Menhartice - neprovozuje někdo?

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Menhartice - neprovozuje někdo?

Příspěvekod chphoto » pát 08 srp, 2025 5:54 pm

Kolegové,
neprovozuje z Vás někdo kolejiště dle plánku M. Ferdiána Menhartice - epocha VI? Pokud ano, zajímalo by mě, jak je pořešeno těch 7 vratných smyček. Pochopil jsem to tak, že nejlepší bude dát modul do každé větve skryťáku a další 2 na hlavní trať. Akorát netuším, jak moc s tím zamává ten kříž na kraji skryťáku a také ta lokálka jako odbbočka z hlavní trati.
Ferdián - kolejiště Merhartice skrytá.jpg

Ferdián - kolejiště Merhartice viditelná.jpg
Aktuálně N; YD7001 ESU 50210; iTrain a JMRI
viewtopic.php?f=1&t=13533
chphoto

Re: Menhartice - neprovozuje někdo?

Příspěvekod Ivan » pát 08 srp, 2025 7:54 pm

Kde vidíš 7 smyček? Mne připadá, že stačí řešit jen dvě místa, ale nemám to tak detailně nastudované.

Angličan na rozdělení dvojkolejek a jedna spojka v SN.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Michal Šuhajda » sob 09 srp, 2025 7:56 am

Je asi lepší mít přepínání polarity jen v úseku od vjezdu do tunelů (obou) a rozdělením smyčky v SN. Tedy každou kolej zvlášť, což jsou dva úseky.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod chphoto » sob 09 srp, 2025 4:10 pm

No jelikož jsem prakticky ještě smyčky reálně nepoužil (nebo teda použil jednou ale to byl jen jeden spoj na propojce) a tam to bylo jednoduchý (jeden modul a ještě ke všemu jiskřil) tak na tohle schema koukám docela s úžasem. Jako provozně mi to dává smysl a velký (ostatně jako většina kolejišť od p. Ferdiána), ale technicky jak pořešit smyčky, aby to bylo bezzkratové ideálně, nad tím se musím dost zamyslet. Už jen to, že ve viditelné části vede jedna vnější kolej na vnitřní a opačně, to mi "hlava nebere".
chphoto

Příspěvekod Michal Šuhajda » sob 09 srp, 2025 5:15 pm

Nakresli si rozvinuté kolejiště dvěma barvami (pravá a levá kolejnice - pozor nikoliv kolej - takže na dvoukolejnem úseku budou čtyři čáry) a budeš mít jasněji.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod chphoto » ned 10 srp, 2025 5:46 pm

Tak vratná smyčka mi nedá spát a stále nad tím přemýšlím. A nejde mi do hlavyto, jak udělám, abych měl detekci v každé koleji a detekoval tam lokomotivu, když bych to měl udělané jedním modulem.
Levou stranu bych asi vyřešil takto :
Skryté smyčky.jpg

Hodlal bych použít moduly YaMoRC YD7432 REVERSER a tam bych to viděl poměrně "jednoduše". Veškeré "složité" výhybky by byly na stejné polaritě a přepínala by se jen ta část, kde budou odstaveny soupravy
revers modul.jpg

A na druhé straně bych to udělal přesně opačně, kvůli detekci bych na stejné polaritě nechal ty jednotlivé dlouhé koleje a přepínal bych ty výhybky a kříž. Je to vůbec reálné?
chphoto

Příspěvekod chphoto » pon 11 srp, 2025 5:59 am

Růžově je vše ve stejné polaritě, ve skryťáku bíle změny polarity a na hlavní trati žlutě změny.

Nemám to někde logicky špatně? Poprosil bych zkušenější kolegy o zkouknutí.
Přílohy
vratné smyčky.jpg
chphoto

Příspěvekod Ivan » pon 11 srp, 2025 3:06 pm

Ještě se zeptám, plánuješ provoz na dvojkolejce jen ve směru šipek, jak Milan navrhoval?

Nejsem žádný odborník na elektriku, ale nějaké řešení mne napadá. Jen to chci v klidu rozlreslit... možná to bude ve výsledku blbost :roll:
Ivan

Příspěvekod HonzaM » pon 11 srp, 2025 4:11 pm

Ten modul yamorc jak jsi uvedl lze použít jen tak je to na tom obrázku, kdy vlak vjíždí a vyjíždí jedinou výhybkou, polarita ve smyčce závisí na poloze této výhybky. Vodiče do smyčky bych neznačil J a K, ale třeba A a B, podle aktuální polaritě bude J na A, v opačné polaritě bude J na B.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod chphoto » pon 11 srp, 2025 4:45 pm

Ivan píše:Ještě se zeptám, plánuješ provoz na dvojkolejce jen ve směru šipek, jak Milan navrhoval?

Nejsem žádný odborník na elektriku, ale nějaké řešení mne napadá. Jen to chci v klidu rozlreslit... možná to bude ve výsledku blbost :roll:

Provoz jsem uvažoval z obou stran, ale pokud by bylo jednoduch řešení podle šipek, dalo by se s tím žít.
chphoto

Příspěvekod chphoto » pon 11 srp, 2025 4:46 pm

HonzaM píše:Ten modul yamorc jak jsi uvedl lze použít jen tak je to na tom obrázku, kdy vlak vjíždí a vyjíždí jedinou výhybkou, polarita ve smyčce závisí na poloze této výhybky. Vodiče do smyčky bych neznačil J a K, ale třeba A a B, podle aktuální polaritě bude J na A, v opačné polaritě bude J na B.

Tak to je špatná zpráva, myslel jsem si, že bude umět přepínat polaritu i podle detekcí a ne jen podle polohy výhybky. No to by byla další komplikace.
chphoto

Příspěvekod Ivan » pon 11 srp, 2025 7:21 pm

HonzaM píše:Ten modul yamorc jak jsi uvedl lze použít jen tak je to na tom obrázku, kdy vlak vjíždí a vyjíždí jedinou výhybkou, polarita ve smyčce závisí na poloze této výhybky. Vodiče do smyčky bych neznačil J a K, ale třeba A a B, podle aktuální polaritě bude J na A, v opačné polaritě bude J na B.

Honzo , jsi si jistý? Mne přijde, že to funguje na principu senzorů, kdy vyhodnotí vlak na zkoumaném úseku a pak přepne.
O poloze výhybky v manuálu nic není. Nemám však modul, jen usuzuji z manuálu.

http://www.yamorc.de/downloads/YD7432.en.pdf
Ivan

Příspěvekod HonzaM » pon 11 srp, 2025 8:13 pm

Ivan píše:

Honzo , jsi si jistý? Mne přijde, že to funguje na principu senzorů, kdy vyhodnotí vlak na zkoumaném úseku a pak přepne.
O poloze výhybky v manuálu nic není. Nemám však modul, jen usuzuji z manuálu.

http://www.yamorc.de/downloads/YD7432.en.pdf

Máš pravdu, modul YaMoRC to dělá trochu jinak, využívá RailCom pro zjištění polarity ve smyčce v součinnosti s lokomotivním dekodérem, nicméně je jasné, že jestliže vlak do smyčky vjel pŕi poloze výhybky rovně, musí být tato výhybka před opuštěním smyčky v poloze do odbočky. Myslím.že ne všechny lokomotivní dekodéry jsou schopně tuhle funkci závislou na RailComu využít, ale možná se pletu.
Naposledy upravil HonzaM dne úte 12 srp, 2025 5:41 am, celkově upraveno 1
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod HonzaM » pon 11 srp, 2025 9:18 pm

chphoto píše:

Tak to je špatná zpráva, myslel jsem si, že bude umět přepínat polaritu i podle detekcí a ne jen podle polohy výhybky. No to by byla další komplikace.

Detekce modul samozřejmě má (tŕi), detekce na obou koncích smyčky a detekce středového úseku. Nestudoval jsem ten manuál nijak podrobně, nicméně před opuštěním smyčky musí být vjezdová výhybka v opačné poloze než při vjezdu. Jak je to řešeno nevím. V návodu k tomu žádný způsob nevidím.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Zpět na Diskuze k plánkům kolejišť