stanica Muráň

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: Abe Simpson, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Moduly v pracovni + stanica Muráň

Příspěvekod vobabaz » čtv 20 srp, 2015 7:35 am

pcipov píše:Takto nejak si predstavujem pripojenie vlečky cez odbočovací modul:

Zbytečně komplikované, Peter, připojení pod úhlem a šikmé říznutí kolejí není problém:
http://vobabaz.rajce.idnes.cz/Modul_11/#Modul_11_22.jpg
http://vobabaz.rajce.idnes.cz/Modul_11/#Modul_11_43.jpg
Mirek
Uživatelský avatar
vobabaz
 
Příspěvky: 88
Registrován: pon 19 kvě, 2008 8:25 pm
Bydliště: Střední Čechy

Re: Moduly v pracovni + stanica Muráň

Příspěvekod Boco » čtv 20 srp, 2015 11:27 am

Ja som to na odbocke tiez nejako neriesil, tiez sikmy rez, nevsimol som si s tym zatial ziadny problem pri prevadzke

Boco
Přílohy
odbocka.jpg
odbocka.jpg (42.07 KiB) Zobrazeno 2594 krát
http://www.zababov.cz http://www.railnet.sk
TT, CSD-III.-VI. epocha, moduly
Boco
 
Příspěvky: 21
Registrován: sob 25 zář, 2010 8:02 pm
Bydliště: Bratislava

Re: Moduly v pracovni + stanica Muráň

Příspěvekod Boco » čtv 20 srp, 2015 11:35 am

A este som zabudol spomenut, ze casti odbocky su na capoch, takze stavba je rychla a kolaje vzdy presne sedia. Odbocka sa da rozobrat a zlozit do boxu ako keby to boli dva priame moduly 80cm.

Boco
http://www.zababov.cz http://www.railnet.sk
TT, CSD-III.-VI. epocha, moduly
Boco
 
Příspěvky: 21
Registrován: sob 25 zář, 2010 8:02 pm
Bydliště: Bratislava

Re: Moduly v pracovni + stanica Muráň

Příspěvekod Boco » ned 13 zář, 2015 2:11 pm

No supis, na ovladanie na stretnutie to bude stacit, aj ked bude treba zistovat polohu vyhybky na trati, chyba tam zobrazenie cesty LEDkami ako napr. tu
Nevadi, na D3 je klud tam sa to da zvladat :)
Boco

Radost_LED.jpg
Ovladaci panel zst. Radost
http://www.zababov.cz http://www.railnet.sk
TT, CSD-III.-VI. epocha, moduly
Boco
 
Příspěvky: 21
Registrován: sob 25 zář, 2010 8:02 pm
Bydliště: Bratislava

Re: Moduly v pracovni + stanica Muráň

Příspěvekod fulda » ned 13 zář, 2015 3:06 pm

Fotky mojeho panelu ZDE.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 3961
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Moduly v pracovni + stanica Muráň

Příspěvekod fulda » ned 13 zář, 2015 5:46 pm

To záleží jaké máš představy. Já mám na panelu cca 80 tlačítek a cca 50 úseků, to je prostou matematikou 160 drátků od tlačítek a 100 drátků od ledek.

Taky záleží, jestli ti nevadí u kolejiště koukat do monitoru, já to nemám rád, tak používám normální panel.

Jinak k tomu počítání - například 100ks led za $0.67 = 16,10 Kč = 0.60€ hmm, to je tedy ranec, to bych si nemohl dovolit...
Nebo barevné led? ty jou dražší 100ks za $1,36 = 32,70Kč = 1,21€
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 3961
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Moduly v pracovni + stanica Muráň

Příspěvekod HonzaM » ned 13 zář, 2015 6:02 pm

pcipov píše:Ako som písal, toto je dočasné riešenie. Ale ako tak pozerám na riešenia iných, tú spleť káblov, tak si radšej kúpim nejaký lacný tablet s Windows za 50€ len pre tieto účely a spravím to na báze TC. Bude to ďaleko lacnejšie ako kupovať desiatky lediek, spínačov, diód, optočlenov a iného materiálu. A hlavne, bude to čisté a flexibilné riešenie.

Již delší dobu používáme u několika našich modulů ovládání prostřednictvím Traincntrolleru (čtyři stanice) a ModelJopu (dvě stanice). Flexibilitu mohu potvrdit - už jsme prakticky využili i možnost bezdrátového ovládání ze sousední stanice (využitím doplňujícího softaru SmartHand) a ušetřili jsme tak jednoho člověka obsluhy.
Epocha 5,6, DCC, Digitrax, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1382
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Moduly v pracovni + stanica Muráň

Příspěvekod HonzaM » ned 13 zář, 2015 6:38 pm

fulda píše:
Taky záleží, jestli ti nevadí u kolejiště koukat do monitoru, já to nemám rád, tak používám normální panel.


To je samozřejmě věc osobní preference. Mně ovládání přes monitor vyhovuje a vyhovuje mi, že mezi počítačem a kolejištěm stačí jeden USB kabel. Tento způsob ovládání používám u modulů i u domácího kolejiště. U domácího kolejiště pak používám dva režimy - s ovládáním kolejiště manuální volbou cest softwarovými tlačítky (volbou odněkud-někam), lokomotivy se ovládají buď ovladačem DT402, nebo když přijdou tři vnuci, mají nejraději každý svůj ovladač. Používáme FREDy. A když se chci pokochat jezdícími vlaky, použiju automatický provoz, kdy počítač řídí jízdu vlaků. Výhodou je, že tak může jezdit současně třeba pět vlaků. Počítač se stará o to, aby se vlaky nesrazily, přitom ale je proces náhodný, každý vlak má svůj program.
Naposledy upravil HonzaM dne ned 13 zář, 2015 8:37 pm, celkově upraveno 2
Epocha 5,6, DCC, Digitrax, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1382
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Moduly v pracovni + stanica Muráň

Příspěvekod fulda » ned 13 zář, 2015 7:02 pm

pcipov píše:A cena materiálu? Záleží, kde kupuješ.

Jak jsem psal - 100 LED za dvacku včetně poštovného, Tlačítka kupuju dražší - kupuju si DS-101, protože se mi líbí, to je tlačítko tak kolem desetikačky při nákupu balení většího než 50ks.
Škatuli mám z plastu co jsem dostal v reklamce, za ten jsem musel hezky poděkovat.
A elektronika je v mojem případě kapitola sama pro sebe.
Suma sumárum mne ten panel vyšel skoro na dva tisíce, ale byla tam ta jasná práce s drátováním.
Ale jak říkám, každej má své preference.

HonzaM píše:To je samozřejmě věc osobní preference. Mně ovládání přes monitor vyhovuje a vyhovuje mi, že mezi počítačem a kolejištěm stačí jeden USB kabel.

Já mám panel na jednom telefonním drátu s maximální délkou cca 50m, ale byl u mne Marconi, takže to umím i bez drátů :mrgreen:
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 3961
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Moduly v pracovni + stanica Muráň

Příspěvekod HonzaM » pon 14 zář, 2015 8:57 am

fulda píše:
HonzaM píše:To je samozřejmě věc osobní preference. Mně ovládání přes monitor vyhovuje a vyhovuje mi, že mezi počítačem a kolejištěm stačí jeden USB kabel.

Já mám panel na jednom telefonním drátu s maximální délkou cca 50m, ale byl u mne Marconi, takže to umím i bez drátů :mrgreen:


Předpokládám že tím drátem míníš mnohažilový kabel. Ono ale nejde jen o spojení mezi ovládacím prvkem (panelem nebo PC) a kolejištěm, to lze samozřejmě řešit různě, ale i o flexibilitu, možnost velmi jednoduše proveditelných změn konfigurace na základě zkušeností, případně doprogramování různých závislostí (třeba jako je zákaz vjezdu na obsazenou kolej). Každé řešení má své výhody a nevýhody.
Epocha 5,6, DCC, Digitrax, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1382
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Moduly v pracovni + stanica Muráň

Příspěvekod jub » pon 14 zář, 2015 2:40 pm

HonzaM píše:
fulda píše:
HonzaM píše:To je samozřejmě věc osobní preference. Mně ovládání přes monitor vyhovuje a vyhovuje mi, že mezi počítačem a kolejištěm stačí jeden USB kabel.

Já mám panel na jednom telefonním drátu s maximální délkou cca 50m, ale byl u mne Marconi, takže to umím i bez drátů :mrgreen:


Předpokládám že tím drátem míníš mnohažilový kabel. Ono ale nejde jen o spojení mezi ovládacím prvkem (panelem nebo PC) a kolejištěm, to lze samozřejmě řešit různě, ale i o flexibilitu, možnost velmi jednoduše proveditelných změn konfigurace na základě zkušeností, případně doprogramování různých závislostí (třeba jako je zákaz vjezdu na obsazenou kolej). Každé řešení má své výhody a nevýhody.


Předpokládám že předpokládáš špatně :-). Když se nepočítá napájení, tak stačí třeba i jeden drát.
jub
 
Příspěvky: 35
Registrován: pon 27 črc, 2015 12:05 pm

Re: Moduly v pracovni + stanica Muráň

Příspěvekod Boco » pon 14 zář, 2015 6:15 pm

Ja by som len este to, ze cim viac komplikovanejsi system ovladania, tym je vyssia sanca ze sa to moze cele zrutit. Na stretku je to dost pruser ak je stanica nefunkcna, vsetci stoja a cakaju pokial sa problem odstrani. Doma na vlakodrome to nevadi, idem prec a pozrem sa nato zajtra :)

Boco
http://www.zababov.cz http://www.railnet.sk
TT, CSD-III.-VI. epocha, moduly
Boco
 
Příspěvky: 21
Registrován: sob 25 zář, 2010 8:02 pm
Bydliště: Bratislava

Re: Moduly v pracovni + stanica Muráň

Příspěvekod Ferda » stř 16 zář, 2015 10:34 am

pcipov píše:Pri ovládaní cez tablet/mobil/PC je jediným slabým miestom práve centrála.


...případně upadlý tablet/mobil. :roll:
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Uživatelský avatar
Ferda
 
Příspěvky: 1572
Registrován: stř 07 říj, 2009 3:34 pm
Bydliště: Ostrava

Re: Moduly v pracovni + stanica Muráň

Příspěvekod fulda » stř 16 zář, 2015 12:30 pm

Pokud může něco upadnout, upadne to.
Pokud něco položíme na zem, nemá to kam upadnout.
Dětem trvá šest let, než pochopí předchozí pravidlo.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 3961
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Moduly v pracovni + stanica Muráň

Příspěvekod Boco » pát 18 zář, 2015 7:05 am

Vyborne, tesim sa na novu dopravnu a samozrejme aj modelara, ci modulara :)

Upraveny Muran zakresleny do layoutu aj s tvojimi dvoma rovnymi modulmi, troska sa nam zuzil priestor medzi Peklom a Novym Mestom ale stiahneme pupky, teda hlavne ja a bude to v pohode.
http://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2015040001

Boco
http://www.zababov.cz http://www.railnet.sk
TT, CSD-III.-VI. epocha, moduly
Boco
 
Příspěvky: 21
Registrován: sob 25 zář, 2010 8:02 pm
Bydliště: Bratislava

PředchozíDalší

Zpět na Moduly

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník