Tomáš píše:No když pominu zdejší experty na železnici jako je třeba hank,který sype informace o tratích z celé republiky,klobouk dolů. Já osobně neznám žádné lokálky a malé tratě po republice,které bych mohl skromně postavit.Nejezdil jsem za mlada po republice po našich tratích a nezkoumal jejich provoz. Možná snad pouze jen,jako běžný cestující.Obdivuju ty,co sednou třeba na vlak a jedou na druhou stranu republiky,aby si postaviti "tu svou" lokálku.Pro mě bylo jasné,že když jsem si chtěl postavit něco málo z té železnice,byla to ta,kterou znám nejlíp. To je část tratě 244,po které jsem se pohyboval bezmála 15let několikrát jsem se po ní (kolem ní) prošel i pěšky. Tam jsem to znal,tam jsem se cítil "být doma". Nikdy jsem však nebyl natolik zapálený,abych znal přesné GVD a podobné odbornosti. Takže si jen okrajově pamatuji složení vlaků a souprav co se tam před léty pohybovaly. Nejvíc si toho pamatuji až z dob konce ČSD (rozpad republiky) Nevybavuji si však,že by se tam někdy pohybovaly 810 a ani balm 020 si tam nepamatuju. A to si myslím,že tato trať lokálkou je. Zato dlouhé osobní vlaky (brejlovec,barča a x vozů Y) nebo 850 a balm 050 to si vybavuju celkem přesně. Bylo dokonce období kdy z Brna jel Brejlovec s 5ti ypsilonama a za sebou ještě táhl 830 s balmem. To až dneska tam jede jen jeden vůz a ještě poloprázdný. Velmi zřetelně si pamatuju období,kdy v neděli odpoledne při cestě na Brno jsme v nástupní zastávce Budkovice musely mávnout na projíždějící vlak,aby nám zastavil. Barča s ypsilonama se nevlezla ani do zastávky a poslední vozy,do kterých jsem s oblibou lezl,stály už na náspu v lese. Vlak praskal ve švech. Kdo to tam zná,ví,že je to tam samý oblouk,protioblouk. Ono i v reálu to tam trochu připomínalo skládací metr. Takže z toho pro mě jasně plyne,že tak nějak podobně jsem to chtěl. Určitě kdyby bylo víc místa ......,ale není. Milanovi se povedlo na daný prostor umístit vše co se mi líbilo a vše co jsem měl rád. No a to,že tam mám ty poloměry 310,no co se dá dělat,nebydlím na hradě. Nehádám se,že s 353 nebo líp 396 by to nevypadalo líp,ale jenom kvůli tomu,že je všude mít nemůžu, se přece nevzdám svého námětu a nebudu tvořit něco,co ani moc neznám.
Tak trochu si myslím,že i ti ostatní co po Milanovi chtějí ty ypsilony na kolejišti,to vidí, možná podobně jako já. Mám nějaký sen,nějakou představu a tu bych si rád splnil. Je dobře,že je to v dnešní době reálné. Není to tak dávno co jsme úspěšně stavěli s poloměry 286 a taky to tam jezdilo a viděl jsem spoustu kolejišť,který vypadaly úžasně a nikdo si kvůli tomu vlasy netrhal. Já to pořád beru jako odpočinek,relax a tak trochu i jako nostalgickou vzpomínku na dobu,která je už nenávratně pryč. Předpisy a zákony musím dodržovat v práci a to doma při "hře" určitě nechci.
Velmi pekne napsano. Ja zase pamatuji jednu konkretni cestu z Brna do Hodonina nekdy okolo prelomu tisicileti. Byla zima, mne nebylo ani 10 let a jeli jsme domu z Brna osobakem ,,pantakem" a v Zajeci jsme presedli na MOs 810+010 na Hodonin (prime vlaky tehdy nejezdily). Venku byla chumelenice, mraz snad -10 st. a my si ohrivali nohy na topeni v motoracku, kde bylo krasne teplo. Pak nam tatka rekl, at se jdeme na neco podivat (sedeli jsme v 010) a sli jsme na konec vozu a divali jsme se ven za vlak. Koleje vzadu za nami uz byly skoro zasnezene, jako by tudy vlak nejel aspon par hodin. Okolo behali zajici, srnky...proste lokalkova romantika. Od te doby mam nejradeji motorove vozy a lokalky.
Pred cca mesicem, kdy jsem jel domu z pekelne tezke, avsak uspesne slozene zkousky, bylo taky lehce posnezeno, takovy silnejsi poprasek. A vtom mi bleskl hlavou ten napad...v Zajeci jsem vybehl z Interpantera, cvakl listek a nabehl do 810+010, posledni spoj toho dne (16:08). Sedl jsem si samozrejme dozadu do pripojaku a uplne mi to evokovalo skoro 15 let stare vzpominky. Cesta byla super a udelal jsem i par fotek mobilni kvality z vecerni zasnezene lokalky. Take jsem zjistil, ze Kobyli delkove cca odpovida me TT stanici ,,Luzna", 'coz mi docela udelalo radost.