DCC

Absolutní začátky s modelovou železnicí. Dotazy na úplně základní věci.

Moderátoři: Abe Simpson, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: DCC

Příspěvekod jirkan » sob 09 úno, 2019 1:14 am

fulda píše:
Jenom tak mimochodem: Proč sem tedy vlastně nedáš zireckovi popis jak by se měla situace realizovat s tím LDT modulem?


Třeba protože existuje manuál, kde je to popsané a namalovaný tak, že i já coby elektrický antitalent to bez problémů pochopil?

Jinak když jsem řešil problém náhrady Lenze, tak jsem přešel k té firmě a funguje to naprosto spolehlivě, takže doporučuji!
jirkan
 
Příspěvky: 733
Registrován: stř 16 bře, 2011 9:47 pm
Bydliště: Praha

Re: DCC

Příspěvekod zirecek » sob 09 úno, 2019 8:17 am

Už jsem to pročítal při prvotním zmínění, jedná se o smyčkový modul výrobce LDT pod označením KSM-SG. Prodává se v různých variantách složení od polotovaru až po hotový výrobek v krabičce.

Základní zapojení je jednoduché:
Obrázek

Není mi příliš jasné, když Lenz LK200 nepotřebuje připojení k centrále a ani k externímu zdroji (jen kabely před smyčkou a ve smyčce), proč u LDT je nutné připojení k externímu zdroji a také k centrále.
Úseky A1B1 (A2B2) píšou délky optimálně 5-20 cm. Avšak nevím, jestli se tam musí schovat nejdelší loko (asi ne), takže spíše 5 nebo 20 cm? Na jakém principu to funguje?
Předpokládám, že se dá smyčkou projíždět oběma směry bez zastavení.
zirecek
 
Příspěvky: 9
Registrován: sob 18 úno, 2012 8:06 pm

Re: DCC

Příspěvekod Trixt » sob 09 úno, 2019 8:33 am

Funguje to na principu detekce přítomnosti lokomotivy v úsecích před a za místem oboustranného přerušení. Modul detekuje lokomotivu buď na jedné nebo druhé straně oboustranného přerušení a dle toho přepne polaritu ve smyčce. Navíc informaci o obsazení má k dispozici centrála. Nejedná se tedy o to, že by se polarita přepínala na základě zkratu jaku u LK200.
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 629
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: DCC

Příspěvekod BohousP » sob 09 úno, 2019 8:47 am

zirecek píše:...
Není mi příliš jasné, když Lenz LK200 nepotřebuje připojení k centrále a ani k externímu zdroji (jen kabely před smyčkou a ve smyčce), proč u LDT je nutné připojení k externímu zdroji a také k centrále.
...

"Jen kabely před smyčkou" je to samé, jako připojení k centrále. LDT používá externí napájení, což je u dekodérů dost časté. Ono napájení z DCC sice šetří dva dráty, ale jednak zatěžuje trakci, jednak častěji vypadává (zkrat na kolejích). Také jiskření způsobuje rušení připojených napájecích obvodů. Obecně tím klesá spolehlivost příslušenství.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2238
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: DCC

Příspěvekod zirecek » sob 09 úno, 2019 10:09 am

Trixt píše:Funguje to na principu detekce přítomnosti lokomotivy v úsecích před a za místem oboustranného přerušení. Modul detekuje lokomotivu buď na jedné nebo druhé straně oboustranného přerušení a dle toho přepne polaritu ve smyčce. Navíc informaci o obsazení má k dispozici centrála. Nejedná se tedy o to, že by se polarita přepínala na základě zkratu jaku u LK200.
Pro detekci lokomotivy stačí tedy i těch 5 cm, přestože bude mít loko třeba 21 cm? Tedy stačí nájezd prvních náprav dlouhé lokomotivy do detekčního úseku, kdy modul zkontroluje, vyhodnotí, případně přepne polaritu?

Když to zhrnu: LK200 mám v potřebných dvou kusech, pak je tu KSM-SG za 1300,- Kč a DR5013 za 1900,- Kč. Když čtu recenze LK200, naprosté většině lidí to funguje. Takže nezbývá, než se rozhodnout sám, : - ). Stále si myslím, že když provozuji standardní vyrobené lokomotivy Tillig, Roco, Kuehn se zvukem, tak by to Lenz LK200 měl dávat bez poškození lokomotiv. Všechny mé lokomotivy mi s LK200 fungují správně. Tak nevím, jestli může být riziko pro lokomotivu ve velmi častém projíždění zkratového místa. Tedy s četností klesá životnost lokomotivy?
Díky za alternativy, ještě tomu dám čas.
zirecek
 
Příspěvky: 9
Registrován: sob 18 úno, 2012 8:06 pm

Re: DCC

Příspěvekod HonzaM » sob 09 úno, 2019 4:46 pm

Trixt píše:Funguje to na principu detekce přítomnosti lokomotivy v úsecích před a za místem oboustranného přerušení. Modul detekuje lokomotivu buď na jedné nebo druhé straně oboustranného přerušení a dle toho přepne polaritu ve smyčce. Navíc informaci o obsazení má k dispozici centrála. Nejedná se tedy o to, že by se polarita přepínala na základě zkratu jaku u LK200.

Jak by centrála získala informaci o obsazení, když modul LDT modul (KSM-SG) není s centrálou spojen jinak než přes kolejový výstup? Pokud správně chápu, modul využívá faktu, že lokomotiva sbírá proud z více náprav, a tak při vjezdu lokomotivy do oboustranně izolovaného úseku přepne polaritu smyčky souhlasně. Nevím ale na základě čeho pak přepne poraritu ve smyčce předtím než modul opustí smyčku na opačné straně, aniž by přitom došlo ke zkratu. DR5013 je sice o dost dražší, ale používá skutečnou detekci obsazení, včetně detekce obsazení vlastní smyčky a předání této informace centrále, hlídá tedy také jestli ve smyčce nezůstalo vozidlo (což může být u skryté smyčky důležité) a poskytuje tuto informaci centrále formou zpětného hlášení. Ale omlouvám se, jestliže jsem funkci modulu KSM-SG od LDT správně nepochopil.
Naposledy upravil HonzaM dne sob 09 úno, 2019 8:54 pm, celkově upraveno 3
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1921
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: DCC

Příspěvekod zdeno » sob 09 úno, 2019 4:53 pm

ono je to vubec blbe nakreslene,
neni tam totiz zavislost nastaveni vyhybky na napajeni useku A1-B1 a A2-B2 !!
Teda jak zjisti ten obvod, ze ma pripnout na spravnou fazi ten-ktery oddelovaci usek ?
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1684
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: DCC

Příspěvekod Brejla » sob 09 úno, 2019 5:40 pm

zdeno píše:ono je to vubec blbe nakreslene,
neni tam totiz zavislost nastaveni vyhybky na napajeni useku A1-B1 a A2-B2 !!
Teda jak zjisti ten obvod, ze ma pripnout na spravnou fazi ten-ktery oddelovaci usek ?


Je to správně a funguje to naprosto spolehlivě. Kolega to provozuje již delší dobu. Jen ten oddělený přechodový úsek musí být pro spolehlivou funkci delší než nejdelší lokomotiva. Trochu problém je jen s dlouhou elektricky propojenou soupravou se sběrem proudu ze všech kol, tam se to trochu pere.
Brejla
 
Příspěvky: 1068
Registrován: sob 18 črc, 2015 8:25 am

Re: DCC

Příspěvekod zdeno » sob 09 úno, 2019 6:47 pm

Brejla píše:Je to správně a funguje to naprosto spolehlivě.

ale potom to funguje na principu zkratu a ne detekce obsazeni !!
---
Pokud to bylo vzpomenute, tak jsem to prehledl a omluva za OT.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1684
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: DCC

Příspěvekod zdeno » ned 10 úno, 2019 7:53 am

Jinak mne zarazilo, ze tento modul ma cenu skoro 55 Eur !!
---
Muj booster Vedzes s prepinanim faze stoji 20Eur a k nemu se musi prikoupit zdroj 15V / 3A / 45W za cenu okolo 15 Eur.
Teda komplet cena 35 Eur. Jeste ma zvukovou indikaci zkratu a nepritomnosti DCC.
Navic mu staci jen dve preruseni koleji, ne ctyri, jako modul od LDT.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1684
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: DCC

Příspěvekod Brejla » ned 10 úno, 2019 8:42 am

zdeno píše:
Brejla píše:Je to správně a funguje to naprosto spolehlivě.

ale potom to funguje na principu zkratu a ne detekce obsazeni !!
---
Pokud to bylo vzpomenute, tak jsem to prehledl a omluva za OT.



zdeno píše:Jinak mne zarazilo, ze tento modul ma cenu skoro 55 Eur !!
---
Muj booster Vedzes s prepinanim faze stoji 20Eur a k nemu se musi prikoupit zdroj 15V / 3A / 45W za cenu okolo 15 Eur.
Teda komplet cena 35 Eur. Jeste ma zvukovou indikaci zkratu a nepritomnosti DCC.
Navic mu staci jen dve preruseni koleji, ne ctyri, jako modul od LDT.


Zdrž se laických komentářů a nešiř tady nepravdy. Zkus si o modulu něco zjistit a potom to komentovat.
Brejla
 
Příspěvky: 1068
Registrován: sob 18 črc, 2015 8:25 am

Re: DCC

Příspěvekod zdeno » ned 10 úno, 2019 9:27 am

Brejla píše:Zdrž se laických komentářů a nešiř tady nepravdy. Zkus si o modulu něco zjistit a potom to komentovat.


tady je cena naspodu stranky
https://www.ldt-infocenter.com/dokuwiki/doku.php?id=de:ksm-sg#downloads
---
Jinak pokud je dostupne schema, muzes mi ho ukazat ??
---
Poprosim o nekomentovani znalosti, pusobi to trapne.
Ja si o tobe myslim taky svoje a nekomentujem to.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1684
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: DCC

Příspěvekod Brejla » ned 10 úno, 2019 9:35 am

zdeno píše:
Brejla píše:Zdrž se laických komentářů a nešiř tady nepravdy. Zkus si o modulu něco zjistit a potom to komentovat.


tady je cena naspodu stranky
https://www.ldt-infocenter.com/dokuwiki/doku.php?id=de:ksm-sg#downloads
---
Jinak pokud je dostupne schema, muzes mi ho ukazat ??
---
Poprosim o nekomentovani znalosti, pusobi to trapne.
Ja si o tobe myslim taky svoje a nekomentujem to.


Cenu nezpochybňuji, příspěvek se týkal technické stránky věci, které absolutně nerozumíš a šíříš tady lži. Schema zveřejňovat nebudu, protože nechci šířit cizí know-how a umožňovat jeho zneužití některými jedinci pro jejich vlastní komerční prospěch. Z firemní dokumentace je princip fungování modulu patrný.
Brejla
 
Příspěvky: 1068
Registrován: sob 18 črc, 2015 8:25 am

Re: DCC

Příspěvekod zdeno » ned 10 úno, 2019 10:07 am

Brejla píše:Cenu nezpochybňuji, příspěvek se týkal technické stránky věci, které absolutně nerozumíš a šíříš tady lži. Schema zveřejňovat nebudu, protože nechci šířit cizí know-how a umožňovat jeho zneužití některými jedinci pro jejich vlastní komerční prospěch. Z firemní dokumentace je princip fungování modulu patrný.

Neni to jasne a neverim ti ani nahodou.
Viz potvrzeni ceny a nasledne obvineni ze lzi.
Na co si tam ten muj prispevek o cene daval, kdyz je pravdivy ??
---
A obvinovat nekoho ze lzi je porusenim slusneho chovani a mel by si dostat BAN !!
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1684
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: DCC

Příspěvekod Brejla » ned 10 úno, 2019 10:18 am

zdeno píše:
Brejla píše:Cenu nezpochybňuji, příspěvek se týkal technické stránky věci, které absolutně nerozumíš a šíříš tady lži. Schema zveřejňovat nebudu, protože nechci šířit cizí know-how a umožňovat jeho zneužití některými jedinci pro jejich vlastní komerční prospěch. Z firemní dokumentace je princip fungování modulu patrný.

Neni to jasne a neverim ti ani nahodou.
Viz potvrzeni ceny a nasledne obvineni ze lzi.
Na co si tam ten muj prispevek o cene daval, kdyz je pravdivy ??
---
A obvinovat nekoho ze lzi je porusenim slusneho chovani a mel by si dostat BAN !!


Kdo má dostat BAN nech na adminovi, doba kdy rozhodovali lidový komisaři už uplynula.
Já pouze informuji, že nemluvíš pravdu a ten modul funguje na jiném principu, než se nám tady snažíš vnucovat. Nauč se cizí jazyky a přečti si originální dokumentaci výrobce.
Brejla
 
Příspěvky: 1068
Registrován: sob 18 črc, 2015 8:25 am

PředchozíDalší

Zpět na Začátečnické dotazy

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník