Loket - modulova stanice

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Loket - modulova stanice

Příspěvekod TomBart » pát 15 bře, 2013 9:51 am

Ahoj Marku,
všichni chválí, chválit mohu také, ale jestli si můžu dovolit pár připomínek.
- u foto na skalku je vidět, že prosvítá škvíra mezi jednotlivými sádrovými odlitky. Možná bych si toho normálně nevšim, ale fotka to hodně zvýraznila. Zkus to dotmelit a dosypat štěrkem.
- potom se mi zdá poměrně častý problém, že je sice vidět skála, ale není nikde okolo žádný vydrolený kámen nebo šutr.
- no a při celkovém dojmu na tvoje dílo mi to návěstidlo od viessmana přijde jako mašinka Tomáš na kolejišti. Zkus udělat vlastní z leptu. Ty se svojí zkušeností to vzládneš levou zadní a bude tam vypadat mnohem, mnohem lépe.

Moc pekná práce. radost pohledět.
TomBart

Příspěvekod marwin » pát 15 bře, 2013 3:02 pm

cer.t píše:Zdar Marku,
moc pěkné, jen tak dál. Jen malou připomínku, snad jsem to nikde nepřehlédl, že to míníš udělat, ale chtělo by to dráty natřít... ;)

Ahoj,
diky.
A jakou barvu by si zvolil? Me tato celkem pripomina pozinkova lanka. Viz foto:
Obrázek
Obrázek
zdroj:http://foto.pjp.cz/

Dalsi otazka je, jestli na te gume bude drzet barva.
marwin

Příspěvekod marwin » pát 15 bře, 2013 3:13 pm

Ahoj,
diky za konstruktivni kritiku.
TomBart píše:- u foto na skalku je vidět, že prosvítá škvíra mezi jednotlivými sádrovými odlitky. Možná bych si toho normálně nevšim, ale fotka to hodně zvýraznila. Zkus to dotmelit a dosypat štěrkem.

O skvire ve skale vim, musim dotmelit.
TomBart píše:- potom se mi zdá poměrně častý problém, že je sice vidět skála, ale není nikde okolo žádný vydrolený kámen nebo šutr.

Nejakou drt mam pripravenou na dosypani do skarpy mezi cestu a skalu. Take chci jeste dolepit drny na vrsek skaly, prosvita tam podkladova vrstva foliaze.
TomBart píše:- no a při celkovém dojmu na tvoje dílo mi to návěstidlo od viessmana přijde jako mašinka Tomáš na kolejišti. Zkus udělat vlastní z leptu. Ty se svojí zkušeností to vzládneš levou zadní a bude tam vypadat mnohem, mnohem lépe.

S tim Viesmanem je to tezke, vzal jsem ho na milost. Zatim jsem nenasel zadny rozumny zpusob, jak udelat stozar se stupackama. Rameno a bizuterii mam z leptu od p. Lepiese, ale zase si rikam, ze kdybych na Viesmana doplnil leptane rameno, tak bude vypadat divne vedle tlusteho sloupu.
Jeste ho chci napustit washem, aby tak nesvitilo.
marwin

Příspěvekod cer.t » pát 15 bře, 2013 3:26 pm

No nějak si myslím, že v minulosti pozink nehrozil a barveně bych to udělal, černo-rezavé, asi tak jak je to na téhle fotce http://www.vlakregion.cz/trate/030/dopr ... ala_08.jpg
cer.t

Příspěvekod cer.t » pát 15 bře, 2013 3:27 pm

No možná spíš šedo-černo-rezavé, viz zde http://img8.rajce.idnes.cz/d0803/4/4311 ... 8.2005.jpg
cer.t

Příspěvekod greenery » pát 15 bře, 2013 3:38 pm

marwin píše:S tim Viesmanem je to tezke, vzal jsem ho na milost. Zatim jsem nenasel zadny rozumny zpusob, jak udelat stozar se stupackama.

Nemělo by to být tak těžké, mosaznou trubku provrtáš skrz a provlečeš strunu 0,3mm skrz a máš oboustranně stupačku. Stačí zalepit, ani se nemusí letovat. I to zploštění stupačky na konci by šlo udělat - na tenké plátky nakrájet pilkou nebo kotoučkem mosaznou trubičku o co nejmenším vnitřním průměru, navléci na stupačku a zalepit. Nebo zkusit nakrájet tenoučkou bužírku (zesílení stupačky u stožáru). Ale je to titěrné, to je pravda.
greenery

Příspěvekod marwin » pát 15 bře, 2013 4:01 pm

greenery píše:Nemělo by to být tak těžké, mosaznou trubku provrtáš skrz a provlečeš strunu 0,3mm skrz a máš oboustranně stupačku. Stačí zalepit, ani se nemusí letovat. I to zploštění stupačky na konci by šlo udělat - na tenké plátky nakrájet pilkou nebo kotoučkem mosaznou trubičku o co nejmenším vnitřním průměru, navléci na stupačku a zalepit. Nebo zkusit nakrájet tenoučkou bužírku (zesílení stupačky u stožáru). Ale je to titěrné, to je pravda.

Vrtat 1mm trubicku 0,3 vrtackem, aby byly vsechny diry v ose, jen tak nepujde. Bude na to treba pripravek, do ktereho se chytne trubicka a budou v nem dirky na vedeni vrtacku. Taky je problem v tom, ze kdyz budou stupacky skrz, tak zas vnitrkem stozaru neprotahnes dratky na osvetleni navestidla. Neresitelne to neni, ale v mych podminkach tezko realizovatelne.
Dalsi alternativa, je pouzit fintu, kterou pouziva Radek malina na svych AZD navestidlech, stupacky se nechaji vyleptat s pomocnym stromeckem, pripaji se na stozar a stromecek se odstrihne. Nevyhoda je, ze stupacky jsou pak hranate a ne kulate:).
marwin

Příspěvekod marwin » pát 15 bře, 2013 4:09 pm

cer.t píše:No možná spíš šedo-černo-rezavé, viz zde http://img8.rajce.idnes.cz/d0803/4/4311 ... 8.2005.jpg

Zkusim, jak na tom bude drzet barva, ale moc tomu neverim.
marwin

Příspěvekod Ferda » pát 15 bře, 2013 4:22 pm

Nejen, že na tom ta barva držet nebude, ale navíc ti ta guma celkem rychle steří.
Jestli by něco mohlo fungovat, tak bych na to zkusil maximálně patinátory. Otázkolu je, kolik to bude prášit, když o to zavadíš a guma si zadrnčí.
Jinak bych to bral, jako, že jsou dráty zrovna nové, nebo po výměně.
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod cer.t » pát 15 bře, 2013 4:34 pm

No i na nové dráty je barva příliš světlá. Světlá se možná tak jeví ve skutečnosti, kdy na ně svítí slunce. Jinak už v Černých baronech věděli co to dělá když něco ponecháme na větru a dešti... ;)
cer.t

Příspěvekod mlha » pát 15 bře, 2013 4:52 pm

marwin píše:
greenery píše:Nemělo by to být tak těžké, mosaznou trubku provrtáš skrz a provlečeš strunu 0,3mm skrz a máš oboustranně stupačku. Stačí zalepit, ani se nemusí letovat. I to zploštění stupačky na konci by šlo udělat - na tenké plátky nakrájet pilkou nebo kotoučkem mosaznou trubičku o co nejmenším vnitřním průměru, navléci na stupačku a zalepit. Nebo zkusit nakrájet tenoučkou bužírku (zesílení stupačky u stožáru). Ale je to titěrné, to je pravda.

Vrtat 1mm trubicku 0,3 vrtackem, aby byly vsechny diry v ose, jen tak nepujde. Bude na to treba pripravek, do ktereho se chytne trubicka a budou v nem dirky na vedeni vrtacku. Taky je problem v tom, ze kdyz budou stupacky skrz, tak zas vnitrkem stozaru neprotahnes dratky na osvetleni navestidla. Neresitelne to neni, ale v mych podminkach tezko realizovatelne.
Dalsi alternativa, je pouzit fintu, kterou pouziva Radek malina na svych AZD navestidlech, stupacky se nechaji vyleptat s pomocnym stromeckem, pripaji se na stozar a stromecek se odstrihne. Nevyhoda je, ze stupacky jsou pak hranate a ne kulate:).

marwine a kdo se na ten lept bude tak z blízka dívat,ty leptané stupačky na návěstidlech myslím vyhovují
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod Mcx » pát 15 bře, 2013 7:03 pm

Dráty od drátovodů si pamatuji z dávných dob - mám na to roky :) , jak psal cer.t černo - rezavý vzhled, jiné jsem neviděl (výměna jednou za 30 let - a dosazeny z černé oceli - zinek ne ne). Nějaké agrese barvy na gumu bych se nebál - lepší by to bylo stříknout.
Mcx

Příspěvekod Mcx » pát 15 bře, 2013 7:06 pm

Ted pánové stavitelé mechaniky - předveďte nějaký stožár se stupačkami - ale ne AŽD!!! na mechanice je trochu něco jiného. Takto stavěné návěstidlo jsem měl rozestavěno cca 15 let a pak se na to vys....
Mcx

Příspěvekod MirekTT » pát 15 bře, 2013 7:39 pm

Sice OT, ale budiš:
My u nás jsme si stupačky na mechanikách obrazně řečeno zakázali. Kupříkladu do téčka zmenšené stupačky nejsou rozumě vyrobitelné. Svrtávání bez přesného přípravku je zcela nemožné. I tak by stačilo dát jednu stupačku nakřivo, nebo je mít byť o pět setin nestejně dlouhé, a degraduje to celkový dojem z modelu návěstidla. Tlustší stupačky vypadjí už příšerně, jak už bylo řečeno, středem sloupu by se nedal protáhnout vodič.
I tak je stožár dost "okrášlen" táhly, dráty a řetězy. Prakticky vzato tam nikomu stupačky chybět nebudou. Za vynaloženou energii to nestojí. A dokochat chybějícími detaily se můžete tady: http://skolil-diorama.blogspot.cz/2011/ ... tidlo.html
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Mcx » pát 15 bře, 2013 8:14 pm

MirekTT píše:Kupříkladu do téčka zmenšené stupačky nejsou rozumě vyrobitelné

V TT to zcela chápu, v H0 pokud budu dělat dioráma s jedním návěstidlem a to je můj modelářský cíl, tak to jo, ale pokud mám stanici kde jich potřebovat více a takto půjdu po jednotlivých zařízeních a stavbách tak zjistím, že jeden lidský život na to nestačí...... no a závěr ať si každý udělá svůj :D
Mcx

PředchozíDalší

Zpět na Moduly