od UncleFardy » ned 01 čer, 2025 8:24 pm
Po delší době mi dorazily vzorky poslední verze háku a funkční imitace šroubovky. Udělal jsem test, šroubovka se v háku, za který visí, už nemá jak vzpříčit, nicméně pořád se "klinkala" do stran více, než bych chtěl, takže jsme ještě maličko upravili její část, za kterou visí v háku, a poslali do výroby celý plech, vešlo se tam toho sad na 128 vozů. Nutno ještě poznamenat, že šroubovka nemá žádný krkolomný tvar, nic, co by působilo rušivě. Otázkou je, jestli zůstat u "plošné" šroubovky z mosazného plechu, nebo nakreslit šroubovku pořádně a nechat ji vytisknout na speciální 3D tiskárně z kovu. Asi se pokusím pár takových vzorků obstarat, alespoň pro lokomotivy a služební vozy. Zároveň jsme také sestavili díly pro spojovátko tak, aby šlo vozy svěšovat jak z boku, tak zezhora. To jest uchopit visící šroubovku jednoho vozidla a zavěsit ji za hák druhého. Za 3 týdny buou díly u nás a pak zde dám definitivní ukázku jak vše vypadá a jek se vozy svěšují a rozpojují, tj. fotky a odkaz na videjko, ze kterého bude vše jasné. Osobně považuji dílo za dokončené, jde už jen o to vymyslet nejjednodušší a nejrychlejší způsob uchycení háků na vozech. V HO bych asi volil pevný hák a stlačitelné nárazníky, jsou k mání od výrobce, v TT jsem zvolil hák mírně vytažitelný, bez pružiny. Ale obojí je možné. Samozřejmě, sebelepší řešení je limitováno velikostí a z toho plynoucími dvěma nutnými předpoklady - mít dobrý zrak a netřesoucí se ruce. Kdo z nás to má, že.....