z21start, z21 a Z21

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod davidprochazka » sob 20 led, 2018 11:39 am

JendaTT píše:
davidprochazka píše:To je návod jak zprovoznit wifi. Já měl na mysli jestli někdo nemá v elektronické podobě tuto příručku, nebo jestli někdo neví kde na internetu ji najít.

Ahoj, sice to není manuál úplně k z21 start, ale jen na bílou z21, ale třeba by ti to pomohlo. Na konci je to v češtině.
Tady je CZ návod na odblokování Z21 start.

Toto jsem všechno taky našel. Jde mi přímo o tu knížečku co je na obrázku
davidprochazka
 
Příspěvky: 11
Registrován: čtv 11 led, 2018 12:51 pm

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod JendaTT » sob 20 led, 2018 1:04 pm

Tak to ti asi nepomohu. Pokud to není u Roco, tak to asi nikde nebude. Máš nějaký důvod, proč to potřebuješ v pdf? A nestačí ti popis od bílé z21? Zapojení by mělo být stejné.
JendaTT
 
Příspěvky: 321
Registrován: pát 06 bře, 2015 2:56 pm

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod davidprochazka » sob 20 led, 2018 2:05 pm

Jen jsem chtěl zjistit co tam vlastně píší a jestli bych se tam něčemu nepřiučil.
davidprochazka
 
Příspěvky: 11
Registrován: čtv 11 led, 2018 12:51 pm

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod JendaTT » sob 20 led, 2018 2:29 pm

Pak bych hádal, že na přiučení ti bohatě stačí CZ manuál k bíle z21 nebo černé Z21 - sice nemá bílá spoustu funkcí černé, ale pro seznámení to musí stačit.
Bílá z21 bude mít stejné vlastnosti jako bílá z21 start, jen ve verzi start je potřeba případně aktivovat síťovou podporu. Ale funkčnost směrem do kolejiště bude stejná.
JendaTT
 
Příspěvky: 321
Registrován: pát 06 bře, 2015 2:56 pm

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod davidprochazka » sob 20 led, 2018 3:33 pm

JendaTT píše:Pak bych hádal, že na přiučení ti bohatě stačí CZ manuál k bíle z21 nebo černé Z21 - sice nemá bílá spoustu funkcí černé, ale pro seznámení to musí stačit.
Bílá z21 bude mít stejné vlastnosti jako bílá z21 start, jen ve verzi start je potřeba případně aktivovat síťovou podporu. Ale funkčnost směrem do kolejiště bude stejná.


Ano už to vidím. Takže manuál bude stačit. Nevěděl jsem že jsou stejný, takže díky ;-)
davidprochazka
 
Příspěvky: 11
Registrován: čtv 11 led, 2018 12:51 pm

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod A2C » stř 24 led, 2018 10:20 pm

Páni, vlastním Z21 ktorú som kupoval hlavne na nahrávanie zvukov Zimo dekodérov.
Dnes som kúpil pre zákazníka do jeho pary DRB 15 (S2/6) zvukový dekodér Zimo MX644D nahodil mašinu na koľaje s tým že tam nahrám zvuk inej pary než je prednahratý zvuk na dekodéri.
No čo sa nestalo? Z21 (najnovší Z21 mainterance 1.12 s najnovším firmware) proste odmietol dekodér že toto nie je Zimo dekodér!
Mám vážne pochybnosti o zdravom mozgu vývojárov Roco/Fleischmann/Zimo
Ok nie je v zozname podporovaných MX640, Ok nie je tam MX642, ale že tam bude len MX645 a vyššie?! Resp len dekodéry s rozhraním Plux a NEM?!
Som veľmi rád že zákazníkovi je jedno aký tam bude zvuk, a som súčasne veľmi naštvaný že nemôžem s vlastným HW robiť to na čo som ho kupoval
ČSD ep.IIa,IIb, a III + čo sa mi páči hlavne ŽSR do 1999. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse
Uživatelský avatar
A2C
 
Příspěvky: 1251
Registrován: čtv 21 led, 2010 10:32 am
Bydliště: Bratislava, Dúbravka

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod horak » čtv 25 led, 2018 2:40 pm

Aj ja som povodne poskuloval po ciernej Z21 z dovodu moznosti "servisovat" ZIMO dekodery a MultiMaus. Ale pri doporucenej koncovej cene 399€ ma to preslo.
Zohnal som si original ZIMO programator MXULF a tester MXTAPS. Taktiez aj programator ESU s dalsim testerom od ESU (tester s prepinatelnou impedanciou repro na 100 Ohm pre starsie ESU dekodery).
Bielu z21 som ziskal z start sete s Bardotkou + dokupil "sietove uvolnenie".

Ked zratam ceny ZIMO + ESU, tak to bolo do 380€. A funguje to na 100% s typovo prislusnymi dekodermi.

Biela z21 zvlada servisovanie MultiMaus a dalsi WiFi komfort ovladania.

Okrem toho mi doteraz postacovala "H-centrala" s Train Programmer-om od Freiwalda...

Co viac mozem chciet? :mrgreen:

A2C píše:Mám vážne pochybnosti o zdravom mozgu vývojárov Roco/Fleischmann/Zimo

Otazkou je, kolko ma toho spolocneho ZIMO s vyvojom z21/Z21... :?: :!:

Mam pocit, ze niekde na Zimo stranke som cital, ze sa od z21/Z21 distancuju...
horak
 
Příspěvky: 229
Registrován: pát 17 srp, 2012 5:46 am
Bydliště: Bratislava

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod Stanin » pon 12 úno, 2018 11:24 pm

Chlapi mě už asi je*ne. Tak jsem po delší době vybalil modely a protože už asi rok mám z21 Start odblokovanou na wifi, tak jsem k ní konečně připojil WiFi router a rozchodil. Lokomotivy ovládat jde, ale co nejde je programování CV. Má to tahle centrála zablokované? Když dám číst adresu lokomotivy, tak mi to vrátí adresu 16383, i když je povolená maximální hodnota 9999. Když chci vyčíst přímo CV1 (a vlastně jakékoliv CV), tak mi to vrátí hodnotu 255 (to samé na Multimouse). Při čtení adresy a CV s sebou lokomotiva cukne, ale při zápisu nikoliv a samozřejmě se poté zapsaná hodnota ani neprojeví. Ono to nešlo ani předtím, ale to jsem zkoušel už nevím v jakém programu a pak šly modely do krabice, čili jsem to nechal ležet. Myslel jsem si, že to limituje Multimaus, nebo ta aplikace. Nevíte, kde může být problém? Dělá mi to u lokomotiv jak se Zimo dekodéry, tak s Lenz.
Stanin
 
Příspěvky: 240
Registrován: ned 16 čer, 2013 8:48 pm
Bydliště: Brno

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod Tomas Lebeda » úte 13 úno, 2018 10:33 am

S z21 start ať už odblokovanou či neodblokovanou jde číst i zapisovat CV.
Zkoušel jsi to na kolejišti nebo na samostané koleji?
Tomas Lebeda
 
Příspěvky: 130
Registrován: úte 24 led, 2017 12:41 pm
Bydliště: Praha 6

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod Stanin » úte 13 úno, 2018 11:07 am

Na samostatné koleji.
Stanin
 
Příspěvky: 240
Registrován: ned 16 čer, 2013 8:48 pm
Bydliště: Brno

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod Tomas Lebeda » úte 13 úno, 2018 12:30 pm

Pokud máš připojenou z21 start k samostatné koleji s připojeným MM (pro jistotu s odpojeným routrem),
kolej je čistá a lokomotiva má vyčištěné kontakty a nelze číst ani zapisovat CV a dělají to i jiné lokomotivy,
tak myslím že je řešením reklamace z21.
Tomas Lebeda
 
Příspěvky: 130
Registrován: úte 24 led, 2017 12:41 pm
Bydliště: Praha 6

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod HonzaM » úte 13 úno, 2018 12:51 pm

A2C píše:Páni, vlastním Z21 ktorú som kupoval hlavne na nahrávanie zvukov Zimo dekodérov.
Dnes som kúpil pre zákazníka do jeho pary DRB 15 (S2/6) zvukový dekodér Zimo MX644D nahodil mašinu na koľaje s tým že tam nahrám zvuk inej pary než je prednahratý zvuk na dekodéri.
No čo sa nestalo? Z21 (najnovší Z21 mainterance 1.12 s najnovším firmware) proste odmietol dekodér že toto nie je Zimo dekodér!
Mám vážne pochybnosti o zdravom mozgu vývojárov Roco/Fleischmann/Zimo
Ok nie je v zozname podporovaných MX640, Ok nie je tam MX642, ale že tam bude len MX645 a vyššie?! Resp len dekodéry s rozhraním Plux a NEM?!
Som veľmi rád že zákazníkovi je jedno aký tam bude zvuk, a som súčasne veľmi naštvaný že nemôžem s vlastným HW robiť to na čo som ho kupoval

Proč nepoužiješ raději JMRI/ DecoderPro? Ten nestojí nic.
Epocha 5,6, DCC, Digitrax, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1312
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod Stanin » úte 13 úno, 2018 1:18 pm

Tomas Lebeda píše:Pokud máš připojenou z21 start k samostatné koleji s připojeným MM (pro jistotu s odpojeným routrem),
kolej je čistá a lokomotiva má vyčištěné kontakty a nelze číst ani zapisovat CV a dělají to i jiné lokomotivy,
tak myslím že je řešením reklamace z21.

Takže i když ovládání jde a při čtení hodnot s sebou lokomotiva cuká (ale při zapisování nikoliv => hodnota se nezapíše), tak i tak by za to mohla špinavá kolej?

Našel jsem toto řešení na Stummi foru, ale když dám text do překladače, tak z něho moudrý nejsem. Je tu nějaký němčinář? Jaký kondenzátor mají na mysli?
Stanin
 
Příspěvky: 240
Registrován: ned 16 čer, 2013 8:48 pm
Bydliště: Brno

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod Tomas Lebeda » úte 13 úno, 2018 1:42 pm

Píšeš že to dělá dekoder Lenz i Zimo, tak mi přijde nepravděpodobné že jsou vadné oba.
Proto si myslím že chyba je v z21 s MM.
Pokud se nepletu tak lokomotiva necuká při čtení ale při zápisu.
Tomas Lebeda
 
Příspěvky: 130
Registrován: úte 24 led, 2017 12:41 pm
Bydliště: Praha 6

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod shodan » úte 13 úno, 2018 9:30 pm

omluvam se jestli jsem prehledl, ale kdyz mam "starou" MM roco - bude chodit s "novou" Z21? nebo se musi nhrat novy firmware do MM? dekuji..
shodan
 
Příspěvky: 107
Registrován: ned 17 říj, 2010 2:40 pm

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Miloš_P a 2 návštevníků