Modulová stanice Krumvíř

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: Abe Simpson, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Modulová stanice Krumvíř

Příspěvekod airwar » ned 22 dub, 2012 5:01 am

MirekTT píše:Na tom plánku Krumvíře máš vše podstatné, podle toho se dá v pohodě začít. Mrkni na těchto cca 15 fotek http://mirektt.rajce.idnes.cz/Vylety%2C ... C00928.jpg , je tam pohled k Terezínu a tím směrem za výhybkou už nic zvláštního není.
Abysme nějak začli, nadhoď prostor, který na to doma máš. Podle toho přepočtem délku modelu stanice a rozvržení na moduly. Od toho bych se odpíchl jako první. Pak navrhnem dřevo a uděláme rozpočet na kolejivo. Nevím, jak s tebou komunikují kluci přes SZ, ale bylo by dobré to alespoň informativně házet sem.
Zační tím, kolik máš doma místa, když na tom doma chceš jezdit.


Tak tady je to poměrně jednoduché, užitná délka staničních kolejí je 120 metrů, to je 100 cm, takže by se měla stanice vlézt na nějakých 160-180 cm bez jakékoli redukce. Tudíž bych stanici viděl na dva moduly o délce 80, respective 90 cm, plus do budoucna dva vjezdové moduly, z nichž jeden by asi měl být obloukový. Záleží na tom zda chce kolega začít stanicí nebo vjezdovými moduly, jak jsem pochopil nějaké moduly už stavěl tak to začátečník není. Staniční moduly by v tomto případě měli 40 cm šířky a ani by nemuseli mít překližku pod celou plochou, protož odhaduji že směrem do polí bude menší násep, nebo terénní nerovnost.

Co se týče kolejiva, tak počítej s dvěma stavebnicema vyhybek EW3 (2x 170 kč), cca 8 ks kolejovými pruty (Tyllig stojí cca. 22 kč prut, PECO Code75 pak asi 33 kč prut), no a asi s 16 ks podloží( rovné nebo flexi každé za cca 11-12 kč.) Tudíž kolejivo celkem bude cca. 670-750 kč dle použítéch prutů.

Dřevo by pak vzhledem k jednoduchosti modulů mohlo být samo o sobě kolem 1000 kč, možná i levněji, záleží na tom kolik dílů by se pálilo (asi jen žebra).
TT, I a II. epocha, jihomoravská lokálka, začátek dvacátého století
Uživatelský avatar
airwar
 
Příspěvky: 589
Registrován: čtv 07 led, 2010 11:07 am
Bydliště: Brno-Bosonohy

Re: Modulová stanice Krumvíř

Příspěvekod Vladimír_B » ned 22 dub, 2012 9:14 am

Zbytky telegrafního vedení, ale proč takhle z ulice?
Pokud telegrafní vedení přichází (i odchází) do/ze stanice na straně budovy, tak kudy bývalo trasováno? Po nástupišti, nebo až za budovou a přes ulici? Pochopitelně za Bé). Bývalo to celkem běžné.
Telegrafní/telefonní vedení obcházelo lescos, v některých případech i tunely a zářezy...

A taková drobnost, to vodorovné je žlab/okap a to svislé, či šikmo vedené je svod... :wink: :D
>H0< Nejde? To slovo neznám. :-)
Uživatelský avatar
Vladimír_B
 
Příspěvky: 868
Registrován: ned 02 bře, 2008 6:57 pm
Bydliště: Plzeň

Re: Modulová stanice Krumvíř

Příspěvekod Tomas_C. » ned 22 dub, 2012 5:23 pm

Vladimíre..si si jistý, že reaguješ na nějaký, zde zveřejněný příspěvek ???
TT, V-VI epocha,CZ-DE příhraničí,
http://model-railway.webnode.cz
www.ModulyBrno.cz
Uživatelský avatar
Tomas_C.
 
Příspěvky: 430
Registrován: stř 10 úno, 2010 1:05 am
Bydliště: Brno

Re: Modulová stanice Krumvíř

Příspěvekod Luděk » ned 22 dub, 2012 5:28 pm

Reaguje správně na komentář u jedné z fotek v tomto odkazu:
MirekTT píše:Na tom plánku Krumvíře máš vše podstatné, podle toho se dá v pohodě začít. Mrkni na těchto cca 15 fotek http://mirektt.rajce.idnes.cz/Vylety%2C ... C00928.jpg , je tam pohled k Terezínu a tím směrem za výhybkou už nic zvláštního není.
Uživatelský avatar
Luděk
 
Příspěvky: 129
Registrován: pát 09 pro, 2011 5:29 pm
Bydliště: Brno

Re: Modulová stanice Krumvíř

Příspěvekod acer20 » ned 22 dub, 2012 5:50 pm

Tady je celkový prostor na jakém chci mít moduly s tím že na té straně kde je délka 210cm tam by byl Krumvíř na začátek potom by se to nějak prostřídalo až stanic bude víc. Moduly bych volil 40x90 cm vyhýbky EW3 kolejivo takové co používáte vy teda sem se rozhod pro PECO Code75 délku kolejí bych nechal tak jak je. Nevím jestli bude někdo tak ochotný a navrhne mi to nebo zas mám zapnout Wintrack a o něco se pokusit (tzn. skonit to jak nejvíc to de) .
acer20
 
Příspěvky: 24
Registrován: sob 20 lis, 2010 2:57 pm

Re: Modulová stanice Krumvíř

Příspěvekod acer20 » ned 22 dub, 2012 5:52 pm

Jsem sem zapoměl dat ten plánek tady je
Přílohy
Bez názvu.png
acer20
 
Příspěvky: 24
Registrován: sob 20 lis, 2010 2:57 pm

Re: Modulová stanice Krumvíř

Příspěvekod Tomas_C. » pon 23 dub, 2012 4:28 am

Myslím, že není třeba vůbec Wintraku. Je třeba mít trochu prostorové představivosti. Pokud dáš 180 cm krumvíř (já osobně bych ho dělal na 2x100cm) do prostoru 210 cm tak co potom dál. Začal bych tedy rozvržením onoho prostoru...anebo vyčkej času.. pokusíme se Ti něco do toho prostoru nacpat...
TT, V-VI epocha,CZ-DE příhraničí,
http://model-railway.webnode.cz
www.ModulyBrno.cz
Uživatelský avatar
Tomas_C.
 
Příspěvky: 430
Registrován: stř 10 úno, 2010 1:05 am
Bydliště: Brno

Re: Modulová stanice Krumvíř

Příspěvekod acer20 » pon 23 dub, 2012 6:15 am

co dál no na jednu stranu modul ze zarážedlem zatím ... A nadruhou modul do zatačky. Nevím jestli moduly 90x40 nebo 100x40 ale spíš to druhé.
acer20
 
Příspěvky: 24
Registrován: sob 20 lis, 2010 2:57 pm

Re: Modulová stanice Krumvíř

Příspěvekod MirekTT » pon 23 dub, 2012 6:44 am

Vycházej z toho, že minimální oblouk pro modulovku v TT je R700, to je na 2x r700/45st nutný prostor min 90cm. Přičemž těchto 90cm se ti ubere z každé stěny místnosti svírající pravý úhel. Pro průjezdnou stanici u zdi tedy musíš odečíst z délky stěny 180cm na oblouky.
Druhá varianta je nedělat oblouky dle modulových norem a nebrat je na setkání. Třeba jen r400. Jenže to je zase ve srovnání s principy modulovky ztracená investice. Nenormované moduly nebudeš moct použít k ničemu jinému.
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT
 
Příspěvky: 2210
Registrován: stř 03 pro, 2008 7:39 pm

Re: Modulová stanice Krumvíř

Příspěvekod acer20 » pon 23 dub, 2012 8:40 am

samozřejmě že chci dělat moduly podle norem tam kde chci dělat Krumvíř to je straně kde je 210cm ma víc místa takže se mi to tam vleze.
acer20
 
Příspěvky: 24
Registrován: sob 20 lis, 2010 2:57 pm

Re: Modulová stanice Krumvíř

Příspěvekod D » pon 23 dub, 2012 2:01 pm

acer20:
Zkoušel jsem Krumvíř o délce 1800 mm a několik standardních modulů vměstnat do tvého místa a moc tě nepotěším. Žádné smysluplné ježdění to nebude, už jen proto, že nebudeš moci ani v nádraží objíždět vlak. Posílat jeden vlak tam a zpátky za chvíli omrzí. Posuď sám: plánek 1 - plánek 2 - plánek 3

Natočení mimo rovinu stěn tomu vůbec nepomůže: plánek 4 - plánek 5 - plánek 6 - plánek 7

Jako řešení by mohly posloužit dva nenormované moduly určené jen pro domácí ježdění (500 × 1200 mm, R400): plánek 8

Nebo si pro domácí jízdy postav nějaké velmi malé kolejiště podle Milana Ferdiána a moduly nechávej jen na setkání modulářů.
Uživatelský avatar
D
 
Příspěvky: 918
Registrován: sob 27 úno, 2010 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: Modulová stanice Krumvíř

Příspěvekod airwar » pon 23 dub, 2012 4:45 pm

Dvě věci, pokud chceš plánek na Krumvíř tak ti ho klidně namaluji ve velikosti TT včetně umístění budov, komunikace atd, to je práce na jeden večer. Pokud jde o tvůj prostor, tak bych ten prostor bral spíš jako místo na modelaření, než jako místo na rozumné poježdění. Pokud by jsi opravdu chtěl jezdit tak snad jedině trak že by jsi si k modulům dodělal řěkněmě nomodelový oblouk 310 či R353 a pomocí něho jezdil dokola. Pochopitelně na žádné smyslplné ježdění to nebude, ale na občasné projetí mašinek a vyzkoušení sjíznosti modulů by to stačilo. Také ti namaluji jak to myslím.

Myšlenka malého domácího kolejiště mě příjde pro člověka, který chce stavět moduly a jezdit po setkáních, jako mrhání časem a penězma. Přiznejme si že v domácím prostoru lze postavit pěkné a smysluplné kolejiště jen velice těžko. Tím myslím reálně vypadající trať do očí něřvoucích oblouků, nějaký smysluplný provoz atd.
TT, I a II. epocha, jihomoravská lokálka, začátek dvacátého století
Uživatelský avatar
airwar
 
Příspěvky: 589
Registrován: čtv 07 led, 2010 11:07 am
Bydliště: Brno-Bosonohy

Re: Modulová stanice Krumvíř

Příspěvekod milan ferdián » pon 23 dub, 2012 5:46 pm

airwar píše: Přiznejme si že v domácím prostoru lze postavit pěkné a smysluplné kolejiště jen velice těžko.


S tím absolutně nesouhlasím.Nedělej z modulu božstvo.Každý nemáme možnost postavit si modul a jezdit s ním na setkání.Co já vím,tak většinou roku jsou moduly uschovány a vytahují se na boží světlo při provedení údržby,oprav,dodělání krajiny nebo celková příprava modulu na setkání.Jestli má možnost si postavit byť mini kolejiště pro potěchu oka,proč ne.Je samozřejmě velmi těžké zakomponovat modul do kolejiště.Řada z nás se již o to pokoušela,ale zatím jsem nikdy neviděl u nikoho výsledek.
milan ferdián
 
Příspěvky: 9242
Registrován: ned 30 pro, 2007 5:48 pm

Re: Modulová stanice Krumvíř

Příspěvekod airwar » pon 23 dub, 2012 7:20 pm

milan ferdián píše:
airwar píše: Přiznejme si že v domácím prostoru lze postavit pěkné a smysluplné kolejiště jen velice těžko.


S tím absolutně nesouhlasím.Nedělej z modulu božstvo.Každý nemáme možnost postavit si modul a jezdit s ním na setkání.Co já vím,tak většinou roku jsou moduly uschovány a vytahují se na boží světlo při provedení údržby,oprav,dodělání krajiny nebo celková příprava modulu na setkání.Jestli má možnost si postavit byť mini kolejiště pro potěchu oka,proč ne.Je samozřejmě velmi těžké zakomponovat modul do kolejiště.Řada z nás se již o to pokoušela,ale zatím jsem nikdy neviděl u nikoho výsledek.


Ne rozhodně nedělám z modulu božstvo, ale málo kdo má doma dostatek prostoru, aby mohl postavit byť jen menší stanici bez do očí bijících kompromisů a k tomu mít alespoň řekněme 5 metrů širé trati. Já modelařím v TT a i nejmenší stanička (třeba Krumvíř) tam reálně zabere nějakých 160 cm. Každá jen trochu větší stanička (3 dopravní koleje + 1 kolej manipulační) pak má nějakých 2,5-3 metry. To je poměrně dost prostoru na motorový vůz s přívěsem, manipulační vlak, či nějaký osobní vlak ve stylu loko, služební vůz a 2-3 osobní vozy. Ale co dál?

Při reálné rychlosti soupravy 40-50 km/hod což v TT je cca. 12 cm/sekundu, potřebuje člověk v obou směrech od stanice tak 2 metry kolejí aby vlak jel za stanice po širé trati alespoň 15 sekund než se ztratí v tunelu. Takže to jsme na cca. 5,5-7 metrech kolejí které by ve viditelné části mělo kolejiště mít aby stanice vypadala trochu slušně a zároveň se mohl člověk alespoň trochu pokochat jízdou vlaku. A teď vážně kolik modelářů má doma prostor kam může slušně naskládat 5,5-7 metrů kolejí? I ksdyž na kolejiště zařadíme groteskní rádiusy R310 a podobně, tak nám to doma bude činit docela problém.

Kromě prostoru jsou pak problémem i peníze a čas.

V Brně a okolí se nás sešlo cca. 10 lidí a za rok budování modulů dle trati 255 mezi Zaječím a Hodonínem máme dva skryťáky, další čtyři stanice v různém stádiu rozestavěnosti a cca. 30 modulů, což nám uožní na červnovém setkáí už poměrně zajímavý provoz. Upřímně většina kolejišť budovaná doma za rok budování jen střěží dospějí do sjízdného stavu.

Výhodou modulovky je vybudovat ze ruzumné náklady smysluplné "kolejiště" se smysluplným provozem. A výborně se u toho pobavit s kamarády.
TT, I a II. epocha, jihomoravská lokálka, začátek dvacátého století
Uživatelský avatar
airwar
 
Příspěvky: 589
Registrován: čtv 07 led, 2010 11:07 am
Bydliště: Brno-Bosonohy

Re: Modulová stanice Krumvíř

Příspěvekod MirekTT » pon 23 dub, 2012 8:01 pm

A projet mašinka stylem "sem tam" se dá i na provizorně složených modulech v kuchyni
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT
 
Příspěvky: 2210
Registrován: stř 03 pro, 2008 7:39 pm

PředchozíDalší

Zpět na Moduly

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník