KOLEJIVO

Absolutní začátky s modelovou železnicí. Dotazy na úplně základní věci.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: KOLEJIVO

Příspěvekod martin-tt » čtv 17 dub, 2025 4:01 pm

Dovi píše:Takže pokud nemají možnost při schnutí snadno odcházet pryč do ovzduší, kolejnice snadno chytnou lišku.

Já jsem to řešil takto, a navíc je zatížení rovnoměrné. Pokud se na koleje položí například několik závaží za sebou tak může vzniknout v místě zatížení průhyb. A potom je z toho zvlněná trať jako v reálu.
Přílohy
P1020418u.JPG
P1020420u.JPG
martin-tt

Příspěvekod Tomáš10 » pát 18 dub, 2025 1:02 pm

Já dal na zalitý štěrk mezi kolejnice dřevěný nosník šířky 12mm, vedle trati další laťky a zakryl knihami do druhého dne.
Žádnou lišku jsem nikdy neměl.
Tomáš10

Příspěvekod skipper » pát 18 črc, 2025 4:25 pm

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jestli by mě někdo poradil jak by bylo možné kombinovat profilové kolejivo TT Tillg a kolejivo TT Tillg podkladem (chybí poloměr 267 mm) ?
Předem děkuji za odpověď
skipper

Příspěvekod rawen » pát 18 črc, 2025 4:50 pm

Zkus to, prosím, upřesnit.
Máš kolejiště z kolejiva s podkladem a potřebuješ ten oblouk, který se nevyrábí?
Použil bych buďto pražcové pole nebo obloukovou kolej a dovyrobil si k ní podklad patřičné tloušťky. Maje CAD, 3D tiskárnu i laser, volil bych tyto moderní technologie. Pokud je nemáš, tak pohledej správně tlustou překližku nebo plastovou destičku a vyřež to ručně.

Radek
rawen

Příspěvekod skipper » sob 19 črc, 2025 4:26 pm

Moc děkuji za odpověď. Jsem naprostý začátečník, ale chápu, že se profilivé kolejivo musí podložit, aby výškově odpovídalo kolejím s podkladem. Ale jedná se mi o to jak se napojit (nechcese mi pájet) ty dva systémy (jestli to vůbec jde). Týká se to třeba i napojení koleje s podložím na most jehož součástí jsou koleje. Předem děkuji za odpověď.
skipper

Příspěvekod rawen » sob 19 črc, 2025 5:39 pm

Ahoj,
zkusím rychlou odpověď a třeba mne někdo opraví / doplní / vyvede z omylu :)

Kolej s podkladem má jednak mechanickou spojku a jednak (na fotce ve stejném místě, blíž ke kameře) spojení elektrické. Hotové koleje mají ty samé elektrické spojky. Takže (zde tipuju) by mělo stačit nasunout a podložit. (Možná bude kolidovat mechanická spojka s krajním pražcem, a ten jde odříznout.) Elektricky to spojíš, mechanicky ne, resp. ta elektrická spojka to částečně udrží.

Radek
rawen

Příspěvekod Sandy » ned 20 črc, 2025 12:24 pm

skipper píše:Moc děkuji za odpověď. Jsem naprostý začátečník, ale chápu, že se profilivé kolejivo musí podložit, aby výškově odpovídalo kolejím s podkladem. Ale jedná se mi o to jak se napojit (nechcese mi pájet) ty dva systémy (jestli to vůbec jde). Týká se to třeba i napojení koleje s podložím na most jehož součástí jsou koleje. Předem děkuji za odpověď.

Je to úplně jednoduché...
Z koleje s podložím stáhneš kolejovou spojku. Pak odřízneš "vodící plast", který je pod ní. Začistíš a kolejovou spojku vrátíš zpět. A můžeš obě koleje spojit. Následně vytvoříš nové podloží pod kolejí bez něj. Způsobů je spousta.

Na mostě uděláš to samé. Jen kolej bez podloží musí minimálně přesahovat délku mostu
https://www.rajce.idnes.cz/sandyh0/album/minisegmenty-geoline-segment-s-mostem/1379801764
Sandy

Příspěvekod skipper » ned 20 črc, 2025 1:24 pm

Sandy,
moc děkuji, přesně tak jsem potřeboval poradit, abych zbytečně nekazil koleje. Dík taky za odkaz naobrázek - každý obrázek sdělení obohatí
skipper

Příspěvekod petr2023 » pon 21 črc, 2025 10:46 am

rawen píše:Ahoj,
zkusím rychlou odpověď a třeba mne někdo opraví / doplní / vyvede z omylu :)

Hotové koleje mají ty samé elektrické spojky. Takže (zde tipuju) by mělo stačit nasunout a podložit.

Přesně jak píšeš. Koleje s podložím a koleje bez podloží se dají libovolně spojovat standardníma spojkama a to ať už izolovanými nebo vodivými.
Obrázek / Obrázek
Sám jsem takto pro volné ježdění využil kolejivo ze start setů pro prodloužení tratě, když jezdím s dětmi.
Přílohy
Spoj.JPG
Láska z dětství je silnější než jsem si myslel a tak po 20 letech znovu začínám.
petr2023

Příspěvekod skipper » stř 23 črc, 2025 10:21 pm

Děkuji za následné jednoznačné vysvětlení. Už jsem si to vyzkoušel v realu. Odstraní se spojka v plastu na koleji s podložím a pro spojení s kolejí bez pod loží se použije kovová spojka používaná pro koleje bez podloží.
skipper

Předchozí

Zpět na Začátečnické dotazy