Jablonec nad Nisou 1:87

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: Abe Simpson, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Jablonec nad Nisou 1:87

Příspěvekod Mcx » pon 18 zář, 2017 11:09 am

Morris Zapp píše:Cukrovar je dělaný tak, že všechny vyšší budovy jsou sundavací a cestují odděleně ve vlastním obalu. Díky tomu se taky dají všechny tři segmenty scuknout blízko k sobě a sešroubovat dohromady

No, když se podívám na Lipovou a nejen na ni, tak sundávat z ní vše co ční nad terén minimálně 10 cm .....( stromy, lampy .. u H0 je nad 10 cm téměř vše) je absolutně nemožné, možné je pouze všech těchto věcí se vzdát. Oddělávací lze řešit pouze extrémně vysoké budovy, opět záleží na stavu dokončení budov - budovy s detaily moc oddělávací udělat nejdou - pak hodně trpí a po několika letech je to na nich znát .... opět x-letá zkušenost :wink:
Nízké čelo má 115 mm pod pražce, u "B" je svah 162 mm vysoký, takže se u H0 počítá s výškou 250 mm a je nutno počítat se stavbami, stromy, návěstidly... aby se něco proti sobě nepotkalo...., když bych to chtěl složit blíže.
Uživatelský avatar
Mcx
 
Příspěvky: 1585
Registrován: ned 06 lis, 2011 1:04 pm

Re: Jablonec nad Nisou 1:87

Příspěvekod Morris Zapp » pon 18 zář, 2017 11:21 am

Mcx píše:pak hodně trpí a po několika letech je to na nich znát .... opět x-letá zkušenost :wink:
No to mi povídej: cukrovar krouhá řípu od roku 2009 a právě jsem do něj musel povolat partu zedníků a klempířů, aby odstranili škody, od té doby napáchané...
Mcx píše:a je nutno počítat se stavbami, stromy, návěstidly... aby se něco proti sobě nepotkalo...., když bych to chtěl složit blíže.
Vzrostlé stromy rostou např. v Kouřimi tak, aby se jejich koruny v přepravním stavu navzájem schovaly mezi sebe...
TT, moduly, epocha III/IV
Uživatelský avatar
Morris Zapp
 
Příspěvky: 584
Registrován: ned 04 dub, 2010 3:06 pm

Re: Jablonec nad Nisou 1:87

Příspěvekod Irudzi » úte 19 zář, 2017 5:57 am

Mcx píše:No a tobě se to na šířku 50 cm nevejde, pokud nebudeš akceptovat stanici bez budov, s kolejemi na okraj a zábrany proti pádu. Navíc díly by měly být ve dvojících, pro skládání do boxů, tři díly asi na sebe nedáš, pokud nebudeš akceptovat stanici bez krajiny, budov, sloupů........
Pokud si kupuješ dodávku a máš pomocníky pro manipulaci s díly (např. doma při ukládání.....), tak to vše co jsem psal neplatí.


Ahoj Mildo,
sice jsem psal, že WinTracku co do přesnosti moc nevěřím, ale až tak hrozné to nebude, když ho používá X lidí, spíše se to týká geometrie. Z výkresu je zřejmé, že to tam vleze i s budovami. Se zábranani samozřejmě počítám z materiálu Acrylglas, který se u nás v klubu velice osvědčil a to hlavně na veřejných výstavách. Délka dílů 1200mm je zcela nevyhnutelná, jednotlivá zhlaví za skladby, kterou jsem navrhnul prostě na menší díl nevlezou. Ano, ale za použití EW3, kdy ve výsledku stanice vypadá jako kvalitní ručně vázaný špekáček, o délce staničních kolejí nemluvě. Šířka modulu 500mm, opět kopíruje mou potřebu nacpat keysy se stanicí do osobáku. Díly stanice budou v keysu vždy 2, kdy díly 600mm délky budou podélně sešroubovány k sobě, tak aby je bylo možno dát k vloženému dílu (mezi zhlavými stanice) o rozměru 1200x500 do jedné bedny-keysu.
J
Naposledy upravil Irudzi dne úte 19 zář, 2017 6:16 am, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
Irudzi
 
Příspěvky: 412
Registrován: ned 02 bře, 2008 8:49 am
Bydliště: Uherské Hradiště

Re: Jablonec nad Nisou 1:87

Příspěvekod Irudzi » úte 19 zář, 2017 6:04 am

Teď řeším problém s umístěním remízy pro parní lokoše. Na výkresu od kolegy zmar-a je zakreslena vpravo, což potvrzuje i fotografie, kterou jsem dal na rajče (první foto, pohled z nadjezdu). Na ostatní dokumentaci, kterou mám k dispozici, je však zakreslena vlevo dole, tak jak ji mám i ve výkresu WT. Připadne mi to tak i hezčí. Co včíl, kam ty voňavé krasavice s komínkem dát :roll: :?:
Uživatelský avatar
Irudzi
 
Příspěvky: 412
Registrován: ned 02 bře, 2008 8:49 am
Bydliště: Uherské Hradiště

Re: Jablonec nad Nisou 1:87

Příspěvekod Mcx » úte 19 zář, 2017 6:33 am

Ahoj Jirko, pokud se ti vejde 7 kolejí + budovy na 50 cm tak to budeš muset stavět ve velikosti "N" na "H0" zapomeň a nebo jsi kouzelník. Nakresli si to radši na papír a použij reálné rozměry budov a jejich odstupy od kolejí.
7 kolejí má skryťák Mikulovice, kde je to od kraje do kraje, ale já myslel že chceš modelovat stanici a ne koleje od okraje po okraj. Tak to raději něco menšího a pak se to vejde na 50 cm, max 4 koleje ať tam ještě něco je a není to jen deska s kolejema. Promiň ale já to jinak nevidím :roll:
Uživatelský avatar
Mcx
 
Příspěvky: 1585
Registrován: ned 06 lis, 2011 1:04 pm

Re: Jablonec nad Nisou 1:87

Příspěvekod Mcx » úte 19 zář, 2017 6:59 am

Ještě bych k tomu dodal, proč jsou některé modulové stanice obdivovány a jiné ne.... je to tím, že ty obdivované nejsou většinou na rovné desce, s kolejemi od kraje do kraje, ale jsou zasazeny v krajině jako například loni v Riese zde, je si nedokončená, ale se na co dívat. Přičemž není nutný ten rozměr a počty kolejí...

Obrázek

Obrázek

srovnej s tímto a to je tam odstup koleje od okraje, aby nemusela být zábrana
Obrázek
Uživatelský avatar
Mcx
 
Příspěvky: 1585
Registrován: ned 06 lis, 2011 1:04 pm

Re: Jablonec nad Nisou 1:87

Příspěvekod Morris Zapp » úte 19 zář, 2017 7:18 am

Mcx píše:...je to tím, že ty obdivované nejsou většinou na rovné desce, s kolejemi od kraje do kraje, ale jsou zasazeny v krajině
Přesně tak.
Ještě taky dělá hoooodně moc, když nápadné osy (hlavně tedy koleje) nejsou rovnoběžné s hranami kolejiště, což se teda ale v modulech dělá dost blbě. Ale v Kouřimi se to podařilo 8)
TT, moduly, epocha III/IV
Uživatelský avatar
Morris Zapp
 
Příspěvky: 584
Registrován: ned 04 dub, 2010 3:06 pm

Re: Jablonec nad Nisou 1:87

Příspěvekod milan ferdián » úte 19 zář, 2017 7:34 am

Mcx píše:Ahoj Jirko, pokud se ti vejde 7 kolejí + budovy na 50 cm tak to budeš muset stavět ve velikosti "N" na "H0" zapomeň a nebo jsi kouzelník. Nakresli si to radši na papír a použij reálné rozměry budov a jejich odstupy od kolejí.
7 kolejí má skryťák Mikulovice, kde je to od kraje do kraje, ale já myslel že chceš modelovat stanici a ne koleje od okraje po okraj. Tak to raději něco menšího a pak se to vejde na 50 cm, max 4 koleje ať tam ještě něco je a není to jen deska s kolejema. Promiň ale já to jinak nevidím :roll:


Pro příklad zde vložím stanici Vratimov,která bude mít napravo přidaný díl se staniční budovou a skladištěm a nalevo ještě vlečkový areál papíren.Zde je vidět maximální počet kolejí položených na ploše.Tipuji hloubku 60,0cm :) .Milan
Přílohy
003_4vratimov.jpg
edice "Plánky kolejišť"
Uživatelský avatar
milan ferdián
 
Příspěvky: 9481
Registrován: ned 30 pro, 2007 5:48 pm

Re: Jablonec nad Nisou 1:87

Příspěvekod Mcx » úte 19 zář, 2017 7:58 am

Spíše je ilustrační toto foto - 7 kolejí na 50 cm, je tam osová vzd. kolejí 62 mm, proti 54 mm v Jablonci, ale to přidá jen cca 5 cm navíc.
Obrázek
Uživatelský avatar
Mcx
 
Příspěvky: 1585
Registrován: ned 06 lis, 2011 1:04 pm

Re: Jablonec nad Nisou 1:87

Příspěvekod Irudzi » úte 19 zář, 2017 9:29 am

Mcx píše:Ahoj Jirko, pokud se ti vejde 7 kolejí + budovy na 50 cm tak to budeš muset stavět ve velikosti "N" na "H0" zapomeň a nebo jsi kouzelník. Nakresli si to radši na papír a použij reálné rozměry budov a jejich odstupy od kolejí.
7 kolejí má skryťák Mikulovice, kde je to od kraje do kraje, ale já myslel že chceš modelovat stanici a ne koleje od okraje po okraj. Tak to raději něco menšího a pak se to vejde na 50 cm, max 4 koleje ať tam ještě něco je a není to jen deska s kolejema. Promiň ale já to jinak nevidím :roll:


Mildo já se s tou stavbou nějak poperu. Ok :?: :wink:

Budovy :idea: Lenost je nemoc zlá a venku je pravé houbařskomodelářské počasí, toš pojďme na věc.
Uvidíme jak se v KB model pochlapí s mojí objednávkou stavebnic budov a co z nich do jara postavím.
Práce je až až, že!?
-dřevěný sklad velký, závorářské stanoviště, stavědlo 2x, remíza pro mot. vozy, výtopna s vodárnou a dílnou, kůlna
Uživatelský avatar
Irudzi
 
Příspěvky: 412
Registrován: ned 02 bře, 2008 8:49 am
Bydliště: Uherské Hradiště

Re: Jablonec nad Nisou 1:87

Příspěvekod Irudzi » stř 20 zář, 2017 10:08 am

Ahoj vespolek,
jedna teoretická otázka. Má představa o stavbě zhlaví z flexi podloží je taková, že ho postavím v kuse. Tedy, že jednotlivé flexi podloží přišpendlím k výkresu na nějakou desku a budu do nich valit jeden prut za druhým. Následně zafixuju extra řídkým vteřiňákem a takto celé zhlaví přenesu na překližkový díl.
Máte s tímto někdo zkušenosti, nebo popř. nějaké doporučení?
Jurrka
Uživatelský avatar
Irudzi
 
Příspěvky: 412
Registrován: ned 02 bře, 2008 8:49 am
Bydliště: Uherské Hradiště

Re: Jablonec nad Nisou 1:87

Příspěvekod sidlo » stř 20 zář, 2017 10:36 am

Můj poslední pokus udělat kolej.
1. Zabrousit patu kolejnice shora, zdola a ze stran.
2. Vykroužit kolejnici do požadovaného tvaru.
3. Položit pražce na rovný stůl.
4. Podle možností nasouvat současně pravou i levou kolejnici.
5. Po nasunutí na všechny pražce dotvarovat na výkresu 1:1.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1634
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Jablonec nad Nisou 1:87

Příspěvekod Brejla » stř 20 zář, 2017 11:00 am

Já používám kombinaci pevného podloží na rovné části a v obloucích flexipodloží a do toho nasouvám pruty délky 1m (Tillig elite). Občas na lokálce se dá použít také pevné podloží, pokud vyhovují radiusy 543 a 484 mm. Menší radiusy nepoužívám ani na lokálce. Výhodou jsou delší pruty a tím méně spojů než u kupovaných flexikolejí (dělají se délky max 890 mm) a pevná podloží lépe drží směr.
Brejla
 
Příspěvky: 852
Registrován: sob 18 črc, 2015 8:25 am

Re: Jablonec nad Nisou 1:87

Příspěvekod milan ferdián » stř 20 zář, 2017 11:07 am

Jiří,trochu mě překvapuješ,že se dotazuješ :shock: .Však s pokládáním kolejiva snad za tu dobu už nějakou zkušenost máš nebo né?Každý z nás má tu svoji metodu,otázkou je kterou si vybereš.Milan
edice "Plánky kolejišť"
Uživatelský avatar
milan ferdián
 
Příspěvky: 9481
Registrován: ned 30 pro, 2007 5:48 pm

Re: Jablonec nad Nisou 1:87

Příspěvekod Mcx » stř 20 zář, 2017 11:35 am

Irudzi píše:Tedy, že jednotlivé flexi podloží přišpendlím k výkresu na nějakou desku a budu do nich valit jeden prut za druhým.

No nevím, jak se dívám na zhlaví tak to jsou jen výhybky, takže ho budeš skládat z výhybek, nevím kam chceš sunout ty pruty :o a dál se bez nějakých šablon neobejdeš.
Obrázek
Z Tilliga flexi se mi nestaví dobře - je tam příliš volný prut v podloží, lepší jsou flexi PECO, drží tvar a lépe se s nimi pracuje. nasouvání prutů do podloží jsem nikde nepoužil ani já ani při stavbě klubových modulů OstraMo.
Uživatelský avatar
Mcx
 
Příspěvky: 1585
Registrován: ned 06 lis, 2011 1:04 pm

PředchozíDalší

Zpět na Moduly

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků