Jak rozebrat lokomotivu:-D

Absolutní začátky s modelovou železnicí. Dotazy na úplně základní věci.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Jak rozebrat lokomotivu:-D

Příspěvekod imisa » sob 14 úno, 2026 2:55 pm

Dobrý den. Tak trochu se omlovám za neomalený dotaz, možná položený do špatného chlívečku, ale odpověď se mi nedaří najít ani zde, ani s Googlem, ani s YouTubem. Jsem začátečník, učím se tak trochu se synem, potřeboval bych poradit, jak rozebrat Herkules ze start setu ROCO - 5190001, konkrétně podvozek. Stránky výrobce jsou na informace skoupé, hledám pořád nějaký šroubek, táhlo, ještě nemám ten správný cit a nechci tomu nějak ublížit. Je tu, proím, někdo, kdo zná nějaký grif, má podobný model atd? Děkuji.

Obrázek
imisa

Re: Jak rozebrat lokomotivu:-D

Příspěvekod Zlámalík » ned 15 úno, 2026 12:10 am

Spodní kryt podvozku se dá (blbě) sejmout tak, že se plochým tenkým šroubováčkem odehnou oba konce (viz žluté šipky), aby přeskočily přes západky.
Nakreslil jsem vám, co vás čeká uvnitř - shora je na podvozku převodovka (modrá šipka), spojená s motorem pomocí kardanu, v převodovnce je šnek. Ten točí několika do sebe zapadajícími ozubenými koly a točivý moment tak převádí na nápravy (ano, na obrázku je "o kolečko míň", vím to :-) )Tento princip v různých obměnách používají nyní prakticky všichni výrobci.
Když už to rozeberete, zkontrolujte, kolik je tam vazeliny - stačí jen tak, aby to bylo lehce mázlé, netřeba z toho dělat pojízdnou mazničku pro celé kolejiště, jak to často dostanete z výroby. Vhodná vazelina je nějaká bílá na jemnou mechaniku.
Na kola shora či zboku přiléhají sběrací plíšky proudu pro lokomotivu - očistit a lehce napružit.

Snímek obrazovky 2026-02-15 010504.png
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Zpět na Začátečnické dotazy