Stavebnice vozu Ztr

Stavba a přestavba nákladních a osobních vozů všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Stavebnice vozu Ztr

Příspěvekod Ceki » čtv 26 říj, 2023 6:34 am

Po dokreslení vozů Vtr vznikly díky totožné spodní skladbě také kryté vozy Ztr. Bohužel jsem se nedostal k vytvoření foto návodu, ale vůz je sestavován podle stejné koncepce jako jeho kreslený předchůdce, kdy jej v podstatě zakryjete navíc střechou. Základní komplet rámu a bočnic je zevnitř vybaven trojúhelníkovými vzpěrami s přerušovaným spojem pro možné jednodušší odstranění v případě varianty otevřených dveří vozu. V sestavovaném modelu jsem podpěry neodstraňoval kvůli celkově větší pevnosti a zavřeným bočním dveřím. Lze si také zvolit možnost otevřených dveří u varianty s budkou. Ke kompletaci stříšky nad bočními dveřmi bude zapotřebí ohýbačky leptů. Schůdky se mi podařilo ohýbat podle ocelového pravítka bez problému, vůz je dále dovybaven kompletní brzdovým systémem, pro snadnější dosazení špalků, jme u tohoto vozu jako u první stavebnice dokreslili dosedací plošky. Boční klapky pod mřížkami jsou také tištěny zvlášť, záleží na každém, jestli je pod mřížky dolepí nebo ne. Pro porovnání vzhledu jsem se rozhodl vlepit na každou stranu po jedné. Pro následné dosazení seřízlých kinematik je potřeba upravit spojení špalků.
Přílohy
IMG_20230919_200018.jpg
IMG_20230920_193830.jpg
Ceki

Re: Stavebnice vozu Ztr

Příspěvekod Milan.D. » sob 28 zář, 2024 7:55 pm

Další stavebnice z nabídky pana Divíška, kterou jsem koupil je vůz Ztr s budkou. Postaveno je za pár hodin, nejvíc práce dá vysekat model z lesa podpěr, kterých je tady opravdu hodně. Trochu mne překvapilo, že model je vytištěn včetně brzdařské budky, pro mne by bylo lepší mít budku zvlášť, minimálně kvůli snazšímu barvení. Pěkně je proveden i vnitřek vozu, tady je škoda, že boční posuvné dveře nejsou zvlášť, aby šli vrata udělat pootevřené, aby bylo dovnitř alespoň trošku vidět. Jinak jde ale vše sestavit bez problémů, jediné co je třeba dotvořit, je zábradlí u budky, tzn. naohýbat z přiloženého drátku. V předchozím příspěvku jsou vidět stupátka u brzdařské budky z leptaného plechu, ve stavebnici jsou už stupátka modelovější, tištěné. Mimochodem na fotce v předchozím příspěvku jsou chybně umístěna stupátka a madla na rohovém sloupku, na straně bez budky. Madla mají být na straně u budky a stupátka nemají být na straně bez budky vůbec. Velmi se mi ale líbí ten našlapaný spodek, i když brzdy jsou nakonec to co je na modelu vidět nejmíň, ale je to tam! Momentálně je model už v základu a čeká mne lakování. Až to dokončím, určitě nějaké obrázky přidám. :D
Přílohy
IMG_20240928_200525754.jpg
IMG_20240928_185637639.jpg
IMG_20240928_165810493.jpg
Milan.D.

Příspěvekod Ceki » pon 30 zář, 2024 7:22 am

Zdravím,
Díky za doplnění o chybně umístěných komponentech ve stavebnici. Občas se nějaké chybky dopustím :) Hodně věcí se od doby zkušebního sestavení změnilo. Zajímalo by mě, jestli se vymezovacími segmenty podařilo usnadnit sesazení hlavního výtisku se střechou. U těch dveří to bude spíš otázka na Petra, jestli tam nedocházelo k nějakým deformacím nebo je to spíše otázka výběru. Počáteční verze měla boční dveře zvlášť, stejně tak klapky u vozů Vtr, lidi je pak chtěli na voze, tak se udělaly dvě verze a podle toho, kdo chtěl jakou si šlo zvolit. :wink:
Ceki

Příspěvekod semza » pon 30 zář, 2024 7:47 am

Opět krásná práce

Ty otevřené dveře (a klapky u Vtr) jsou jeden velký boj - jedna skupina zákazníků je nechce (a je jich víc - proto je nyní standard vše napevno) a druhá naopak by je chtěla :D - existují tedy obě verze, pokud má někdo zájem, může napsat a pošlu stavebnici rozdělenou. Jinak bude automaticky chodit sloučená verze
Stavba prvních modulů HO - trať 160
semza

Příspěvekod Milan.D. » pon 30 zář, 2024 3:34 pm

Dobrý den, tomu že každý chce něco jiného docela rozumím a tomu, že není lehké všem vyhovět taky. Vůz Vtr s oddělenými klapkami by se spíš hodil někomu, kdo staví dioráma, nebo pro odstavení někde do kopřiv. Tyto vozy jsem snad nikdy neviděl v provozu s odstraněnými klapkami, možná s výjimkou jejich poslední cesty, když je táhli do kovošrotu. Naproti tomu Ztr si pamatuji jezdit s pootevřenými dveřmi, vzpomínám si, že jako učeň v břeclavském vozovém depu, jsem viděl Ztr naložené bedýnkami s hroznovým vínem a dveřmi pootevřenými a zajištěnými v poslední poloze třípolohového závěrného háku. Do mezery byl vložený děrovaný plech asi do poloviny výšky dveří, zřejmě aby kolemjdoucí neužírali.
Možná si ještě jeden časem pořídím a do objednávky si přidám požadavek na dveře zvlášť. Moc mě lákají i další vozy od Vás, ale musím se trochu krotit, myslím, že na domácí kolejiště bude těch cca 140 nákladních vozů, které jsem už postavil nebo upravil, docela stačit. Pokud jde o střechu, tak pasuje přesně na místo, ono se to ani nemá kam posunout, ale ty vodící kolíky tam určitě nejsou na škodu. :D
Milan.D.

Příspěvekod Milan.D. » sob 05 říj, 2024 3:01 pm

Tak jsem trochu pokročil, je nalakováno, obtisky usazeny. Skoro se mi nechce špinit, takhle vypadá taky dobře. Jinak stavba a lakování bez problémů, trochu práce dá jen zamaskovat spodek pro nástřik. Tyhle stavebnice pro mne začínají být silně návykové, jde to rychle a výsledek je parádní. :D
Přílohy
IMG_20241003_172145730.jpg
Milan.D.

Příspěvekod Mcx » ned 06 říj, 2024 7:32 am

Pěkné, jen střecha nemá žádný přesah, pokud je správně dosazena tak by to chtělo malou úpravu stavebnice.
tady méně obvyklá Ztr už bez budky
Ztr_02.jpg

Ztr_03.jpg

toto je sice Ztrc, ale taky je vidět jak má být spoj střechy a bočnice
Ztrc_barva.jpg
Mcx

Příspěvekod Milan.D. » ned 06 říj, 2024 9:18 am

Taky mi to blesklo hlavou, ale nějak jsem to neřešil a je pravda, že malý přesah by to mělo mít. Střecha je usazena dobře, posunout to díky vodícím kolíkům, nelze. Taky mne při pohledu na fotky skutečných vozů napadlo, že tam není drobné kování na skříni, takové ty obdelníčky pásoviny na bočnicích, ale nevím, jestli to měli všechny vozy. Jinak moc pěkná fotka Ztr s odebranou budkou, asi první co jsem kdy viděl. Díky! :D
Milan.D.

Příspěvekod Ceki » pon 07 říj, 2024 9:57 am

Tak jsem to dnes ráno rozbalil a mrknul na tu střechu. Malinký přesah nešel ve skutečnosti prakticky vidět, takže jsem kraje lehce upravil tak aby to bylo lepší. Čela mají znázorněny i zahnutý prostříhaný plech, tam se mi to zdá v pořádku, takže sdílím k tisku :wink: . Ta Vaše střecha je již lepená nebo pouze vsunutá?
Ceki

Příspěvekod Mcx » pon 07 říj, 2024 11:02 am

Díky.
Mcx

Příspěvekod Milan.D. » pon 07 říj, 2024 3:24 pm

Takže jestli tomu dobře rozumím, bude k dispozici střecha se správným přesahem. Střechu jsem naštěstí nelepil, je jen nasazená. Nedaleko mého bydliště jsem kdysi objevil jednu skříň Ztr i s budkou a nafotil jsem ji ze všech stran. Na fotce jsou vidět hranolky pod střechou, na které se připevňoval potah střechy. Druhá fotka je k vlastně odpověď na můj další dotaz, jestli drobné kování na bočních stěnách měli všechny Ztr. Evidentně neměli, vázací oka držel zvenku skříně jen jeden šroub s podložkou. :D
Přílohy
DSCF6506.JPG
DSCF6498.JPG
Milan.D.

Příspěvekod Ceki » úte 08 říj, 2024 10:40 am

Ano, úpravu jsem poslal k tisku. Myslím, že nebude problém se domluvit, ale nechci úplně mluvit za e-shop. :) Naše verze by měla mít střechu oplechovanou.
Ceki

Příspěvekod semza » úte 08 říj, 2024 6:03 pm

Novou upravenou střechu pošlu příští pátek
Stavba prvních modulů HO - trať 160
semza

Zpět na Stavba osobních a nákladních vozů