DCC

Absolutní začátky s modelovou železnicí. Dotazy na úplně základní věci.

Moderátoři: Abe Simpson, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: DCC

Příspěvekod HonzaM » ned 02 zář, 2018 6:56 am

To ano, ale bylo by vhodné aby si nejprve pohovořil s pár modeláři a zjistil jaké jsou reálné možnosti. Železniční modelářství je krásný koníček, ale není tak rozšířený, aby se výrobcům a vývojářům vyplatilo investovat do vývoje. Navíc pro mnoho modelářů Tebou uvedených požádavků nezajímá a chtějí hlavně modely co nejvěrnější pokud jde o vzhled a raději investují do modelu s perfektním vzhledem a nebudou investovat do technických vymožeností.
Technicky je možné třeba dát GPS do hodinek a hodinky mohou komunikovat přes BlueTooth, ale prodá se jich na světě několik milionů. Jsou sice auta u nichž leccos ovládat bezdrátově a možná i mobilem, jenže jen modelů to má a výrobce si to nechá dobře zaplatit. Televizor mohu ovládat z mobilu, ovšem zdaleka ne všechny funkce. Takže se podívej na digitálně ovládané kolejiště a podívej se jaké možnosti při dnešním stavu techniky poskytuje.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1919
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: DCC

Příspěvekod Ove » pon 01 říj, 2018 7:50 pm

Úplně jednoduchý dotaz, páč vám je vše jasné, ale nám začátečníkům (ještě) ne:
Když vezmu lokomotivu s paticí pro DCC, koupím příslušný decodér, stačí ho tam “vrazit” a pojede to ( v nějakém základním módu) anebo musím ten decodér teprve naprogramovat/nastavit?
Děkuji....
Uživatelský avatar
Ove
 
Příspěvky: 211
Registrován: sob 18 srp, 2018 7:14 pm
Bydliště: Havlíčkův Brod

Re: DCC

Příspěvekod JendaTT » pon 01 říj, 2018 8:01 pm

Ano, většina dekodérů je od výrobce nastavena tak, aby to při prvním zapojení fungovalo. Takže má pak většina dekodérů z výroby nastavenou adresu na hodnotu 3.
Při digitálním řízení je vhodné, aby každý dekodér měl svou vlastní adresu. Pouze v případě, pokud chceš na jedné adrese ovládat víc dekodérů najednou, dáš jim stejnou adresu.
Takže první, co u dekodéru později změníš, bude pravděpodně hodnota v CV1, což je právě zniňovaná adresa dekodéru. Dalším důležitým CV pak bývá CV29, kde je uložena hodnota základního chování dekodéru.
Ale více k tomu je pak v manuálu od dekodéru.
JendaTT
 
Příspěvky: 373
Registrován: pát 06 bře, 2015 2:56 pm

Re: DCC

Příspěvekod Ove » pon 01 říj, 2018 8:31 pm

Děkuji... CV1 jsem pochopil, zbytek není pro okamžitý provoz podstatný a můžu řešit (až se to naučim :D )
Uživatelský avatar
Ove
 
Příspěvky: 211
Registrován: sob 18 srp, 2018 7:14 pm
Bydliště: Havlíčkův Brod

Re: DCC

Příspěvekod systrue » čtv 27 pro, 2018 4:48 pm

Zdravim Vas.
Mozno pre niekoho trivialna otazka, ale odpoved som nikde nenasiel. Je mozne k centrale z21(biela) v buducnosti pripojit LV102, alebo iny booster s protokolom XpressNet?
Myslim, ze ano, ale rad by som to mal potvrdene od odbornikov.
Dakujem za odpoved.
systrue
 
Příspěvky: 13
Registrován: pon 10 pro, 2018 12:09 pm
Bydliště: Modra

Re: DCC

Příspěvekod fulda » čtv 27 pro, 2018 5:35 pm

systrue píše:Zdravim Vas.
Mozno pre niekoho trivialna otazka, ale odpoved som nikde nenasiel. Je mozne k centrale z21(biela) v buducnosti pripojit LV102, alebo iny booster s protokolom XpressNet?
Myslim, ze ano, ale rad by som to mal potvrdene od odbornikov.
Dakujem za odpoved.

Booster jako takový o použitém rozhraní nemusí zrovna moc vědět, takže je mu ten XpressNet celkem jedno.
To je ale jen polovina pravdy. Druhá polovina je, že na bílé z21 není vyvedeno CDE potřebné pro připojení boosteru. Je tam jen C-E. Pokud by jsi z toho chtěl udělat CDE, budeš potřebovat variantu na TENTO obvod. Jen místo konektorů Master/Slave budeš potřebovat B-Bus.

Po pravdě - pokud by jsi jako zesilovač použil černé kostky 10764, tak jich pár seženeš za velmi malé peníze a bude ti stačit vhodný drát.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4541
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: DCC

Příspěvekod systrue » čtv 27 pro, 2018 6:03 pm

Dakujem za odpoved.
Kedze nie som elektrotechnicky vzdelany, budem musiet nakup startsetu prehodnotit. Pol roka citam toto forum, lokopin, masinky2003 (zial uz zrusene), houmrovy vlaky atd a cim viac citam, tym sa viac zacyklujem :lol:
Ide mi o to, ze po nakupoch masin a vagonov by som uz pomaly aj zacal budovat kolajisko. Najprv mensie, ale kedze je priestoru neurekom, tak by som ho postupne rozsiroval. Zatial som lama, ktora by si tak vedela spravit obvod na osvetlenie vagonu. Takze, ostava mi len bud si kupit roco a potom krmit kolajisko 3A boostermi roco, alebo pouvazovat o inej centrale.
systrue
 
Příspěvky: 13
Registrován: pon 10 pro, 2018 12:09 pm
Bydliště: Modra

Re: DCC

Příspěvekod systrue » čtv 27 pro, 2018 6:35 pm

Po pravdě - pokud by jsi jako zesilovač použil černé kostky 10764, tak jich pár seženeš za velmi malé peníze a bude ti stačit vhodný drát.[/quote]

Ja som ale debil... Hovorim ludom, aby pozorne citali a sam som to teraz nespravil. Jasne, vy pisete, ze s kociek sa da spravit zosilovac (to som vobec netusil) a tych je na nete za par kacek stale dost. Myslel som, ze centrala je len centrala. Ste super chlap, aj ked pri mnohych Vasich komentaroch vobec netusim, o com tocite :D. Nebudem sa zatial pytat, ze aky drat, podstatne je, ze to ide. Prave ste mi rozhodovanie znacne ulahcili. Dik este raz.
systrue
 
Příspěvky: 13
Registrován: pon 10 pro, 2018 12:09 pm
Bydliště: Modra

Re: DCC

Příspěvekod Miloš_P » čtv 27 pro, 2018 7:29 pm

Jenom poznámka. Stránky masinky2003 nejsou zrušené, ale už před více jak půl rokem jsem je přesunul na novou adresu http://www.masinky2003.wz.cz na původní adrese bylo info o přesunutí s automatickým přesměrováním. Důvodem bylo ukončení činnosti serveru můjweb. Omlouvám se za plevelení vlákna.
Uživatelský avatar
Miloš_P
 
Příspěvky: 398
Registrován: stř 20 pro, 2006 9:40 pm
Bydliště: Praha

Re: DCC

Příspěvekod systrue » čtv 27 pro, 2018 7:31 pm

Dakujem za info.. velmi prinosny web.
systrue
 
Příspěvky: 13
Registrován: pon 10 pro, 2018 12:09 pm
Bydliště: Modra

Re: DCC

Příspěvekod fulda » čtv 27 pro, 2018 8:10 pm

systrue píše:
fulda píše:Po pravdě - pokud by jsi jako zesilovač použil černé kostky 10764, tak jich pár seženeš za velmi malé peníze a bude ti stačit vhodný drát.

Ja som ale debil... Hovorim ludom, aby pozorne citali a sam som to teraz nespravil. Jasne, vy pisete, ze s kociek sa da spravit zosilovac (to som vobec netusil) a tych je na nete za par kacek stale dost. Myslel som, ze centrala je len centrala. Ste super chlap, aj ked pri mnohych Vasich komentaroch vobec netusim, o com tocite :D. Nebudem sa zatial pytat, ze aky drat, podstatne je, ze to ide. Prave ste mi rozhodovanie znacne ulahcili. Dik este raz.

Pro začátek 10764 není centrála, je to booster.
Půl roku čtení je málo, já to popisoval v roce 2011.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4541
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: DCC

Příspěvekod systrue » čtv 27 pro, 2018 8:22 pm

Ach jo.. pravda.. :oops: Hej, suhlasim s Vami. Myslim si vsak, ze zacat by som uz mal a to z jedineho prosteho dovodu. Informacie sa nabaluju a je tazsie spomenut si, co som cital pred pol rokom. Z vlastnej skusenosti viem, ze aj ked clovek nieco pochopi a nevenuje sa tomu, s urcitotou to zabudne. Je ovela lepsie si to osahat a niekedy aj za cenu, ze clovek utrati nejake dukaty zbytocne.
Krasny klasicky pripad uvediem teraz. Precital som par vami doporucenych riadkov a spomenul som si, ze pred Z-kami bol iba booster a centrala bola MM.
Naposledy upravil systrue dne čtv 27 pro, 2018 8:46 pm, celkově upraveno 1
systrue
 
Příspěvky: 13
Registrován: pon 10 pro, 2018 12:09 pm
Bydliště: Modra

Re: DCC

Příspěvekod systrue » čtv 27 pro, 2018 8:28 pm

Nechcem to tu plevelit zbytocnym hnojom, tak nech to admin pokojne zmaze, ale mam na p. fucika otazku. Pozeral som si Vami doporucene forum a pri linkoch na Vasu stranku ma zablokoval antivirak. Mate na stranke nejaku virozu, alebo mozem eset pokojne vypnut?
systrue
 
Příspěvky: 13
Registrován: pon 10 pro, 2018 12:09 pm
Bydliště: Modra

Re: DCC

Příspěvekod fulda » čtv 27 pro, 2018 9:33 pm

systrue píše:Nechcem to tu plevelit zbytocnym hnojom, tak nech to admin pokojne zmaze, ale mam na p. fucika otazku. Pozeral som si Vami doporucene forum a pri linkoch na Vasu stranku ma zablokoval antivirak. Mate na stranke nejaku virozu, alebo mozem eset pokojne vypnut?

Stránky běží na operačním systému který antivirák nezná, na software, který se mu zdá poněkud postarší. Vzhledem k tomu, že za web hosting neplatím, tak ani moc netlačím na poskytovatele aby to změnil. Na antiviráky nejsem odborník, rady nemohu udělovat.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4541
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: DCC

Příspěvekod BohousP » pát 28 pro, 2018 8:49 am

Ono je to něco podobného, jako STK. Pokud bude nařízeno, že auto musí mít airbagy, Š105 neprojde, ani pokud bude po generálce. Prostě Eset si stanovil nějaké minimální požadavky na ochranu webu. Druhá věc je, že např. Norton vám umožňuje na vlastní odpovědnost (po opakovaném upozornění) stránku otevřít. To Esetu schází.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2237
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

PředchozíDalší

Zpět na Začátečnické dotazy

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků