Stavebnice vozu Paon H0

Stavba a přestavba nákladních a osobních vozů všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Stavebnice vozu Paon H0

Příspěvekod Milan.D. » pát 06 čer, 2025 3:57 pm

Jedním z vozů vyrobených technologií 3D tisku je vůz Paon. Základ je vlastně vůz Pao vybavený nízkými odebíratelnými bočnicemi. Stavebnice nijak nevybočuje ze standartního provedení 3D tiskových stavebnic od pana Divíška. Rám, stejně jako bočnice jsou vytištěny v jednom kuse. Přiloženy jsou 3D podvozky, dvojkolí včetně mosazného uložení, kinematiky spřáhla, leptaná podlaha, závaží a drobné leptané díly. Obtisky je třeba objednat zvlášť, k dispozici jsou pouze ze čtvrté epochy. Použitý materiál umožňuje díly beze ztrát vyprostit z podpěr. Očištěné díly rámu, podlahy a bočnic jsem zkusmo složil a zaradoval se jak vše sedí s přesností na desetiny milimetru. Tahle radost mě přešla po nalakování a finálním sestavování. Vyvstal stejný problém jako u vozu Paov, buďto se smrsknul rám, nebo se natáhla plechová podlaha, nevím. Musel jsem lehce probrušovat krajní otvory v podlaze. Když podlaha jakž takž dosedla, nastal problém se zasunutím bočnic. Jednak je potřeba, vzhledem k nulové toleranci, zasouvat celý díl rovnoměrně a navíc nástřikem zásuvné klanice nepatrně nabyli, takže jsem měl velký problém celý díl dostat na své místo. Klanice jsem musel obrušovat a jednu jsem stejně zlomil. Tady bych se u výrobce přimlouval za zvětšení tolerance, aby šli díly do sebe zasunout lehce. Jinak se nevyskytl žádný problém. Trochu jsem měl dilema, co na vůz naložit a napadlo mne naložit železniční dvojkolí. Po dohodě s panem Divíškem jsem objednal 20 kusů dvojkolí z 3D tisku spolu se stavebnicí vozu. Nakonec to vypadá docela dobře. :D
Přílohy
DSCN0085.JPG
DSCN0075.JPG
DSCN0059.JPG
Milan.D.

Re: Stavebnice vozu Paon H0

Příspěvekod Mcx » pon 09 čer, 2025 11:31 am

Milan.D. píše:Vyvstal stejný problém jako u vozu Paov, buďto se smrsknul rám, nebo se natáhla plechová podlaha, nevím. Musel jsem lehce probrušovat krajní otvory v podlaze.

Domnívám se, že byla použia teorie o kolik se smrští spodek vozu a k tomu upraveny rozměry plechu podlahy s proleptanými otvory pro klanice, no ono se jinak smrskává spodek - větší průřez materiálu a dřevěná skříň která je poměrně tenká a u ní je smrštění o nějakou desetinu větší.
Takže něco se odhadlo špatně - u mých Pao/Paov je to stejně.
poznámka k modelu - vnitřní stěny u nízkostěnných vozů se stříkaly barvou z vnitřní strany, při tomto způsobu ložení dvojkolí by došlo k poškození čepů - takže jedině jako šrotová dvojkolí, ale pak by mělo být rezivění jiného barevného odstínu, takto rezaví nově osoustružená dvojkolí, čep bude spíše do černa - zůstane tam mazivo, u nového dvojkolí by byl zabalen, pokud tam nebude ložisková skříň.
dvojkoli_01.jpg
Mcx

Příspěvekod Milan.D. » pon 09 čer, 2025 4:53 pm

Nejjednodušší bude nejspíš ztenčit zásuvnou část klanic, stejně nejsou vidět. Pokud jde o zbarvení dvojkolí, čekal jsem, že se někdo chytne. Milane, máš určitě pravdu, že nové dvojkolí by mělo mít chráněné čepy, toto je myšleno jako šrotové dvojkolí, možná s tím ještě něco barevně udělám, čepy zašpiním mazivem a obruče ztmavím. Než jsem to barvil prošel jsem pár fotek a na každé je to jinak. Lepší by asi bylo použít dvojkolí s ložiskovými domky, ale těch jsem měl málo a nechtělo se mi doobjednávat zvlášť jednu sadu. O tom, že se u těchto vozů natírali i vnitřní stěny jsem nevěděl, fotek mám jen pár a na jediné barevné, kde to je vidět i vnitřní strana to natřené evidentně není. No, tak jsem alespoň zase o něco chytřejší. :D
Milan.D.

Příspěvekod Sandy » pon 09 čer, 2025 8:58 pm

Mcx píše:
Milan.D. píše:Vyvstal stejný problém jako u vozu Paov, buďto se smrsknul rám, nebo se natáhla plechová podlaha, nevím. Musel jsem lehce probrušovat krajní otvory v podlaze.

....poznámka k modelu - vnitřní stěny u nízkostěnných vozů se stříkaly barvou z vnitřní strany, při tomto způsobu ložení dvojkolí by došlo k poškození čepů - takže jedině jako šrotová dvojkolí, ale pak by mělo být rezivění jiného barevného odstínu, takto rezaví nově osoustružená dvojkolí, čep bude spíše do černa - zůstane tam mazivo, u nového dvojkolí by byl zabalen, pokud tam nebude ložisková skříň.
dvojkoli_01.jpg

Milane, nebudu komentovat způsob uložení dvojkolí, ale mám ve svém archivu (ale na jiném počítači) fotky dvojkolí z jedné lokality, kde jsou nejméně ve třech různých stavech. V jedné variantě to vypadá, že celá dvojkolí byla ponořena do jakési světle rezavé barvy. A to včetně ložiskových domků. Jedno z nich je dokonce kompletně modré.....
Sandy

Zpět na Stavba osobních a nákladních vozů