Start set ROCO

Absolutní začátky s modelovou železnicí. Dotazy na úplně základní věci.

Moderátoři: Abe Simpson, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Start set ROCO

Příspěvekod Malape » ned 09 led, 2022 1:49 pm

Dobrý den, zvažuji koupi svých prvních modelů.
Padl mi do oka H0 Start set ROCO se Sergejem a třemi vozy + koleje + digitální ovládání.
Mám několik začátečnických dotazů:
Ovladač, který je v sadě – z něho se dá ovládat vždy jen jedna lokomotiva nebo nějakým způsobem nezávisle více lokomotiv?
Dle obrázků mají vozy klasická spřáhla – jsou ta kinematická v něčem výrazně lepší, je jejich případná výměna relativně snadná?
A poslední – na trhu je už pouze německá varianta tohoto Start setu. Pokud by mě to časem nějak štvalo - dá se na těch modelech nějak „co nejmíň násilně“ například vyměnit nárazníky za hranaté, aby to aspoň trochu vypadalo česky (popisky by mě snad tolik nevadily…)?
Předem děkuji za Vaše odpovědi a hezkou neděli. :)
Malape
 
Příspěvky: 16
Registrován: čtv 21 úno, 2019 10:50 am

Re: Start set ROCO

Příspěvekod Jirka Černý » ned 09 led, 2022 1:58 pm

Teď uvažuju nákup Sergeje s kulatými nárazníky, je do dostatečně "Československé". Ještě bych prolezl internet, myslím že ještě tento týden jsem ten set někde viděl skladem.
Jirka Černý
 
Příspěvky: 69
Registrován: úte 05 led, 2021 5:17 pm

Re: Start set ROCO

Příspěvekod Malape » ned 09 led, 2022 2:29 pm

Já to taky našel, ale dle recenzí to byly obchody s nevelkou pověstí (dle zdejších příspěvků), kde údaj "skladem" nemusí ani být aktuální... Na těch německých modelech by mě možná ani nebylo líto je zkusit "vylepšit" patinou nebo se pokusit o počeštění. (Např. doplněním žlutého pruhu na čelech Sergeje, zakoupením čísel - dříve jsem četl, že je někdo dělá na zakázku)
Malape
 
Příspěvky: 16
Registrován: čtv 21 úno, 2019 10:50 am

Re: Start set ROCO

Příspěvekod sidlo » ned 09 led, 2022 2:39 pm

Malape píše:Ovladač, který je v sadě – z něho se dá ovládat vždy jen jedna lokomotiva nebo nějakým způsobem nezávisle více lokomotiv?

Pokud se jedná o tento startset https://www.itvlaky.cz/archiv-vyprodano/51332/ tak ovladač ovládá současně pouze jednu lokomotivu. Když se jízda ukončí, tak je možné změnit adresu lokomotivy a jezdit s jinou.
Malape píše:Dle obrázků mají vozy klasická spřáhla – jsou ta kinematická v něčem výrazně lepší, je jejich případná výměna relativně snadná?

Pokud se jedná o tento startset https://www.itvlaky.cz/archiv-vyprodano/51332/ ta lokomotiva i vozy mají kinematiky. Kinematika je způsob uložení spřáhla https://www.itvlaky.cz/sprahla/h0-kinematika-pro-kkk-140-170mm--12ks-roco-40344/. Dnes ho zřejmě už mají všechny lokomotivy a vozy. Do kinematiky se pak zasouvá spřáhlo dle vlastního výběru https://www.itvlaky.cz/kategorie/sprahla/?pv25=61.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 3144
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Start set ROCO

Příspěvekod Jirka Černý » ned 09 led, 2022 3:05 pm

Aktuálně je to na OKvláčky. Nevím jak je to s jejich pověstí, osobně jsem u nich bral dvakrát něco co už mi přišlo že je nemožné mít ještě skladem a přišlo to. Na první pokusy s patinou bych si koupil njaký odpad který by mi nebylo líto zničit, je fakt že dnes lidi nemají soudnost a chtějí ranec i za vyloženě šmelc.
Jirka Černý
 
Příspěvky: 69
Registrován: úte 05 led, 2021 5:17 pm

Re: Start set ROCO

Příspěvekod fulda » ned 09 led, 2022 7:31 pm

Pozor na lidi co dávají nejednoznačné a často tendenčně motivované odpovědi
sidlo píše:ovladač ovládá současně pouze jednu lokomotivu.
Ano, tohle je pravda. Ovladač má jedno kolečko a jeden displej. Mohu si zobrazit stav jedné lokomotivy a měnit rychlost jedné lokomotivy.

sidlo píše:Když se jízda ukončí, tak je možné změnit adresu lokomotivy a jezdit s jinou.
... a tady se dostáváme do zaváděcí části. Není potřeba provádět žádné ukončení jízdy. Prostě je na ovladači přecvakneš na jinou lokomotivu. Je jedno, jestli ta předchozí jede, stojí nebo co dělá. Ovladač ti prostě zobrazí stav té druhé lokomotivy a tu první nechá svému osudu. Prostě bude pokračovat stéle stejnou rychlostí, se stejnou konfigurací světel a tak dále, dokud jí zase nezačneš ovládat a nebo dokud jí šturc nezastaví.

Existuje několik možností jak přehazovat které lokomotivy ovládáš. Některé jsou rychlejší, jiné pomalejší. Je k dispozici knihovna se jmény a další komfortní funkce.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4519
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Start set ROCO

Příspěvekod Malape » pon 10 led, 2022 12:40 pm

Sidlo: Ano, to je ten set, jen jsem uvažoval právě o tom německém.

Ovladačů jednoho typu můžu mít tedy kolik chci a nebudou se vzájemně rušit? Přemýšlím, jak nejlépe ovládat případnou přípřež/postrk.
Malape
 
Příspěvky: 16
Registrován: čtv 21 úno, 2019 10:50 am

Re: Start set ROCO

Příspěvekod sidlo » pon 10 led, 2022 1:19 pm

Ovladačů může být více, pro XpressNet (např. Roco multiMAUS) je limit asi 30. Pozor, ovladače si můžou krást lokomotivy. U domácího kolejiště to není problém, na modulišti ano.

Více než problém s rušením je pro XpressNet problém s verzí firmware. Ne všechny ovladače mohou pracovat se všemi centrálami. Je potřeba to vyzkoušet.

Provoz přípřež/postrk (někdy se tomu říká vícenásobná trakce) se řeší několika způsoby https://www.jmri.org/help/en/html/tools/consisttool/ConsistTool.shtml. Dekodéry lokomotiv se mohou nastavit tak, že jedna adresa je považována za adresu soupravy (přípřež, postrk) a ta druhá na ní poslouchá také. Pozor na dekodéry od různých firem, každá to dělá trochu jinak a ne všechny musí spolu fungovat.

Před tím, než se spustí vícenásobné ovládání lokomotiv, tak ty se musí zkalibrovat na stejnou rychlost v celém rozsahu stupňů ovladače https://sites.google.com/site/sidloweb/kalibrace-rychlosti. Není to úplně triviální záležitost, zvláště pak pro začátečníka.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 3144
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Start set ROCO

Příspěvekod Eury » čtv 13 led, 2022 4:03 pm

Ja by som mozno len doplnil info k tomu ovladacu - roco mouse. Ako bolo spominane, sucasne sa da ovladat len jedna lokomotiva na jednom ovladaci.
Ale to neznamena ze len jedna lokomotiva moze byt v pohybe - cize je mozne nasavit nejaku rychlost a funkcie jednej lokomotive a prepnut sa na inu, ovladat tu a potom sa prepnut zasa naspat.
Eury
 
Příspěvky: 81
Registrován: čtv 17 led, 2013 9:22 pm


Zpět na Začátečnické dotazy

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: JanoH0e a 5 návštevníků