Digitál set

Absolutní začátky s modelovou železnicí. Dotazy na úplně základní věci.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Digitál set

Příspěvekod Vítek57 » pon 02 zář, 2024 2:31 pm

Ahoj,
potřeboval bych poradit, jestli je pro mě výhodný tento set: https://modelbazar.cz/roco-z21-1/1157019
Když to porovnám s novým vybavením, tak to levněji určitě vychází, ale to je asi jediné, co jsem jako začátečník schopný posoudit.
Mám v plánu si zatím postavit malé zkušební kolejiště v tt, kde si budu hrát s digitálem. Tak bych se chtěl zeptat, zda máte s těmito komponenty zkušenosti, jaké jsou případná omezení a tak dále.
Díky moc,
Vítek
Vítek57

Re: Digitál set

Příspěvekod rawen » pon 02 zář, 2024 5:05 pm

Ahoj,
napíšu ti něco, co nechceš slyšet.
0. Neznáme tvůj výchozí stav, takže nelze zodpovědně posoudit "výhodnost setu".
1. Nespěchej. Napiš odkud jsi, najdi kamaráda, kroužek nebo klub v okolí. Když to počkalo do teď, počká to ještě týden nebo měsíc.
2. Tuším (téměř jistě), že podobné nabídky jsou vcelku časté. Máš-li k dispozici nějaké počítadlo, existují i levnější řešení - viz fórum a viz bod 1.

Měj se fajn, Radek
rawen

Příspěvekod Miloš_P » pon 02 zář, 2024 6:05 pm

Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že set ROCO z21+Multimaus je dobrá volba. Má to hodně lidí, takže určitě se vždy najde někdo, kdo poradí. Pokud ti to časem přestane vyhovovat, tak to v pohodě zase pošleš dál.

rawen píše:Máš-li k dispozici nějaké počítadlo, existují i levnější řešení - viz fórum a viz bod 1.

Můžeš to nějak víc upřesnit? Nevím jaký bod 1 máš na mysli. Díky.
Naposledy upravil Miloš_P dne pon 02 zář, 2024 6:17 pm, celkově upraveno 1
Miloš_P

Příspěvekod fulda » pon 02 zář, 2024 6:12 pm

Finančně řečeno je to dobrá cena. To ale nemusí nutně znamenat, že je výhodná pro tebe.
Tenhle set je výhodný pokud budeš určitě používat připojení počítače (tabletu, telefonu), protože pochází z doby, kdy se centrála prodávala odemčená. Takže cena zahrnuje cenu za centrálu (běžně 2000~2500) a aktivační kód s routerem (běřně 1200).
Mrzuté je, že ten router je dost zastaralej, takže ho pravděpodobně nepoužiješ (tedy přeplácíš 400) a tak.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod jipol57 » pon 02 zář, 2024 6:32 pm

fulda píše:Mrzuté je, že ten router je dost zastaralej, takže ho pravděpodobně nepoužiješ (tedy přeplácíš 400) a tak.

Můžeš přesněji specifikovat, v čem je zastaralý a nevyhovující? Mám dojem, že mám stejný, dokoupený i s kódem.
Funguje mně s aplikacemi v mobilu, připojení k PC, s W-MAUS, i se Zavavovým ovladačem TCS-RC.
Ale mám z21, jen pro jízdy. Příslušenství ovládám vlastními komponenty.
jipol57

Příspěvekod rawen » pon 02 zář, 2024 7:43 pm

Miloš_P píše:Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že set ROCO z21+Multimaus je dobrá volba. Má to hodně lidí, takže určitě se vždy najde někdo, kdo poradí. Pokud ti to časem přestane vyhovovat, tak to v pohodě zase pošleš dál.

rawen píše:Máš-li k dispozici nějaké počítadlo, existují i levnější řešení - viz fórum a viz bod 1.

Můžeš to nějak víc upřesnit? Nevím jaký bod 1 máš na mysli. Díky.

Počítač, notebook... něco, co bude komunikovat s některou z moderních centrál bez vlastního ovladače lokomotivy, zato s podporou více protokolů, Wifi atd.
Můj bod 1. - kamarád, který vám ukáže výhody takové centrály.

Radek
rawen

Příspěvekod Vítek57 » pon 02 zář, 2024 8:02 pm

Ahoj,
omlouvám se, měl jsem to asi více rozepsat. Aktuálně mám takové dětské kolejiště analog h0. To mi ale nevyhovuje, chtěl bych nějaký provoz, jako je na tomto videu https://www.youtube.com/watch?v=l_6P1nwKNyk, a ty žabotlamy a rychlíkové vozy v těch ostrých zatáčkách by nevypadaly moc hezky. Plánuju změnit tedy měřítko na tt, kvůli úspoře místa. Na budoucím velkém kolejišti bych tak mohl provozovat možná i dvě spojené jednotky žabotlamu, v H0 by to určitě nešlo. Teďka si chci ale postavit něco menšího, Plánuju postavit vlastní model žabotlamu, pojezd bude asi od pletichy, psal jsem mu, stále vyrábí. Karoserie bude 3d tisk. Abych měl model, kde zkoušet a dolaďovat, tak si chci postavit menší stolní kolejiště, o rozloze cca 100 x 175 cm, pravděpodobně dvoukolejné, na něm chci zkoušet jak jízdní vlastnosti souprav, tak i digitální řízení. Až budu mít všechen vozový park hotov, tak bych se pustil do toho velkého kolejiště.
Jinak bydlím v Čelákovicích, tak jestli někdo žijete poblíž, tak mi napište.
Počítač i notebook bych měl.
Díky
Vítek
Vítek57

Příspěvekod fulda » pon 02 zář, 2024 8:26 pm

jipol57 píše:Můžeš přesněji specifikovat, v čem je zastaralý a nevyhovující?

To je otázka do konference o počítačové bezpečnosti.
fulda

Příspěvekod fulda » pon 02 zář, 2024 8:39 pm

Vítek57 píše:Abych měl model, kde zkoušet a dolaďovat, tak si chci postavit menší stolní kolejiště, o rozloze cca 100 x 175 cm, pravděpodobně dvoukolejné, na něm chci zkoušet jak jízdní vlastnosti souprav, tak i digitální řízení. Až budu mít všechen vozový park hotov, tak bych se pustil do toho velkého kolejiště.

V tom případě se pokus dohledat tu verzi bez internetu. Tedy jen centrálu a červenou myš. Bývá tak za 2000 až 2500. To je méně než v inzerátu. S tím si první roky vystačíš.
Pokud se ti to nepovede, tak cena z inzerátu stále není nejhorší, prostě si kupuješ něco, co dlouhou dobu nebudeš potřebovat, takže máš jakoby neužitečně uložených 1500.

Než se necháš namotat na nesmyslné kombinace bez ovladačů, vždy si počítej součet drobných nákladů, které jejich zastánci rádi přehlíží. Nikdo z nich se nedostane pod 4000 aby to jezdilo.
fulda

Příspěvekod Miloš_P » pon 02 zář, 2024 9:35 pm

Používám se z21 stále ten starý router. K internetu se přes něj vůbec nepřipojuju. Slouží jen k vytvoření wifi pro ovládání kolejiště bez přístupu na internet.
Moc nevím, k čemu by mi tam byl přístup na internet.
Miloš_P

Příspěvekod JendaTT » pon 02 zář, 2024 11:10 pm

Mám tuhle bílou z21 s tímto routerem také. Ale používám ten router jen jako klienta k domácí wifi, na z21 mám pak nastavenou pevnou IP adresu z rozsahu domácí wifi. Výsledkem je, že mohu ovládat zkušební kolejiště pomocí SW jak z mobilu nebo tabletu (aplikace z21) nebo z notebooku (Rocrail, DecoderPro atd.), vše připojené k domácí wifi. Nic nemusím přehazovat nebo přenastavovat, prostě stačí jen zapnout bílou z21 a jezdit.
JendaTT

Příspěvekod sidlo » úte 03 zář, 2024 5:20 am

Startsetové centrály jsou levné a jsou vhodné pro ježdění se startsetem nebo na velmi malém kolejišti. Jejich největší nevýhodou je absence zpětného ohlasu. Pro větší kolejiště je zpětný ohlas nezbytností.
O centrálách je tu vlákno http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=6&t=14493.
Určitě je dobré vzít do úvahy centrálu https://www.zavavov.cz/tcs-2/, která má všechny potřebné vlastnosti pro našeho modeláře.
sidlo

Příspěvekod fulda » úte 03 zář, 2024 7:03 am

sidlo píše:Jejich největší nevýhodou je absence zpětného ohlasu.

Naštěstí má z21 vyvedený R-Bus, který podporuje v základu 8⨉20=160 vstupů. Lze používat originál z21 detektory, které jsou poměrně komfortní, ale ne úplně levné, nebo třeba převodník na velmi levné S88, které nepřináší tolik komfortu. A možná ještě další, které neznám.
fulda

Příspěvekod jipol57 » úte 03 zář, 2024 8:25 am

Takže mám mít obavy, že soused v domě prolomí moje heslo k routeru, a bude mi jezdit s mými mašinkami? :lol:
Fulda: Zajímal mě Tvůj převodník S88, ale nefunguje fucik.name.
jipol57

Příspěvekod fulda » úte 03 zář, 2024 8:49 am

jipol57 píše:Fulda: Zajímal mě Tvůj převodník S88, ale nefunguje fucik.name.

Bohužel, musíš počkat do 11:30.
fulda

Zpět na Začátečnické dotazy