Ahoj všem,
Před několika týdny jsem prodal své první kolejiště, které jsem budoval ve svém pokoji u rodičů. Po odstěhování se a založení vlastní rodiny na kolejiště padal jen prach a jen díky dětem vlastně ještě v posledních letech zažilo malou renesanci a několikrát do roka tak pod zájmem potomků ožilo. Teď už je ale tato moje modelářská kapitola uzavřena a kolejiště dělá radost novému majiteli.
Ačkoliv jsem dlouholetým členem jednoho klubového kolejiště a mám tedy kde své modely projet a provozovat, přesto bych rád měl doma kus svých vlastních kolejí, kde bych si po večerech mohl nějaký ten model projet a nemusel čekat, až si ho vezmu na klubové kolejiště. Několik let tak ve mě klíčí nápad postavit si něco vlastního, ale prostor na stabilní kolejiště vymezený nemám a možná je to i v některých ohledech dobře. Proto se mé pohledy začaly obracet právě k modulům.
A teď co si postavit. Svou sbírku modelů dlouhodobě zaměřuji do V.epochy. Když si to takhle člověk vymezí, dost to šetří peněženku a rozhodování, zda novinkový model koupit nebo ne. Vozidla ČD v letech 1995 - 2010, především motorová trakce a vozidla působící v okolí Prahy a směrem na Mladou Boleslav, Liberec a českolipsko. Pomyslným středobodem toho všeho tak byl Bakov nad Jizerou, což byla stanice, která mě vždy uchvacovala a hrozně se mi líbila jak velikostí, vzhledem samotné stanice a jejího bezprostředního okolí, tak i provozem a širokou škálou provozovaných lokomotivních řad i vozů. Jenže to má trochu háček. Stanice takového rozsahu je sakra velký projekt, který má tři zásadní nepřítele každého modeláře - vyžaduje to spoustu času a prostor. Toho prostoru tolik nemám a času mám vzhledem k rodinným a pracovním povinnostem ze všeho nejméně. Takže něco menšího...
A tak padla volba na horskou staničku, kterou považuji za místo, kde moje nadšení pro železnici začala - Josefův Důl.
A vzhledem k tomu prostorovému problému a potřeby efektivně skladovat a manipulovat volba směřuje na moduly. A s těmi mám pramalé zkušenosti, takže vaše rady, zkušenosti a doporučení zde v tomto směru velmi uvítám.
K samotnému umístění stanice přikládám aktuální návrh rozvržení.
Předpokládám umístění stanice na dva samostatné segmenty - každý o délce 150 cm a výjezdový modul, který na straně do trati bude již mít normované čelo. Časem tak budu moci přistavět trať nebo stanici připojit k jiným modulům. Ale nyní nevím, jak by tento modul měl být dlouhý. Můj první dotaz na vás modulů znalých a zkušených tedy zní, jak by měl být výjezdový modul dlouhý a měl by zahrnout celý oblouk nebo jen jeho část?
Normované čelo ihned za krajní výhybkou nechci dávat, rád bych udělal výjezd ze stanice táhlým obloukem navazujícím poloměrem oblouku do první výhybky a za první výhybkou nejsem osou koleje kolmo k hraně modulu.
Budu rád za jakékoliv vaše podněty a připomínky. Rád se na základě nich vyvaruji chyb a nezdarů, na které bych neznalostí specifik modulů jistě narazil.