DCC

Absolutní začátky s modelovou železnicí. Dotazy na úplně základní věci.

Moderátoři: Abe Simpson, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: DCC

Příspěvekod zdeno » pát 28 lis, 2014 12:18 pm

Je to tak, LEDky sviti v propustnem smeru. Takze si otocte tu LED diodu opacne, aby fungovala spravne.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1727
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: DCC

Příspěvekod Jirka_US » pát 28 lis, 2014 2:38 pm

Princip detekce vyse uvedeneho obvodu (pomijim nektere chyby v zapojeni) se pouziva naopak v analogu (+dalsi obvody). U digitalu DCC je obvykle merici "trafo" pouzito tak, ze snima indukovane napeti okolo napajeciho vodice DCC, tedy civka neni vubec zapojena do "serie" s loko.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: DCC

Příspěvekod sidlo » pát 28 lis, 2014 4:21 pm

Je možné výstup X1-1 X1-2 propojit s moduly S88 jako jsou http://www.steelectronic.cz/inpage/054-s88n-in8/ http://www.eshop-honzikovyvlacky.cz/hon ... laseni-S88 a jim podobné?
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2154
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: DCC

Příspěvekod JanoW » pát 28 lis, 2014 5:10 pm

Jirka_US píše:Princip detekce vyse uvedeneho obvodu (pomijim nektere chyby v zapojeni) se pouziva naopak v analogu (+dalsi obvody).


No, v analógu, ak je jednosmerné napatie vyhladené, je to dosť problematické. Toroidné trafo vyhodnotí maximálne tak impulz, keď dojde k vjazdu do úseku. A "chyby" je množné číslo, bola tam jediná - opačne LED.

Jirka_US píše: U digitalu DCC je obvykle merici "trafo" pouzito tak, ze snima indukovane napeti okolo napajeciho vodice DCC, tedy civka neni vubec zapojena do "serie" s loko.


Ak DCC vodič prestrčíme cez toroid, jedná sa o to isté zapojenie, len s jedným "závitom" primárneho vinutia. Je to teda "jednozávitová cievka", taktiež v sérii :D . Transformátor má vždy najmenej dve cievky (okrem autotransformátora, ten má odbočku ...).
JanoW
 
Příspěvky: 67
Registrován: sob 22 bře, 2014 9:19 pm
Bydliště: Modra

Re: DCC

Příspěvekod zdeno » pát 28 lis, 2014 7:12 pm

sidlo píše:Je možné výstup X1-1 X1-2 propojit s moduly S88 jako jsou http://www.steelectronic.cz/inpage/054-s88n-in8/ http://www.eshop-honzikovyvlacky.cz/hon ... laseni-S88 a jim podobné?

asi ne, protoze muj vystup je aktivni v logicke "1" a ten obvod detekuje logickou "0". Mozna, kdyby se vymenil pull-up za down-up ;-)
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1727
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: DCC

Příspěvekod Jirka_US » pát 28 lis, 2014 7:59 pm

JanoW píše:Ak DCC vodic prestrcíme cez toroid, jedná sa o to isté zapojenie, len s jedným "závitom" primárneho vinutia. Je to teda "jednozávitová cievka", taktiež v sérii :D . Transformátor má vždy najmenej dve cievky (okrem autotransformátora, ten má odbocku ...).

Kus primeho vodice neni totez co civka s jednim zavitem....
No, v analógu, ak je jednosmerné napatie vyhladené, je to dost problematické.

Myslim, ze ja jsem nikde nehovoril o jednosmernem vyhlazenem napeti, navic u PWM (pro ovladani motoru modelu zeleznic) v tomto konkretnim pripade nedava smysl neco vyhlazovat.
Naposledy upravil Jirka_US dne pát 28 lis, 2014 8:29 pm, celkově upraveno 1
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: DCC

Příspěvekod zdeno » pát 28 lis, 2014 8:29 pm

Jirka_US píše:Kus primeho vodice neni totez co civka s jednim zavitem....
A jaky je mezi tim rozdil ?? Myslim ve zpracovani nebo vyhodnoceni ??
Myslim, ze ja jsem nikde nehovoril o jednosmernem vyhlazenem napeti, navic u PWM (pro ovladani motoru modelu zeleznic) je naprosty nesmysl neco vyhlazovat.
Taky jsi nikde nepisal o PWM.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1727
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: DCC

Příspěvekod Jirka_US » pát 28 lis, 2014 8:35 pm

to Zdeno:
Je urcena na DCC, analog se nechyta.
Proc by melo byt PWM ovladani vycleneno z analogu, respektive jak jsi dosel k takovemu pomerne katogerickemu zaveru ?
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: DCC

Příspěvekod BohousP » pát 28 lis, 2014 8:56 pm

Jirka_US píše:to Zdeno:
Je urcena na DCC, analog se nechyta.
Proc by melo byt PWM ovladani vycleneno z analogu, respektive jak jsi dosel k takovemu pomerne katogerickemu zaveru ?

PWM je jeden speciální případ analogu. Neplatí analog=pwm. A mezi analog také logicky patří i stejnosměrné vyhlazené napájecí napětí. A na tento případ zapojení s trafem použít nelze, jak správně psal Zdeno i JanoW. O zbytku je asi zbytečné diskutovat.

Jirka_US píše: U digitalu DCC je obvykle merici "trafo" pouzito tak, ze snima indukovane napeti okolo napajeciho vodice DCC, tedy civka neni vubec zapojena do "serie" s loko.

Pokud jde o vodič prostrčený toroidním jádrem, můžeme se dohadovat, jestli je to celý závit transformátoru, nebo jen půl závitu (to spíš). Ale nic to nemění na fyzikální podstatě, že i tento půlzávit tvoří primární vinutí transformátoru. A do serie zapojené je - teče přes něj proud do lokomotivy.
Naposledy upravil BohousP dne pát 28 lis, 2014 9:09 pm, celkově upraveno 1
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2283
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: DCC

Příspěvekod sidlo » pát 28 lis, 2014 9:08 pm

zdeno píše:
sidlo píše:Je možné výstup X1-1 X1-2 propojit s moduly S88 ... ?

asi ne, protoze muj vystup je aktivni v logicke "1" a ten obvod detekuje logickou "0". Mozna, kdyby se vymenil pull-up za down-up ;-)


To asi bude jedno, zdali mám "1" nebo "0"? Hlavně že to rozpozná dva stavy, ne?

Při digitalizaci odstraňujeme z lokomotivy odrušení - tlumivky a kondenzátory. Tady jednu indukčnost do obvodu přidáváme. Nepokazí se tím moc signál?
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2154
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: DCC

Příspěvekod Jirka_US » pát 28 lis, 2014 9:27 pm

BohousP píše:PWM je jeden speciální případ analogu. Neplatí analog=pwm. A mezi analog také logicky patří i stejnosměrné vyhlazené napájecí napětí. A na tento případ zapojení s trafem použít nelze, jak správně psal Zdeno i JanoW. O zbytku je asi zbytečné diskutovat.

No potiz spise bude, ze "stejnosměrné vyhlazené napájecí napětí" temer nikdo nepouziva, s vyjimkou tech co pouzivaji baterie a reostat, ale tento podle me extremni pripad by nemel slouzit jako obvykly....
BohousP píše:
Pokud jde o vodič prostrčený toroidním jádrem, můžeme se dohadovat, jestli je to celý závit transformátoru, nebo jen půl závitu (to spíš). Ale nic to nemění na fyzikální podstatě, že i tento půlzávit tvoří primární vinutí transformátoru. A do serie zapojené je - teče přes něj proud do lokomotivy.

No to je pochopitelne omyl, magneticke pole okolo vodice, pul zavitu nebo celeho zavitu je u kazdeho pripadu uplne jine.Doporucuji si preci jen trochu prostudovat nejake zaklady elektrotechniky, mimo jine si precist jaky je rozdil mezi pulsem a impulsem, jak se ridi jas LED diod atd. nez zacnes komentovat me pripevky (bez jakychkoliv citaci a dukazu a jeste nekdy slovnikem hospody 4. cenove kategorie) a jeste ke vsemu chybne. Tech nesmyslu, kterych je pripojenych k mym prispevkum uz je docela dost a zbytecne to uvadi zacatecniky ro rozpaku. Mnoho lidi se prislo dozvedet jak to je a ne aby si zde precetli jak se popiraji bezne uznavane fyzikalni principy.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: DCC

Příspěvekod BohousP » pát 28 lis, 2014 9:35 pm

Já myslím, že ostatní čtenáři lehce zjistí, kdo sem píše jen proto, aby rozvířil "stojaté vody". Magnetické pole naštšstí podléhá zákonům fyziky a ne přáním a snům kohokoliv.
Některé hloupé poznámky v předešlém příspěvku sice nechápu, ale budiž.
Podstata Zdenova příspěvku i následující dotaz jsou jasné. Zbytek, jako obvykle, jsou bláboly.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2283
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

DCC pro Sidlo

Příspěvekod zdeno » sob 29 lis, 2014 8:31 am

asi ne, protoze muj vystup je aktivni v logicke "1" a ten obvod detekuje logickou "0". Mozna, kdyby se vymenil pull-up za down-up ;-)
To asi bude jedno, zdali mám "1" nebo "0"? Hlavně že to rozpozná dva stavy, ne?
Při digitalizaci odstraňujeme z lokomotivy odrušení - tlumivky a kondenzátory. Tady jednu indukčnost do obvodu přidáváme. Nepokazí se tím moc signál?

---
to nejde, protoze to ma rozdilne klidove stavy, tim myslim, ze pokud je kolej volna, tak to indikuje obsazeni. Musi se tam dat invertor faze. Nepoznam obvod CD4044N a netusim, ci se da zapojit "pull-up" na zem a tak udrzovat vstup ve stavu logicke "0". Jinak indikace aktivni v "nule" je lepsi nez aktivni v "jedna", protoze naindukovane napeti se taha do "jedna" a opacne to az tak nefunguje.
Posilam schema, jak by se to mohlo udelat a kde je zabudovany invertor. Nemusi se pouzit Darlington, ale musi tam byt aspon 400 "h21" zesileni.
Ja mam detekci trosku jinak. http://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2008090006.
To jsem vymyslel pred 6 roky a zatim je v provozu asi 12 desek be z problemu. Ono o digital prislusenstvi neni az tak velky zajem. ;-)
---
Signal DCC je pomerne silny a napajeni 1/2 m koleje nicemu nevadi. Je to vlastne paralerne ku rozvodu DCC a nema to vplyv na okolni kolejiste nebo moduly.
Přílohy
detekce.JPG
detekce.JPG (25.6 KiB) Zobrazeno 3885 krát
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1727
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: DCC

Příspěvekod Lukas130 » stř 06 čer, 2018 7:12 pm

Dobrý večer všem,

dostal jsem se k digitálu a při té příležitosti zkoumám první zdigitalizovanou lokomotivu (Bastard od Kuehna). Tak a za pomoci Multimouse, se snažím přiřadit k funční klávese F3 to, že budu návěstní světla na obou stranách svítit bíle a bez reflektoru (tedy jako při posunu). Pochopil jsem, že k tomu slouží nastavení v CV37...protože měním co má dělat F3, jenže, ať zkouším přiřadit číslo (náhodně... rovnou vám řeknu, že nemám ánung co ta čísla znamenají) jaké zkouším, nikdy se k výsledku nedostanu a většinou to nedělá vůbec nic..tedy pouze nechá návěstní světla v základním režimu tři bílá do trojuhelniku ve směru jízdy a červená vzadu. Moje otázka tedy zní, jak donutím přes myš lokomotivě zapnout dvě bílá světla na každé straně bez zapnutého reflektoru a bez citlivosti na směr jízdy při stisku klávesy F3?... tedy obyčejnou návěst posunujícího vozidla?

Je to možná blbá otázka, existují návody, pár jsem si přečetl.. někdy i třikrát.. a u mě končí u slova "bit" co nevím co je a přepočtem na dvojkovou soustavu která mi nedává žádný smysl... tam se okamžitě ztratím. Digitál je pro mě absolutní novinka, proto se raději ptám vás přímo v začátečnické sekci.

Díky
Lukas130
 
Příspěvky: 23
Registrován: stř 25 led, 2017 9:56 am
Bydliště: Teplice v Čechách

Re: DCC

Příspěvekod sidlo » stř 06 čer, 2018 7:34 pm

1) má ta lokomotiva zvlášť napájené osvětlení pro reflektor a návěstní světla? (pokud ne, tak všechny pokusy jsou ztráta času)
2) jaký je tam použit dekodér? (dekodérů je hodně a každý je jiný)
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2154
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

PředchozíDalší

Zpět na Začátečnické dotazy

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník