Moduly Olomouc TT

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Moduly Olomouc TT

Příspěvekod radeksindy » pát 20 bře, 2015 1:07 pm

Záleží opravdu na zvyklostech. Používám také mosazné šoubky a bez problémů to funguje. Samozřejmě i v H0 je potřeba po připájení odstranit přečnívající část, aby to nevypadalo divně. Výhodou šroubků je možnost přesného výškového ustavení.
radeksindy

Příspěvekod Barbucha » pát 20 bře, 2015 1:16 pm

Nevím proč řešíte nějakou roztažnost? Když vezmu měděnou trubku, ohřeju ji o 60K, tak mi to na 5000 mm dá 6.5 mm. Pochybuju, že by moduly zažívaly takové teplotní šoky a ještě aby to bylo nutné kompenzovat… Pokud někomu někam uhnuly koleje, tak to určitě nebylo jejich roztažností, ale tím, že zvolil špatný podklad, nebo to skladoval v nevhodném prostředí.
DR, H0, epocha III c, v neplánované pauze.
Barbucha

Příspěvekod cipisekmp » pát 20 bře, 2015 5:35 pm

Ahoj, ja jen k te roztaznosti. Ono alespon co jsem ja mohl zjistit nejde ani tak o vlastni roztaznost prutu, ale o to, ze nebyvaji vzdy uplne rovne spojovaci cela a kdyz budu teoretizovat a potkaji se dve cela ktera jsou prohla do () tak kdyz se stahnou tak koleje mohlou uletet. Uz se nam to stalo, mozna chatrnou konstrukci modulu nebo casem se proste preklizka prohla. Nez jsme se pridali ke kolegum, tak se jim stalo ze se jim zvedli koleje na moste. Tak je museli riznout na miste. Bud proste kriva cela nebo nejaka jina krivost pri spojovani. Tot ma zkusenost. Jinak ja na Raholci jsem se na dilatacni rezy nachystal, ale udelal jsem je jen na jednom modulu a prozatim se nikde nic nedeje a jen mimochodem kdyz se tu resili sroubky na celech, tak srouby mam vsude. Ne sice mosazne, ale klasicke ty "zlate" kovove vruty do dreva a to 2,5*20mm.
Mej se Cipisekmp.
H0/MODULY SLOVÁCKO

www.kzmslovacko.cz
cipisekmp

Příspěvekod romino » pát 20 bře, 2015 10:50 pm

Ja si zase na zaklade toho co som mal moznost vidiet muyslim ze ma to dost docinenia. K videniu bol oblukovy modul v Horkach, kde na priepustku bolo krasne esicko. Tak isto dopadol most na stretnuti v Kokave - nezjazdny a vyradeny. Pritom pred odchodom na stretnutie vsetko v poriadku, len ta cesta v lete autom :D
romino

Příspěvekod Ferda » pon 23 bře, 2015 2:34 pm

Roztažnost prutů je opravdu vcelku zanedbatelná, ale dřevo na modulech může pracovat zcela běžně a pak je problém na světě.
Naše moduly už zažily -24°C a taky + 70°C. O vlhkosti vzduchu nemá cenu ani diskutovat. Měli jsme moduly na střetnutí umístěné přímo u okna a půl dne na ně pražilo slunce. Za takových podmínek se pohne naprosto vše! Spoléhat na to, že při každé přepravě bude příjemných 21°C a pod mrakem, a že setkání bude vždy probíhat v klimatizované místnosti, je opravdu utopie.
Dilatace stojí asi tak 5,-Kč a tahle úspora mi opravdu nepřipadá adekvátní.
Rozhodně nestojí za další diskuzi.
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod rawen » pon 23 bře, 2015 2:40 pm

Nazdar a děkuji za rady.
Spodky segmentů jsem natřel na "krémovo", čistě bílá mi nesedí.
Nad dilatačními mezerami přemýšlím ve smyslu jejich provedení - prosté říznutí prutů anebo modelové šikmé přes tři pražce? Vzhledem k "modelovosti" prutů Tillig vyhraje asi první varianta, ale pokusím se to maximálně znenápadnit.

Radek
rawen

Příspěvekod MirekTT » pon 23 bře, 2015 4:48 pm

Sledoval jsem průběh diskuze o dilataci i kotvení prutů a přispěju zkušeností už z druhého břehu. Utrhl jsem prut. Byl pájený na hřebíku. Zbytečné něco pájet a kotvit. A zbytečné do 80ti cm délky modulu řezat dilataci, pokud nebudou pruty na koncích pájené.
Vytržením prutu dojde ke zničení úchytů podloží, stejně se to musí vytrhat celé a kolej položit znovu. Prut se v podloží ukotví dost dobře jenom barvou. Barvím zemitou podloží i pruty, přes to pak rzí jenom pruty, pak štěrk. Nelze vytáhnout nabarvený prut z nabarveného podloží bez destrukce podloží. Přesto prutu zůstane možnost pohltit pnutí své i dřeva.
Z velikosti rizik všech možných poškození při manipulaci s modulem bych vytržení prutu na rozhraní označil tak pěti procenty a pokud si vyhrnu rukáv, když nesu modul, tak procento je nula. Číhají tam mnohem horší rizika. Třeba hotový staniční modul, který leží na boku a rvu do něj nohu (hladká instalace nohou byla dalším důvodem, proč jsme šli do magnetů) a převrátím ho "namazanou stranou" na zem, je docela papačka, zvlášť když byl plnej lampiček, návěstidel a baráčků ze styroduru.
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod mlha » pon 23 bře, 2015 5:44 pm

O tom nám vyprávěj.....
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod romino » pon 23 bře, 2015 7:45 pm

Preto ich montujem na este zabalene a zaistene moduly :D Az potom rozbalim balik (odsrobujem bocnice).
romino

Příspěvekod milan ferdián » ned 29 bře, 2015 7:48 am

Dle dohody mezi účastníky ZÁKUPY 2015 jsem poslal poděkování za včerejší příjemně strávený den.I já vám děkuji,jste fajn parta.

P.S.Samozřejmě jsem poznal nové lidi z tohoto DF a potkal staré známe.Takže kluci mizl,vmucha,ladiznet,jnovis,Pavel-HP,PaMi a vy další,těšilo mě. :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod rawen » ned 29 bře, 2015 9:17 am

Na klubovém webu přibyla reportáž o včerejším modulovém ježdění v Mohelnici
Mohelnice - březen 2015
(TT jezdí nejen ve velkém v Zákupech...)

Radek
rawen

Příspěvekod rawen » sob 04 dub, 2015 5:27 am

Manželka vyjádřila názor, že v dětském pokojíčku prochladá kout nad garáží. A že bych s tím měl něco dělat.
Tak jsem včera zateploval. :) :P :D :lol:

Radek

P.S.: Všichni vidí polystyren pod stropem, že?
rawen

Příspěvekod rawen » sob 04 dub, 2015 7:32 pm

U nás se pořád něco děje:
Třetí pracovní setkání

Radek
rawen

Příspěvekod VojtikJ » sob 04 dub, 2015 8:28 pm

Tak jsem konečně dojel až do cílové stanice :lol:
Byla to sakra náročná cesta. Moc děkuji za modul a za názornou ukázku jak že se "jednoduše" staví :lol: Jinak přežil cestu bez úhony ;)
Už jen dokopat zbytek aby konečně něco navrhli :)
S vejletem se ještě domluvíme ;)
Šašci
VojtikJ

Příspěvekod MirekTT » ned 05 dub, 2015 6:45 am

rawen píše:U nás se pořád něco děje.....

Tak má fungovat správný klub, držím palce :P
Co to je pod svěrkama, kovová šablona pro pokládku koleje? http://tt-moduly-ol.rajce.idnes.cz/work ... i/#w02.jpg
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

PředchozíDalší

Zpět na Moduly