Specialwagen Thonet.

Stavba a přestavba nákladních a osobních vozů všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Specialwagen Thonet.

Příspěvekod Tempotaxi » ned 10 kvě, 2020 12:45 pm

Doplnil jsem opravenou brzdařskou budku. Pak se model stříknul základní barvou. K budce se přidalo další madlo a schody, které jsou tam zatím vsunuty.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » pon 11 kvě, 2020 9:50 am

Šedivou barvou se natřela skříň a černě rám vozu, kování a madla. Vnitřek skříně se nechal natřen základní barvou. Dále se přilepují schody, brzdová tyč, kinematika a brzdové špalky.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » úte 12 kvě, 2020 12:00 pm

Už zbývá dodělat jen obtisky. Část obtisků se musela vyrobit a část je sestříhaná ze zbytků, které jsou jako vždy v šuplíku. A tak vznikl dvounápravový vůz Ge 201-297 Thonet.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod radeksindy » úte 12 kvě, 2020 2:18 pm

Tempotaxi: Chápu, že je to celé zmatlané dohormady a nemá smysl v tom hledat nějaký přesný model. Ale můžeš mi vysvětlit, proč vůz dostal číslo 201-297? Na předchozí stránce je správně uvedeno, že toto číslo patřilo po roce 1913 vozu s původním číslem Gz 50001. Tak proč se objevuje na voze, který měl původní číslo Jk 331013?
radeksindy

Příspěvekod Bw_Ig » úte 12 kvě, 2020 4:01 pm

Já jen doplním jednu drobnost, podle knihy zakázek Královopolské vozovky:
firma THONET a.s. Brno,
20.7.1925 objednávka opravy a revize vozu G 520502,
11.8.1925 objednávka opravy a revize vozu Gg 520002.

Jen jsem opsal co úředník zapsal.
Bw_Ig

Příspěvekod Tempotaxi » úte 12 kvě, 2020 5:25 pm

Radku chápu tvoje rozčarování, ale zde je vysvětlení.
Mám fotku vozu Jk 331013 a k fotce vozu jsem si našel potřebné základní rozměry.
Ale mám také plánek, základní rozměry také souhlasí, ale nesouhlasí zde rozdělení bočnic.
Potřebné rozměry, rozdělení jednotlivých polí, dvoukřídlé dveře, spodní bedna je na plánku, který patří vozu KFNB a u KkStB má číslo Ge 201-297 a pak u ČSD Zld 520003. Tak jsem stavěl podle plánku a vůz podle plánku pak nemůže dostat jiné číslo.
Další problém, který jsem si uvědomil, by byla výroba tak velkého obtisku, který je na boku. Výroba obtisku do jednotlivých polí se dá lehce zvládnout. Ale problém nastane, když popis je na ploše trámu. Byl by problém zajistit, aby všechna písmena v řádku měla stejné rozměry a tvar.
Protože fotka se dá lehce zvětšit, tak mně právě posloužila právě k výrobě detailů, které také na plánku jsou, ale na fotce se právě ukáže, jak to má vypadat.
A takhle postavený vůz mně bude zapadat do stavby dalšího vozu.
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » úte 12 kvě, 2020 5:42 pm

Další vůz, který se bude stavět, bude dvounápravový zavřený vůz ČSD Ge 201-292.
Na fotce jsou čitelné některé detaily. Takže, vůz by byl u ČSD Zld 520504.
Vnitřní délka 11,96 m.
Vnitřní šířka 2,71 m
Výška stěny 2,73 m.
Rozvor vozu 6,50 m.
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » úte 12 kvě, 2020 5:46 pm

K této fotce vozu mám i plánek. Plánek vozu je datován 15. 11. 1923.
Plánek jistě bude znázorňovat vůz po rekonstrukci. Původní vozy nemají košové nárazníky.
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod radeksindy » úte 12 kvě, 2020 5:59 pm

Tempotaxi: Moc nerozumím, ale ještě jendnou opakuju. Původní vozy řady Jk (který si postavil) nemají žádnou souvislost s původními vozy Gz/Ge (ze kterého si vzal číslo). A proto se ptám, proč si použil číslo z vozu Gz, když si dostal informaci (napsal si ji do prvních příspěvků), že se jedná o různé vozy? Kromě toho, že vyrobený model nikdy neexistoval, dostal číslo které k němu nepatří a nese řadu, kterou nemůže mít. Těžko může být označen Ge, když nemá střechu.

Bw_Ig: Jde o čísla, která si do továrny vůz přinesl nebo odvezl? Jde to z toho rozpoznat?
radeksindy

Příspěvekod Bw_Ig » úte 12 kvě, 2020 6:41 pm

Jde o zápis v knize zakázek vozovky, tedy to co bylo posláno na objednávce od vlastníka vozů.
Pravděpodobně tedy jde o čísla a označení vozů před přistavením do vozovky KPS.
Nic více tam v této kolonce není.
Bw_Ig

Příspěvekod Tempotaxi » úte 12 kvě, 2020 6:53 pm

Kdysi jsem dával dotazy na fotky vozů.
A přišlo mně pár poznatku od různých lidí.
Dostal jsem plánek a k plánku byla poznámka vůz KFNB Gz 500001 = KkStB Ge 201-297.
Vůz střechu má, sundavací, jsou tam malovaná žebra, vůz má oka na plachtu. Přišla i poznámka, že vozům se dotačně dodělávají střechy, ale nikdo nezná, kdy byla provedena rekonstrukce.
Přišlo mně i více plánků na toto téma.
Bohužel ani dnešní firma Thonet nemá ve svém archívu žádné záznamy o firemních vozech.

Pokud má vůz Jk a je bez střechy, tak nemohl nikdy dostat řadu Zld. :?:

Prostě stavěl jsem podle plánku a podle informací, které jsem k plánku dostal. :!:

Zda je to špatně nebo dobře, to opravdu nevím. Pokud se mám dopátrat k přesným informacím, tak musím vědět, kde je mám hledat.

Firma Thonet má celkem 25 vozů. Podle uváděných rozměrů, rozvorů a ložných vah je každý vůz jiný.
Vozů Zld má 12, vozů Zdv 12 vozů a 1 vůz Za.
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » úte 12 kvě, 2020 7:11 pm

Když už jsme u těch otázek a odpovědí, tak proč je vůz Jk šedivý, když popis vozu je na černé barvě.
Jiné vozy tohle nemají, zatím jsem se s tím nesetkal.
Tempotaxi

Příspěvekod radeksindy » úte 12 kvě, 2020 7:31 pm

Dostal jsem plánek a k plánku byla poznámka vůz KFNB Gz 500001 = KkStB Ge 201-297.

Informace jsem před časem dával na K-report, odtud pocházejí.

Vůz střechu má, sundavací, jsou tam malovaná žebra, vůz má oka na plachtu.

Vůz na plánku (viz příspěvek 2910) má normálně pevnou střechu, je ma jednoznačně vidět nakreslená. Musí ji mít, jinak by neměl řadu Gz. Řadu G mají vozy kryté pevnou střechou (dáno definicí). Proto naopak vozy bez střechy 331013 a 014 mají řadu Jk, protože se místo pevné střechy používala plachta.

Přišla i poznámka, že vozům se dotačně dodělávají střechy, ale nikdo nezná, kdy byla provedena rekonstrukce.

Ano, to jsem tam také uváděl. Většina vozů bez stěn a střechy byla časem několikrát přestavěna, proto až na výjimky za dob ČSD existují pouze jako vozy řad Zdv/Zld. Proto jsem se také tady kolegy Bw_Ig dotazoval, zda to číslo měly už před příchodem na opravu. Zda některá oprava nemohla být také současně rekonstrukcí. Data některých rekonstrukcí nejsou známy, hodně málo je známo o skutečném vzhledu.

Pokud má vůz Jk a je bez střechy, tak nemohl nikdy dostat řadu Zld.

Protože prošel rekonstrucí. Viz výše.

Prostě stavěl jsem podle plánku a podle informací, které jsem k plánku dostal.

K plánku si dostal i fotku a z ní jednoznačně plyne, že plánek je nepoužitelný. Podle plánku nebyl postaven žádný vůz.

Zda je to špatně nebo dobře, to opravdu nevím.

To je právě ten problém, že poskytovat tobě správné informace je zcela zbytečné, protože i když je máš, tak si to stejně uděláš podle svého. Na začátku tohoto vozu byly správné informace, ale vznikl paskvil.
radeksindy

Příspěvekod statistik_2018-09 » úte 12 kvě, 2020 7:55 pm

Mám fotku vozu Jk 331013 a k fotce vozu jsem si našel potřebné základní rozměry.
Ale mám také plánek, základní rozměry také souhlasí, ale nesouhlasí zde rozdělení bočnic.
Vůz střechu má, sundavací, jsou tam malovaná žebra, vůz má oka na plachtu.

Patláma matláma a je z toho tradiční hruškovo-jablečný guláš...
Vláďo, i když jsou k tomu jen útržky informací, není nutné z nich dělat brajgl. Nejprve bych se pozastavil nad tím, proč první modelovaný vůz dostal u kkStB řadu J, zatímco třeba srovnávaný vůz KFNB měl řadu G. I při přeznačení ctily kkStB původní klasifikaci KFNB, tedy nechaly krytý vůz krytým a z Gz KFNB se stal Ge kkStB. Oproti tomu ten OTEVŘENÝ vůz Jk kkStB byl označen základní řadou J proto, že je otevřený. Kdyby byl krytý, tak by ho kkStB označily taky základní řadou G, ne?
Za další, už na K-reportu, když se téma nedávno probíralo, jasně zaznělo, že vozy procházely rekonstrukcí. Takže model, postavený dle podkladů z éry kkStB nebo KFNB a označený popisy ČSD může být absolutním anachronismem a tedy nesmyslem, protože byl v mezifázi s velkou pravděpodobností už přestavěn a jeho vzhled se změnil natolik, že se to projevilo i na jeho základní řadě (z otevřeného vznikl krytý). Myslím, že Radek to napsal dost srozumitelně jak na K-reportu, tak i tady.

To je právě ten problém, že poskytovat tobě správné informace je zcela zbytečné, protože i když je máš, tak si to stejně uděláš podle svého. Na začátku tohoto vozu byly správné informace, ale vznikl paskvil.
Radek mě předběhl. Kde se to dá podepsat? Bohužel je to svatá pravda.
statistik_2018-09

Příspěvekod Tempotaxi » úte 12 kvě, 2020 8:35 pm

Informace mám už několik let a nejen z k-reportu. Není to jediný zdroj informací. :idea:
Pokud je plánek, který neexistuje, přesto rozměry sedí na vozy, přitom nikdo nezná, jak vozy vypadají.
Přečíslovací seznam vozů KkStB na ČSD nemám. :?:

Vůz je postaven, změnit číslo vozu není žádný problém. :!: Ale jaké číslo se tam má dát. :?:
ČSD Zld 520002 ex StEG, jaké měl číslo u KkStB xx xxxxxx a jak vypadal. :?:
ČSD Zld 520003 ex KFNB Gz 500001, jaké měl číslo u KkStB xx xxxxxx a jak vypadal. :?:
ČSD Zld 520004 ex KkStB Jk 331013.
ČSD Zld 520004(5) ex KkStB jaké měl číslo xx xxxxxx a jak vypadal. :?:

Kdo všechno vlastnil vozy řady Jk.
Kolik bylo postaveno vozů řady Jk.
Tempotaxi

PředchozíDalší

Zpět na Stavba osobních a nákladních vozů