od Milan.D. » úte 12 srp, 2025 3:51 pm
Kvůli momentálnímu nedostatku jiných stavebnic, jsem sáhl do šuplíku po stavebnici závor PZM 1 od Hekttora. Když jsem se do nich chtěl pustit už dřív, narazil jsem na nečekaný problém, výrobce doporučuje použít na břevna dřevěné špejle o průměru 1,8mm. Normální špejle má ale 3 mm, ideální by byla špejle o průměru 2 mm a tročku zbrousit. Pak jsem jednou u vietnamců v obchodě narazil na bambusové špejle o průměru 2mm balené po pěti kusech, takže břevna byli vyřešené. Pokud bych závory stavěl jako maketu, je hotovo za jeden večer. Chtěl jsem ale závory funkční a tak bylo potřeba postupovat trochu s rozmyslem aby vše fungovalo jak má. Kliku mezi stojinami jsem nahradil naohýbaným drátkem. Závaží v leptu chybí i když je na něj v návodu odkaz, takže jsem jej vyrobil z profilu evergreen. Taky chybí typické kryty ozubených kol na stojanu se zvonkem. Doplnil jsem jen drátové napínáky na vrchní stranu břeven. Jinak to celé jde sestavit celkem bez problémů. Přejezdové kříže nebudou použity, protože v sedmdesátých letech, jimi přejezdy se závorami vybaveny nebyli. Dodám pouze tabulku s nápisem jak se chovat na přejezdu. Pohon budu řešit pomocí serva až podle situace na kolejišti. Momentálně je vše připraveno pro lakování, až bude hotovo tak se pochlubím.
- Přílohy
-

-