DCC pro Z

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti Z (1:220).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: DCC pro Z

Příspěvekod HonzaM » sob 30 led, 2016 8:26 am

Rosta píše:Sice to zvládne dekodér, ale nebude problém u motorku? Když dám do tratě třeba 12V, což je obvyklá min. hodnota pro DCC centrály a boostery, tak to sice přežije bez úhony dekoder, ale nemusel by to přežít motorek... :(
Je pravda, že konkrétní zařízení pro DCC zatím nemám pořízené a proto možná půjdu podle rady Jindry Fučíka rovnou do něčeho lepšího. Jo kdyby člověk nemusel řešit peníze (centrála, booster, ovladač, zdroj, mašinky... mám to z minulosti nakoupené ještě vše v analogu i s pulzními ovladači, ale nově stavěné kolejiště chci DCC).
Naposledy upravil HonzaM dne sob 30 led, 2016 4:16 pm, celkově upraveno 1
Nejde mi o věrné zobrazení reálu
http://www.1ku160.cz; www.digikeijs.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1079
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: DCC pro Z

Příspěvekod PajaF » sob 30 led, 2016 1:10 pm

Hele Merhaute, uz jsi s tim fakt trapnej, jdi uz s tou tvou Daisy... vis kam.
PajaFt
Uživatelský avatar
PajaF
 
Příspěvky: 114
Registrován: sob 31 črc, 2010 4:36 pm
Bydliště: Waier in Sudetenland

Re: DCC pro Z

Příspěvekod HonzaM » sob 30 led, 2016 4:18 pm

PajaF píše:Hele Merhaute, uz jsi s tim fakt trapnej, jdi uz s tou tvou Daisy... vis kam.

V čem ti tak vadí?
Nejde mi o věrné zobrazení reálu
http://www.1ku160.cz; www.digikeijs.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1079
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: DCC pro Z

Příspěvekod fulda » sob 30 led, 2016 4:59 pm

Rosta píše:Sice to zvládne dekodér, ale nebude problém u motorku? Když dám do tratě třeba 12V, což je obvyklá min. hodnota pro DCC centrály a boostery, tak to sice přežije bez úhony dekoder, ale nemusel by to přežít motorek... :(
Je pravda, že konkrétní zařízení pro DCC zatím nemám pořízené a proto možná půjdu podle rady Jindry Fučíka rovnou do něčeho lepšího. Jo kdyby člověk nemusel řešit peníze (centrála, booster, ovladač, zdroj, mašinky... mám to z minulosti nakoupené ještě vše v analogu i s pulzními ovladači, ale nově stavěné kolejiště chci DCC).


To máš tak - na začátku byl popis boosteru pro Z, který je zvláštní tím, že se na něm dá nastavit výstupní napětí 10V (i méně), což je nutná podmínka pro Z.
Bohužel se to pak trochu zvrhlo v propagaci dekodérů.
Ale nenech se rušit, vzhledem k tomu, že mám nevhodný slovník, tak už nebudu dále psát.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 3563
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: DCC pro Z

Příspěvekod fulda » sob 30 led, 2016 5:48 pm

HonzaM píše:Pro majitele méřítka TT je ...

Honzo, poslouchej, není ti to trapné napsat do vlákna o Zetku takovou hloupost??
Chápu že ti vadí pokud někdo používá nářečí, ale psát blbosti je tedy IMHO o dost slabší.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 3563
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: DCC pro Z

Příspěvekod Rosta » ned 14 úno, 2016 2:49 pm

Tak jsem trochu studoval - zde je seznam běžných komerčních centrál spolu s komentářem o vhodnosti použití pro rozměr Z.
Podle tohoto seznamu je možné pro většinu z nich použít pro napájení zdroj dávající min. 12 V.
Tak jsem si to otestoval - pořídil jsem zdroj s výstupem DC 12V/2A, ten jsem napojil do zesilovače Roco 10764 a zjistil jsem,
že na svorkách ke kolejišti je 10,2 V - což je pro Z přijatelná hodnota.
Zkusil jsem set s Multimausem připojit na jednu 60 cm flexi kolejnici a otestovat jízdu (v mašinkách mám decodér Doehler & Haass DH05B).
Vše bez problémů pracuje (zatím jsem pouze přiřadil mašince CV a otestoval, jak jede, jak svítí, nepouštěl jsem se do žádných větších akcí,
na 60 cm toho moc zkoušet nejde).
Takže pokud by někdo dělal pouze Z a nechtěl nebo neuměl udělat booster podle Jindry Fučíka, existuje snadné, ověřené a funkční řešení. :wink:
-----=< naprostý modelářský zajíc, ale učím se >=-----
Rosta
 
Příspěvky: 12
Registrován: pát 04 led, 2008 8:19 pm
Bydliště: Železnice :-) (6 km od Jičína ve vých. Čechách)

Re: DCC pro Z

Příspěvekod fulda » ned 14 úno, 2016 4:44 pm

P5i experimentování s kostkou 10764 si pokaždé otestuj jestli ti zůstala při životě nadproudová ochrana.
Nebo zjednodušeně - co se stane při zkratu na kolejích?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 3563
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: DCC pro Z

Příspěvekod Zdeněk » pát 16 čer, 2017 11:29 pm

Koupil jsem na eBay lokomotivu a má zabudovaný dekodér. Prodejce psal, že kdo nemá zkušenost s DCC v Z, má nejlepší, koupit zdroj 9V , použít centrálu od Roca a vyměnit jen zdroj za ten 9V. Napájí tak kolejiště a má to vyzkoušené.
N/Nm-scale, DCC, domácí kolejiště
Uživatelský avatar
Zdeněk
 
Příspěvky: 68
Registrován: čtv 27 bře, 2008 11:52 am
Bydliště: Ostrava

Předchozí

Zpět na Velikost Z (komunita Z)

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník