Ozvučení vozů

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Ozvučení vozů

Příspěvekod Sarge » čtv 22 led, 2026 7:56 pm

Ahoj. Napadla mě taková asi hodně bláznivá myšlenka na kterou bych se rád zeptal. Zabýval se už někdy někdo v minulosti možností ozvučit... vagóny? Je mi jasné že i kdyby to nakrásně šlo bylo by to asi pekelně drahé a pořád nedokonalé. Představoval bych si že na základě rychlosti by se mohl nějak periodicky opakovat zvuk kdy kola přejíždějí spoje kolejnic plus při zastavování zvuk pištících brzd. Na což s láskou vzpomínám ale je to dnes už docela vzácnost. Minimálně na koridoru, stejně jako ony tipické zvuky "tudum tudum". Ještě pokročilejší by mohlo být pokud by v místě výhybek byl ukryt magnet který by "řekl" vozu že přejíždí výhybku a opět na základě rychlosti by se přehrál patřičný zvuk.
Jenže jedna ze základních věcí kterou netuším a zatím jsem nedohledal je, jak vlastně takový zvukový projekt vzniká a jak se s ním pracuje. Mám (velmi omezené) zkušenosti s Audaciti a Cool Edit pro ale... netším. Tak třeba se tohoto dotazu někdo chytne :) A nebo mi řeknete že je to blbost roku 26.
Sarge

Re: Ozvučení vozů

Příspěvekod romino » čtv 22 led, 2026 8:46 pm

ZIMO ma na ozvuvenie voznov FS dekodery. Je to zvukovy dekoder bez motoru. Momentalne je P22, ale uz je pripraveny aj N18. Projekt sa moze nahrat rovnaky ako do masiny, alebo s programom ZSP aj vytvorit vlastny.
romino

Příspěvekod zdeno » čtv 22 led, 2026 9:04 pm

asi bude problem odber tech vagonu !! Ono zvukove dekodery jsou docela zrouti !!
zdeno

Příspěvekod Jacek » ned 25 led, 2026 10:22 am

Něco takového už dávno vymyšlené je pro lokomotivy
https://jacek-modely.cz/ms-projekty-akt ... chy-trate/

Použít to pro nějaký zvukový projekt čistě pro vozy by problém nebyl, i když si moc neumím představit praktické využití. Možná jeden dekodér jen v posledním vozu delší soupravy.
Přejíždění výhybek, resp. ovládání takového zvuku je asi neřešitelné. Jednak mám těchto sad ruchů na výběr až moc, výhybky obyčejné/koridorové, mosty železné/betonové, tunely, atd. Jednak čím zvuk spustit jen v konkrétním krátkém úseku a sladit s délkou zvuku.
Ozvučit každý jeden vůz by bylo velmi drahé a výsledný zvuk jen jeden velký nerozeznatelný hluk.

romino:
o dekodérech FS jsem dosud nevěděl, nicméně chtělo by to pro tento účel malý drátový dekodér. Plux a next těžko půjde použít do vozů, kde už nějaká deska s osvětlením je.
Stránky o modelové železnici TT, digitál, zvuky http://www.jacek-modely.cz
Jacek

Příspěvekod romino » ned 25 led, 2026 10:25 am

Urcite budu aj dalsie varianty. N18 a P22 su prve. FS dekodery suburcene hlavne do suprav s riadiacim voznom. Odber samotneho dekoderu neni tak drasticky. Samotny dekoder sa pohybije niekde okolo 30-50mA.
romino

Příspěvekod Sarge » ned 25 led, 2026 8:52 pm

Díky za odpovědi i od těch nejpovolanějších. Moje myšlenka na ozvučení vznikla když jsem si hrál s párou 555 a která při zabrždění do stání lehce zaskřípe. Vzpoměl jsem si jak jsem jako děcko tenhle zvuk (dávno už ne u páry) miloval. Zatím co dospělí si uši zakrývaly, za mě to bylo čím víc, tím líp. Pak mě napadl zvuk zabouchávání dveří při rozjezdu a právě zvuk výhybek. Tam už ale by to bylo jak píšete extrémě složité aby to dávalo nějak smysl. Most by byl taky paráda ale opět, jak píšete. Stáhl jsem si výše zmíněné programy a až bude chvíle, podívám se po nějakých tutoriálech. Jen se možná zeptám, je k experimentování třeba i nějaký HW nebo se to dá i simulovat v SW. Nějaké základy scriptování, jelikož se motám okolo her mám, tak snad by to do začátku mohlo stačit.
Sarge

Příspěvekod Miloš Pavlát » pát 20 úno, 2026 11:05 am

Jacek píše:Jednak mám těchto sad ruchů na výběr až moc, výhybky obyčejné/koridorové, mosty železné/betonové

Šlo by to vyřešit zvukovým modulem závislého na přítomnosti vozidla v konkrétním místě kolejiště s reproduktorem v blízkosti daného prvku?
Miloš Pavlát
Přechod z poloviční nuly na plnotučnou nulu.
Miloš Pavlát

Zpět na DCC v praxi