Bobina E499 005 - DCC osvětlení

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Bobina E499 005 - DCC osvětlení

Příspěvekod Sarge » pon 02 čer, 2025 7:39 am

Zdravím.
Pořídil jsem si výše zmíněnou lokomotivu a osadil ji digitálním dekodérem ZIMO (MX630). Když jsem ji zkusil projet, zjistil jsem že světla na jedné straně neustále svítí a nejde je nijak zhasnout (spolu s tím i osvětlení kabiny). Vrátil jsem zpět analogouvou propojku a zkusil analog. Tady bylo vše v pořádku (stejně jako na prodejně když se zkusmo projela). Po opětovném vrácení dekodéru už vše fungovalo normálně. Považoval jsem to tedy za nějakou anomálii. Po čase jsem mašinu znovu vytáhl abych projel nové vozy a problém je zpátky. Nemám bohužel po ruce druhý stejný DCC dekodér abych ověřil jestli je chyba v něm ( stejně to bude trochu složitější, pokud se problém projeví "někdy"). Chci se proto zeptat jestli někdo už podobný problém neřešil a nemáte s tím nějaké zkušenosti? Děkuji.
Sarge

Re: Bobina E499 005 - DCC osvětlení

Příspěvekod vvitty » pon 02 čer, 2025 9:34 am

Pokud je to novy dekoder tak je potreba nastavit v dekoderu kdy maji svitit jaka svetla. A take vypnout SUSI.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod Sarge » pon 02 čer, 2025 10:36 am

To by předpokládám být měl. Aspoň jsem ho tak kupoval. Ještě jsem se ale s tím nikdy nesetkal. Stejných ZIMO dekodérů v modelech MTB mám už víc a nic takového jsem nikdy nastavovat nemusel. O SUSI jsem četl v návodu ale jen v tom smyslu pokud chci zvlášť ovládat světlo (a teď nevím jestli kabinu nebo horní reflektor) tak musím SUSI vypnout a fyzicky přerušit kontakt na plošném spoji v lokomotivě.
Sarge

Příspěvekod vvitty » pon 02 čer, 2025 12:00 pm

Tak v prvni rade chybi uvedeni meritka.
Pokud to sviti trvale i kdyz jsou vsechny funkce vypnute tak to muze byt samozrejme zavadou na plosnem spoji v modelu, asi nejjednodussi je se s tim stavit na prodejne kde byl model zakoupen, tam Vam jiste radi pomohou :)
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod Sarge » pon 02 čer, 2025 12:28 pm

Tak pokud to hraje roli, TT.
S tou prodejnou je to složitější - musel bych se dostat někdy do Peček což se teoreticky dá stihnotu nějakou Sobotu. Předtím jsem ale chtěl zjistit jestli není problém v něčem co sám dokážu vyřešit / odstranit. Ale "v nejhorším" tam s tím samozřejmě zajedu.
Sarge

Příspěvekod radula63 » pon 02 čer, 2025 1:14 pm

Sarge píše:Zdravím.
Pořídil jsem si výše zmíněnou lokomotivu a osadil ji digitálním dekodérem ZIMO (MX630). Když jsem ji zkusil projet, zjistil jsem že světla na jedné straně neustále svítí a nejde je nijak zhasnout (spolu s tím i osvětlení kabiny). Vrátil jsem zpět analogouvou propojku a zkusil analog. Tady bylo vše v pořádku (stejně jako na prodejně když se zkusmo projela). Po opětovném vrácení dekodéru už vše fungovalo normálně. Považoval jsem to tedy za nějakou anomálii. Po čase jsem mašinu znovu vytáhl abych projel nové vozy a problém je zpátky. Nemám bohužel po ruce druhý stejný DCC dekodér abych ověřil jestli je chyba v něm ( stejně to bude trochu složitější, pokud se problém projeví "někdy"). Chci se proto zeptat jestli někdo už podobný problém neřešil a nemáte s tím nějaké zkušenosti? Děkuji.

Na všech TT modelech MTB s paticí PLUX 16 i NEXT 18 je potřeba dekodér nastavit! To, co ti problikává v DCC s nenastaveným dekoderem při zapnutých pozičkách je osvětlení interieru (nesvítí, bliká) a to je způsobeny daty na SUSI výstupech dekoderu. Přerušení plošky na DPS je jen pro možnost samostatného reflektoru.
ZIMO dekodery řady MX , MN i MS nastavuji takto :
PLUX 16

CV1= DCC adresa, (případně dlouhé adresy je nutno nastavovat v CV17 + CV18 a v CV 29)
CV61=97 (alternativní přiřazení funkcí - tabulka mapování bez posunu vlevo)
CV33=1 , CV34=2 (bílé pozičky dle směru tlač. F0)
CV35=12 (červené pozičky pod tlač. F1)
CV36=64 (reflektor pod tlač. F2)
CV37=3 (bílé pozičky na oba směry při F3 posun)
CV39=128 (interiér ovládán tlač. F5)
CV127=1 , CV128=2 (směrová závislost červených poziček)
CV124=151 (vypnutí SUSI, tlač.F3 posun, tlač.F4 vypnutí rozjezdové a brzdové křivky)

Pro dekodery s paticí NEXT 18 je pouze jiné nastavení v CV127 a CV128 - CV127=2 a CV128=1
Raďula63
MPK - moduly plzeňského kraje
KŽM Praha 3
Psi štěkají, karavana jede dál
radula63

Příspěvekod Sarge » pon 02 čer, 2025 2:00 pm

Díky, až budu doma, vyzkouším. Já zatím když pořídím novou loko ji jen zkušebně projedu po okruhu abych viděl jestli je v pořádku a ukládám, než bude hotové kolejiště. Nechávám proto na všech zatím adresu pro ovládání na CV3 a s nastavovaním obecně si chci hrát až později. Ale i jiného modelu (včetně jiné MTB bobiny) jsem se s ničím takovým nesetkal.
Sarge

Příspěvekod Bedlisch » pon 02 čer, 2025 2:10 pm

radula63 píše:.....
PLUX 16

CV1= DCC adresa, (případně dlouhé adresy je nutno nastavovat v CV17 + CV18 a v CV 29)
CV124=151 (vypnutí SUSI, tlač.F3 posun, tlač.F4 vypnutí rozjezdové a brzdové křivky)
....

Radku brzdi, takhle to být nemůže. MS a MN mají jiné přiřazení výstupů na piny než měly MX, takže nastavení CV bude jiné. Nechce se mi to hledat, ale typl bych, že to tvoje je pro MX.
Bedlisch

Příspěvekod radula63 » pon 02 čer, 2025 8:50 pm

Bedlisch píše:
radula63 píše:.....
PLUX 16

....

Radku brzdi, takhle to být nemůže. MS a MN mají jiné přiřazení výstupů na piny než měly MX, takže nastavení CV bude jiné. Nechce se mi to hledat, ale typl bych, že to tvoje je pro MX.

Ano, nastavení je pro MX630, MX648. Z MX mi to pasuje i na MS, do MN jsem to ještě nezkoušel (MN s MS bude asi stejný , jasně MN bez zvuku, MS se zvukem). Dekoder MX 648 a MS (nevím teď z hlavy číslo) , oba PLUX 16 a tohle nastavení světel mi šlo nastavit stejně. Netvrdím, že celý nastavení dekodérů je stejný, ale ve světlech se mi stejný zdají.
Naposledy upravil radula63 dne pon 02 čer, 2025 9:03 pm, celkově upraveno 2
Raďula63
KŽM Praha 3
radula63

Příspěvekod radula63 » pon 02 čer, 2025 8:55 pm

Sarge píše:Díky, až budu doma, vyzkouším. Já zatím když pořídím novou loko ji jen zkušebně projedu po okruhu abych viděl jestli je v pořádku a ukládám, než bude hotové kolejiště. Nechávám proto na všech zatím adresu pro ovládání na CV3 a s nastavovaním obecně si chci hrát až později. Ale i jiného modelu (včetně jiné MTB bobiny) jsem se s ničím takovým nesetkal.

Všechny modely MTB s PLUX 16 a možností osvětlení kabiny a nezávislého reflektoru jsou zapojeny stejně , tedy bardotky, brejlovci, motoráky (zde nemají samostatný reflektor) i bobiny, spíše jsi se toho nevšimnul, nebo ti to už někdo ten dekoder nastavil.
Raďula63
KŽM Praha 3
radula63

Příspěvekod Sarge » úte 03 čer, 2025 7:08 am

Vzal jsem si včera do ruky dva modely - Brejlovce a zmíněbou Bobinu. Opravdu po HW stránce po sejmutí kastle se jedná defakto o ientické modely.
Každopádně jsem zkusil cvičně prohodit dekodéry a problém přetrvává. Jejích nastavením to tedy si myslím nebude. Oba by měli být v továrním nastavení, čerstvě otevřené po dodání z e-shopu. Zde okdaz na youtube video kde jsem se to pokusil nahrát: https://youtu.be/CGEM7jbDx3M
Sarge

Příspěvekod Bedlisch » úte 03 čer, 2025 7:15 am

Tak dáme trochu osvěty :-)
Máš tam:

To znamená, že tlačítkem F5 spínáš výstup FA6. Ovšem takový výstup u MS480/481P16 či MN300P16 NEEXISTUJE (klikni na obrázek níže). Takže těžko by to mohlo fungovat. Ostatní světla budou v pohodě. Jen časem asi bude u MS a MN problém s CV61=97 a bude se to muset řešit pomocí CV201.
Přílohy
MX648_MS480.jpg
Bedlisch

Příspěvekod Bedlisch » úte 03 čer, 2025 7:18 am

Sarge píše:Vzal jsem si včera do ruky dva modely - Brejlovce a zmíněbou Bobinu. Opravdu po HW stránce po sejmutí kastle se jedná defakto o ientické modely.
Každopádně jsem zkusil cvičně prohodit dekodéry a problém přetrvává. Jejích nastavením to tedy si myslím nebude. Oba by měli být v továrním nastavení, čerstvě otevřené po dodání z e-shopu. Zde okdaz na youtube video kde jsem se to pokusil nahrát: https://youtu.be/CGEM7jbDx3M

Problém přetrvává u dekoderu nebo mašiny? Pokud u dekoderu doporučuji nejdřív resetovat nastavení a znovu nastavit. Pak mrknout, jestli v patici nezůstal třeba vodivý molitan. Pokud nic nepomůže, pak reklamace.
Bedlisch

Příspěvekod Sarge » úte 03 čer, 2025 7:40 am

Bedlisch píše:
Sarge píše:Vzal jsem si včera do ruky dva modely - Brejlovce a zmíněbou Bobinu. Opravdu po HW stránce po sejmutí kastle se jedná defakto o ientické modely.

Problém přetrvává u dekoderu nebo mašiny? Pokud u dekoderu doporučuji nejdřív resetovat nastavení a znovu nastavit. Pak mrknout, jestli v patici nezůstal třeba vodivý molitan. Pokud nic nepomůže, pak reklamace.

Pardon za nejasné vyjádření. Problém přetrvává u lokomotivy.

Tak dáme trochu osvěty :-)
Máš tam:

To znamená, že tlačítkem F5 spínáš výstup FA6. Ovšem takový výstup u MS480/481P16 či MN300P16 NEEXISTUJE (klikni na obrázek níže). Takže těžko by to mohlo fungovat. Ostatní světla budou v pohodě. Jen časem asi bude u MS a MN problém s CV61=97 a bude se to muset řešit pomocí CV201.

Přiznám se že těmto věcem (zatím) až tak nerozumím. každopádně moje dekodéry jsou MX
Sarge

Příspěvekod vvitty » úte 03 čer, 2025 8:03 am

Pokud problem pretrvava u lokomotivy doporucuji ji odeslat k zarucni oprave.
vvitty

Zpět na DCC v praxi