Minikolejiště TT 113x82

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Minikolejiště TT 113x82

Příspěvekod Zlámalík » ned 13 zář, 2026 11:09 am

Neskutečný, co se Ti tam vejde! Paráda a těším se na pokračování.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod hank » ned 13 zář, 2026 6:13 pm

michal_d píše:Stylově to k sobě budovy asi nepatří...

Proč? Tohle se klidně někde vyskytnout mohlo.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod hank » ned 13 zář, 2026 6:27 pm

michal_d píše:První krajinářsky rozpracovaný roh byly zastávky na hlavní o odbočné trati...

Uspořádání těch dvou tunelových portálů tluče do očí. Ve skutečnosti by buď byly portály obou tunelů v jedné rovině - to v případě, že by každá kolej byla vedena opačným obloukem, což není tento případ - nebo ještě pravděpodobněji by byly obě trati vedeny společným tunelem v profilu dvoukolejné trati a jejich trasy by se rozešly až za tunelem. Tunel je nejdražší a nejpracnější železniční stavba a i kdyby takové uspořádání bylo z geologického a technického hlediska reálně proveditelné, což si kvůli blízkosti obou kolejí ve sbíhajících se obloucích nemyslím, projektantům by zřejmě tvoje uspořádání neprošlo kvůli příliš vysokým finančním nákladům.
hank

Příspěvekod hank » ned 13 zář, 2026 6:53 pm

michal_d píše:Koncová stanice dostala zatím pouze nástupiště a panelovou plochu u manipulační koleje.

Jestliže bude staniční budova na té zatím nezpracované ploše, pak by u té koleje blíž k ní měla být hrana nástupiště stejně jako u té vzdálenější koleje ze strany přivrácené ke staniční budově. Ostrovní nástupiště se sice v epoše V a VI občas vyskytují i v dopravnách D3, ale nikoli jako úrovňová; mají zvýšenou hranu 550 mm, obligátní modré zábradlí a návěst Místo zastavení umístěnou na nástupišti tak, aby se čela obou vlaků nepřekrývala. Navíc v koncové dopravně, kde pravidelně obvykle nebývá víc než jeden osobní vlak, takové uspořádání postrádá smysl.
hank

Příspěvekod michal_d » ned 13 zář, 2026 7:03 pm

hank píše:Uspořádání těch dvou tunelových portálů tluče do očí. ...

Ano je to krkolomné a je to daň za maximum chtěného na minimálním prostoru. Úplně stejná blbost je ta horní trať vedená těsně nad portály (zde i pravém rohu). Společný tunel nejde kvůli stoupání vedlejší trati. A portály v jedné rovině by se mi nelíbily kvůli přílišné mohutnosti čelní stěny a navíc by mi zkrátily nástupiště na hlavní trati - chtěl jsem aby bylo viditelně delší než na vedlejší. Za těch 7 let jsem si zvykl a nevadí mi to...

hank píše:Proč? Tohle se klidně někde vyskytnout mohlo.

Nevím proč jsem měl zafixováno, že sic obojí KKStB, tak to takto v těsné blízkosti není správně, ale stavbám fakt nerozumím. Taky si myslím, že stavědlo patří do stanice, protože vlastně nemá žádné zázemí pro personál. To jsem v rámci úpravy na břízolit a kabřinec vyřešil přístavkem se záchodem a skladem topiva.
Naposledy upravil michal_d dne ned 13 zář, 2026 7:27 pm, celkově upraveno 1
michal_d

Příspěvekod michal_d » ned 13 zář, 2026 7:27 pm

hank píše:Jestliže bude staniční budova na té zatím nezpracované ploše, pak by u té koleje blíž k ní měla být hrana nástupiště stejně jako u té vzdálenější koleje ze strany přivrácené ke staniční budově. ...

O tom jsem dlouze přemýšlel, jak to uspořádat a mám k tomu vymyšlenou "legendu". Budova bude Lužec od KB-model, včetně skladiště. Tedy první kolej od budovy by měla být manipulační. Nicméně v dané epoše je skladiště k ničemu a bude pronajato místnímu živnostníkovi coby dílna. Osobní vlaky budou běžně přijíždět na kolej díl od budovy... Ale když bude ve stanici i náklad, tak potřebuju aby se Os odklidil na kolej k budově a mezi rampou u skladiště není na nástupištní hranu místo. Nástupiště je tedy "ostrovní" a pro nástup se použije část mezi přechodem a zadním zhlavím. Legenda praví, že to takto upravil Drahstav v rámci zbudování kusé nakládkové koleje pro dříve silnou nakládku dřeva...

Mohlo to existovat? Spíš nemohlo. Vadí mi to? V rámci daného prostoru a požadovaných možností "na hraní" mi to vůbec nevadí...
michal_d

Příspěvekod Petr Barchánek » pon 14 zář, 2026 8:14 am

Mohlo to existovat?

Loket nad Ohří a případně Kraslice v současné epoše. Akorát bez toho skladiště a s velkým P+R parkovištěm (Loket) resp. autobusovým nádražím (Kraslice) místo manipulačních ploch. Kraslice mají navíc tankovačku pro mašiny/autobusy.
Petr Barchánek

Předchozí

Zpět na Mini kolejiště