Zdař, byla by velká škoda ji neuzdravit - a vím, o čem mluvím..
*) K tomu problému:
Nemám sice moc rád takové to "kdybych - já bych...", ale dopustím se toho:
1)
Zkontroloval bych na obou stranách mašinky ojnice + spojnice i jejich čepy a zajištění, křižáky, pístní tyče versus válce, rozvody atd. - jestli je vše OK, nic nikde nedrhne, nic není ohnuto, uvolněno nebo nalomeno apod.
2)
Ta ozubená kolečka koncového převodu pojezdu jsou fakt bezvadná?
Nezačínají křehnout a rozpadat se?
Mohlo (by) se eventuálně stát, že subdodavatel už kdysi dávno vylisoval danou sérii převodů ze šuntového plastu...
Ale není to moc pravděpodobné, tak snad toto bude taky v pořádku.
3)
Šnek na hřídeli motorku neprokluzuje?
Motorek se šnekem bych oddálil od koncových převodů pojezdu a zkusil bych šnek za chodu motorku zabrzdit prsty. Jestli se motorek hned zastaví, tak šnek na hřídeli drží (OK).
4)
Při tom oddáleném šneku od koncového převodu bych bříškem prstu pojížděl po ozubeném kolečku, do kterého normálně šnek zapadá. Kola pojezdu se musí volně bez drhnutí otáčet. Zkusit postupně otáčet o minimálně 2 otáčky kol lokomotivy, a na obě strany. Pokud bude i toto v pořádku, máš asi napůl vyhráno.
5)
Zbývá poslední možnost, kterou se vlastně mohlo i začít.
Věnovat pozornost usazení motorku v loži tak, aby šnek zapadal do převodového kola co nejpřesněji tečně, s malými vůlemi. Pro začátek bych si zařídil napájení motorku (nebo dekodéru) ne z kolejí, ale tak, abych mohl lokomotivu držet v ruce a "hrát" si s uložením motorku. Až to vyladíš a pojezd bude fungovat zase jako nový, tak tu polohu zafixovat. Ono totiž při tom převodu "šnek - ozubené kolo" se mění vektor krouticího momentu o 90 stupňů a vznikají tam klopné momenty a síly, které působí proti mechanické stabilitě tohoto převodu.
6)
Sranda (teda 'sranda', jak pro koho, že jo) by byla, kdyby to bylo nakonec ještě v něčem jiném.
___
*) Mám podobnou ze stejné stáje, o trochu kratší zelenočernou trojspřežku č. 1 "Neustadt" správy NKB (Neustädter Kreisbahn):
https://www.tillig.com/eng/Produkte/pro ... 02994.html Sice "jen" v analogu, ale s funkčním osvětlením... takže známe Tilliga - nebyla levná.
Kolega naštěstí zachytil asi přede 2 roky jejich výprodej a jednu mi přenechal.
K ní mám postupně nasyslené různé nákladní vozy NKB a hlavně osobáky NKB v jejich krásném zelenokrémovém laku.
A taky zelenokrémového (NKB) dvojnápravového Tillig motoráčka. Kochám se, kochám.
Tak zlom vaz, ať z té úzkorozchodné tendrovky máš zase radost :--)