Moduly Olomouc TT

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Moduly Olomouc TT

Příspěvekod fulda » pon 16 bře, 2015 6:08 pm

Každej má svoje HODINY :mrgreen:
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod rawen » pon 16 bře, 2015 7:47 pm

fulda píše:Každej má svoje HODINY :mrgreen:

To víš, že o tvých hodinách vím, ale používáš špatnou sběrnici a součástek je tam jak na orloji. :D

Radek
rawen

Příspěvekod rawen » čtv 19 bře, 2015 5:15 pm

Budu pokračovat ve spamování tohoto vlákna informací o zveřejnění článku
Trnávka - díl první,
ve kterém popisuji stavbu své modulové stanice. Jak moc rád bych napsal "první v klubu", ale tomu brání (mimo mé přirozené skromnosti) i fakt, že Jarda začal stavět Ropici už před založením našeho klubu. :)

Radek
rawen

Příspěvekod MirekTT » čtv 19 bře, 2015 5:43 pm

Držím palce. Neznalému to možná nepřipadá, ale je to celkem velký projekt. Rozhodně se budeš mít v příštích letech čím bavit.
Chránit modul proti otěru není úplně přesný termín. Ono na hranách zejména spodního okraje a svislic čel se dřevo spíše vyštipuje od nárazů a šoupání. Ale to stačí občas přemáznout. Boční plochy a čela zas až tak netrpí. Spodek modulu konkrétně mě však vyhovuje bílý. Je tam víc světla. Ale to je každého věc. Do vnitřních přepážek bylo záhodno nadělat povícero otvorů pro vodiče u horního okraje, nejlépe ještě před sestavením, ale i před natíráním lze ještě vrtat.
Výhodu mají ti, co projektují vše hned zpočátku. Já to pojal jako dobrodružnou výpravu a podle toho to u mne taky vypadá, tak jsem si řekl, že by se pár poznatků mohlo hodit :wink:
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod rawen » čtv 19 bře, 2015 5:58 pm

Ahoj,
jsi už druhý, který mi doporučuje bílý spodek... pouvažuju o tom.

Díry na vodiče jsem v žebrech samozřejmě udělal - zatím naslepo, ale o to hustěji.

A i když ti teď možná zkazím radost a klesnu v očích vašeho klubu, Trnávka nebude stanicí přesně podle předlohy. Z provozních důvodů i přimyslím nějaké to nakladiště, sklad... detaily se přizpůsobí požadavku na zajímavý nákladní provoz a šibování na úkor historické věrnosti. (Výpravní budovu v břízolitu se mi fakt dělat nechce...)

Radek
rawen

Příspěvekod milan ferdián » čtv 19 bře, 2015 8:41 pm

Vypůjčeno z Ostrama,Lipová.Podívej se na ty vnitřní rozhraní.
Přílohy
stav_lipova_5.jpg
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod rawen » čtv 19 bře, 2015 9:01 pm

Napsal jsem ti to už do reakce na SZ. Utopená čela tam mám záměrně, koleje zkusím přiletovat k vrutům. Anebo lokálně vypodložit něčím tvrdým v síle korku.
Podle fotek se to da řešit různě a já, jako nezkušený mlaďoch, považuju vkládání čel za dogma a konstrukční komplikaci. Naproti tomu se mi ježí vlasy z míchání konstrukčních materiálů anebo použití běžného řeziva. Holt každý to vidí jinak. :)

Radek
rawen

Příspěvekod depo201 » pát 20 bře, 2015 7:58 am

Pájet kolejnice rozhraní na vruty NE!

Toto se mi neosvědčilo ani doma na pevném kolejišti. Na modulech při přepravě dochází k otřesům a spoje povolují. Navíc dochází k pnutí a budou nutné dilitační spáry (zbytečně)

Zachytávání konců kolejnic za očka svetrů nebo oblečení je jeden velký mýtus, při přepravě stejně používáš přepravní čela nebo boxy. Při sestavení modulů zase nemůže dojít k utržení kolejnic. Ideální je je lehce zalít kvalitním dvousložkovým lepidlem, ale pájení na vrut už opravdu ne...

Držíme palce :)
depo201

Příspěvekod Pavel-HP » pát 20 bře, 2015 8:24 am

U modulů se jedná oběžnou praxi, že se na okraji kolejové profily spolehlivě mechanicky upevní.A to nejenom letováním na šroubky, ale i na frézované pražce z kuprextitu. Dilatace se doporučuje u modulů,které jsou poněkud delší, tak okolo jednoho metru +,-.
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Pavel-HP

Příspěvekod rawen » pát 20 bře, 2015 8:50 am

Jen směle do mne :P
Zachytávání konců kolejnic za očka svetrů nebo oblečení je jeden velký mýtus, při přepravě stejně používáš přepravní čela nebo boxy. Při sestavení modulů zase nemůže dojít k utržení kolejnic. Ideální je lehce zalít kvalitním dvousložkovým lepidlem, ale pájení na vrut už opravdu ne...
Právě kvůli tomu jsem původně uvažoval jen o koleji na korku bez čela.
U modulů se jedná oběžnou praxi, že se na okraji kolejové profily spolehlivě mechanicky upevní. A to nejenom letováním na šroubky, ale i na frézované pražce z kuprextitu. Dilatace se doporučuje u modulů,které jsou poněkud delší, tak okolo jednoho metru +,-.
Tohle chápu jako opačný postoj :)
Dilatace jsme prakticky vyzkoušeli na prvním vrahovickém ježdění - koleje žhavé, bez dilatací, 80cm v pohodě...

Takže na čelo nalepím proužek kvalitní letecké překližky v tloušťce korku a budu pokračovat jako na stávajících traťových modulech.

Radek
rawen

Příspěvekod mlha » pát 20 bře, 2015 9:21 am

depo201 píše:Pájet kolejnice rozhraní na vruty NE!

Toto se mi neosvědčilo ani doma na pevném kolejišti. Na modulech při přepravě dochází k otřesům a spoje povolují. Navíc dochází k pnutí a budou nutné dilitační spáry (zbytečně)

Zachytávání konců kolejnic za očka svetrů nebo oblečení je jeden velký mýtus, při přepravě stejně používáš přepravní čela nebo boxy. Při sestavení modulů zase nemůže dojít k utržení kolejnic. Ideální je je lehce zalít kvalitním dvousložkovým lepidlem, ale pájení na vrut už opravdu ne...

Držíme palce :)

Nevidím důvod proč nepájet, u nás bez problémů....
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod depo201 » pát 20 bře, 2015 10:50 am

no jo, Vám se tam v hánule vleze 4ka mosaz a nikdo to nepozná ;) :P

my jsme "nimralové" a vadilo nám to i vzhledově, navíc jsme zjistili že fixace prutů defakto není třeba

Kdy 3 pražce od rozhraní připájíš vodiče a otvor pak zaliješ lepidlem/epoxidem, prut je fixnutý dostatečně a navíc má prostor se roztahovat když chce
depo201

Příspěvekod romino » pát 20 bře, 2015 11:27 am

Tak tomu uz potom nerozumiem vobec. Ked zaletujes drat a potom ho zalejes epoxidom kam sa moze prut roztahovat? Lanko je nasiaknute cinom a teda pri spoji pevne. Takze pri roztahovani prutu namahas ten letovany elektricky spoj. Ja som TT a pouzivam uz asi 5 rokov mosadzne vruty a na ne naletovane kolaje. Vruty maju zbrusene hlavy na sirku kolaje. Nic neni vidno. Po doplneni prazcov a zastrkovani ani miesto kde je kolaj uchytena. Zatial ziadny problem okrem situacie ked padol modul na zem asi z 50 cm a zachytil tym kuskom o druhy. Spoj vydrzal len 5mm prutu sa ohlo. Samozrejme te mam dilatacne medzery.
romino

Příspěvekod Mcx » pát 20 bře, 2015 12:25 pm

Je vidět, že možná praxe je různá. A důležité je když je autor spokojen se svým dílem.
U nás již od prvopočátku jsme neletovali kolejnice ani na šroubek ani na pražce.
- pražcový rošt je lepen plošně na podklad - ten se nehne
- celá kolej - tedy včetně spoje kolejnic + pražec přestříkaná barvou, lakem při štěrkování... pak už nejde kolejnice vytáhnout ani posunout, poslední tři pražce zakápnuty sekunďákem
- bez dilatace i na 120 cm, je k ničemu s kolejnici stejně nejde pohnout - je to jak u svařovaného kolejnicového pole ve skutečnosti - mění se pouze pnutí bez pohybu kolejnice

Za celých 10 let života modulů nenastal problém.
Mcx

Příspěvekod mlha » pát 20 bře, 2015 12:33 pm

depo201 píše:no jo, Vám se tam v hánule vleze 4ka mosaz a nikdo to nepozná ;) :P

my jsme "nimralové" a vadilo nám to i vzhledově,

já pořád říkám, že děláte špatné měřítko :lol: :lol: :lol: , prosím netlouct.......... :D
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

PředchozíDalší

Zpět na Moduly