Blbosti a plky -> dříve MiniMaus

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: MiniMaus

Příspěvekod Beda » pon 18 úno, 2013 8:48 am

Diky za informaci,
moje displeje takhle nelze resit, maji bohuzel okolo okrajů funkcni spoje...
Jinak sem mel i podobnou klavesnici s "kapsou" , do ktere sel zasunout stitek s uzivatelskym popisem,
ktery si lze vytvorit a vytisknout podle potreby.
N, DCC, NANOX V 3.6, DIGI CZ: Gen LI 101, FBO, Vratná smyčka CZ-030,
ROCRAIL na RaspberryPi...
Beda
 
Příspěvky: 144
Registrován: úte 22 lis, 2011 5:12 pm
Bydliště: Praha 8

Re: MiniMaus

Příspěvekod fulda » pát 15 bře, 2013 9:47 pm

Pokud někoho zajímá zmenšená verze minimaus, tak tady jsou první obrázky:
Obrázek
Obrázek
(omlouvám se za kvalitu obrazu, je to foceno telefonem)

Prej bude tato verze k dostání v Honzovo webšopu
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4279
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: MiniMaus

Příspěvekod fulda » čtv 17 říj, 2013 8:41 am

Koukám na TENHLE enkodér. To by bylo dost bezva pro minimaus. Ale minimální množství 100ks je trochu moc. Nenajde se tu ještě 98 zájemců :mrgreen:
Obrázek
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4279
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: MiniMaus

Příspěvekod zdeno » čtv 17 říj, 2013 9:45 am

fulda píše:Koukám na TENHLE enkodér. To by bylo dost bezva pro minimaus. Ale minimální množství 100ks je trochu moc. Nenajde se tu ještě 98 zájemců :mrgreen:
Obrázek

chybi tam tlacitko na EM. stop. Tohle je celkem k nicemu.
http://www.gme.cz/pec11-4225f-s0024-p532-012 , toto je lepsi a muzu poskytnout podklady na ovladani
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1562
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: MiniMaus

Příspěvekod fulda » čtv 17 říj, 2013 11:09 am

zdeno píše:chybi tam tlacitko na EM. stop. Tohle je celkem k nicemu.
http://www.gme.cz/pec11-4225f-s0024-p532-012 , toto je lepsi a muzu poskytnout podklady na ovladani

Tlačítko to má, stejně jako na myši, máčkneš na to a je to.
Tenhe normální knoflík z autorádia je v tom ovladači by default, prolistuj si tohle téma trochu nahoru.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4279
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: MiniMaus

Příspěvekod zdeno » čtv 17 říj, 2013 4:40 pm

nestudoval jsem to, jen mi to padlo do oka.
---
Kdysi jsme se uz o tomto bavili, mam dojem, ze jsi to povazoval za spatne, teda opakovatelnost byla mizerna.
Podle datasheetu jsou to mechanicke kontakty, ty je nutne co nejmene zatezovat proudem. vetsinou staci okolo 100uA na spolehlivou funkci. Na datashhetu mi vadi, ze nejsou popisane vyvody, teda co k cemu patri.

dodatek:
jinak display pouzivam tento http://www.sos.sk/?str=371&artnum=52088&name=electronic-assembly-eadogm162w-a , ktery se presne vejde do krabicky Z-34, kterou jsem tu taky videl.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1562
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: MiniMaus

Příspěvekod fulda » sob 19 říj, 2013 11:44 am

zdeno píše:Kdysi jsme se uz o tomto bavili, mam dojem, ze jsi to povazoval za spatne, teda opakovatelnost byla mizerna.
Opakovatelnost by byla mizerná v případě, že to bude založené na rozebrání kolečka z myši, ale pokud by bylo dostupné kolečko jako součástka (dostupné myslím v kusových počtech v nějakém českém maloobchodě), tak by to byla zase jiná písnička.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4279
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: MiniMaus

Příspěvekod Pater » ned 04 bře, 2018 7:16 am

Při mapování dekodéru jsem zjistil, že ovládání funkcí vyšších než F12 na minimausu je spřeházené. Chyba se projevuje od F13 až do F28. Funkce jsou mezi sebou přeházeny F13 na minimausu ovládá F17 na dekodéru a opačně F17 na mausu ovládá F13 na dekodéru. Všechny funkce nad F13 jsou mezi sebou takto prohozeny:
F14-F18, F15-F19, F16-F20, F18-F14, F21-F25, F22-F26, F23-F27, F24-F28. Navíc signalizace stavů F20, F25, F26 a F27 se zobrazuje při aktivaci jiných funkcí. Pokud aktivuji na mausu funkci F13 zobrazí se i aktivace funkce F20. To platí i u ostatních F17-F25, F18-F26 a F19-F27. Zkoušeno na minimausu v2D 09/04/12, nanoX v3.6. Mohl by mi někdo z majitelů minimause potvrdit má zjištění?
minimaus 001.jpg
Po zapnutí funkcí F20 až F28
Uživatelský avatar
Pater
 
Příspěvky: 32
Registrován: stř 20 črc, 2011 4:52 pm
Bydliště: Karviná

Re: MiniMaus

Příspěvekod honza-ov » čtv 22 bře, 2018 9:12 pm

Potvrzuji. Zjištěno asi před rokem a půl při spolupráci s centrálou z21. Nekontroloval jsem přesně způsob toho prohození, ale myslím, že to bude ono. Ovládá to jiné funkce a signalizuje ještě úplně jiné. Nad F12. Hned po zjištění jsem to konzultoval s prodejcem a výrobcem. Ale asi nic nevyzkoumali, neb komunikace ustala. Letos jsem se připomněl, ale bez odezvy. Podle střípků na netu usuzuji, že se již svému hobby věnují pouze v soukromí. :-(
honza-ov
 
Příspěvky: 1
Registrován: čtv 22 bře, 2018 1:19 pm

Re: MiniMaus

Příspěvekod BohousP » pát 23 bře, 2018 8:31 am

Pater píše:Při mapování dekodéru jsem zjistil, že ovládání funkcí vyšších než F12 na minimausu je spřeházené. Chyba se projevuje od F13 až do F28. Funkce jsou mezi sebou přeházeny F13 na minimausu ovládá F17 na dekodéru a opačně F17 na mausu ovládá F13 na dekodéru. Všechny funkce nad F13 jsou mezi sebou takto prohozeny:
F14-F18, F15-F19, F16-F20, F18-F14, F21-F25, F22-F26, F23-F27, F24-F28. Navíc signalizace stavů F20, F25, F26 a F27 se zobrazuje při aktivaci jiných funkcí. Pokud aktivuji na mausu funkci F13 zobrazí se i aktivace funkce F20. To platí i u ostatních F17-F25, F18-F26 a F19-F27. Zkoušeno na minimausu v2D 09/04/12, nanoX v3.6. Mohl by mi někdo z majitelů minimause potvrdit má zjištění?
minimaus 001.jpg


Jen poznámka: Aktuální verze sw do MiniMausu je 2E, samozřejmě jen pro ty, kdo si MM řádně zakoupili.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2062
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: MiniMaus

Příspěvekod Jirka_US » úte 03 dub, 2018 12:10 pm

belgarat píše:Nez Ti odpovim - das mi URL na nejaky navod (instructable, ...), ktery popisuje nejakou konkretni hardware obestavbu DCC++ ?

DCC++ postup jak ovladat pomoci JMRI, pak lze jiz pouzit jakykoliv tablet, chytry telefon (s aplikaci) nebo jakekoliv smart zarizeni (napr. TV), ktere ma webove rozhrani.
http://trainelectronics.com/DCC_Arduino ... /index.htm
DCC++ ovladac:
http://www.trainelectronics.com/DCC_Ard ... /index.htm
prezentace DCC++:
https://gregw66.files.wordpress.com/2017/05/dcc_pp.pdf
Zbytek pozdeji.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: MiniMaus

Příspěvekod belgarat » úte 03 dub, 2018 1:04 pm

Uvadene DCC++ Throttle vyzaduje zapojeni prave a jen do centraly DCC++ ? To je docela skoda ... zvlast kdyz se zde diskutuje MiniMaus. Napad je to pekny, ale skoda ze nuti k akceptaci dalsich komponent (de facto) konkurencni technologie. Ale upravit se da; diky za vychozi bod (ackoliv na prvni podivani ten obsluzny kod psalo prase)

EDIT: da se nejak trivialne pripojit vicero DCC++ throttle k base station (mam 2 deti, predchazim rvackam)
TT analog + digital ep. IVa-b; NanoX.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1017
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: MiniMaus

Příspěvekod belgarat » čtv 05 dub, 2018 2:25 pm

Halo - prosim, jakym zpusobem pripojim tedy vice DCC++ throttles na jednu profesionalni DCC++ command station ? V popisu vidim "pripojit throttle na RX pin arduina", ale ten RX pin je jenom jeden (?) Bude to fungovat lepe nez zastaraly XPressNet, kdyz budu mit to jedine DCC++ throttle na 2,5 metrovem dratu ?

Prozatim to vypada, ze ty moderni a profesionalni vyrobky budou chtit nejake DYI, a jako nahrada za MiniMouse pro jiz provozuschopne uzivatele nejsou uplne bez potizi.
TT analog + digital ep. IVa-b; NanoX.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1017
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: MiniMaus

Příspěvekod Jirka_US » pát 06 dub, 2018 12:35 pm

1) Mohu poprosit o foto toho 2.5m kabelu na realnem ovladaci, tak jak ho dnes pouzivate, abych mel predstavu s cim to mam porovnavat.
2) Muzete si pozorne precist co jsem napsal a konkretne napsat jake konstrukce Vam chybi tak jak jsem se puvodne ptal, respektive jake jsou Vase pozadavky na digitalni komponenty. Chtel jste vyslovne URL na ovladac (jeden) k DCC++ a vzapeti se ptate na 2 ovladace,pak pisete o akceptaci dalsich konkurencnich komponent atd.
Pri realizaci digitalniho kolejiste s DCC++ Vas nenuti nikdo akceptovat vubec nic, jak jste nato prisel ? Co tim mate na mysli?
3) 2 zminene ovladace pro DCC++ jsem nezkousel a zatim nemam v umyslu pokracovat timto smerem. A pokud mate kvalifikaci se vyjadrit o kodu "ze to psalo ....", tak bych ocekaval, ze odpoved jiz znate.
4) Pouziti vice ovladacu s JMRI + DCC++ jsem zde popisoval nekolikrat, zejmena bezdratovych na bazi BT.
5) DIY konstrukci je cela rada (i okolo samotne DCC++, viz link nize) a je treba sa jasne vyjadrit co chcete, specifikovat pozadavky, protoze ne vsechny konstrukce Vam "padnou do oka", zvlaste pokud jste se ani nevyjadril jake jsou Vase pozadavky.
http://www.trainboard.com/highball/inde ... s/dcc.177/
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: MiniMaus

Příspěvekod belgarat » ned 08 dub, 2018 9:24 am

Jirka_US píše:1) Mohu poprosit o foto toho 2.5m kabelu na realnem ovladaci, tak jak ho dnes pouzivate, abych mel predstavu s cim to mam porovnavat.
2) Muzete si pozorne precist co jsem napsal a konkretne napsat jake konstrukce Vam chybi tak jak jsem se puvodne ptal, respektive jake jsou Vase pozadavky na digitalni komponenty.

Jelikoz se k pripojeni na zastaraly XpressNet pouziva RJ-11 neboli telefonni kabel, lze se na obrazky podivat na Google; ale to jiste vis.
Chtel jste vyslovne URL na ovladac (jeden) k DCC++ a vzapeti se ptate na 2 ovladace,pak pisete o akceptaci dalsich konkurencnich komponent atd.

Celou dobu zde byla diskuse o MiniMouse; ta (protoze pouziva "zastaraly" XpressNet) takovou funkci umoznuje - pokud si postavis 2 kusy. Tvuj prispevek, naprosto nesouvisejicim zpusobem vnesl jine reseni. Jedna z prvnich otazek na "jiny styl" reseni je, zda je stejne - co do uzivatelskych funkci a zpusobu uziti - nebo ne. Z tohoto pohledu se zda, DCC++ je proste jen mene domyslene reseni, ktere Ti staci. Budiz. Rozhodne to neni non-DYI reseni, s MiniMouse & spol si muze smele podat ruce.

Pri realizaci digitalniho kolejiste s DCC++ Vas nenuti nikdo akceptovat vubec nic, jak jste nato prisel ? Co tim mate na mysli?

To Ty jsi do prispevku o MiniMause (vyzaduje xpress net, urcity druh centraly, ...) zacnes "nasilim cpat" DCC++ ... ktere vyzaduje zcela jiny zaklad pro rizeni. Zadna sbernice, zadna kompatibilta s predchozim obsahem tematu.

3) 2 zminene ovladace pro DCC++ jsem nezkousel a zatim nemam v umyslu pokracovat timto smerem. A pokud mate kvalifikaci se vyjadrit o kodu "ze to psalo ....", tak bych ocekaval, ze odpoved jiz znate.

No, je to docela zbastlene DYI - minimalne po sw strance. Po hardwarove taky ... opravdu bych nechtel to vrabci hnizdo usazovat do krabicky s rizikem ze povytahnu nejaky vodic s kolikem.

4) Pouziti vice ovladacu s JMRI + DCC++ jsem zde popisoval nekolikrat, zejmena bezdratovych na bazi BT.

a opet. Z pohledu uzivatele MiniMouse (proto se tema jmenovalo MiniMouse) to znamena prizpusobit hw a sw. To je jak bych si mel koupit novou Skodovku protoze me stare Audine odesly brzdy.

5) DIY konstrukci je cela rada (i okolo samotne DCC++, viz link nize) a je treba sa jasne vyjadrit co chcete, specifikovat pozadavky, protoze ne vsechny konstrukce Vam "padnou do oka", zvlaste pokud jste se ani nevyjadril jake jsou Vase pozadavky.

Tema se puvodne tykalo MiniMouse. Po mych plkach se obecne tykalo stylu komunitniho ("free") vyvoje - ovsem specificky v komunite xpressnet/pic/... coz je "rodina konstrukci", ktere mam uz vyrobene a jejichz vyvoj mne logicky zajima.

Naprosto odlisnou tematiku (DCC++, jeho styl zarizeni usporadani a jeho komunitu) jsi sem zatahl Ty - ja se o ni neminim bavit, protoze nebudu studovat dalsi "full stack" - rozhodne mne zdrojak a zpracovani DCC++ nepresvedcil, ze to je kvalitnejsi architektura.

Edit: samozrejme, ze DCC++ jde upravit (vice throttles pres vice UARTu, nebo nejaka sbernice, kdo vi), nebot ma otevrene (hura!) podklady a zdrojove kody. Mozna na to dojde, pokud mi prestane centrala NanoX stacit. Ale pak se jedna (sakra zase) o dalsi cistokrevne DYI.
TT analog + digital ep. IVa-b; NanoX.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1017
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků