Diskuze a dotazy

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Diskuze a dotazy

Příspěvekod Ivan » čtv 20 čer, 2024 10:01 am

Placam si na čelo, já samozřejmě zas zapomněl na díl V., přitom se těším víc na VI. :? :cry: :roll:

Ještě že to Milan uvedl na pravou míru, ostatním se omlouvám.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod milan ferdián » čtv 20 čer, 2024 10:08 am

Ivan píše:Placam si na čelo, já samozřejmě zas zapomněl na díl V., přitom se těším víc na VI. :? :cry: :roll:

Ještě že to Milan uvedl na pravou míru, ostatním se omlouvám.

V poho Ivane, proč mám asi prázdniny na delší dobu a zrušené všechny závazky vůči všem :?: :wink: -m-
milan ferdián

Příspěvekod milan ferdián » ned 20 říj, 2024 11:32 am

Po divokém čtvrtečním dni jsem o víkendu už vychladl a po několikátém shlédnutí videa od Jiřího/Zlámalíka a pročtení vašich příspěvků, jsem vzal rozum do hrsti a došel k závěru, že život je příliš krátký na to, abych se zabýval blbostma a ničil si ho volovinama. Není mi to zapotřebí. Vezmu to jedním vrzem:

- nově příchozí, začátečnicí, pokročilý -
Zříkám se vám radit radou, skicou nebo výkresem. V drtivé většině to skončí divokou přestřelkou o něčem, co nemá nic společného s vaším dotazem na vaše budoucí kolejiště. Pomalu a jistě se z toho stal na DF.modely.biz „folklor“, o který já nestojím a nemám zájem se takových přestřelek zúčastňovat nebo pokračovat. Každý jsme nahraditelný, každý chybujeme, platí i pro mou osobu, ale snažím se vždy za svoji prací stát a hájit ji. Jestli dovolíte, nově příchozí, začátečnicí a pokročilý, tady bych vám doporučil zkušené modeláře/projektanty, kteří umí též dobře a kvalitně poradit, jako já, ale umí něco navíc a to podat projekt kolejiště vizuálně ve 3D. To já neumím. Například jsou to kolegové/vynikající modeláři Jiří/Zlámalík nebo Michal Šuhajda a další kolegové.

- přestal jsem kreslit a navrhovat kolejiště pro železniční modeláře -
Nemám chuť, ani náladu a s tím souvisí zpracování VII.Díl/MINI. Zrušil jsem ho, kde není jiskra, nápad, myšlenka, fantazie, příjemná pohoda, tam není náplň díla. Vaše objednávky byly jen informativní, tedy nebyly závazné, ale na to jsem vás upozorňoval. Mým přáním bylo dělat radost modelářům, kreslit a navrhovat krásné kolejiště. Jenže člověk míní, život mění. Nestál jsem o to, abych dělal to, co mě nebaví, jako být nakladatelem. Nemám zájem. Nestál jsem o to být distributorem. Kdybych chtěl ním být, tak si pořídím svůj eshop a přeprodávám produkty od druhých, jak ostatní prodejci.

- V. a VI.Díl od nakladatelství Model Scene -
Kdy vyjde, nevím. S dotazy, s připomínkami a stížnostmi, proč tyto díly už tu dávno nejsou mezi vámi nebo na pultech, se obraťte s dotazy na ně. Já už jsem nad tím zlomil hůl.

- kecy o tom „on už několikrát odešel a stejně se vrátí„-
Zakládají se na pravdě, jenže já starý blbec se nechám vždy ukecávat. Tentokrát NE.
Budu aktivní jen ve vlákně o „Bechyňka H0/1:87“, která se staví podle mého kolejového plánu a návrhu, který si Petr Haspeklo a jeho kolega projektant upravili dle Petrových představ.

Na závěr. Přestalo mě bavit do nekonečna dokládat a vyvracet nesmysly o tom, že podle mých projektů se nedá stavět, že to jsou jen motanice nebo nelogické kolejové spletence, že používám digitální kreslící program na projektování plánu kolejišť, že nevím co dnes kolejivo a příslušenství stojí.

Do budoucna vám přát nic nebudu, protože poslední dobou nevím vlastně co chcete a co vám jde.
Toť vše.
-m-
milan ferdián

Příspěvekod Zlámalík » ned 20 říj, 2024 3:26 pm

Milane,
protože mne zmiňuješ a protože jsem tak trochu původce té přestřelky (náboj byl vypálen zde a zasáhl neomylně), musím se za to omluvit. Mohl jsem to tušit, jak to dopadne - i když bych se ani jednoho z vás teď nechtěl opětovně dotkonout. Proto jsem vám tam dal ten odkaz na Ivana Mládka, abych to trochu odlehčil a přiměl vás se na to podívat trošku jinak. Já jsem optimista a "hovado", všechno beru s nadhledem a nějaké tahání se o detaily, notabene z dávné minulosti, je mi naprosto cizí.

Co se týká Tvých návrhů, já bych tím nerad připravil kohokoliv o tu možnost, zkonzultovat návrh s Tebou. Jen Tě asi poprosím (a už jsem to tady říkal) - neber věci za pevně dané. Sposta věcí je ve stadiu úvah, nápadů. Tazatelé budou rádi za skicu, za nápad, za popostrčení, víc třeba ani nechtějí. Ty jim navrhneš plánek - ale už s nějakou tvojí pevně danou představou a nerad vidíš, že se to vyvíjí jinam. To není znevážení tvojí práce, to je to, že tazatel hledá směr a zatímco on jej třeba změní, ty se držíš toho, který "jsi mu přidělil". Oba asi víme, které konkrétní případy myslím.

Já určitě nejsem ani vynikající ani dokonalý. Ale určitě se rád podělím o to, co jsem v modelaření dokázal, protože vím, že to mnohým může pomoct. Tak, jako jsem za podobné rady byl vděčný já, když jsem před 14 lety začal zase modelařit, a jsem vděčný pořád. Když ale radím, tak se spíš snažím každého popostrčit na cestu, než mu servírovat hotové řešení. Řemeslo se musí každý naučit a když to udělám za něj, nenaučí se to. U těch plánků se to týká nejen ptákovin, jako převodu do jiných velikostí či typu kolejiva, ale i celků. Pokud nejde o práci na zakázce, není asi potřeba to dotahovat do podrobností - kolikrát se stalo, že člověk využil jen tu základní ideu a nebo naopak nějaký zdánlivě drobný detail, který mu pomohl rozsukovat jeho problém. A to, jestli to bude kolejiště za roh, prkno či čtverec, už vyplyne z možností a představ každého.

Myslím, že nám jde o to, abychom si modelaření užili a v diskuzi našli rady a nápady, které můžeme využít, případně aby nám někdo včas nakopal do hader, pokud ten náš nápad není optimální, diplomaticky řečeno. Uzavíráním se do sebe a vztahováním si věcí ke své osobě se to nevyřeší. Proto taky hodně lidí odešlo, není tady prostě "volný pokec", často se tady vjíždí do vlasů kvůli hovadinám. Byl bych rád, aby tady zůstala ta možnost přijít kdykoliv s kůží na trh a slyšet názory ostatních, jejich rady a nápady. Alespoň já to tady tak beru. A přese všechno, nebo právě proto, co jsem napsal, budu rád, když nás neopustíš - a jestli jsi už opustil, když se zase vrátíš. Díky.

J.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod ondřej001 » pon 21 říj, 2024 5:39 am

Koukám, že nálada zde odráží náladu ve společnosti :roll:
Pánové, já osobně jsem rád za Milana a jeho návrh konkrétně mého kolejiště. Stačilo pár poznámek, jak si to asi představuji a sám jsem se divil, že je ještě někdo, kdo umí zhmotnit myšlenku.

Pokud to bude číst Milan, ač ho osobně neznám, musím mu ještě jednou poděkovat a přát nadhled nad dnešním světem.
Kdysi dávno mě jeden učitel, co uměl ještě učit poradil takovou vychytávku u zkoušení u tabule. / výš, představ si ty ostatní osoby svlečený / no a bylo. :lol:
ondřej001

Příspěvekod jipol57 » pon 21 říj, 2024 10:13 am

Prošel jsem si od začátku toto téma, a popis Milanova návrhového systému. Vzhledem k jeho současnému prohlášení věřím (v dobrém), že mu rýsovací potřeby budou samy vyskakovat z penálu, a že pokračování bude. Bylo by škoda opustit takový talent. Ale samozřejmě, to musí být taky pro vlastní potěšení.
jipol57

Příspěvekod milan ferdián » úte 22 říj, 2024 9:33 pm

Pročetl jsem si vaše slova. Jsou hřejivá, pěkná, potěšující a i děkovná. Procházel jsem si svoji rozdělanou a nedokončenou práci pro vás. Měl jsem toho pro vás dost připravené. Zvažoval jsem, mentoroval jsem, polemizoval jsem sám se sebou, ale volba je jasná. NE.
Dík za vaši dlouhodobou podporu.
Mějte se.
Milan

Poznámka:
Vítek57, předal jsem mu poslední nákresy segmentového kolejiště Praha-Strašnice. M.
Přílohy
462919201_1260059485420558_8737948521562736379_n.jpg
milan ferdián

Příspěvekod Střelec » stř 23 říj, 2024 4:30 am

Však už byl čas přestat malovat a začít konečně stavět. Papír je sice papír, ale lepší je, když to konečně jezdí. To je nejlepší argument na kecy, že to nejde postavit...
Střelec

Příspěvekod Bobo » čtv 24 říj, 2024 9:50 am

Nejdřív jsme myslel, že se nebudu vyjadřovat, ale bohužel mi to nedalo.

Potom co jsem pročetl všechna vlákna, která stály za Milanovým rozhodnutím musím říct, že lidská blbost opravdu nezná hranice. Vyčítat si, co kdo v životě udělal nebo postavil je fakt ubohý. Železniční modelářina je hlavně o penězích a až potom o talentu. Když vidím, jak spoustu lidí staví z polotovarů, kupuje hotový stromy, nechává si stavět rámy, tak to pro mě není žádný fachman. Potom může stavba pokračovat mílovými kroky a čekat na pochvalné komentáře. Nikdo si ale neuvědomuje, že kolejiště se jednoho krásného dne zapráší a rozpadne. A pak si ten dotyčný vezme Milanovi publikace a bude hledat zase další inspiraci co postavit, pardon koupit. Protože i když je dotyčný jistě mistr světa a všechno zná a umí, tak přeci jen se třeba použije něco z Milanových návrhů.

Takže si položíme otázku: kdo víc zanechá v této oblasti pro další generace větší stopu?
Hovado co umí kritizovat a nebo trapný dědula a stařík (Milanova slova, myšlena v dobrém)?
Inteligentní člověk si odpoví sám.

Nikoho z vás tady neznám osobně ani nemám k nikomu žádný vztah. Ale zajímalo by mě kolik z vás by dokázalo vzít do ruky tužku, pravítko a vypotit, byť i ten nejjednodušší návrh. Ono je to kupodivu daleko složitější než v počítači. A věřte mi že zrovna o rýsování něco vím. Udělat výkres tuží na pauzák a nebo ho vymrsknout v CADu je rozdíl několika dní a né hodin.

Kdyby nebylo těchto nadšenců co vymýšlí návrhy, staví pojezdy, vyřezává stavebnice atd tak by jsme všichni byly s modelařinou v p...... Proto nikomu nevyčítejte, že místo stavění kolejiště věnuje volný čas sezení a kreslení nových návrhů. Ono je to daleko větší oběť, než si doma ze smetáku motat stromeček nebo slepovat barák od renomovaných firem.

Milane ačkoliv vás neznám a obávám se, že i věkově mi nepřísluší vám cokoliv radit, kašlete na blbce a dělejte co vás baví. Dělám ještě myslivost a víc než lovit mě zase baví chov a péče, proto pokud vás baví kreslit, tak kreslete. Pokud stavět, tak stavte. Ale rozhodně nedělejte unáhlená rozhodnutí, jen na základě komentářů několika blbců. Protože těch fanoušků a podporovatelů tady máte rozhodně víc než odpůrců.

Že ano pánové, proč se nikdo nevyjadřujete, to se bojíte říct svůj názor, o publikace se tu strhla rvačka a podpořit Milana neumí nikdo z vás !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Bobo

Příspěvekod prcek » čtv 24 říj, 2024 11:11 am

Bobo píše:
Že ano pánové, proč se nikdo nevyjadřujete, to se bojíte říct svůj názor, o publikace se tu strhla rvačka a podpořit Milana neumí nikdo z vás !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Říkejte si tomu klidně alibismus, ale třeba proto, že respektuju Milanovo právo dělat, co ho baví. Pokud nechce návrhy dělat, ať je nedělá. Budou mi chybět? Ano budou. Na druhou stranu mi není ničím povinován. Jaké mám právo ho žádat, aby dělal něco, co nechce, jen proto, že já chci? Buď mu návrhy budou chybět a zase je začne tvořit, nebo nebudou a najde radost v něčem jiném.
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
prcek

Příspěvekod Michal Šuhajda » čtv 24 říj, 2024 12:04 pm

Bobo píše:Nejdřív jsme myslel, že se nebudu vyjadřovat, ale bohužel mi to nedalo.
Že ano pánové, proč se nikdo nevyjadřujete, to se bojíte říct svůj názor, o publikace se tu strhla rvačka a podpořit Milana neumí nikdo z vás !

Účast a přispívání ve fóru jsou dobrovolné. Každý má právo ho opustit nebo se stát "jen" pasivním čtenářem (což je podle mě i Milanova volba), případně jen selektovat co chce číst (a na co odpovídat) a má možnost své rozhodnutí změnit.
Čím víc se v lejnu šlape, tím víc to smrdí. Takže si nemyslím, že má smysl podporovat různé žabomyší války, protože jde jen o přilévání oleje do ohně, resp. krmení trolla (a tím trollem nemíním Milana)
Mě mrzí (a už jsem to Milanovi před časem při podobné příležitosti psal), že se Milan nad podobné rýpání neumí povznést, a říct si, že podobné dohady (nakonec pořád se stejným člověkem) jsou pod jeho úroveň , a že mu může být nějaký hlupák u ... (tam co záda už nemají slušné jméno) a místo toho opakovaně odchází a naštěstí i přichází. Sám se divím, že ho to pendlování furt baví, ale i tenhle přístup je jeho volba a já ji (ač s lítostí) respektuji.
Nakonec respekt je podle mě základem slušné konverzace, zkusme se toho držet.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod hank » čtv 24 říj, 2024 12:32 pm

Bobo píše:...podpořit Milana neumí nikdo z vás !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

To je přece úplný nesmysl... :roll:

Ale budiž, když to má být řečeno po lopatě, tak aby bylo úplně jasno (a snad není nutno dodávat, že mluvím za sebe): I když jsem to zatím takhle výslovně nenapsal, tak podporuju jakékoli Milanovo rozhodnutí. Není nikomu z nás nic dlužen (zatímco my všichni bychom měli být jemu vděčni za mnohé); na kreslení všech těch kolejišť možná trochu vydělal, ale určitě srovnatelně prodělal (viz poslední do nebe volající případ a následující posty - 9 měsíců práce a 159 výkresů, za které mu zákazník nezaplatil...); a je výhradně na něm, jestli v tom chce a bude pokračovat.

Tahle situace přesně zapadá do kategorie těch případů, o kterých beze zbytku platí:
Nedělej, co nechceš.
Víc k tomu nepovažuju za nutné dodávat.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod Bobo » čtv 24 říj, 2024 5:59 pm

V jádru s vámi souhlasím a taky plně jeho rozhodnutí respektuji. Navíc jak jsem psal pokud chce kresli ať kreslí a pokud chce modelařit tak ať modelaří. Bohužel jakým způsobem k tomu rozhodnutí došel by se s nadsázkou dalo říct, že byl "vyštván".
Teď mě určitě zase někdo chytne za slovo, ale jiný příměr mě v tuto chvíli nenapadá. Současně se v tom nehodlám ani JÁ dál babrat a tuto diskuzi někam rozvíjet. Ale ať se chytnou za nos ty, kvůli kterým to takhle skončilo. Bylo to jen vyjádření Milanovi podpory a vděčnosti, co dokázal udělat pro železniční mikrosvět.
Takže alespoň za mě. Milane díky za vše co jste udělal, ať už pro mě tak i pro modelařinu. A přeju vám hodně štěstí v další etapě života.
Bobo

Příspěvekod radula63 » pát 25 říj, 2024 4:13 am

Bobo píše:Že ano pánové, proč se nikdo nevyjadřujete, to se bojíte říct svůj názor, o publikace se tu strhla rvačka a podpořit Milana neumí nikdo z vás !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Já se vyjádřil, ne však tady. Telefonoval jsem Milanovi už před pár dny.
Zkráceně. Plně Milana podpořuju, i když je mi líto, že už další soubor plánků v malém nákladu nevyjde. Má právo si říct dost a já ho v tom chápu.
Diskuzní fórum je o tom diskutovat a ne se vzájemně napadat. Bohužel i zde se děje napadání a Milanovi jsem řekl, ať to napadání hodí za hlavu a jde dál a ať dělá to, co ho baví. Takže pokud ho přestává bavit malovat plánky, ať je prostě už nedělá a modelaří si pro radost sobě.
Raďula63
MPK - moduly plzeňského kraje
KŽM Praha 3
KŽM cH0TTěboř
Psi štěkají, karavana jede dál
radula63

Příspěvekod milan ferdián » úte 05 lis, 2024 3:02 pm

Sice jsem se silně zařek, že už na vaše příspěvky vůbec nebudu reagovat, ale udělám ještě výjimku.

BoBo, Michal Šuhajda, radula63, děkuji.

Dovi píše:O to víc je mi líto nedávného Milanova oznámení (ke kterému zřejmě svým dílem přispěla i další, a kolikátá už zbytečná slovní potyčka), že "polopřislíbeného" /a Milanovými fandy s nadějí očekávaného/ samizdatového malonákladového vydání Modelářských miniatur Milana Ferdiána se možná už bohužel nedočkáme.

Věřil jsem (vlastně byl jsem si jist), že po organizační a technické stránce nebude vydání této asi závěrečné Milanovy veřejné práce žádným problémem. Vždyť by stačilo nechat to vytisknout u kteréhokoliv výrobce, který dělá na zakázku např. kalendáře z rodinných fotografií na křídovém papíře a s kroužkovou vazbou (formáty A5, A4, A3, čtvercové, širokoúhlé i jiné, jak je libo). Ceny jsou přijatelné, obsah dodá autor, termín výroby pár dní, týden nebo dva.
Dostáváme totiž jako rodiče a prarodiče od dětí takovéto kalendáře pod stromeček (a jistě nejsme sami), a tak místo jen rodinných fotografií dětí a vnoučat by tam klidně mohly být plánky a k nim nějaký ten malý autorův komentář. Náklad 20, 30, 40 kusů - žádný problém (pro vydavatele naopak spíš zjednodušení a zřejmě i možnost snížení ceny oproti kusovému provedení).

Těšil jsem se velmi moc na Milanova další umělecká dílka a díla.
Myslel jsem, že i Milan to třeba považuje za něco jako takový svůj cenný kšaft věrným čtenářům - krásné symbolické rozloučení na závěr a na památku této jeho "last but not least" profi kariéry.
A jako další plus, že by tím ani nebyl závislý na libovůli nakladatele, u kterého rok, dva, tři, čtyři - žádná doba (aneb slibem nezarmoutíš).

Nevím, jak to máte vy ostatní, ale já si vždycky při listování kteroukoliv ze zatím vydaných 4 velkých vázaných knih Milanových plánků říkám, co se asi muselo Milanovi honit hlavou, všechny ty souvislosti a železniční zákonitosti, a jaké asi vzpomínky a představy bylo nutno zapojit a technicky i umělecky zpracovat, že je tak krásně dokázal ve vzájemném souladu a v kompaktní formě dostal na papír. Jako MISTR, jako velký malíř a vizionář realizující svoje představy a pocity.

Dýchá z nich pohoda, zároveň funkčnost i poezie, celá ta malebnost naší české, moravské, slezské a slovenské krajiny, nálada a oživlé představy zapadlých nádražíček a jejich zákoutí, vlnících se zhlaví, rezivějících kusých kolejí u nákladových ramp, opuštěných zarostlých šturců..

Třeba se ještě NĚCO stane.
Snad se nakonec toho samizdatového vydání Modelářských miniatur Milana Ferdiána přece jenom dočkáme (?)
Musíme doufat. Naděje umírá poslední.

Dovi, nevím co ti mám na to napsat. Můžu ti říct, že pro mě udělat jasné a rázné rozhodnutí bylo o hodně těžší při pohledu na zpracované archy výkresů, skic a doprovodných textů. Už jsou uloženy v archívu, kde teď už na ně tiše padá prach a čas zapomění. Jinak ti děkuji za vřelé vyjádření. Vážím si toho.

Milan
milan ferdián

PředchozíDalší

Zpět na Diskuze k plánkům kolejišť