Railjet Roco s osvětlením (74143)

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Railjet Roco s osvětlením (74143)

Příspěvekod Pater » pát 15 kvě, 2020 10:59 am

Deathlosopher píše:Já jsem našel manuál k dekodérům Zimo a tam to značí FA+číslo, proto jsem to tako napsal.

Tak promiň, on to každý značí jinak takže může být FA=FA1=FO1. Tento výstup může být označen jako bílý vodič. Na konektorech dekodérů jsou výstupy značeny stejně jako funkce, i když se dají přemapovat. Označení na konektoru je matoucí a právě proto spousta lidí mapování nerozumí. Příklad značení dalších výstupů: FB=FA2=FO2=F0r=žlutý vodič, FC=FA3=FO3=F1=AUX1= zelený vodič, FD=FA3=FO3=F2=AUX2= fialový vodič,...
Trochu jsem asi splantal dvě věci dohromady. To vypínání např. červených světel jsem myslel obecně, ne k tomu railjetu. Pokud je na railjetu červená a bílá na jeden výstup, tak pak bude stačit přemapovat jen jedno CV, ne?

Taky jsem psal obecně. Zase ti musím připomenout, že jsem tu soupravu neviděl, takže nevím, zda jsou světla pouze na straně řídícího vozu. Pokud jsou světla pouze na jedné straně soupravy, tak si ty zadní světla v následujícím textu odmysli. Asi jsi splantal červené s bílými. Psal jsem bílé vpředu a červené vzadu. Tím byl myšlen jeden výstup. Výstup pro opačný směr by měl zapojeny červené vpředu a bílé vzadu. Takže musíš přemapovat oba výstupy.
A vrátím se k tomu ovládání. Pokud chceš jakákoli světla ovládat samostatně, musí být také samostatně zapojena (samostatný výstup).
A dle toho manuálu to opravdu vypadá, že tam jsou jen 4 funkční výstupy. Ani neměli důvod tam dávat dekodér s více. Jsou využity všechny, i když u F6 ,,shunting mode" jsem si nevšiml, že by to něco dělalo a ani nevím, co by to mělo u řídicího vozu dělat.

Ano Plux16 má 4 funkční výstupy. Tak ten posun F6 vyzkoušej. Nemá ten řídící vůz horní a spodní bílá světla?
https://www.youtube.com/watch?v=18OFKwicOUs
N, DCC, NanoX, Rocrail, https://sites.google.com/view/pater
Uživatelský avatar
Pater
 
Příspěvky: 187
Registrován: stř 20 črc, 2011 4:52 pm
Bydliště: Karviná

Re: Railjet Roco s osvětlením (74143)

Příspěvekod Deathlosopher » pát 15 kvě, 2020 8:45 pm

Pater píše:Tak promiň, on to každý značí jinak takže může být FA=FA1=FO1. Tento výstup může být označen jako bílý vodič. Na konektorech dekodérů jsou výstupy značeny stejně jako funkce, i když se dají přemapovat. Označení na konektoru je matoucí a právě proto spousta lidí mapování nerozumí. Příklad značení dalších výstupů: FB=FA2=FO2=F0r=žlutý vodič, FC=FA3=FO3=F1=AUX1= zelený vodič, FD=FA3=FO3=F2=AUX2= fialový vodič,...

V pohodě, nic se neděje. :) Já jsem rád, že mi to někdo vysvětlí. :) Akorát u toho posledního příkladu by mělo být FD=FA4=FO4..., ne?
Pater píše:Taky jsem psal obecně. Zase ti musím připomenout, že jsem tu soupravu neviděl, takže nevím, zda jsou světla pouze na straně řídícího vozu. Pokud jsou světla pouze na jedné straně soupravy, tak si ty zadní světla v následujícím textu odmysli. Asi jsi splantal červené s bílými. Psal jsem bílé vpředu a červené vzadu. Tím byl myšlen jeden výstup. Výstup pro opačný směr by měl zapojeny červené vpředu a bílé vzadu. Takže musíš přemapovat oba výstupy.
A vrátím se k tomu ovládání. Pokud chceš jakákoli světla ovládat samostatně, musí být také samostatně zapojena (samostatný výstup).

Ano, světla na řídicím voze jsou jen na jedné straně, jak je stanoviště strojvedoucího. Už rozumím, jak jsi to myslel. Takže asi máme na bílé poziční světla první výstup a na červené druhý. Chápu to s tím zapojením. Ale lze tedy otočit funkci, že něco bude v základu svítit (např. konce) a fuknčním tlačítkem to vypnu? Ono je to asi zbytečné, když to můžu udělat naopak, ale spíše ze zvědavosti. :) Vím, že mám nějaké modely, kde se F0 zapnou přední i zadní světla a jiným F ty zadní vypnu a přední zůstanou.
Pater píše:Ano Plux16 má 4 funkční výstupy. Tak ten posun F6 vyzkoušej. Nemá ten řídící vůz horní a spodní bílá světla?
https://www.youtube.com/watch?v=18OFKwicOUs

Ten posun zkusím, nevím, co to je (už jsem to teda zkoušel, ale v rychlosti). Jinak ten řidičák je technicky stejný jako v tom videu. Takže další funkční výstup je na ta dálková vrchní světla. A na vnitřní osvětlení čtvrtý. S tím posunem jich ale pět, ne čtyři. :o Někde je něco jinak. :) Modely mám žel u kamaráda, snad se tam tento měsíc dostanu, abych to zkusil. Jsem dost zvědavý. :)
Deathlosopher
 
Příspěvky: 15
Registrován: sob 09 kvě, 2020 3:47 pm

Re: Railjet Roco s osvětlením (74143)

Příspěvekod Pater » sob 16 kvě, 2020 3:57 am

Deathlosopher píše: Akorát u toho posledního příkladu by mělo být FD=FA4=FO4..., ne?

Ano mělo, psal jsem to před obědem, tak jsem asi šilhal hlady. :lol:
Takže asi máme na bílé poziční světla první výstup a na červené druhý. Ale lze tedy otočit funkci, že něco bude v základu svítit (např. konce) a fuknčním tlačítkem to vypnu?

Přímo takhle asi ne, ale některé dekodéry disponují funkcí "vyloučení": jedním funkčním tlačítkem výstup sepneš a druhým funkčním tlačítkem můžeš ten samý výstup vypnout (vyloučit). To souvisí s tím, co už jsi napsal :
Vím, že mám nějaké modely, kde se F0 zapnou přední i zadní světla a jiným F ty zadní vypnu a přední zůstanou.

To znamená, že F0 spíná dva funkční výstupy a to další F jeden z těchto výstupů vyloučí.
S tím posunem jich ale pět, ne čtyři. :o Někde je něco jinak. :)

Funkčnímu tlačítku nemusí být přiřazen (namapován) žádný výstup. Když se podíváš do manuálu, tak funkci F6 není přiřazen žádný výstup.
U lokomotiv se používá funkce posunu pro snížení rychlosti na polovinu. Pro lepší manipulaci se při posunu vyloučí časy rozjezdu a zpomalení zadané v CV3 a CV4. Taky se vypnou zadní červená světla a zapnou zadní bílá (svítit budou bílá na obou stranách).
Tím se vracíme k otázce "Co by měla zapnutá funkce posunu u toho řídícího vozu dělat?"
N, DCC, NanoX, Rocrail, https://sites.google.com/view/pater
Uživatelský avatar
Pater
 
Příspěvky: 187
Registrován: stř 20 črc, 2011 4:52 pm
Bydliště: Karviná

Re: Railjet Roco s osvětlením (74143)

Příspěvekod Bedlisch » sob 16 kvě, 2020 9:44 am

Pater píše:Tak promiň, on to každý značí jinak takže může být FA=FA1=FO1. Tento výstup může být označen jako bílý vodič. Na konektorech dekodérů jsou výstupy značeny stejně jako funkce, i když se dají přemapovat. Označení na konektoru je matoucí a právě proto spousta lidí mapování nerozumí. Příklad značení dalších výstupů: FB=FA2=FO2=F0r=žlutý vodič, FC=FA3=FO3=F1=AUX1= zelený vodič, FD=FA3=FO3=F2=AUX2= fialový vodič,...

Rozhodně u ZIMO neplatí FA1= F0f a FA2=F0r, bacha na to. Jde o úplně jiné výstupy.
Bedlisch
 
Příspěvky: 262
Registrován: úte 09 lis, 2010 8:43 pm
Bydliště: Liberec

Re: Railjet Roco s osvětlením (74143)

Příspěvekod mpinta » sob 16 kvě, 2020 11:22 am

Funkční výstupy jsou na schématech označovány různě. Jde-li o základní konfiguraci, tedy o spínané napětí 12Vss, s proudovou zátěží kolem 100 mA (tedy pro připojení LED), je to označení FOf, FO1, Aux1, Out1 atd. Rovněž číslování bývá od nuly, od jedničky ... Je v tom trochu guláš, nenechte se tím zmást. Osbně používám FOf, FOr, FO1, FO2 atd. Je to Function Output (funkční výstup), tedy FO né F0 ("ó", né "nula").
V ý s t u p D a l š í a l t e r n a t i v n í o z n a č e n í
1 FOf Out0f i Out1 Aux0f i Aux1 Výstup 0 pro směr vpřed Výstup 1
2 FOr Out0r i Out2 Aux0r i Aux2 Výstup 0 pro směr vzad Výstup 2
3 FO1 Out3 Aux3 Výstup 1 Výstup 3
4 FO2 Out4 Aux4 Výstup 2 Výstup 4
5 FO3 a t d .
6 FO4
7 FO5
8 FO6
Označení funkčních výstupů (Function Output, FOn ).
Viz článek Lokodekodéry - mapování funkcí
Martin (LokoPin)
Uživatelský avatar
mpinta
 
Příspěvky: 683
Registrován: úte 08 led, 2008 11:55 am
Bydliště: Písek

Re: Railjet Roco s osvětlením (74143)

Příspěvekod Pater » sob 16 kvě, 2020 12:56 pm

Bedlisch píše:Rozhodně u ZIMO neplatí FA1= F0f a FA2=F0r, bacha na to. Jde o úplně jiné výstupy.

Ano, máš pravdu. Já jsem to přebral a už nekontroloval.
mpinta píše:V ý s t u p D a l š í a l t e r n a t i v n í o z n a č e n í
1 FOf Out0f i Out1 Aux0f i Aux1 Výstup 0 pro směr vpřed Výstup 1
2 FOr Out0r i Out2 Aux0r i Aux2 Výstup 0 pro směr vzad Výstup 2
3 FO1 Out3 Aux3 Výstup 1 Výstup 3
4 FO2 Out4 Aux4 Výstup 2 Výstup 4
5 FO3 a t d .
6 FO4
7 FO5
8 FO6

Je v tom bordel. Dovolím si vypůjčit obrázek od Jana Hlaváčka Obrázek.
A co je tedy pravda? Já vidím AUX1= F1,...
N, DCC, NanoX, Rocrail, https://sites.google.com/view/pater
Uživatelský avatar
Pater
 
Příspěvky: 187
Registrován: stř 20 črc, 2011 4:52 pm
Bydliště: Karviná

Re: Railjet Roco s osvětlením (74143)

Příspěvekod Bedlisch » pon 18 kvě, 2020 7:34 pm

Já bych to s dovolením viděl asi následovně:
1. F0f
2. F0r
3. AUX1 - alternativně FO1
4. AUX2 - alternativně FO2
a tak dále.
Ostatně viz normy jak NEM tak i NMRA:
https://www.morop.org/downloads/nem/de/nem658_d.pdf
https://www.nmra.org/sites/default/file ... .05.22.pdf
Bedlisch
 
Příspěvky: 262
Registrován: úte 09 lis, 2010 8:43 pm
Bydliště: Liberec

Re: Railjet Roco s osvětlením (74143)

Příspěvekod Deathlosopher » stř 20 kvě, 2020 9:48 am

Pater píše:Funkčnímu tlačítku nemusí být přiřazen (namapován) žádný výstup. Když se podíváš do manuálu, tak funkci F6 není přiřazen žádný výstup.
U lokomotiv se používá funkce posunu pro snížení rychlosti na polovinu. Pro lepší manipulaci se při posunu vyloučí časy rozjezdu a zpomalení zadané v CV3 a CV4. Taky se vypnou zadní červená světla a zapnou zadní bílá (svítit budou bílá na obou stranách).
Tím se vracíme k otázce "Co by měla zapnutá funkce posunu u toho řídícího vozu dělat?"

Takže pokud to chápu správně, tlačítko F6 ani nemůže z továrního nastavení nic dělat, když mu není přiřazen žádný výstup. A šlo by mu teda něco přiřadit, když dekodér má (zřejmě) 4 výstupy a 4 ty jsou využity (směr vpřed, směr vzad, dálková světla, vnitřní osvětlení)?
Deathlosopher
 
Příspěvky: 15
Registrován: sob 09 kvě, 2020 3:47 pm

Re: Railjet Roco s osvětlením (74143)

Příspěvekod Deathlosopher » stř 20 kvě, 2020 10:01 am

Pater píše:
Bedlisch píše:Rozhodně u ZIMO neplatí FA1= F0f a FA2=F0r, bacha na to. Jde o úplně jiné výstupy.

Ano, máš pravdu. Já jsem to přebral a už nekontroloval.
mpinta píše:V ý s t u p D a l š í a l t e r n a t i v n í o z n a č e n í
1 FOf Out0f i Out1 Aux0f i Aux1 Výstup 0 pro směr vpřed Výstup 1
2 FOr Out0r i Out2 Aux0r i Aux2 Výstup 0 pro směr vzad Výstup 2
3 FO1 Out3 Aux3 Výstup 1 Výstup 3
4 FO2 Out4 Aux4 Výstup 2 Výstup 4
5 FO3 a t d .
6 FO4
7 FO5
8 FO6

Je v tom bordel. Dovolím si vypůjčit obrázek od Jana Hlaváčka Obrázek.
A co je tedy pravda? Já vidím AUX1= F1,...

Výstupy 16 a 19 jsou tedy ovládány funkční klávesou F0 (na Multimaus klávesa ,,OK") a jsou směrově závislé, ano? Trochu ještě občas popletu funční výstup a funkční klávesu. :)
Deathlosopher
 
Příspěvky: 15
Registrován: sob 09 kvě, 2020 3:47 pm

Re: Railjet Roco s osvětlením (74143)

Příspěvekod Pavel-HP » stř 20 kvě, 2020 10:36 am

Ne, 13a 7.
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Uživatelský avatar
Pavel-HP
 
Příspěvky: 816
Registrován: čtv 11 pro, 2008 2:47 pm
Bydliště: Praha

Re: Railjet Roco s osvětlením (74143)

Příspěvekod Pater » stř 20 kvě, 2020 11:34 am

Deathlosopher píše:Takže pokud to chápu správně, tlačítko F6 ani nemůže z továrního nastavení nic dělat, když mu není přiřazen žádný výstup. A šlo by mu teda něco přiřadit, když dekodér má (zřejmě) 4 výstupy a 4 ty jsou využity (směr vpřed, směr vzad, dálková světla, vnitřní osvětlení)?

Asi jsi to mapování nepochopil. Každé funkci (funkčnímu tlačítku) lze přiřadit jeden nebo i několik výstupů. Funkční tlačítko také nemusí ovládat jen výstupy, ale mohou mu být přiřazeny jiné funkce lokomotivy, jako je výše zmíněná funkce posunu nebo spouštění zvuků. Můžeš také duplikovat některé výstupy, a zároveň vyloučit výstupy jiné. Pokud tedy zadáš do CV40 hodnotu 8, budeš moci ovládat vnitřní osvětlení nejen s F7, ale i s F6. Budeš ale muset mít na paměti, které funkce jsi zapnul a které vypnul. Dekodér s paticí plux16 má 4 funkční výstupy. Některé dekodéry umožňují přepnout výstupy SUSI na pinech 3 a 4 na logické výstupy, které je možno dále využít ke spínání pomocí tranzistorů, nebo jako výstupy pro serva.
Deathlosopher píše:Výstupy 16 a 19 jsou tedy ovládány funkční klávesou F0 (na Multimaus klávesa ,,OK") a jsou směrově závislé, ano? Trochu ještě občas popletu funční výstup a funkční klávesu. :)

Teď vidím, že ten obrázek jsem vybral taky špatně. Správně má být fialový vodič pin 18. 19 tam je dvakrát. Jinak už ti odpověděl Pavel-HP.
Jinak ve většině dekodérů lze nastavit směrovou závislost pro kterýkoli funkční výstup (tzn. vnitřní osvětlení lze nastavit tak, že bude svítit jen při jízdě vpřed).
N, DCC, NanoX, Rocrail, https://sites.google.com/view/pater
Uživatelský avatar
Pater
 
Příspěvky: 187
Registrován: stř 20 črc, 2011 4:52 pm
Bydliště: Karviná

Re: Railjet Roco s osvětlením (74143)

Příspěvekod Deathlosopher » pát 22 kvě, 2020 10:37 am

Pater píše:Asi jsi to mapování nepochopil. Každé funkci (funkčnímu tlačítku) lze přiřadit jeden nebo i několik výstupů. Funkční tlačítko také nemusí ovládat jen výstupy, ale mohou mu být přiřazeny jiné funkce lokomotivy, jako je výše zmíněná funkce posunu nebo spouštění zvuků. Můžeš také duplikovat některé výstupy, a zároveň vyloučit výstupy jiné. Pokud tedy zadáš do CV40 hodnotu 8, budeš moci ovládat vnitřní osvětlení nejen s F7, ale i s F6. Budeš ale muset mít na paměti, které funkce jsi zapnul a které vypnul. Dekodér s paticí plux16 má 4 funkční výstupy. Některé dekodéry umožňují přepnout výstupy SUSI na pinech 3 a 4 na logické výstupy, které je možno dále využít ke spínání pomocí tranzistorů, nebo jako výstupy pro serva.

Díky moc, tak jsem se v pochopení zase trochu posunul. Jasně, takže když zadám hodnotu 8 do CV40 (F6), tak to vlastně bude dělat to samé jako F7 (CV41), neboť to taky sepne ten samý výstup daný hodnotou, kterou tam vložím (tedy zde 8 ), ano? Kdybych do CV40 dal hodnotu 4, nesepnul bych F6 vnitřní osvětlení, ale dálková světla, že?
Pater píše:Teď vidím, že ten obrázek jsem vybral taky špatně. Správně má být fialový vodič pin 18. 19 tam je dvakrát. Jinak už ti odpověděl Pavel-HP.
Jinak ve většině dekodérů lze nastavit směrovou závislost pro kterýkoli funkční výstup (tzn. vnitřní osvětlení lze nastavit tak, že bude svítit jen při jízdě vpřed).

Té chyby jsem si nevšiml, ale chápu, přehlédl jsem to FOf a FOr u výstupů 7 a 13. Proč je ale v závorce totéž i u výsupů 16 a 18 (zde chybně 19)?
Deathlosopher
 
Příspěvky: 15
Registrován: sob 09 kvě, 2020 3:47 pm

Re: Railjet Roco s osvětlením (74143)

Příspěvekod Pater » pát 22 kvě, 2020 11:51 am

Deathlosopher píše: Jasně, takže když zadám hodnotu 8 do CV40 (F6), tak to vlastně bude dělat to samé jako F7 (CV41), neboť to taky sepne ten samý výstup daný hodnotou, kterou tam vložím (tedy zde 8 ), ano? Kdybych do CV40 dal hodnotu 4, nesepnul bych F6 vnitřní osvětlení, ale dálková světla, že?

Ano a ano.
Proč je ale v závorce totéž i u výsupů 16 a 18 (zde chybně 19)?

Tak je to psáno i v normách NEM a NMRA (odkazy zde dával kolega Bedlisch), v popisu je však napsáno pro pin 16 výstup1 a pin 18 výstup2.
N, DCC, NanoX, Rocrail, https://sites.google.com/view/pater
Uživatelský avatar
Pater
 
Příspěvky: 187
Registrován: stř 20 črc, 2011 4:52 pm
Bydliště: Karviná

Re: Railjet Roco s osvětlením (74143)

Příspěvekod Bedlisch » pát 22 kvě, 2020 12:24 pm

Pater píše:
Deathlosopher píše: Jasně, takže když zadám hodnotu 8 do CV40 (F6), tak to vlastně bude dělat to samé jako F7 (CV41), neboť to taky sepne ten samý výstup daný hodnotou, kterou tam vložím (tedy zde 8 ), ano? Kdybych do CV40 dal hodnotu 4, nesepnul bych F6 vnitřní osvětlení, ale dálková světla, že?

Ano a ano.

NE! NE!
Alespoň ne pro ZIMO, i když dle NMRA by to měla být pravda.
Myšlenka správná, a pro ZIMO to malinko opravím a posunume se o jedno CV níže. Takže pokud CV39=8 (F5) tak bude dělat to samé jako když bude CV40=8 (F6), tj spínat výstup FO5. To platí a odpovídá původní myšlence.
Pokud však zadám CV41=8 (F7), pak to bude spínat výstup FO8. Ono není od věci si přečíst návod, neb za normálního stavu tam už bude dalšÍ posunutí výstupů. Pro ovládaní stejných světel na výstupu FO5 platí pro tlačítko F5 CV39=8, pro tlačítko F6 CV40=8 a pro tlačítko F7 CV41=1.

To posunutí výstupů můžeme zrušit a to zadáním CV61=97, pak ovšem to bude zase jinak, CV39=8 bude spínat výstup FO2, to samé platí pro CV40=8 nebo CV41=8, vždy to bude spínat FO2.
Stále holt platí RTFM :wink: K nalezení zde:
EN: http://www.zimo.at/web2010/documents/MX ... oder_E.pdf
DE: http://www.zimo.at/web2010/documents/MX ... ecoder.pdf
doplněno edit:
CZ: http://houmrovyvlaky.bluehost.cz/Manual ... 648_cz.pdf
Návod CZ je starší, ale ke změnám základního ovládání výstupů nedošlo, takže kdo nevládne angličtinou nebo němčinou, tak hezky je to vysvětleno na straně 22 a dále.
Bedlisch
 
Příspěvky: 262
Registrován: úte 09 lis, 2010 8:43 pm
Bydliště: Liberec

Re: Railjet Roco s osvětlením (74143)

Příspěvekod Pater » sob 23 kvě, 2020 4:41 am

Bedlisch píše:NE! NE!
Alespoň ne pro ZIMO, i když dle NMRA by to měla být pravda.
........
To posunutí výstupů můžeme zrušit a to zadáním CV61=97, pak ovšem to bude zase jinak, CV39=8 bude spínat výstup FO2, to samé platí pro CV40=8 nebo CV41=8, vždy to bude spínat FO2.

My se stále bavíme o RailJet RoCo https://www.roco.cc/doc/cv/1/de/8074143940.pdf, kde je v CV61 výchozí hodnota 97.
Deathlosopher píše: Jasně, takže když zadám hodnotu 8 do CV40 (F6), tak to vlastně bude dělat to samé jako F7 (CV41), neboť to taky sepne ten samý výstup daný hodnotou, kterou tam vložím (tedy zde 8 ), ano? Kdybych do CV40 dal hodnotu 4, nesepnul bych F6 vnitřní osvětlení, ale dálková světla, že?

Takže pokud je výchozí CV41=8, a zadám do CV40=8, bude mi F6 dělat to samé jako F7.
Takže ANO a ANO.
N, DCC, NanoX, Rocrail, https://sites.google.com/view/pater
Uživatelský avatar
Pater
 
Příspěvky: 187
Registrován: stř 20 črc, 2011 4:52 pm
Bydliště: Karviná

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 7 návštevníků