). Ani ti to nedoplní cenu na potřebných 220 Kč.

Některé komponenty se v některé dopravě koupit vůbec nedají. Například baterku t=měř rychle nedostaneš rychlou dopravou (nebo bude doprava stát raketu).
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Pater » pon 20 dub, 2026 7:31 am

V příloze najdete obrázky (upravené pro PacoMouse) některých loko ČD/ČSD
CD.ZIP
(187.76 KiB) 22 krát
N, DCC, NanoX, Rocrail, Paterweb
Pater

Příspěvekod kpt.Budha » pon 20 dub, 2026 7:43 am

Super, moc díky.
kpt.Budha

Příspěvekod Ivan » pon 20 dub, 2026 10:16 am

fulda píše:
Ivan píše:Nějak mi to rozdělovalo objednávku, asi dle dodavatelů, přijde to pak najednou?

Když k tomu přihodíš TOHLE, tak se to sloučí. Dá ti to dopravu zdarma a přijde to najednou.
Naopak když k tomu přidáš TOHLE, tak se to nesloučí, tohle má pomalou dopravu (polovina května). Ani ti to nedoplní cenu na potřebných 220 Kč.

Některé komponenty se v některé dopravě koupit vůbec nedají. Například baterku t=měř rychle nedostaneš rychlou dopravou (nebo bude doprava stát raketu).

Dík, uvidím. Já to nahazel do košíku dle odkazu v návodu, vše ještě bylo skladem (baterka se tvářila mezi posledními) a zaplatil. Tak uvidím, jak to bude chodit. Kdo jim doručuje, pošta?

Jinak na to nespěchám... Kdoví kdy se k tomu dostanu.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod jipol57 » pon 20 dub, 2026 10:50 am

Podle návodu, jdou nastavit funkce tlačítka BOOT. Rád bych ho použil na okamžité nouzové zastavení všeho, ale bez vypnutí napájení, kdyby to šlo. Mám to na svých ovladačích, když se blíží srážka.
Už mě napadlo, že si tlačítko přidám na přední desku, když jsem potom našel, že jsem vymyslel vymyšlené.
https://files.homepagemodules.de/b85197 ... 37d42.jpeg
Ale když to v menu nastavím, tak se nic neděje, a všechno jede dál. Taky "Posun", když nastavím, tak nic. Nevím teda co se má na "Posun" dít. Ostatní možnosti, které tam jsou fungují.
Funkce "Posun", je asi v českém návodu nazvaná "Manévry". Ale nestane se nic, když ho nastavím. Ale já bych rád to Nouzové zastavení.
jipol57

Příspěvekod HonzaM » pon 20 dub, 2026 11:10 am

Ivan píše:
fulda píše:

Dík, uvidím. Já to nahazel do košíku dle odkazu v návodu, vše ještě bylo skladem (baterka se tvářila mezi posledními) a zaplatil. Tak uvidím, jak to bude chodit. Kdo jim doručuje, pošta?

Jinak na to nespěchám... Kdoví kdy se k tomu dostanu.

Doručuje to pošta.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod fulda » pon 20 dub, 2026 7:15 pm

Ivan píše:Dík, uvidím. Já to nahazel do košíku dle odkazu v návodu, vše ještě bylo skladem (baterka se tvářila mezi posledními) a zaplatil. Tak uvidím, jak to bude chodit. Kdo jim doručuje, pošta?

Bohužel platí, to co je v návodu. Tedy že pokud na obchod existují odkazy, tak zdražuje. Ten displej na odkazu z návodu je teď za cca 480, ten na odkazu o zásilkách je za 217 ve stálé ceně a ve welcome deal (jeden kus pro první nákup) krátkodobě klesnul na 21 korun (včetně poštovného). To se pochopitelně za krátkou dobu změní. Berte to jako informaci, že kdo váhá, může teď využít krátkodobou dobrou cenu.
Doručuje to, kdo je v kraji nejlevnější. V poslední době je to nejčastěji pošta, ale bývá to i zásilkovna, nebo třeba weedo, intime a tak.
fulda

Příspěvekod fulda » pon 20 dub, 2026 7:31 pm

jipol57 píše:Podle návodu, jdou nastavit funkce tlačítka BOOT. Rád bych ho použil na okamžité nouzové zastavení všeho, ale bez vypnutí napájení, kdyby to šlo. Mám to na svých ovladačích, když se blíží srážka.
To si nejsem jistej, jestli jde. Tedy jestli to podporují všechny obsluhované centrály. Ale jelikož jsem ovladače od centrál nepsal, tak to spíš nevím než vím.

jipol57 píše:Už mě napadlo, že si tlačítko přidám na přední desku, když jsem potom našel, že jsem vymyslel vymyšlené.
https://files.homepagemodules.de/b85197 ... 37d42.jpeg
Vymyšlené je to opravdu dlouho. Třeba TADY je na to takové malé udělátko.
Spíš tedy je škoda, že ten tvůj odkaz je na obrázek z nějakého fóra a mimo to fórum se nezobrazuje.

jipol57 píše:Ale když to v menu nastavím, tak se nic neděje, a všechno jede dál. Taky "Posun", když nastavím, tak nic. Nevím teda co se má na "Posun" dít. Ostatní možnosti, které tam jsou fungují.
Funkce "Posun", je asi v českém návodu nazvaná "Manévry". Ale nestane se nic, když ho nastavím. Ale já bych rád to Nouzové zastavení.
a-ha, "manévry" mi asi někde unikly, podívám se.
Každopádně je to vlastnost ovladače a platí, jak je napsáno - tedy ovladač posílá zhruba poloviční rychlost, než je bez posunu.

Jestli nefunguje ten centrál stop, udělej nějaké video, ať se máme o čem bavit.
fulda

Příspěvekod jipol57 » pon 20 dub, 2026 8:14 pm

Obrázek je z Tvého dřívějšího odkazu. Ten předposlední.
https://www.stummiforum.de/t241914f7-Pa ... msg2919021
Se divím, že se nezobrazí, jen samotný obrázek. Já když na to kliknu tak se ukáže.

Central Stop, okamžité zastavení všeho, bez vypnutí napájení, umí i ROCO MM. Je tam možnost si nastavit s vypnutím, nebo bez. Taky ovladač Zavovi, má tu možnost nastavení. Centrálu mám odemčenou z21Start.

Ještě pro upřesnění. Zatím nemám připojený enkodér. Ale ťuknutím na budík, se nastaví rychost, a mašina jede. Když ťuknu v oblasti 0, začne brzdit.
A když jede a stisknu BOOT (s nastaveným nouzovým zastavením), tak se nic nestane a mašina jede dál. Neřeším teď vypnutí kolejí. Nestane se vůbec nic. Všechno ostatní, Jako F-ka, když nastavím, tak funguje.

Ten Posun (Manévry), se mně taky nic neděje, ale tam je asi závislost otáčení enkodéru na budík. To u mě bude tím, že nemám zatím enkodér.

Mně jde hlavně o ten Central Stop. Ten bych chtěl mít poruce.

Video sem neumím. Ale co by na něm mělo být jiného, než že se zmáčknutím nic nestane, a mašina a všechny jedou dál.
jipol57

Příspěvekod Zlámalík » pon 20 dub, 2026 10:32 pm

Video sem dát nejde. Resp. jde - nahrát na YouTube či jinam a dát sem odkaz.
Jen poznámka stranou - fórum má aktuálně asi 45 000 souborů s přílohami, které zabírají 13 GB.

Zpět k věci: je nutné, aby Posun posílal poloviční rychlost, když se to nastavuje i v dekodéru?
Odhlédnu od toho, že je to podle mne zbytečné tak jako tak, a zejména u ovladačů, které mají knoflík a kde se to krásně reguluje.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Pavel-HP » úte 21 dub, 2026 3:26 am

U čudlíku posun, půjde spíš o správné rozsvícení pozičních světel a ta rychlost bude jako bonus.
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Pavel-HP

Příspěvekod jipol57 » úte 21 dub, 2026 7:29 am

Zlámalík: Bohužel jsem takový asociál, že nemám účet YT. Ani FB a podobné. Ještě tak diskuze, a hlavně tato, která je pro mě velkým přínosem. Díky za ní.

To co popisujete k Posunu, pánové, jsou věci nastavitelné v dekodérech loko, nebo funkčními tlačítky. Pro posun to bývá F3. Ta by se dala nastavit tl. BOOT.
Ale tady mně dává smysl, jedině poměr nastavování enkodéru, vůči nastavené rychosti. Jako že dejme tomu, pěti kroky enkodéru nastavím na budíku rychlost 50, v normálním režimu, tak v "posunu to bude rychlost 25. Ono se při té aktivaci Posun, taky změní barva těch čísel v budíku.
Tohle mi dává smysl, a zatím to bez enkodéru nevyzkouším, a jak jsem to popsal, tak to asi funguje, když se mění ta barva čísel.
Ale já bych nejraději ten Central Stop.
V českém prostředí nazvaný "Nouzově odpojit". A na to se mně nic neděje. Podle názvu by asi měl vypnout koleje. Mně se nestane nic. A přitom mám čistokrevnou ROCO centrálu, s protokolem z21. Ne klon, který se z21, taky funguje.
Ještě připomenu. Central Stop se u jiných ovladačů dá nastavit s vypnutím kolejí, nebo jen vše okamžitě zastaví, ale napětí v kolejích zůstává. To preferuji já, že po obnovení, zvukovky znovu nestartují. (stejně se tomu nevyhnu při zkratu na nepřehozené výhybce)
jipol57

Příspěvekod fulda » úte 21 dub, 2026 7:29 am

jipol57 píše:Obrázek je z Tvého dřívějšího odkazu. Ten předposlední.
https://www.stummiforum.de/t241914f7-Pa ... msg2919021
Se divím, že se nezobrazí, jen samotný obrázek. Já když na to kliknu tak se ukáže.
A-ha, už rozumím. To jsem minule špatně pochopil.
(Fórum nechce být image serverem pro jiná fóra, to je celkem logické a taky se jedná o obsah nahraný třetí osobou a tak dále)

jipol57 píše:Central Stop, okamžité zastavení všeho, bez vypnutí napájení, umí i ROCO MM. Je tam možnost si nastavit s vypnutím, nebo bez. Taky ovladač Zavovi, má tu možnost nastavení. Centrálu mám odemčenou z21Start.
Ano, pro ExpressNet je Estop Broadcast celkem běžná funkce, ale svět není jen ExpressNet.

jipol57 píše:Ještě pro upřesnění. Zatím nemám připojený enkodér. Ale ťuknutím na budík, se nastaví rychost, a mašina jede. Když ťuknu v oblasti 0, začne brzdit.
A když jede a stisknu BOOT (s nastaveným nouzovým zastavením), tak se nic nestane a mašina jede dál. Neřeším teď vypnutí kolejí. Nestane se vůbec nic. Všechno ostatní, Jako F-ka, když nastavím, tak funguje.
OK, tohle už jsem schopen vyzkoušet, tak se na to o víkendu podívám.
Jenom taková drobnost - nemáš aktivovanej nějakej zámek? Estop je případ funkce, kterou většina zámků omezuje.

jipol57 píše:Ten Posun (Manévry), se mně taky nic neděje, ale tam je asi závislost otáčení enkodéru na budík. To u mě bude tím, že nemám zatím enkodér.
Posun, tak jak je implementovaný na ovladači, tak se bez enkodéru moc neprojeví. A znovu a důrazně opakuju, je to ovladačovej posun a ten se chová jinak než posun aktivovaný funkcí. Pokud máte dekodéry s komfortním posunem, bude pro vás mnohem praktičtější používat funkci dekodéru.

jipol57 píše:Mně jde hlavně o ten Central Stop. Ten bych chtěl mít poruce.
Rozumím.

jipol57 píše:Video sem neumím. Ale co by na něm mělo být jiného, než že se zmáčknutím nic nestane, a mašina a všechny jedou dál.
Teď už mám větší přehled, co hledáš, tak už to není tak důležité.
fulda

Příspěvekod jipol57 » úte 21 dub, 2026 7:43 am

fulda píše:Jenom taková drobnost - nemáš aktivovanej nějakej zámek? Estop je případ funkce, kterou většina zámků omezuje.

Nevím který zámek myslíš, ale když funguje u ostatních ovladačů, tak asi nic zamčeno nebude. Ještě mám mnoho SimpleMausů. Taky od Paco a od Tebe. Tam je tlačítko okamžitý stop, jen pro konkrétní mašinku.

O Posunu, jsem napsal výše, a myslím si že funguje, jen to bez enkodéru nevyzkouším.
jipol57

Příspěvekod fulda » úte 21 dub, 2026 8:14 am

jipol57 píše:Nevím který zámek myslíš, ale když funguje u ostatních ovladačů, tak asi nic zamčeno nebude. Ještě mám mnoho SimpleMausů. Taky od Paco a od Tebe. Tam je tlačítko okamžitý stop, jen pro konkrétní mašinku.

Mluvím o zámku o kterém se píše v kapitole 9 návodu (Nastavení ⇒ Zámek):
návod píše:Pokud jsme v klubu nebo půjčíme PacoMouseCYD hostovi, některé možnosti lze uzamknout, aby se předešlo nežádoucím situacím.
...
POZOR: Aktivace kteréhokoli z těchto zámků deaktivuje tlačítko , aby se zabránilo ponechání kolejí bez proudu v celém modelovém kolejišti klubu.
fulda

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi