Roco centrála jako Booster

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod radeksindy » čtv 22 lis, 2018 11:42 am

TTmili:
Dovolím si do toho vstoupit. K LocoNetu nemusí být LocoNet zesilovač. Ten je potřeba pouze pokud chceš zesilovač přes LocoNet ovládat nebo jeho stav nějak na dálku sledovat nebo řešit. Doporučuji se zesilovači ROCO 10764 úplně vyhnout. Jednak kvůli vypínání a ochraně, ale i kvůli neexistenci gavanického oddělení. Pokud chceš tři zesilovače, pak by si při použití 10764 byl nucen do elektrických opičáren, které má TT skupina v Brně (viz popis na jejich stránkách). Cokoli jiného bude fungovat (Spax, Lenz, Tams, Digikeijs ...)
radeksindy
 
Příspěvky: 2296
Registrován: stř 25 dub, 2007 12:50 pm

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod Dancer » čtv 19 kvě, 2022 11:09 pm

Mám dotaz ohledně DR5000 a kostky 10764. Chtěl bych při zkratu třeba na výhybce (kdy se zastaví všechny mašiny) mít možnost tu výhybku přestavit, než se obnoví napájení v kolejích. Dá se to udělat kombinací DR5000 a kostky? Při propojení obou komponent vyrobéným kabelem se při zkratu odpojí obě zařízení. Jestli se to už někde řešilo, tak se omlouvám. Nemohu to najít.
TT, centrála DR5000, sw- Traincontroller 7 gold
Dancer
 
Příspěvky: 140
Registrován: sob 28 črc, 2012 6:58 pm

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod sidlo » pát 20 kvě, 2022 5:09 am

Já to se svou NanoX řešil tak, že jsem výstup DCC rozdvojil. Ten pro příslušenství jsem připojil přímo. Ten pro trakci jsem připojil přes dvoupólový vypínač. Při zkratu se trakce odpojí a příslušenství funguje dál. Po odstranění zkratu se trakce vypínačem opět připojí. Stojí to pár korun a je to blbuvzdorné.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 3221
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod zdeno » pát 20 kvě, 2022 5:57 am

sidlo píše:Já to se svou NanoX řešil tak, že jsem výstup DCC rozdvojil. Ten pro příslušenství jsem připojil přímo. Ten pro trakci jsem připojil přes dvoupólový vypínač. Při zkratu se trakce odpojí a příslušenství funguje dál. Po odstranění zkratu se trakce vypínačem opět připojí. Stojí to pár korun a je to blbuvzdorné.

ja to delam podobne, mam dva boostry Vedzes a jeden je na trakci a druhy na prislusenstvi.
Pokud nastane zkrat, tak se automaticky odpoji prislusny booster a druhy funguje spollu s ovladaci, ktere su napajene z centraly.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 2361
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod BohousP » pát 20 kvě, 2022 6:31 am

Dancer píše:Mám dotaz ohledně DR5000 a kostky 10764. Chtěl bych při zkratu třeba na výhybce (kdy se zastaví všechny mašiny) mít možnost tu výhybku přestavit, než se obnoví napájení v kolejích. Dá se to udělat kombinací DR5000 a kostky? Při propojení obou komponent vyrobéným kabelem se při zkratu odpojí obě zařízení. Jestli se to už někde řešilo, tak se omlouvám. Nemohu to najít.

Ten kabel má úmyslně zapojenou zpětnou vazbu pro přenos "odpojování". Stačí tento vodič E odpojit. Více http://www.fucik.name/masinky/roco2cde/
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2707
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod D » pát 20 kvě, 2022 6:56 am

BohousP:
> Stačí tento vodič E odpojit.
Ale fuj.

Zesilovač Roco 10761 neumí odpojit koleje při zkratu, umí jen zkrat detekovat a poslat tuto informaci centrále (E). Teprve centrála odpojí napájení všeho.

----

Dancer:
Možností je několik:
  1. Levná - vypínač zařazený v cestě DCC do kolejí, ale ne do příslušenství (dle sidlo a zdeno). Když je zkrat, vypneš vypínačem napájení kolejí, nahodíš centrálu po zkratu, přepneš výhybku do správné polohy, zapneš vypínačem koleje.
  2. Drahá - vyměníš zesilovač za chytřejší, který umí odpojit jen napájený obvod, například Roco 10805. Takový zesilovač sám po konci zkratu zapne DCC do kolejí. Výhybky jsou řízeny signálem přímo z DCC centrály.
  3. Vlastní - doplníš zesilovač Roco 10761 dalším obvodem, který odpínání zajistí (principiální schéma našeho konvertoru). Výhybky jsou opět řízeny samostatným signálem vedoucím mimo zesilovač.
Uživatelský avatar
D
 
Příspěvky: 1284
Registrován: sob 27 úno, 2010 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod BohousP » pát 20 kvě, 2022 7:44 am

Netvrdím, že Roco odpojí obvod. Pouze centrála nedostane tuto informaci. Tím pádem, pokud dojde ke zkratu v obvodu napájeném z Roco, centrála nevypne. Obvod za Roco se musí chránit např. žárovkou. Je to taková z nouze cnost ...
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2707
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod sidlo » pát 20 kvě, 2022 8:06 am

Když už se bavíme o drahých řešeních a sklouzli jsme k centrále DR5000, pak se nabízí kompletní řešení Digikeijs booster DR5033 https://www.digikeijs.com/en/dr5033-dcc-booster-3-amps-power.html.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 3221
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod belgarat » pát 20 kvě, 2022 8:18 am

D: je nekde schema k vasemu udelatku pro Roco 10761 ?
TT ep. IVa-b; analog + NanoX, DR5000. Pseudoprogramator, pindac nesmyslu
http://modelwiki.klfree.net
belgarat
 
Příspěvky: 2100
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod Zdenek Valter » pát 20 kvě, 2022 10:56 am

belgarat píše:D: je nekde schema k vasemu udelatku pro Roco 10761 ?

Není snažšší si postavit spax?
Zdenek Valter
 
Příspěvky: 2032
Registrován: pon 09 říj, 2006 2:38 pm
Bydliště: Ústí n.L.

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod D » pát 20 kvě, 2022 2:15 pm

belgarat:
Schéma booster konvertoru není veřejné. Autorem je Martin.

Popis vlastností konvertoru máme na webu, plní požadavky našeho klubu, dokáže plně nahradit Spax a oproti němu má několik vylepšení a nižší cenu.

Principiálně: Vstupem je DCC. Při detekci zkratu na výstupu (signál E), vypnutém DCC na vstupu nebo po stisku nouzového tlačítka se spustí časovač. Po dobu nutnou k ochlazení přetížených koncových tranzistorů zesilovače konvertor pomocí relé odpojí DCC výstup a vydává akustické i optické upozornění na chybu. Poté se pokusí opět připojit výstup. V případě trvající chyby se cyklus opakuje.

Vzhledem k tomu, že Roco již zesilovače 10761, 10764 ani 10765 neprodává, směřujeme klubovou pozornost k jiným možnostem.
Uživatelský avatar
D
 
Příspěvky: 1284
Registrován: sob 27 úno, 2010 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod Davca » pát 20 kvě, 2022 6:56 pm

Zdravím,
v Karviné jsme před x lety také zkusili potunit běžně dostupné zesilovače ROCO 10764 a dodnes je na klubovém modulišti používáme. Úprava spočívala v dodání obvodu potřebného k ovládání relé které odpojuje výkonový výstup. Využilo se detekce zkratu svitem červené LED k níž se přibastlil optočlen. Díky přepínači lze zesilovač provozovat buď jako zesilovač tovární (centrálou je ovladač MM) nebo s funkcí odpojení zátěže pro modulové ježdění. O vývoji podobného stroje u kolegů z Brna jsme tehdy neměli potuchy a tak to také dopadlo - koncové tranzistory chladíme pidi-ventilátorem, při odpojení přetíženého obvodu je slyšet siréna jak z Titaniku a po odstranění příčiny zkratu si musíme zesilovač vždy "nahodit" manuálně stiskem patřičného tlačítka. Právě nutnost stisku tlačítka ("nahození" relé) ale působí výchovně a tak si obsluhy stanic či fírové dávají většího majzla při stavění vlakových cest nebo jízdě po stanici. :) V současné době jezdíme s centrálou z21 START a aktivní wi-fi, ale staré dobré "kostky" fungují tak jak mají. Jak se ale zmínil D, i u nás bude třeba začít přemýšlet nad tím, co bude až ROCO-kostky začnou odcházet do věčných lovišť.

David
Davca
 
Příspěvky: 201
Registrován: sob 22 bře, 2014 8:28 pm
Bydliště: Bohumín

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod Zdenek Valter » sob 21 kvě, 2022 10:47 am

D píše:belgarat:
Schéma booster konvertoru není veřejné. Autorem je Martin.

Popis vlastností konvertoru máme na webu, plní požadavky našeho klubu, dokáže plně nahradit Spax a oproti němu má několik vylepšení a nižší cenu.

Jaké máte vylepšení oproti spaxu? V čem je ta úspora?

Přiznám se, že při použití spaxu mne ani nenapadlo řešit přechod mezi spaxy nějakým dalším udělátkem ....
Zdenek Valter
 
Příspěvky: 2032
Registrován: pon 09 říj, 2006 2:38 pm
Bydliště: Ústí n.L.

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod D » pon 23 kvě, 2022 10:00 am

Zdenek Valter:
Když jsem se poprvé setkal se Spaxem, musel být tenkrát ještě po každém zkratu odpojen od napájení, nedával zvukové znamení o výpadku a neřešil možné tepelné přetížení koncových stupňů. Konvertor ještě hlídá vstupní DCC signál, aby do zesilovače Roco nešlo stejnosměrné napětí, které zesilovač může přenést do výstupu, a umožňuje nám připojení Stop tlačítka. Pořizovací cena konvertoru byla méně než třetinová oproti Spaxu. V dané době jsme vlastnili dostatek zesilovačů Roco, pořízení dalších bylo dostupné, levné a mimo klubová setkání jsme je používali i na provoz domácích kolejišť.

Nás do jisté události také nenapadlo řešit přechod mezi Spaxy nějakým dalším udělátkem. Na klubových setkáních se nám nic podobného zatím nestalo, proto udělátko zvané úsekovník pomalu přestáváme používat. O to větší důraz klademe na prvotní kontrolu přechodů kolejí mezi dvěma samostatně napájenými úseky.
Uživatelský avatar
D
 
Příspěvky: 1284
Registrován: sob 27 úno, 2010 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod Zdenek Valter » pon 23 kvě, 2022 12:25 pm

D píše:Zdenek Valter:
Když jsem se poprvé setkal se Spaxem, musel být tenkrát ještě po každém zkratu odpojen od napájení, nedával zvukové znamení o výpadku a neřešil možné tepelné přetížení koncových stupňů. Konvertor ještě hlídá vstupní DCC signál, aby do zesilovače Roco nešlo stejnosměrné napětí, které zesilovač může přenést do výstupu, a umožňuje nám připojení Stop tlačítka. Pořizovací cena konvertoru byla méně než třetinová oproti Spaxu. V dané době jsme vlastnili dostatek zesilovačů Roco, pořízení dalších bylo dostupné, levné a mimo klubová setkání jsme je používali i na provoz domácích kolejišť.

No nevím, spax přeci je na světě víc než 10 let ale já jsem se nikde nesetkal s tím, že by se musel vypínat z napájení při zkratu.
To že vás to vyšlo levněji, upravit Roco kostku, než postavit nový spax už chápu - díky za vysvětlení.
D píše:Zdenek Valter:
Nás do jisté události také nenapadlo řešit přechod mezi Spaxy nějakým dalším udělátkem. Na klubových setkáních se nám nic podobného zatím nestalo, proto udělátko zvané úsekovník pomalu přestáváme používat. O to větší důraz klademe na prvotní kontrolu přechodů kolejí mezi dvěma samostatně napájenými úseky.

Tady bych chtěl říci, že problém velmi pravděpodobně vznikl pávě kvůli těm Roco kostkám, protože při zkratu zřejmě jen omezí proud na maximální mez 3A který pouští do výstupu stále a proto bych je pro úpravu nedoporučoval.
Spax výstup při zkratu svůj výstup vypíná a cca 4x z vteřinu zkouší zda zkrat trvá. Proto si myslím, že je pro napájení trakce výrazně vhodnější. Taky jsem s ním problém nikdy neměl.
Pokud přeci zapojuji více boosterů do kolejiště je klíčové aby byly ve fázi, u našich spaxů v KŽM také nastavuji všude stejná napětí aby vyrovnávací proudy byly co nejmenší.
Třeba Zdeno má svůj vedzes odvozený ze spaxu a testuje při zkratu přepólování fází - na pevné části či moduliště to sice není potřeba, ale může to být šikovné ve zpětné smyčce...
Dnešní modifikace spaxů detekují jak zkrat tak i ztrátu DCC signálu.
Proto si myslím, že než si kupovat další roco kostku vyjde spax levněji a i proto, že se při zkratu na výstupu vypíná ho považuji za lepší a nejlevnější řešení napájení trakce DCC.
Zdenek Valter
 
Příspěvky: 2032
Registrován: pon 09 říj, 2006 2:38 pm
Bydliště: Ústí n.L.

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 návštevníků