Spřáhla

Absolutní začátky s modelovou železnicí. Dotazy na úplně základní věci.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Spřáhla

Příspěvekod Myšpulín » stř 10 pro, 2025 12:05 pm

Vyjmout spřáhlo ze šachty, poměřit otvor v kinematice a nahradit ho trochu delším a lépe měřitelným kouskem plastu. A podle normy (číslo z hlavy nevím) zjistit:
- je ta náhrada vodorovná nebo padá
- pokud je vodorovná, je ve správné výšce
- pokud padá a ty ji přizvedneš, aby byla vodorovná, je ve správné výšce
- nejhorší případ, není dobře nic
No a nyní už je podle odpovědí jasné, jestli potřebuje celá kinematika vypodložit nebo naopak zapustit, pokud padá, tak důvod, možná by třeba pomohlo ohnutí (za tepla) té části před šachtou, vymezení vůlí v kinematice, ...
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod Zlámalík » stř 10 pro, 2025 12:47 pm

Já bych se podíval ještě jinam, a to na (taktéž a podobně) rozdílnou výšku nárazníků...
Z toho mi vyplývá, že kinematika je třeba dobře, ale může být špatný průměr dvojkolí. Nebo usazení pojezdu...
Podle NEM 303 je pro H0 správná výška nárazníků 12,2 mm nad temenem kolejnice, ± 0,5 mm.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Aleson » čtv 11 pro, 2025 5:34 pm

No, z přiložené fotografie je rozdílná výška nárazníků (a také spřáhla) zcela zřejmá. Takže je asi nejvhodnější postup zjistit (změřit nebo případně porovnat s několika jinými vozy nejlépe od různých výrobců), který vůz je špatně. A pak se mi jeví jako nejjednodušší způsob už zmiňovaná výměna náprav. Pokud kinematiky správně fungují, asi bych do nich vůbec nevrtal. Je otázkou, jestli by bylo potřeba vůz snížit nebo zvýšit. Menší průměr náprav by asi žádné problémy nezpůsobil, větši průměr by mohl např. způsobit drhnutí kol o brzdové špalky nebo o spodek vozu. Ale to už je další úroveň problému, který možná vůbec nenastane....
Aleson

Příspěvekod Brian » stř 21 led, 2026 5:43 pm

Zdravím,
mám začátečnický dotaz: Mám vagóny TT a potřeboval bych u některých prohodit spřáhla. Ty jsou normálně v šachtě podle NEM358. Dá se nějakým jednoduchým trikem to spřáhlo vyjmout za šachty nebo se musí otevřít vagóny a vyměnit celou tu část podvozku se spřáhlem? Raději se předem ptám, protože nechci nic poškodit.
S pozdravem Brian
Brian

Příspěvekod Miloš_P » stř 21 led, 2026 5:55 pm

Miloš_P

Příspěvekod Zlámalík » stř 21 led, 2026 5:55 pm

Šachta je tam právě proto, aby se z ní spřáhlo dalo vyjmout a nahradit. Takže opatrně a pevně chytit šachtu a tahem ven spřáhlo vyjmout.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod prcek » stř 21 led, 2026 6:05 pm

Miloš_P píše:https://www.youtube.com/watch?v=ioUbKJ6P1xc

Skoro bych řekl, že většina vozů má jiné šachty a ne tyhle otevírací.
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
prcek

Příspěvekod Ivan » stř 21 led, 2026 6:37 pm

Brian píše:Zdravím,
mám začátečnický dotaz: Mám vagóny TT a potřeboval bych u některých prohodit spřáhla. Ty jsou normálně v šachtě podle NEM358. Dá se nějakým jednoduchým trikem to spřáhlo vyjmout za šachty nebo se musí otevřít vagóny a vyměnit celou tu část podvozku se spřáhlem? Raději se předem ptám, protože nechci nic poškodit.
S pozdravem Brian

Fotka by nebyla? Resp..odkaz na ni, vkládání sem zlobí.

Moderní spřáhla Tillig, Kuehn, Roco, i ten bazmek MTB prostě jen chytneš a vytáhneš.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Brian » čtv 22 led, 2026 8:13 pm

Děkuji za všechny odpovědi, zvláště za to video od pana Milos_P. Potřebuju vyměnit štěrbinové spřáhlo od Tilliga na jednom konci vagonu za staré očkové. Fotky mi bohužel nejdou přiložit (500 Internal Server Error)
Brian

Příspěvekod Ivan » ned 25 led, 2026 11:51 am

Brian píše:Děkuji za všechny odpovědi, zvláště za to video od pana Milos_P. Potřebuju vyměnit štěrbinové spřáhlo od Tilliga na jednom konci vagonu za staré očkové. Fotky mi bohužel nejdou přiložit (500 Internal Server Error)

Fotky teď bohužel před externí odkaz.

Štěrbinovým sptehlem myslíš toto?

https://www.elektrickevlacky.cz/modelov ... p-720.html
Ivan

Příspěvekod Brian » pon 26 led, 2026 4:47 am

Brian

Příspěvekod Ivan » pon 26 led, 2026 8:50 am

Brian píše:Ivan: Ano, je to ono, přesněji https://www.elektrickevlacky.cz/modelov ... p-585.html

Pak skutečně stačí jen vysunout a vložit toto očkové spřáhlo do šachty nem. Můžeš poptat zde na fóru, spousta lidí ho určitě od Pika má v šuplíku, protože měnili za Tillig.

https://ttmodelar.eu/nahradni-dil-sprah ... %C3%A1hlo+
Ivan

Příspěvekod kpt.Budha » pon 14 zář, 2026 3:27 pm

Kolegové, opět otravuji s něčím, co se asi řeší stále dokola, ale co jsem se snažil všude načíst, tak jsem asi nedostal k jednoznačnému výsledku. Když budete hypoteticky začínat teď s vláčky v H0, jaká byste zvolili spřáhla? Myšleno tak, že nebudu mít žádné skladové zásoby starých vozidel, všechno budou nové modely s kinematikou krátkého spřáhla a šachtou dle NEM 362. Existuje nějaká "nejlepší" volba? Co jsem si nastudoval, tak:

očkové spřáhlo
Obrázek
výhody - existuje digitální spřáhlo Krois, SD Modell
nevýhody - pokud jsem to dobře pochopil, není pro kinematiky krátkého spřáhla příliš vhodné

Roco krátké spřáhlo
Obrázek
výhody - existuje digitální spřáhlo Krois, pravděpodobně nejlevnější

Fleischmann krátké spřáhlo
Obrázek
výhody - existuje vodivé kompatibilní spřáhlo

Piko krátké spřáhlo
Obrázek

Roco univerzální spřáhlo
Obrázek

Märklin krátké spřáhlo
Obrázek

Magnetické spřáhlo Peho
Obrázek
nevýhody - někde jsem četl, že není pro H0 dostatečně silné?

Velmi se omlouvám za takový elaborát, ale chtěl jsem si to nějak pro sebe utřídit a hlavně se rozhodnout. Moc díky za názory.
kpt.Budha

Příspěvekod Rudolf » pon 14 zář, 2026 5:21 pm

Myslím, že je důležitý ještě jeden parametr a to, kde chci, aby se spřáhla automaticky spřahovala.

Klasická očková lze spřáhnout automaticky za určitých podmínek i v oblouku, ale u krátkého Roco je to v podstatě vyloučeno.

Je třeba si to vyzkoušet ve vztahu k tomu, kde se bude jezdit.

Ruda
Rudolf

Příspěvekod jipol57 » pon 14 zář, 2026 6:32 pm

Za sebe bych je hodnotil takhle:

Očková - historická záležitost, která by už neměla běžně existovat. Naprosto neslučitelné s kinematikami. V tahu to ještě ujde, ale při sunutí se kinematika spříčí na stranu a následuje vykolejení. Na 100% při protisměrném obloku třeba na výhybkách na zhlaví. Úplně popírají výhodu kinematiky, nárazník na nárazník, a zvětšují mezeru mezi nárazníky.
Vyjímkou je prezentace zdejšího moduláře Mcx. Ale má to podmíněno, zkrácením spřáhel, zablokování kinematik a minimálním poloměrem (tuším) 600. Ale kdo si doma může takový minimální poloměr dovolit?
Výhodou očkových je, že se dají spřáhnout v oblouku. Zvláště u starých PIKO, s připevněným spřáhlem k podvozku - bez kinematiky.

ROCO - určené pro kinematiky a plní přesně jejich význam. Nárazník na nárazník. Dobře se spojují, ovšem jen na přímé koleji, Mají dostatečně pevné spojení při delších a těžších vlacích.
Pro mě ale mají nevýhodu, na mém domácím kolejišti, že mají malou výšku ve spoji. Říkám svému kolejišti "horská trať", kde nemám dostatek místa pro stoupání, a tak mám prudké přechody na horizontech. A spojení krátkého a dlouhého vozu způsobí výškový rozdíl ve spřáhlech, a rády se rozpojí.

Fleischmann - stejně jako ROCO, si s kinematikami perfektně rozumí. Tyhle provozuji já. Pro mě mají výhodu, že jsou vyšší ve spojení, a lépe snášejí nerovnosti tratě při stoupání. Ale spojování potřebuje trochu větší ráznost, než u ROCO. Obyčejným najetím lokomotivou se obvykle nespojí. A taky mají malou udržitelnou sílu spojení. Delší vlak by se roztrhnul. Mají hrozně malé zajišťovací zobáčky. To mně až tak nevadí, protože vlak můžu mít dlouhý jen 1,3m.

Na pohled se mně FLM líbí trochu víc, než ROCO. Ale nemít takové výškové zlomy v mých tratích, nebo kdyby ROCO bylo vyšší, tak bych možná raději volil ROCO.

Ostatní neznám.
jipol57

Předchozí

Zpět na Začátečnické dotazy