Dopravna Panský TT - Herrnwalde k roku 1927

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Dopravna Panský TT - Herrnwalde k roku 1927

Příspěvekod Pavel-HP » stř 30 črc, 2025 10:02 am

To ubrouskování je tak trochu zbytečný. Tam kde bude tráva, tak tam to natři zeleným balakrylem a okolo kolejí hnědým, případně nějakým odstínem šedé.
A máš základ hotový.
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Pavel-HP

Příspěvekod HonzaV » stř 30 črc, 2025 1:40 pm

Pavel-HP píše:To ubrouskování je tak trochu zbytečný. Tam kde bude tráva, tak tam to natři zeleným balakrylem a okolo kolejí hnědým, případně nějakým odstínem šedé.
A máš základ hotový.

Jasný, rád bych si vyzkoušel různé techniky.
Staví TT modulovku - Herrnwalde k roku 1927
ČERVENÁBÍLÁMODRÁ

A zdědil krabici BTTB a vystavil si ji ve vitríně.
HonzaV

Příspěvekod cipisekmp » stř 30 črc, 2025 5:38 pm

Zdravim. Ja osobne bych ubrousky nezatracoval. Sice delam H0 ale pouzivam je taky a myslim ze v klubu nas bude vic. Co se tyce podkladu pod travu, tak bych ubrousky natrel hnedou akrylkou (staci bezna akrylova barva koupena v barvach lakach netreba kupovat modelarkou drahou) a nasledne natrel duvilaxem a zasypal hlinou tak aby byla fakt vrstva hliny a nebylo videt mokre lepidlo. Tim padem duvilax nebude videt a zadny lesk nevznikne. Hlinu nasledne obracenim modulu hore nohama a pobouchanim vytrepat nejlip na nejaky velky papir aby se dala recyklovat.
Tolik moje zkusenosti.
At se dari. Cipisekmp.
H0/MODULY SLOVÁCKO

www.kzmslovacko.cz
cipisekmp

Příspěvekod Luděk » čtv 31 črc, 2025 6:46 am

Já místo ubrousků používám Ostafix NK, přetáhnu ho i přes čela a uhladím štětcem namočeným ve vodě. Výhodou je, že zůstává pružný a nejsou vidět přechody na čela a bočnice.
https://www.likor.cz/tmel-ostafix-nk-7431d000-p570
Luděk

Příspěvekod Morris Zapp » čtv 31 črc, 2025 12:20 pm

Ostafix je skvělý, akorát se blbě shání :-(
TT, moduly, epocha III/IV
Morris Zapp

Příspěvekod Luděk » čtv 31 črc, 2025 1:30 pm

Na tom odkazu co jsem posílal ho mají běžně skladem.
Luděk

Příspěvekod Morris Zapp » sob 02 srp, 2025 8:36 am

Dík!
Morris Zapp

Příspěvekod michal_n_cz » sob 02 srp, 2025 10:24 am

cipisekmp píše:Zdravim. Ja osobne bych ubrousky nezatracoval. Sice delam H0 ale pouzivam je taky a myslim ze v klubu nas bude vic. Co se tyce podkladu pod travu, tak bych ubrousky natrel hnedou akrylkou (staci bezna akrylova barva koupena v barvach lakach netreba kupovat modelarkou drahou) a nasledne natrel duvilaxem a zasypal hlinou tak aby byla fakt vrstva hliny a nebylo videt mokre lepidlo. Tim padem duvilax nebude videt a zadny lesk nevznikne. Hlinu nasledne obracenim modulu hore nohama a pobouchanim vytrepat nejlip na nejaky velky papir aby se dala recyklovat.
Tolik moje zkusenosti.
At se dari. Cipisekmp.

K té barve: Balakryl jsem kdysi použival, zbytek divne páchl, po aplikaci byl spiš polomatný. Zároveň trochu dodatečně reagoval s následnými mokrými procesy zředěným sportakrylem. Barva na foto je improvizace, která se mi osvědčila. Je to rychlé a dostupné, i pěkně matné. Nějaká disperzní lepidlo D3 do toho přesátá hlína plus trochu vody, nanášeno širším štětcem s tvdšími chlupy. Štětec včas vymít, D3 už většinou následně vodou nepustí.
Přílohy
hlina.barva.jpg
michal_n_cz

Příspěvekod michal_n_cz » sob 02 srp, 2025 10:48 am

Pak ty utěrky - já spíše preferuji lepení proužků novinového papíru, podle pravítka natrhám proužkyšířky cca 3-5 cm, lepidlo přednostně nanáším na ten papír trochu postraším i podklad, papír se vlhkostí mírně roztáhne, na místo ho přenesu tím štětcem a tím štěcem se zbykem lepisla na místě ještě přetáhnu. Pak další s mírnými přesahy někde je 1 vrstva někde 2 i 3. Jak to schne tak se to pěkny napne a zamaskuje drobné nerovnosti podkladu. Kolega používá papírové tenké ručníky co jsou jednovrstvé a tenčí než takové ty kuchyňské co jsou v roličce.
Přílohy
moduly.nov.papir.jpg
michal_n_cz

Příspěvekod Sandy » sob 02 srp, 2025 3:25 pm

Při předfinální (?) přípravě povrchu terénu používám zelené papírové utěrky. Dají se použít vcelku, ale lepší je natrhat na cca deseticentimetrové proužky.
Pak natřu terén ředěným Herkulesem a položím utěrky. Zatupuji, znovu natřu Herkulesem a položím křížem druhou vrstvu. Po vyschnutí natřu Balakrylem a po jeho "zavadnutí" posypu PILINAMI. Alternativně po zaschnutí Balakrylu natřu ředěným Herkulesem a piliny nasypu následně.
Lesk Balakrylu a vzhled pilinového povrchu většinou neřeším. Po aplikaci statické trávy, Purexu (barveného molitanu) apod. původ podkladu nepoznáte ani na makrofotografii.

https://www.rajce.idnes.cz/sandyh0/album/minisegmenty-geoline-segment-s-mostem/1322887601
https://www.rajce.idnes.cz/sandyh0/album/minisegmenty-geoline-segment-s-mostem/1322887616
Sandy

Příspěvekod HonzaV » ned 03 srp, 2025 6:15 pm

Možností je tolik! Něco vyzkouším. Maximálně to strhnu a začnu znovu.
ČERVENÁBÍLÁMODRÁ

HonzaV

Příspěvekod HonzaV » ned 03 srp, 2025 6:23 pm

a pro synátora jedna parafráze:
- "a tati, budou tam i záchodky a chlívek?"
- "záchodky budou!"
- "a bude tam i ten zelenej plot, jako na obrázku?"
- "vydrž! bude i zelenej plot."

- "já už nemusím, já už ho vidím!"
IMG_0585 (1).jpeg
ČERVENÁBÍLÁMODRÁ

HonzaV

Příspěvekod HonzaV » ned 03 srp, 2025 6:26 pm

michal_n_cz píše:K té barve: Balakryl jsem kdysi použival, zbytek divne páchl, po aplikaci byl spiš polomatný. Zároveň trochu dodatečně reagoval s následnými mokrými procesy zředěným sportakrylem. Barva na foto je improvizace, která se mi osvědčila. Je to rychlé a dostupné, i pěkně matné. Nějaká disperzní lepidlo D3 do toho přesátá hlína plus trochu vody, nanášeno širším štětcem s tvdšími chlupy. Štětec včas vymít, D3 už většinou následně vodou nepustí.

móc pěkný!
ČERVENÁBÍLÁMODRÁ

HonzaV

Příspěvekod Morris Zapp » pon 04 srp, 2025 3:03 pm

Sandy píše:Při předfinální (?) přípravě povrchu terénu používám zelené papírové utěrky. Dají se použít vcelku, ale lepší je natrhat na cca deseticentimetrové proužky.
Pak natřu terén ředěným Herkulesem a položím utěrky. Zatupuji, znovu natřu Herkulesem a položím křížem druhou vrstvu. Po vyschnutí natřu Balakrylem a po jeho "zavadnutí" posypu PILINAMI. Alternativně po zaschnutí Balakrylu natřu ředěným Herkulesem a piliny nasypu následně.
Lesk Balakrylu a vzhled pilinového povrchu většinou neřeším. Po aplikaci statické trávy, Purexu (barveného molitanu) apod. původ podkladu nepoznáte ani na makrofotografii.

Chlapi, hluboce se skláním před vašimi zkušenostmi při stavbě modulů (příspěvek neobsahuje ironii!) - ale řekněte mi: kolik jste toho vybudovali? Co s tím pak děláte? Kde to skladujete? Čím to vozíte? Jak dlouho vám trvá, než to postavíte na nohy?

Já jsem teď dva moduly daroval za příslib vožení na setkání, protože bych sice budoval, až bych brečel, ale skladovací kapacity nejsou nekonečné, přepravní jsou na tom ještě mnohem hůř (místo rodinného SUV mám dodávku, převlečenou za osobák, a jdu kupovat vlek, páč se do té dodávky už dáááávno nevejdu :roll: ) a stavění a bourání už mě při mé tělesné kondici taky dost zmáhá (ale to se dá celkem ošetřit zapřáhnutím lidí, co vlastní moduly nemají).
Morris Zapp

Příspěvekod cipisekmp » pon 04 srp, 2025 3:21 pm

Morris Zapp píše:
Sandy píše:Při předfinální (?) přípravě povrchu terénu používám zelené papírové utěrky. Dají se použít vcelku, ale lepší je natrhat na cca deseticentimetrové proužky.

Chlapi, hluboce se skláním před vašimi zkušenostmi při stavbě modulů (příspěvek neobsahuje ironii!) - ale řekněte mi: kolik jste toho vybudovali? Co s tím pak děláte? Kde to skladujete? Čím to vozíte? Jak dlouho vám trvá, než to postavíte na nohy?

Já jsem teď dva moduly daroval za příslib vožení na setkání, protože bych sice budoval, až bych brečel, ale skladovací kapacity nejsou nekonečné, přepravní jsou na tom ještě mnohem hůř (místo rodinného SUV mám dodávku, převlečenou za osobák, a jdu kupovat vlek, páč se do té dodávky už dáááávno nevejdu :roll: ) a stavění a bourání už mě při mé tělesné kondici taky dost zmáhá (ale to se dá celkem ošetřit zapřáhnutím lidí, co vlastní moduly nemají).

Zdravím. Asi bych se v tomto vlákně do této diskuze nepouštěl neboť je to soukromé vlákno. Pokud to chcete řešit, prosím o přesun do jiného vlákna třeba http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=42&t=4010
Cipísekmp.
H0/MODULY SLOVÁCKO

www.kzmslovacko.cz
cipisekmp

PředchozíDalší

Zpět na Moduly