Diskuze a dotazy

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Micro-mini-pidi-kolajiska I

Příspěvekod milan ferdián » úte 05 lis, 2024 8:39 pm

No tak dobře pánové, tak "přizdisráčství". Píše se rok 2021. Zda v té době existovalo "cameo", to já nevím, ale co už existuje skoro přes tři roky je tzv. "České cameo" pojmenované našim standartním českým ekvivalentem "Dioráma" provozní podle českých zvyklostech. Psalo se v té době hodně o Carendtovi o kterém psal dost hank. Že nakladatelství MS se nechalo předběhnout námětově a provozně konkurencí, za to já fakt nemůžu. Pustím jen pár střípku, co už dávno od roku 2021 v našich modelářských končinách existuje, ale nesmí být zveřejněno. Těch provozních "dioramat/cameo" je cca přes dvacet a více podle zvolených variant a co je nejvíce překvapivé. Skoro se shodují s náměty od Jamese a při tom se vůbec neznáme a nikdy nepotkali. Až první informace přinesl letos o Jamesi Hiltonovi hank. Existují i šablony a je toho daleko více než si můžete představit, jenže já musím mlčet. Už mi rozumíte, když jsem napsal, že na to v české republice nemáme!!!
-m-
Přílohy
101.15 varianta 5.jpg
101.18 varianta 8.jpg
103.12 nakládka mléka  3D.jpg
milan ferdián

Příspěvekod hank » úte 05 lis, 2024 9:17 pm

"...ale nesmí být zveřejněno."
"...jenže já musím mlčet."

A on někdo nad tebou stál s nabitým kalašnikovem, že jsi musel podepsat takovou smlouvu, ve které tě druhá strana dotlačila do kouta?
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod Michal Šuhajda » úte 05 lis, 2024 11:35 pm

hank píše:"...ale nesmí být zveřejněno."

A on někdo nad tebou stál s nabitým kalašnikovem, že jsi musel podepsat takovou smlouvu, ve které tě druhá strana dotlačila do kouta?
Ale no tak, proč hned vytahovat střelné zbraně? Co třeba dané slovo resp. slib…
PS: Nevím, jak to má Milan, ale tenhle důvod mě napadl dřív než smlouva nebo kalašnikov.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod Střelec » stř 06 lis, 2024 5:56 am

Pokud je to někde v tisku, tak stačí nakladatel, smluvní pokuty a tlupa advokátů. Kvér u hlavy proti tomu může bejt milosrdenství.
Jinak jsou to hezký motivy, ale točna ve skryťáku je mimo moje možnosti.
Střelec

Příspěvekod hank » stř 06 lis, 2024 6:22 am

Střelec píše:Pokud je to někde v tisku...

Já prostě nějak nemůžu věřit tomu, že to tři roky brzdí tiskárna... :?
hank

Příspěvekod hank » stř 06 lis, 2024 6:26 am

Michal Šuhajda píše:Co třeba dané slovo resp. slib…

Jak vidět, tak to zřejmě moc nefunguje. Komu se dá dneska ve kšeftě věřit? Nakonec jde vždycky až na prvním místě o prachy, slib - neslib.
hank

Příspěvekod hank61 » stř 06 lis, 2024 7:58 am

Ano. Za vším hledejte peníze. Vydavatele prostě nemotivuje nějaká skutečnost k realizaci a vydání zmíněné publikace. Těch důvodů může být mnoho. Od dohody s autorem, přes očekávaný zisk v reálném čase, až po financování produkce nové publikace. S výrobní kapacitou problém určitě není, ba naopak. Tiskárny by se v poslední době o výrobu pomalu popraly a totéž platí i pro předtiskovou přípravu o graficích na volné noze. Takže mi z toho vychází jediný důvod a to jsou ony peníze... Edit. Pokud publikaci vydává stejný vydavatel jako IV. díl Slovensko, tak dle databáze knih by to byl jeho již druhý vydavatelský počin, což může i mnohé vysvětlovat...
Celoživotní hračička ;-)
https://hank61.rajce.idnes.cz
hank61

Příspěvekod hank » stř 06 lis, 2024 8:55 am

hank61 píše:Vydavatele prostě nemotivuje nějaká skutečnost k realizaci a vydání zmíněné publikace.

Eufemisticky řečeno. :mrgreen: Ale radši zde nebudu publikovat, jak se to dá přeložit do obecného jazyka, abych tu nedostal doživotního banána...
hank

Příspěvekod milan ferdián » stř 06 lis, 2024 9:25 am

hank61 píše:Ano. Za vším hledejte peníze. Vydavatele prostě nemotivuje nějaká skutečnost k realizaci a vydání zmíněné publikace. Těch důvodů může být mnoho. Od dohody s autorem, přes očekávaný zisk v reálném čase, až po financování produkce nové publikace. S výrobní kapacitou problém určitě není, ba naopak. Tiskárny by se v poslední době o výrobu pomalu popraly a totéž platí i pro předtiskovou přípravu o graficích na volné noze. Takže mi z toho vychází jediný důvod a to jsou ony peníze... Edit. Pokud publikaci vydává stejný vydavatel jako IV. díl Slovensko, tak dle databáze knih by to byl jeho již druhý vydavatelský počin, což může i mnohé vysvětlovat...

Jenomže problém je i celkově ve vás. Vzpomínáte si jak rychle první tři díly vyšli? Stačili tři měsíce od předání mých podkladů, po korektury, stylistických úprav s tiskem a potom rychlou distribuci publikací, většinou pod vánoční stromeček. A byli jste všichni nesmírně šťastni.
Pak přišla změna. Tu už jsme mnohokrát spolu probírali. Se IV.Dílem/SLOVENSKO/ jsem měl trochu problém já, protože jsem chtěl slovenským kolegům/modelářům co nejvíce námětově vyjít vstříc, protože pochybuji, že by v budoucnu jiný autor vydal podobnou publikaci pro ně, ale z druhé strany bych jim přál další volné pokračování. Psát o V. a VI. díle je zbytečné, protože se o tom napsalo hodně příspěvku a výsledek nula. Podle mne, když jste věděli, že nemohu prezentovat obsahy publikací, ani reklamu pro ně a stále jste o publikace měli neutuchající zájem, měli jste vy zvýšit větší tlak a svůj hlas na nakladatele a ukázat káravým učitelským prstem. Pár se vás sice ozvalo, reakce znáte.
Potom se nedivte, když mě dokáže jeden b...c vytočit do ruda, že radši zvolím svůj klidný život důchodce než divoký autorský život, který vůbec už nepřináší radost, ani vaši spokojenost.

hank :lol:
No tak budeš mít nový nick, například _hank_ :lol: :wink: .
-m-
milan ferdián

Příspěvekod czhunter » stř 06 lis, 2024 10:15 am

milan ferdián píše:Stačili tři měsíce od předání mých podkladů, po korektury, stylistických úprav s tiskem a potom rychlou distribuci publikací ...

I když jsem hrozně rád, že ty knihy vyšli a vlastním je, tak ta uspěchanost na nich je popravdě vidět - docela časté chyby v sazbě/zalamování, občas tam někdo práskl velmi nekvalitní JPEG s kompresními artefakty fez jakékoliv snahy to nějak vyčistit a zlepšit atd.

To samozřejmě není tvoje chyba Milane ... jen jsem chtěl připomenout že ta rychlost není zase nějak super pozitivní, protože se projevila o něco nižší kvalitou než by si ty knihy zasloužily (i kdyby pak měly být třeba o stovku dražší)
czhunter

Příspěvekod milan ferdián » stř 06 lis, 2024 10:46 am

czhunter píše:
milan ferdián píše:Stačili tři měsíce od předání mých podkladů, po korektury, stylistických úprav s tiskem a potom rychlou distribuci publikací ...

I když jsem hrozně rád, že ty knihy vyšli a vlastním je, tak ta uspěchanost na nich je popravdě vidět - docela časté chyby v sazbě/zalamování, občas tam někdo práskl velmi nekvalitní JPEG s kompresními artefakty fez jakékoliv snahy to nějak vyčistit a zlepšit atd.

To samozřejmě není tvoje chyba Milane ... jen jsem chtěl připomenout že ta rychlost není zase nějak super pozitivní, protože se projevila o něco nižší kvalitou než by si ty knihy zasloužily (i kdyby pak měly být třeba o stovku dražší)

A jak dopadly jazykově, stylisticky a věcné úpravy IV.SLOVENSKO :?: Náprava se podle vašich vyjádřených příspěvků nekonala, ikdyž bylo relativně na tyto práce dost času. Stačí si jen přečíst vaše kritické příspěvky ohledně textů viewtopic.php?f=49&t=9820&start=495.
-m-
milan ferdián

Příspěvekod hank » stř 06 lis, 2024 11:37 am

milan ferdián píše:Náprava se podle vašich vyjádřených příspěvků nekonala, ikdyž bylo relativně na tyto práce dost času. Stačí si jen přečíst vaše kritické příspěvky ohledně textů viewtopic.php?f=49&t=9820&start=495.

Ve stejném vlákně je i moje diskuse z konce roku 2020 s vydavatelem na téma jazykových korektur. Tou diskusí všechno začalo a zároveň skončilo - sice mi tam veřejně nabídl možnost podílet se na nich, kterou jsem akceptoval, ale od té doby ticho po pěšině...
hank

Příspěvekod Zlámalík » stř 06 lis, 2024 2:41 pm

Tedy by bylo načase najít někoho, kdo to umí jak pořádně zkorigovat, tak kvalitně nasázet. Stávající dodavatelé to evidentně neumí. Existuje nějaká cesta ven?
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod milan ferdián » stř 06 lis, 2024 3:12 pm

Zlámalík píše:Tedy by bylo načase najít někoho, kdo to umí jak pořádně zkorigovat, tak kvalitně nasázet. Stávající dodavatelé to evidentně neumí. Existuje nějaká cesta ven?

Nová cesta? Jedině už jen pro nového autora, jestli se vůbec tady a kdy objeví v české republice. Mě to osobně dost mrzí, ale jak už jsem minule psal, já s tím nic nenadělám.

Moje volba byla "buď se na vás totálně vykašlat a ušetřit si tyto trable nebo to zkousnout a jít dál".
Nemám co k tomu už co dodat, protože jsme i tuto informaci tady probírali.
-m-
milan ferdián

Příspěvekod prcek » stř 06 lis, 2024 3:39 pm

Tak měl bych kontakt na jedno pidinakladatelství, které vydává knihy spíš pro radost. Specializují se tedy na velmi odlišný typ literatury, ale jsou dost agilní. Možná by to stálo za pokec přes nějakou telekonferenci, kdybys chtěl ten zařízlý samizdat přeci jen vydat. Na kvalitě si dávají záležet. Ne, že by jim nikdy nic neuteklo, ale dělají korektury i mají beta-čtenáře.
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
prcek

PředchozíDalší

Zpět na Diskuze k plánkům kolejišť