Nefunkční kolejiště - Ostrava

Absolutní začátky s modelovou železnicí. Dotazy na úplně základní věci.

Moderátoři: Abe Simpson, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Nefunkční kolejiště - Ostrava

Příspěvekod cechakmar » pon 11 zář, 2017 6:14 am

Dobrý den všem,

mám digitální kolejiště H0. Používám z21. Potýkám se s dlouhodobým problémem nefunkčnosti vláčků. Když položím na kolejiště mašinku (jakoukoliv mám 4) tak přes ovládání
ověřím propojenost (houká, svítí, kouří,..). V momentě kdy dám pohyb vpřed nebo vzad tak se mašina zastaví.

Tento stav trvá 2 měsíce. Již jsem vyměnil digitální ústřednu, nechal zkontrolovat mašiny (dělá to také na úplně nových).
Kolejiště napájím samostatně nemám tam nic jiného (ani výhybky, ani světla

Jediné co mě napadá někde problém v zapojení kolejiště a dochází k ztrátě napětí. Možná je potřeba proměřit koleje a najít problémové místo

Již na to nemám sílu, proto se obracím na profesionály a žádám o pomoc přímo u mě doma. Jsem připraven zaplatit práci a náklady na cestu. Jsem z Ostravy.
Prosím případní zájemci mě kontaktujte

Čechy

PS: Jen vážně 606777947
cechakmar
 
Příspěvky: 17
Registrován: ned 10 zář, 2017 12:27 pm

Re: Nefunkční kolejiště - Ostrava

Příspěvekod BohousP » pon 11 zář, 2017 7:01 am

Když dáš mašinku na kousek SAMOSTATNÉ koleje, chová se normálně?
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 1869
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Nefunkční kolejiště - Ostrava

Příspěvekod cechakmar » pon 11 zář, 2017 7:04 am

Ano, mám nekonečnou kolej a tam mašiny jezdí. Všechny.
Jak jsem říkal dělá mi to také na 2 úplně nových neježděných. Napadlo mě jestli nemám na původních nějakou špínu.

PS: Co je ještě šílené, že to kolejiště bylo funkční. Zničeho nic se takto začalo chovat. Možná je to opravdu nějaká blbost, kterou nevidím
cechakmar
 
Příspěvky: 17
Registrován: ned 10 zář, 2017 12:27 pm

Re: Nefunkční kolejiště - Ostrava

Příspěvekod sidlo » pon 11 zář, 2017 7:42 am

Tak to znamená všechno odpojit. Potom postupně připojovat jednotlivé úseky a dekodéry a zkoušet dokdy to bude fungovat. A až to přestane fungovat tak byl připojen vadný úsek nebo dekodér.
Je to pracné, ale není k tomu třeba žádný externí specialista.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1497
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Nefunkční kolejiště - Ostrava

Příspěvekod belgarat » pon 11 zář, 2017 7:44 am

Pro jistotu: presne ta tech kolejich, kde "houka, sviti, kouri" (kdyz ma, a nehouka, nesviti kdyz nema - presne podle pokynu ovladacem) se masina vubec nerozjede ? Zhasne (prestane kourit) pri pokusu o rozjezd, nebo se "jen" nerozjede ? Co musite udelat, aby se znovu rozsvitila (pouze pouzit ovladac, mechanicky zasah - "drbnuti" do lokomotivy) ?
Edit: Co rika pri pokusu o rozjezd centrala: nesignalizuje pretizeni, zkrat, ... ?
Belgarat (nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu)
belgarat
 
Příspěvky: 673
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Nefunkční kolejiště - Ostrava

Příspěvekod cechakmar » pon 11 zář, 2017 8:24 am

Díky za reakce,

Pokud dám pohyb vpřed tak mašiny přestanou reagovat na úplně cokoliv. Už nesvítí, nedělají žádnou další aktivitu. Nestačí do ni strčit. Musím ji zvednout a znovu položit na kolejiště.
Potom se vše celé opakuje. Vyzkouším jestli s ní komunikuji a v momentě kdy dám pohyb zase stojí.

V telefonu paradoxně centrála nedetekuje zkrat (jak tomu je v případě vykolejení). Prostě nic. Tváří se jako by nic, ale mám 0 odběr (prostě si myslí, že na koleji není dokud tu mašinu nezvednu)

V příloze dávám 2 obrázky proudového zatížení když mi na kolejišti stojí 1 a 2 mašiny

PS: Postupně rozebrat celé kolejiště mi přijde šílené, to opravdu není nějaká efektivnějí cesta?
Přílohy
2 mašiny.png
Z21.png
1 mašina.png
1 mašina
Naposledy upravil cechakmar dne pon 11 zář, 2017 8:28 am, celkově upraveno 1
cechakmar
 
Příspěvky: 17
Registrován: ned 10 zář, 2017 12:27 pm

Re: Nefunkční kolejiště - Ostrava

Příspěvekod zdeno » pon 11 zář, 2017 8:26 am

tady nepomuze voltmetr, protoze bez zateze to funguje.
---
Treba pouzit zarovku na 24V/21W (zarovka na smerovky u nakladaku) pripajet dva krokodylky a zkouset pripojovat na koleje a tam kde nesviti, je chyba.
Treba zacit merit hned od centraly.
Na 99% to delaji kolejove spojky a to se blbe opravuje.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1307
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Nefunkční kolejiště - Ostrava

Příspěvekod BohousP » pon 11 zář, 2017 8:34 am

Z těch obrázků je vidět, že dvě mašiny berou 104 mA. Zkus jen jednu a položit na kolejnice někde v místě, kde je připojen výstup z centrály. Určitě bude problém ve spojkách kolejí (předpokládám, že rozvod DCC signálu pod kolejemi a vícenásobné napájení nemáš ...). Bude to úbytek na přechodovém odporu.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 1869
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Nefunkční kolejiště - Ostrava

Příspěvekod cechakmar » pon 11 zář, 2017 8:38 am

Ta žárovka zní jako dobrý nápad.Pro zajimavost přikládám foto kolejiště proč to nechci rozebírat :)

PS: Nemám tam zapojený ani žádný dekodér na vyhýbky je to opravdu úplně čisté.
PS2: Má smysl to vyzkoušet na analogových mašinách?
Přílohy
kolejiště_.jpg
cechakmar
 
Příspěvky: 17
Registrován: ned 10 zář, 2017 12:27 pm

Re: Nefunkční kolejiště - Ostrava

Příspěvekod BohousP » pon 11 zář, 2017 8:38 am

zdeno píše:tady nepomuze voltmetr, protoze bez zateze to funguje.
---
Treba pouzit zarovku na 24V/21W (zarovka na smerovky u nakladaku) pripajet dva krokodylky a zkouset pripojovat na koleje a tam kde nesviti, je chyba.
Treba zacit merit hned od centraly.
Na 99% to delaji kolejove spojky a to se blbe opravuje.


Voltmetr by pomohl, ale musí tam zůstat ty mašiny jako zátěž (nebo ta žárovka). Multimetr, přepnutý na střídavý rozsah. To, co ukáže je nesmysl, ale předpokládám, že když půjdeš s měřením od bodu, kde je napájení z centrály, směrem k mašině, bude postupně napětí klesat. Tam, kde bude největší pokles je problém.
EDIT: Důležité je zjistit, jestli je ten pokles rovnoměrný (úbytky na více spojkách) nebo v jednom úseku - tam hledat problém.
Naposledy upravil BohousP dne pon 11 zář, 2017 8:54 am, celkově upraveno 1
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 1869
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Nefunkční kolejiště - Ostrava

Příspěvekod cechakmar » pon 11 zář, 2017 8:39 am

1 mašina bere 18 to je ten spodní obrázek. Měl jsem je položené daleko od napájení

Ty spojnice mě napadly jen kdybych věděl které :D
cechakmar
 
Příspěvky: 17
Registrován: ned 10 zář, 2017 12:27 pm

Re: Nefunkční kolejiště - Ostrava

Příspěvekod zdeno » pon 11 zář, 2017 8:48 am

nejdulezitejsi je ted rozlisit, ci je chyba v centrale nebo v kolejisti.
Muze byt vadna detekce zkratu a trosku vetsi odber centralu zablokuje.
Takze odpoj centralu a zkus postavit loko na kousek samostatne koleje.
Pokud to funguje, tak potom treba zacit hledat chybu zarovkou v kolejisti a zacit privodnimi kabely, ktere muzou byt cvaknute.
A postupne jit dal a dal az to najdes.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1307
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Nefunkční kolejiště - Ostrava

Příspěvekod cechakmar » pon 11 zář, 2017 11:52 am

zdeno píše:nejdulezitejsi je ted rozlisit, ci je chyba v centrale nebo v kolejisti.
Muze byt vadna detekce zkratu a trosku vetsi odber centralu zablokuje.
Takze odpoj centralu a zkus postavit loko na kousek samostatne koleje.
Pokud to funguje, tak potom treba zacit hledat chybu zarovkou v kolejisti a zacit privodnimi kabely, ktere muzou byt cvaknute.
A postupne jit dal a dal az to najdes.


Jelikož jsem si nechal poslat jinou centrálu a chování bylo stejné vypadá, že mě čeká akce žárovka :(
cechakmar
 
Příspěvky: 17
Registrován: ned 10 zář, 2017 12:27 pm

Re: Nefunkční kolejiště - Ostrava

Příspěvekod belgarat » pon 11 zář, 2017 11:57 am

neves hlavu :-D s digitalem je velika legrace. Mne stala (asi) indukce na soubezne vedenych napajecich dratech predratovani podzemniho nadrazi :)
Belgarat (nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu)
belgarat
 
Příspěvky: 673
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Nefunkční kolejiště - Ostrava

Příspěvekod look23 » pon 11 zář, 2017 12:02 pm

cechakmar píše:Jelikož jsem si nechal poslat jinou centrálu a chování bylo stejné vypadá, že mě čeká akce žárovka :(


Jak jsou dělány rozvody? Není to zapojené do kruhu? Jsou rozvody větvené? Jsou od sebe jednotlivé větve oddělitelné přes vratné pojistky?
H0, ČSD epocha IV
look23
 
Příspěvky: 261
Registrován: ned 17 lis, 2013 2:20 pm

Další

Zpět na Začátečnické dotazy

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků