Kolejivo Z

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti Z (1:220).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Kolejivo Z

Příspěvekod Ivan » pon 04 lis, 2024 7:39 pm

Jestli jde o TTe, tak napiš body-mu, mně kdysi radil s kolejivem pro TTf.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod fulda » pon 04 lis, 2024 8:55 pm

Nevím co za geometrii sleduješ, třeba tenhle bleší cirkus má R90 a není to nic neobvyklého.
https://www.youtube.com/watch?v=SKjBYvVuTXc

Výhybky Rokuhan R022 a R023 mají délku 55mm a poloměr R127.
Prohlédni si jejich geometrii, mají i menší R.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod czhunter » pát 08 lis, 2024 10:01 am

TTmili píše:Kavka: Díky za tip, byť jsem doufal, že to třeba někde budou mít k nahlédnutí a ideálně i odnesení, tak při letmém prohlédnutí cen na plazajapan jsem asi ochotný zariskovat a případně objednané věci odložit. Zeptám se, nákup probíhal jak, klasicky zaregistrování se, zadání vlastní adresy v ČR a poté platba kartou?

Registrovat se ani nemusíš - prostě si dáváš věci do košíku, až budeš všechno mít, vyplníš adresu, zaplatíš a počkáš.
Já tam (nebo na http://www.1999.co.jp/eng ) objednávám cca 2x ročně a platím PayPalem.

Počítej, že ve výsledku (+doprava+DPH+celní poplatky) to bude stát tak 1,5x víc než vidíš na webu - což je ale pořád míň než polovina toho, kolik to stojí v Evropě.

Na Plazajapan je akorát trochu trik s věcmi skladem/neskladem.
Do košíku si můžeš dát pouze věci skladem ("in stock") - to co je a není skladem se docela dynamicky mění, ale není tam funkce, že by sis to dal do košíku třeba i to co skladem není a až to bylo, tak ti to poslali. Ani upozornění na naskladnění moc nefunguje (než ti to dojde mailem, tak už je to třeba zase prodané).

Naštěstí produkty Rokuhan se naskladňují průběžně (třeba u Kato a Tomix to co není skladem teď nejspíš nebude už nikdy - což je na druhou stranu jednodušší - co není, to skoro jistě už nikdy nebude)

Takže pokud tam je něco, co strašně moc chceš, ale není to "in stock", tak budeš muset číhat, hodit do košíku a zaplatit - a zároveň doufat, že ti z něj nezmizí něco jiného.
Je to taková forma strategické a akční hry zároveň :-)
czhunter

Příspěvekod TTmili » sob 09 lis, 2024 9:54 am

Díky všem za nakopnutí, zkusím objednat z Plazajapan. Při jen tak náhodném naházení do košíku všeho možného i nemožné co mě napadlo jsem i se započítáním poštovného a DPH na té samé částce jako u Conrada jen za sadu oblouků, rovných kolejí, jedné výhybky a shorty pojezdu.

Co se týče toho zkoušení geometrie, tak právě ty výhybky R022 a R023 chci vyzkoušet, byť ve viditelné části je určitě nepoužiju. Na TTe už je až moc i poloměr 145mm co mám od Märklina, alespoň co se týče provozování soupravy T47.0 a Balm/ú. Ale s tím bleším cirkusem na R90 jsi mě nahlodal jestli nevzít i právě něco takového, se zbylým kolejivem a shorty pojezdy bych si uměl představit nějaké to poličkové ježdění.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Příspěvekod ateen » ned 23 úno, 2025 11:28 pm

Dobrý večer všem.
Pánové chci se zeptat, jaké je nejmodelovější kolejivo pro velikost Z? Hodně jsem si toho našel. Našel jsem nějaké JHM od Aspenmodell. Potom od Micro-Trains. Co byste vybrali za nejmodelovější, nehledě na cenu? Určitě výška kolejnice 1 mm.
Předem díky moc za odpovědi.
ateen

Příspěvekod Rudolf » úte 25 úno, 2025 8:07 pm

Pěkné kolejivo je vidět tady:
https://www.youtube.com/watch?v=NvDX7iqnzr0
ale co to je nevím.

Ruda
Rudolf

Příspěvekod ateen » úte 25 úno, 2025 9:50 pm

Rudolf píše:Pěkné kolejivo je vidět tady:
ale co to je nevím.

Ruda

Díky. Zkusím zjistit.
ateen

Příspěvekod ateen » stř 26 úno, 2025 1:18 pm

Rudolf píše:Pěkné kolejivo je vidět tady:
ale co to je nevím.

Ruda

Tak jsem v kontaktu s panem Sinnem, který je vidět na videu. Říkal, že je to malosériový výrobce http://www.weichenlaterne.de/

Jeho výrobky jsou nejlepší co se týká velikosti Z, říkal. Cenu mě neuvedl, ale vypadá to opravdu parádně.
ateen

Příspěvekod ateen » úte 04 bře, 2025 10:35 pm

Pánové, prosím vás, jdu si pro radu. Jaká se počítá délka výhybky pro velikost Z? Tak, jako je pro N 222 mm, výhybka střední poloměr odb., 10°, R=457 mm, tak kolik je pro Z?
ateen

Příspěvekod hank » úte 04 bře, 2025 11:05 pm

ateen píše:Pánové, prosím vás, jdu si pro radu. Jaká se počítá délka výhybky pro velikost Z? Tak, jako je pro N 222 mm, výhybka střední poloměr odb., 10°, R=457 mm, tak kolik je pro Z?

A pro které kolejivo? Já mám v databázi Anyrailu pro velikost Z 6 značek kolejiva: Atlas, Fast Tracks, Märklin, Micro Trains, PECO a Rokuhan.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod ateen » stř 05 bře, 2025 8:31 am

hank píše:
ateen píše:Pánové, prosím vás, jdu si pro radu. Jaká se počítá délka výhybky pro velikost Z? Tak, jako je pro N 222 mm, výhybka střední poloměr odb., 10°, R=457 mm, tak kolik je pro Z?

A pro které kolejivo? Já mám v databázi Anyrailu pro velikost Z 6 značek kolejiva: Atlas, Fast Tracks, Märklin, Micro Trains, PECO a Rokuhan.

Jestli by bylo možno pro Märklyn a Micro Trans.
ateen

Příspěvekod hank » stř 05 bře, 2025 10:57 am

ateen píše:Jestli by bylo možno pro Märklin a Micro Trains.

Tak to bude jednoduché. V obou případech délka 110 mm, úhel odbočení 13°, poloměr odbočení 490 mm. Märklin dělá i obloukové výhybky, poloměr 195 mm, úhel odbočení 30°, délka přímého úseku před jazyky 25 mm.
hank

Příspěvekod ateen » stř 05 bře, 2025 3:54 pm

hank píše:
ateen píše:Jestli by bylo možno pro Märklin a Micro Trains.

Tak to bude jednoduché. V obou případech délka 110 mm, úhel odbočení 13°, poloměr odbočení 490 mm. Märklin dělá i obloukové výhybky, poloměr 195 mm, úhel odbočení 30°, délka přímého úseku před jazyky 25 mm.

Díky moc. Já už taky slyšel pár krát z jara kosa zpívat.
Já jen, že když jsem kreslil plánek jedné stanice ve velikosti N, tam jsem používal výhybky PECO střední CODE 55, délka 137 mm, úhel odbočení 10°. Tam mě nevycházely délky staničních kolejí, když jsem je zmenšil na danou velikost. No a pak mě Milan Ferdián říkal, že v eNku je délka výhybek 222 mm, že to sahá až k námezníku. A už to bylo OK.

Tak se chci právě zeptat na tento problém. Omlouvám se, že jsem to blíže nespecifikoval. Protože jsem použil výhybky Märklyn v nákresu a taky mě to nevychází.
ateen

Příspěvekod hank » stř 05 bře, 2025 5:04 pm

ateen píše:Já jen, že když jsem kreslil plánek jedné stanice ve velikosti N, tam jsem používal výhybky PECO střední CODE 55, délka 137 mm, úhel odbočení 10°. Tam mě nevycházely délky staničních kolejí, když jsem je zmenšil na danou velikost. No a pak mě Milan Ferdián říkal, že v eNku je délka výhybek 222 mm, že to sahá až k námezníku. A už to bylo OK.

Tak se chci právě zeptat na tento problém. Omlouvám se, že jsem to blíže nespecifikoval. Protože jsem použil výhybky Märklyn v nákresu a taky mě to nevychází.

No to nevím. Není výhybka jako výhybka. V PECO Streamline Code 55 jsou v eNku výhybky dlouhé 123, 137 a 164 mm. Výhybky dlouhé 222 mm nevidím u žádného výrobce. Zato délku 111 mm používá hned několik výrobců, nejznámější je asi Fleischmann Piccolo. Nemá to náhodou být délka jednostranné kolejové spojky?

Ale mohu se samozřejmě mýlit.
hank

Příspěvekod ateen » stř 05 bře, 2025 5:29 pm

hank píše:
ateen píše:Já jen, že když jsem kreslil plánek jedné stanice ve velikosti N, tam jsem používal výhybky PECO střední CODE 55, délka 137 mm, úhel odbočení 10°. Tam mě nevycházely délky staničních kolejí, když jsem je zmenšil na danou velikost. No a pak mě Milan Ferdián říkal, že v eNku je délka výhybek 222 mm, že to sahá až k námezníku. A už to bylo OK.

No to nevím. Není výhybka jako výhybka. V PECO Streamline Code 55 jsou v eNku výhybky dlouhé 123, 137 a 164 mm. Výhybky dlouhé 222 mm nevidím u žádného výrobce. Zato délku 111 mm používá hned několik výrobců, nejznámější je asi Fleischmann Piccolo. Nemá to náhodou být délka jednostranné kolejové spojky?

Ale mohu se samozřejmě mýlit.

Tam šlo od staničení výhybky po námezník. Takže si to asi spočítám a podle toho to udělám. Jinak, jak píšete, žádný výrobce tak dlouhé výhybky nedělá.
ateen

PředchozíDalší

Zpět na Velikost Z (komunita Z)