Stavba Ds

Stavba a přestavba nákladních a osobních vozů všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Stavba Ds

Příspěvekod Milan.D. » stř 14 čer, 2023 4:24 pm

Pěkná a čistá modelářská práce, možná to chtělo ještě upravit zábradlí plošiny a čelní dveře, Já to upravoval, protože ty dveře jsou jako pro trpaslíky i když ono to pod tou stříškou je docela schované a není to moc vidět. S tou krátkou střechou jsem taky trochu bojoval. Od koho jsou ty obtisky? Opravdu jsou docela nevýrazné.
Milan.D.

Příspěvekod Aleson » čtv 15 čer, 2023 10:32 am

Milane, děkuji za reakci. Ano, určitě by to ještě sneslo nějaké další úpravy, ale už jsem potřeboval věnovat čas dalším věcem.
Obtisky jsou od pana Jirana....
Aleson

Příspěvekod marian_r » pát 09 srp, 2024 8:10 am

Milan.D. píše:Ahoj, je to sice nic moc (obr) fotka výše prezentovaného vozu ze sedmdesátých let, ale třeba to pomůže. :D

Požičal som si obrázok...
DSCN4686.jpg

To dole je skriňa na batérie a to hore je nápis "vůz bez baterie"?
marian_r

Příspěvekod Milan.D. » pát 09 srp, 2024 2:57 pm

Jo jo, je to kastl na baterku ale je prázdný. :lol:
Milan.D.

Příspěvekod marian_r » pon 25 lis, 2024 4:22 pm

Staviam jeden Ds na odskúšanie patiny, ak sa nepodarí, vyhodím. (Na ďalšie 2 mám lepty.)

20241125_172237.jpg
marian_r

Nezmar Služební vůz Ds od LPH - rady

Příspěvekod petr2023 » pon 06 led, 2025 10:55 am

Pustil jsem se do sestavení svého prvního vozu a sice klasiky od LPH Služebního vozu DS.

Jelikož jsem sehnal, jako většina, původní pytlík, tedy bez návodu, tak jsem využil recenze z webu "moje TT". Je to myslím velmi pěkná pomůcka a celkem pěkně se dá podle článku držet. Udělal jsem sice pár drobných úprav a zkusil nějaké to vylepšení, ale přeci jen jsem se dostal do místa, z kterého nevím kudy ven. Přes svátky jsem zároveň prohledával internet, poptával u známých, ale vždy to v podstatě došlo do stejného bodu. Rozhodl jsem se proto založit toto téma zde a požádat i vás o radu, jak dál.

Vagon mám v podstatě skoro celý zkompletovaný až na jednu drobnost a tou je válcový zásobník, nebo co to je s nějakou trubkou/pohonem. Bohužel se v tom nevyznám, tak se předem omlouvám za mé názvosloví. Rád bych jej umítnil co nejlépe, ale nikde jsem prostě nenašel jednoznačnou odpověď kam s ním. Myslím si, že místo kde by mohl být mám, ostatně je to tam takové prázdné a i hladké, takže to přímo k jeho umístnění sem vybízí. Každopádně s přesným uložením, ale zejména orientací jsem více méně v náznacích vždy dostal do možnosti a nebo b.

Předpokládám, že původní návod nikdo už nikde nemá, ostatně dotazů na to bylo již vícero a vždy bez odpovědi a já prostě už nevím. Je mi škoda, tak hezký dílek tam neumístnit, ale pomalu se k tomu přikláním, aby se pak nestalo, že to dám tak a pak se někde ukázalo, že to mělo být jinak - ostatně výkres, kde tento zásobník vůbec není jsem našel, takže bych měl i oporu.

Nic méně, chci to zkusit ještě zde u odborníků a mnohem zkušenějších zdejších matadorů.
Přílohy
DS-02.jpg
DS-01.jpg
Naposledy upravil petr2023 dne úte 07 led, 2025 12:07 pm, celkově upraveno 1
Láska z dětství je silnější než jsem si myslel a tak po 20 letech znovu začínám.
petr2023

Re: Nezmar Služební vůz Ds od LPH - rady

Příspěvekod Aleson » pon 06 led, 2025 12:34 pm

Na železniční vozy taky nejsem žádný odborník, ale na webu jsem našel toto :

Ds-detail-podvozku.jpg

Na fotce to vypadá, že vzduchojem je zavěšený jedním koncem na tom středovém nosníku nebo na úhelníku těsně vedle, a za ním je v "zákrytu" skříň baterií .....
Takže asi tak, jako na tvém 2.snímku, jen možná o kousíček víc k bateriové skříni. Vzduchojem taky vypadá kratší, než ten ve stavebnici.

Jo a o pár řádků níž je na této stránce vlákno Stavba Ds, takže tohle je asi trochu zbytečně založené nové téma.
Naposledy upravil Aleson dne pon 06 led, 2025 3:35 pm, celkově upraveno 7
Aleson

Příspěvekod marian_r » pon 06 led, 2025 12:35 pm

Ja som sa držal zhruba toho:
https://www.mojett.cz/1335

Prvý som robil bez leptov, na ďalšie 2 mám lepty.
marian_r

Příspěvekod marian_r » pon 06 led, 2025 12:43 pm

Tu je príslušná časť návodu, mám ho oskenovať celý?

d00001.jpg

Je to dosť komprimované, server nepovolí kvalitný obrázok. Mohol by som to dať na môj ftp...
marian_r

Příspěvekod petr2023 » pon 06 led, 2025 12:49 pm

Aleson píše:Jo a o pár řádků níž je na této stránce vlákno Stavba Ds, takže tohle je asi trochu zbytečně založené nové téma.

No vidíš a to jsem si před založení dal několikrát vyhledat co tu o DS je a tohle vlákno mi vyhledavač nenašel a já si ho také nevšiml. Takže pokud to jde, tak klidně můžou místní admini toto vlákno zrušit a připlácnout k tomu co ut už bylo :D

Jo a FB nemám, takže odkazovaný obrázek nevidím.
Láska z dětství je silnější než jsem si myslel a tak po 20 letech znovu začínám.
petr2023

Příspěvekod Aleson » pon 06 led, 2025 1:26 pm

Já FB taky nemám, ale fotka se mi po zavření jakéhosi přihlašovacího okna normálně zobrazuje.... No, doufám, že mi to pánové ze Zdic odpustí, vložil jsem ji tedy do toho příspěvku výše....
Aleson

Příspěvekod hank » pon 06 led, 2025 3:52 pm

Tady máš náčrtek spodku. Omlouvám se za kvalitu, letitý sken byl v malém rozlišení a musel jsem ho brutálně zvětšit, ale účel to snad splní.
DS-spodek.jpg

Umístění jednotlivých aparátů: Vlevo bateriová skříň, uprostřed nahoře brzdový válec a příslušné pákoví, uprostřed dole vzduchojem, napravo dynamo. Ještě pozor na umístění vzhledem k podélné ose vozu - baterka je na straně záchoda. (Trubku od záchoda je vidět napravo u podélné stěny vozu.) Většina vozů v 80. a 90. letech nicméně jezdila bez baterií, což bylo i napsáno na skříni: "Vůz bez baterie. Svítí jen za jízdy."

Ještě zdroj obrázku: Časopis Modelář 11/1990, str. 343.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod petr2023 » úte 07 led, 2025 12:17 pm

Tak super a díky za vložení obr z FB a i dalším - naprosto perfektní a jasné. Každopádně dva poznatky. Válec je tedy s trubkou ke kolům, tedy obrázek b. Co je ale jinak, je umístění té bateriové skříně, která dle toho posledního výkresu je na opačné straně. Tam jsem ji i původně chtěl dát, ale díky všem detailům na spodku vozu se mi tam nevešla, neb její nožičky vždy o něco zavadili. Proto jsem ji umístnil na druhou stranu, kde naopak hezky zapadla, z čehož jsem usoudil, že je asi správně. No, tak tu už přesouvat nebudu, tak snad to zas tak nevadí, holt dráty od ní potáhnou jinudy :P

edit: ostatně jak koukám zrovna na ty dva vrchní obrázky na téhle stránce těch HO modelů, tak také ji má každý na jiné straně, tak je to asi jedno :lol:
petr2023

Předchozí

Zpět na Stavba osobních a nákladních vozů