TT hák a šroubovka

Stavba a přestavba nákladních a osobních vozů všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: TT hák a šroubovka

Příspěvekod UncleFardy » ned 05 led, 2025 6:06 pm

Jsem slíbil že napíšu zkušenosti s poslední verzí šroubovky, která už by se neměla vzpříčit.. Plech dorazil, ale upravené háky a šroubovky ne. Na plechu zůstaly místo nich jen díry. Zapoměli jsme na úchytky. Inu, stane se... Takže cca za měsíc
UncleFardy

Příspěvekod UncleFardy » čtv 20 úno, 2025 9:44 pm

Tak, upravené háky a šroubovky, tedy imitace, dorazily. Změnili jsme dodavatele leptů a u nového dodavatele se odleptává více materiálu, takže otvor pro šroubovku se vyleptal příliš veliký . Nicméně jsem na dva vozy tyto háky a šroubovky doplnil. Jedna šroubovka otvorem prolézala a zasekávala se. Zmenšili jsme tedy otvor a upravili fixaci šroubovky v něm. Nová varianta už je zadaná do výroby. Zde již budou pohyby šroubovky do nežádoucích směrů eliminovány. Tuto verzi, věřím, že finalní, zde vyfotím a ukážu vše k pochopení, jak to může fungovat spolu s hákem, který je mírně vytahovací, ať již volně nebo přes pružinku. Osobně si myslím, že technicky již bude věc dořešena. Následovat budou jen úpravy pro různé vozy, tedy delší nebo kratší trn háku, a ztvárnění co nejmodelovějšího tvaru šroubovky. Ideálem by byla samozřejmě šroubovka odlitá z kovu. Ale s touto technologií jsem se ještě nesetkal, jen o ní vím. Případně 3D tisk z kovu nebo jiného pevného materiálu, existuje-li takový.
UncleFardy

Příspěvekod Zlámalík » pát 21 úno, 2025 11:04 am

https://www.shapeways.com/business/metal-3d-printing
Zkušenosti nemám, jen vím, že to jde.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod UncleFardy » sob 22 úno, 2025 5:26 pm

Děkuji za tip. Ale když na to koukám tak vzhledem k cenám hw by byla cena za jednu šroubovku zatím totální nesmysl. Ale vývoj jde rychle kupředu.
UncleFardy

Příspěvekod marian_r » sob 22 úno, 2025 10:03 pm

Skúsil by som pružný epoxy.
marian_r

Příspěvekod UncleFardy » ned 01 čer, 2025 8:24 pm

Po delší době mi dorazily vzorky poslední verze háku a funkční imitace šroubovky. Udělal jsem test, šroubovka se v háku, za který visí, už nemá jak vzpříčit, nicméně pořád se "klinkala" do stran více, než bych chtěl, takže jsme ještě maličko upravili její část, za kterou visí v háku, a poslali do výroby celý plech, vešlo se tam toho sad na 128 vozů. Nutno ještě poznamenat, že šroubovka nemá žádný krkolomný tvar, nic, co by působilo rušivě. Otázkou je, jestli zůstat u "plošné" šroubovky z mosazného plechu, nebo nakreslit šroubovku pořádně a nechat ji vytisknout na speciální 3D tiskárně z kovu. Asi se pokusím pár takových vzorků obstarat, alespoň pro lokomotivy a služební vozy. Zároveň jsme také sestavili díly pro spojovátko tak, aby šlo vozy svěšovat jak z boku, tak zezhora. To jest uchopit visící šroubovku jednoho vozidla a zavěsit ji za hák druhého. Za 3 týdny buou díly u nás a pak zde dám definitivní ukázku jak vše vypadá a jek se vozy svěšují a rozpojují, tj. fotky a odkaz na videjko, ze kterého bude vše jasné. Osobně považuji dílo za dokončené, jde už jen o to vymyslet nejjednodušší a nejrychlejší způsob uchycení háků na vozech. V HO bych asi volil pevný hák a stlačitelné nárazníky, jsou k mání od výrobce, v TT jsem zvolil hák mírně vytažitelný, bez pružiny. Ale obojí je možné. Samozřejmě, sebelepší řešení je limitováno velikostí a z toho plynoucími dvěma nutnými předpoklady - mít dobrý zrak a netřesoucí se ruce. Kdo z nás to má, že.....
UncleFardy

Příspěvekod Morris Zapp » sob 07 čer, 2025 9:46 am

UncleFardy píše:Samozřejmě, sebelepší řešení je limitováno velikostí a z toho plynoucími dvěma nutnými předpoklady - mít dobrý zrak a netřesoucí se ruce. Kdo z nás to má, že.....
Ještě si pamatuju, že jsem to míval... :mrgreen:
TT, moduly, epocha III/IV
Morris Zapp

Předchozí

Zpět na Stavba osobních a nákladních vozů