DCC

Absolutní začátky s modelovou železnicí. Dotazy na úplně základní věci.

Moderátoři: Abe Simpson, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: DCC

Příspěvekod Sandy » pon 31 pro, 2018 6:17 pm

Radoslav814 píše:Ahoj Jo mám z toho dva kusi.
Jde mi ale o to jestli dát vyhybky do analog anebo do digitalu.
Ja tohoto nevím teda sem aspoň nepřišel nato jak je zapojit s DP2R. Jelikož sem v tom začátečník chce to vysvětlil polopate. Je přestavnik a z něho tři kabely kam s nimy? V tom modulu a jak to pak nastavit.
H
Chápu že obtěžují s možná blbostma ale nevím se pohnout dál.
Dekodér na mašinky sem našel a jdu si pro ně
Zůstali ty vyhybky

Každá vyhybka má takový "bazmek", který se nazývá přestavník (to je ta černá potvora vedle výhybky). Ten tu výhybku přestavuje. Vyzkoušej jednotlivé přestavníky, jestli jsou funkční. Nelekni se, pokud nepoběží hned. Někdy je třeba je vyčistit. Třeba Kontaktolem nebo Isopropylalkoholem. Na vyzkoušení přestavníků by mohla stačit 9V baterie. Pokud nebude přestavník fungovat, máš smůlu, musíš v tvém případě vyměnit celou výhybku (v krajním případě zase za BTTB).
To co dává impuls přestavníku je buď tlačítko (v analogu) nebo něco, co poběží přes DP2R ( :roll: )
Když máš MM a dekodery, tak to hoď do digitálu.
TO sídlo:
Toho lokopina jsem mu nabízel na dlouhé zimní večery, ale ani to neotevřel.....
Sandy
 
Příspěvky: 1047
Registrován: čtv 26 říj, 2006 4:42 pm
Bydliště: Černošice

Re: DCC

Příspěvekod Ivan » pon 31 pro, 2018 6:33 pm

Upřímně, pustit se do digitalizace starého kolejiště s nespolehlivym kolejivem i prestavniky mi přijde ztráta času a peněz. Osobně bych doporučil postavit si od základu svůj, nejprve jen maly projekt na osahani principu. Ale jestli se chceš držet tohoto, je to samozřejmě na tobě.
K zapojení - prostuduj si manuály, nejde tu psát polopaticky popis kam který drát, vše by mělo být v manuálu. Když bude něco nejasneho, vlož sem konkrétní dotaz. Na spoustu otázek tu už odpovědi najdeš, ale chápu, že je někdy těžké prohledávat celé fórum. Mimochodem, ty dva dekodéry určitě stačit nebudou.
A když už by bych se do tohoto pustil, asi bych zůstal u analogu s použitím klasických klávesnic pro ovládání vyhybek. Nejsem příznivcem hybridů, ale zde bych to tak nechal.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DCC Lenz) ... hlavně že mne to baví!
Uživatelský avatar
Ivan
 
Příspěvky: 242
Registrován: ned 06 říj, 2013 8:06 am

Re: DCC

Příspěvekod fulda » pon 31 pro, 2018 6:48 pm

Radoslav814 píše:Ahoj Jo mám z toho dva kusi.
Jde mi ale o to jestli dát vyhybky do analog anebo do digitalu.
Ja tohoto nevím teda sem aspoň nepřišel nato jak je zapojit s DP2R. Jelikož sem v tom začátečník chce to vysvětlil polopate. Je přestavnik a z něho tři kabely kam s nimy? V tom modulu a jak to pak nastavit.
H
Chápu že obtěžují s možná blbostma ale nevím se pohnout dál.
Dekodér na mašinky sem našel a jdu si pro ně
Zůstali ty vyhybky

Mohl by jsi si zapnout podtrhávání překlapú?
https://www.ctk.cz/akademie-ctk/kurzy/c ... umi-kazdy/
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4529
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: DCC

Příspěvekod Radoslav814 » úte 01 led, 2019 8:35 am

Ahoj
Chlapy děkují za každou radu.
Vše sem si stáhnul co jste mi poslali.
Prostudují a zkusím zapojit dle toho.

Šťastný nový rok všem.

Jo je tu někdo z Ostravy ?
Radoslav814
 
Příspěvky: 16
Registrován: ned 30 pro, 2018 5:58 pm

Re: DCC

Příspěvekod Radoslav814 » sob 05 led, 2019 9:23 am

Tak chlapy
Koleje jsou funkční digital na nich jede.

Mám ale menší problém potřebuji se s ním vypořádat a potřebuji radu na kolejišti mám skrat na dvou místech u výhybky. Když mašinka prochází medzi těma vyhybkami tak zástavy a na Multymausu se objevy značka skratu.

https://avengers3.rajce.idnes.cz/skrat_na_kolejisti/
Radoslav814
 
Příspěvky: 16
Registrován: ned 30 pro, 2018 5:58 pm

Re: DCC

Příspěvekod sidlo » sob 05 led, 2019 9:35 am

Na tom prvním obrázku - schematu - je kolejiště nakreslené jako falešná dvoukolejka. Samo o sobě je to bezproblémové.
Na fotkách 2, 3 a 4 je proti schematu rozdíl. Přibyly tam dvě kolejové spojky s oboustranně izolovanou kolejnicí. Samo o sobě je to bezproblémové.
Při pokusu přejet kolejovou spojku dojde vždy ke zkratu, protože kolejnice v místě přerušení mají opačnou polaritu. Tou kolejovou spojkou se vytvořila kolejová smyčka.
Řeší se to různě. V digitálu to není úplně triviální řešení. Je to poněkud složitější.
Obrázek
http://www.drah-servis.cz/detail.php?typ=lgb_dig_smycka
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2230
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: DCC

Příspěvekod Miloš_P » sob 05 led, 2019 10:29 am

Radoslav814 píše:Tak chlapy
Koleje jsou funkční digital na nich jede.

Mám ale menší problém potřebuji se s ním vypořádat a potřebuji radu na kolejišti mám skrat na dvou místech u výhybky. Když mašinka prochází medzi těma vyhybkami tak zástavy a na Multymausu se objevy značka skratu.

https://avengers3.rajce.idnes.cz/skrat_na_kolejisti/

Nejsem žádnej prudič, ale přečti si prosím po sobě, co napíšeš. Tolik hrubek ve dvou větách je fakt soda... Možná jseš klučina, co chodí na ZŠ, pak sorry, to se ještě doučíš... Neber to ve zlém 8) .
Uživatelský avatar
Miloš_P
 
Příspěvky: 397
Registrován: stř 20 pro, 2006 9:40 pm
Bydliště: Praha

Re: DCC

Příspěvekod jipol57 » sob 05 led, 2019 11:14 am

Promiňte poznámku mimo téma.
Ale jak jsem pochopil, tak Radoslav je z Ostravska, a tam jsou opravdu tvrdí chlapy. Takže tak si to vysvětluji. :D
jipol57
 
Příspěvky: 211
Registrován: pát 06 dub, 2018 5:18 pm

Re: DCC

Příspěvekod fulda » sob 05 led, 2019 1:07 pm

Teda je to nápor na mou křišťálovou kouli, ale odhadem jsi narazil na tohle: http://www.fucik.name/masinky/vratka/
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4529
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: DCC

Příspěvekod Radoslav814 » sob 05 led, 2019 1:46 pm

Dík hned to jdu studovat.
Radoslav814
 
Příspěvky: 16
Registrován: ned 30 pro, 2018 5:58 pm

Re: DCC

Příspěvekod D » ned 06 led, 2019 4:29 pm

Radoslav814:
Trochu se podivuji nad tím, že máš kolejové spojky v obráceném směru, než by asi byly logické – nepropojují odbočnou trať s oběma kolejemi na dvoukolejce.

Varianty

1. Můžeš zrušit falešnou dvoukolejku a přepólovávat úseky ve smyčkách pomocí detekce zkratu.
Nedoporučuji, omezí provoz na trati. Zkraty jsou v běžném provozu – při každém průjezdu.

Obrázek

2. Můžeš přepólovávat část nádraží pomocí detekce zkratu.
Nedoporučuji, omezí provoz v nádraží.

Obrázek

3. Můžeš přepólovávat část nádraží podle polohy výhybek.
Částečně omezí provoz v nádraží.

Obrázek

4. Můžeš na výhybky každé spojky navázat relé a přepínat polaritu ve zbytku tratě.
Za mě nejjednodušší a spolehlivé řešení. Doporučuji.

Obrázek

--

Zapojení s relé mají jeho kontakty označeny dle nepříliš spolehlivého bistabilního relé Zeuke/BTTB, doporučuji použít jeho moderní variantu (obsahuje dvě relé) nebo nějakou levnější náhradu (například: 1, 2, 3).
Uživatelský avatar
D
 
Příspěvky: 1120
Registrován: sob 27 úno, 2010 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: DCC

Příspěvekod Radoslav814 » pon 07 led, 2019 9:52 am

Super
Ještě mám jeden dotaz pokud by jsem udělal to ,že tu smyčku co mám prostě přerušil tam kde to není vidět podívejte se na ten náčrt prostě aby jsem spojil konce té smyčky. Nevím jestli jsem to podal dobře pokud mně opravte ale podle mně by jsem vyřešil ten skrat.
Radoslav814
 
Příspěvky: 16
Registrován: ned 30 pro, 2018 5:58 pm

Re: DCC

Příspěvekod sidlo » pon 07 led, 2019 11:46 am

Radoslav814 píše:Nevím jestli jsem to podal dobře pokud mně opravte ale podle mně by jsem vyřešil ten skrat.

Nevím zdali mám správnou představu, ale podle mě by se ten zkrat pouze přesunul na jiné místo.

Já osobně bych doporučil řešení od D http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=43&t=5350&start=135#p248448 varianta č. 4.

Pro neelektrikáře se to dá zjednodušit ještě tím, že se nepoužije bistabilní relé pro přepínání polarity. Pro začátek by úplně stačilo mauální přepínání pomocí dvoupólového přepínače.
- Pokud by byla kolejová spojka v základní poloze - jezdí se po dvoukolejce, tak přepínač je v základní poloze.
- Pokud by byla kolejová spojka v poloze přejezdu z koleje na kolej, tak se přepínač přepne a obrátí se polarita ve smyčce.
Je to jednoduché a plně funkční.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2230
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: DCC

Příspěvekod D » pon 07 led, 2019 12:35 pm

Radoslav814:
Aha, ty si asi vůbec neuvědomuješ, v čem je problém. Žádné další dělení kdekoliv ti nepomůže. Aby se daly spojky projíždět, je třeba jedné z kolejí, která na ně bezprostředně navazuje, měnit polaritu (laicky: otáčet plus a mínus mezi kolejnicemi), podle toho, kudy vlak pojede. Dokud to neuděláš, nemůžeš spojkami projíždět, protože kovová kolečka propojí plus a mínus / červenou a černou / J a K => zkrat. (To platí samozřejmě i v analogu.)

Vysvětlení problému
V označených místech vidíš, jak červená (pro zjednodušení +) navazuje na černou (pro zjednodušení ). Aby se dalo místem projet, musí se jedna strana prohodit, takže bude navazovat černá na černou (− na −) a červená na červenou (+ na +). A přesně tohle dělají ty varianty zapojení výše – pomocí dvojitého přepínače (ovládaného relátkem) vyměňují + a – v přilehlé koleji.
Obrázek
Uživatelský avatar
D
 
Příspěvky: 1120
Registrován: sob 27 úno, 2010 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: DCC

Příspěvekod Radoslav814 » pon 07 led, 2019 9:45 pm

Tak že jinak já sem chtěl říct že tu smyčku zruším udělám z toho normální dvojkolejku.

Tzn vlak vyjede jednou stranou ale nevrátí se to samou stranou ale klasicky udělá kolečko které mu udělám a přijde druhou stranou.
Tady by už mnělo bít vše ok ne?

Samozřejmě pokud to tak není tak udělám to zapojení jak jste mi doporučili
Radoslav814
 
Příspěvky: 16
Registrován: ned 30 pro, 2018 5:58 pm

PředchozíDalší

Zpět na Začátečnické dotazy

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot], jaro99 a 1 návštěvník