Ozvučení jednotky Abellio (TT - PIKO 47246)

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Ozvučení jednotky Abellio (TT - PIKO 47246)

Příspěvekod Zdenek B. » ned 20 črc, 2025 1:10 pm

Zkušenost, kterou jsem nenašel a řešení hledal docela dlouho.

Třídílná jednotka Abellio je na pohled velmi hezká, o koupi rozhodla dcera :D, nakonec jsem se rozhodl ji digitalizovat a hlavně uzvučit.
Použil jsem originály - dekodér XP 5.1 PluX16 (PIKO 56502) a k němu SUSI modul TT Sound Kit Talent 2 (PIKO 46191).

Jednotku i dekodér s modulem jsem pořídil asi před rokem. První šel do patice dekodér, vše OK.
Pro zvuk jsem musel rozebrat celý jeden vůz, do toho se i moc nechtělo. Když k tomu došlo, modul zarytě mlčel.
Pokus č.1 - jiný reproduktor - nic.
Usilovné hledání na netu - na jednom německém fóru jsem našel, že dekodér nemá zapnutý SUSI výstup (asi logická věc). Protože k dekodéru byl přiložený leták s popisem CV pouze do 46, uvěřil jsem "ověřenému" návodu na nastavení CV57. Opět nic.
Dál jsem hledal, ale v podstatě to šlo k ledu. Občas jsem něco opakovaně prohledal, nic nového. Nedávno jsem to už nevydržel a napsal na info PIKO. K mému překvapení mi odpověděli, že na desce mají chybu a SUSI konektor nemá přivedený jeden pól napájení. Je to na jejich stránkách FAQ pro TT, od půlky února.
OK, proletovaná spojka, SUSI stále mlčí.
Následovala trocha další korespondence s PIKO, kdy mi nakonec poslali odkaz na kompletní manuál k dekodéru. A tady byla druhá chyba, SUSI se aktivuje CV47 = 1. Před tím jsem raději dekodér resetoval CV8 = 8

Shrnuto - pokud použijete originál dekodér + SUSI modul, proletujte spojku na desce (https://www.piko-shop.de/en/fragen-zu-tt.html) a v dekodéru zapněte SUSI rozhraní CV47 = 1.

Třeba někomu z Vás výše uvedená zkušenost pomůže.

Zdeněk
Zdenek B.

Zpět na DCC v praxi