Přeznačení loko z DR na CSD

Stavba a přestavba lokomotiv všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., sco_27

Přeznačení loko z DR na CSD

Příspěvekod HonzaV » úte 08 dub, 2025 9:19 pm

Hola, na přelomu věků zdědila ČSD lokomotivy od DR.

Takže, koupí-li někdo loko DR v měřítku TT, kdo mi ji pomůže přeznačit na ČSD?
Kdo se tím baví/živí?
Co k tomu třeba?
Jak se to dělá?

Předem díky za rady.
H
Staví TT modulovku - Herrnwalde k roku 1927
ČERVENÁBÍLÁMODRÁ

A zdědil krabici BTTB a vystavil si ji ve vitríně.
HonzaV

Re: Přeznačení loko z DR na CSD

Příspěvekod Kulsud » čtv 10 dub, 2025 8:44 pm

Zjistěte si, o které lokomotivy šlo. Ne všechny se hodí k přeznačení. Můžete to zkusit sám, budete mít větší radost. Obtisky a štítky objednáte a lakování se nevyhnete.
Kulsud

Příspěvekod HonzaV » pát 11 dub, 2025 1:41 pm

Hmmm. To jste mi moc nepomohl…
1. Které řady se přeznačkovaly?
2. Kde třeba koupit potisky?
3. Třeba nějaký odkaz na článek? Video?
ČERVENÁBÍLÁMODRÁ

HonzaV

Příspěvekod hank » pát 11 dub, 2025 2:34 pm

Ve zdejších diskusích i na K-reportu je toho o kořistních lokomotivách u ČSD víc než dost.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod Ivan » pát 11 dub, 2025 5:46 pm

Honzo, neber to zle, dost lidí tu rádo poradí, ale ne na obecné dotazy. Zapatrej sám a pak se ptej konkrétně.

Já si řady DR dost pletu, tak pro základní info nahlidnu sem, kde to má pan Novák řazene dle modelů.
https://ttmodelar.eu/modely-tt/parni-lokomotivy-tt/
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Sandy » pát 11 dub, 2025 6:20 pm

Sandy

Příspěvekod Petr Barchánek » pát 11 dub, 2025 8:03 pm

Začni s něčím jednodušším:

https://obtisky-marfdknl.webnode.cz/?co ... lokomotivy

např. BR 38 na 377.0 a pak se pochlub.
Petr Barchánek

Příspěvekod Radek Strnad » sob 12 dub, 2025 6:03 am

To HonzaV: Nejdřív si musíš srovnat v hlavě, kterou epochu chceš modelovat. Jestli těsně po 2.sv. válce, tedy ep.IIIa...?? nebo později klasickou ep.III....??? Epochy IV. se tyto lokomotivy už nedožily nebo pouze ve formě odstavených vraků. Jaký je rozdíl v popisech mezi ep.IIIa a ep.III?? Velký!!!! Rozdíl je v popisech i v barevném schématu lokomotiv, kdy krátce po válce zůstalo u kořistních lokomotiv původní německé barevné schéma, zatímco v dalších letech už bylo/mohlo/mělo být použito schéma ČSD(tam už se ovšem možnosti přeznačení smrsknou na několik málo řad). I zde na DF je však fotka tuším lokomotivy 365.4 s kořistními znaky z roku 1948, takže: "Babo raď!". Ovšem není pravidlo bez výjimky a tou je řada 413.0 (model od Piko), která byla vytažena z kopřiv až několik let po válce, takže lze předpokládat, že už byla dle barevného vzoru ČSD celá černá nebo minimálně s černým rámem. Ale konkrétně tento model je stále v nabídce, takže zase není proč přeznačovat.
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod Colonel32 » ned 13 dub, 2025 12:58 pm

V podpisu je uvedené "Zdědil krabici BTTB a snaží se to rozhýbat".

Extrapoluji tedy správně, že dotaz se vlastně vztahuje na to, které parní lokomotivy z produkce BTTB se dají přeznačit na ČSD (bod A) a ve chvíli, kdy je zvolena lokomotiva určená k přeznačení, tak je dotaz na polopatický postup, jak toto přeznačení provést (bod B)?
Colonel32

Příspěvekod hank » ned 13 dub, 2025 4:17 pm

"dotaz se vlastně vztahuje na to, které parní lokomotivy z produkce BTTB se dají přeznačit na ČSD"

Tak v tom případě má na výběr jenom jednu možnost, a to je BR 86; v BTTB ji na konci existence značky ještě stihli vyrobit i s nápisy ČSD jako 455.215 - viz katalogové číslo (0)2244, v katalozích se vyskytovala v letech 1985 - 91.
Viz:
https://www.ttkatalog.cz/katalog/model-00001098
ale jestli si sám chce přečíslovat provedení DR, nabízí se mu především 86 1615-3, kat. č. (0)2240, z výroby v letech 1979 - 92.
https://www.ttkatalog.cz/katalog/model-00014032

Jinak z produkce modelů parních lokomotiv BTTB nepřichází v úvahu nic.
hank

Příspěvekod HonzaV » ned 13 dub, 2025 6:29 pm

Děkuji za všechny odpovědi. Jsem rád, že se to tu trochu rozjelo... A za věcné odpovědi dvojnásob.

Ivan píše:Honzo, neber to zle, dost lidí tu rádo poradí, ale ne na obecné dotazy. Zapatrej sám a pak se ptej konkrétně.

Já si řady DR dost pletu, tak pro základní info nahlidnu sem, kde to má pan Novák řazene dle modelů.
https://ttmodelar.eu/modely-tt/parni-lokomotivy-tt/

Jako jo, možno. Jen jsem čekal, že se tu najdou tací, co vybalí z rukávu, že v Sudetech na severu u RBK - neb "všichni ví, že stavím Panský" - jezdily DRxx a byly převedeny pod CSDxxx. Čekal jsem, že tu nedostanu odpověď "najdi si sám a pak se ptej na detaily". Odpověď: "zapátrej sám, a pak se ptej dál", je přesně to, co na fórech nemám rád.
Právě jsem čekal, že tu dostanu rozumný rozcestník na takto obecně položený dotaz. Prostě jsem čekal, že závisláci do mašin mi podají pomocnou ruku, ne klacek pod nohy. Aspoň já se snažím na obecnou odpověď dát vždy alespoň ten rozcestník. Vím, že tím uspořím tazateli hodiny času.

Radek Strnad píše:To HonzaV: Nejdřív si musíš srovnat v hlavě, kterou epochu chceš modelovat. Jestli těsně po 2.sv. válce, tedy ep.IIIa...?? nebo později klasickou ep.III....??? Epochy IV. se tyto lokomotivy už nedožily nebo pouze ve formě odstavených vraků. Jaký je rozdíl v popisech mezi ep.IIIa a ep.III?? Velký!!!! Rozdíl je v popisech i v barevném schématu lokomotiv, kdy krátce po válce zůstalo u kořistních lokomotiv původní německé barevné schéma, zatímco v dalších letech už bylo/mohlo/mělo být použito schéma ČSD(tam už se ovšem možnosti přeznačení smrsknou na několik málo řad). I zde na DF je však fotka tuším lokomotivy 365.4 s kořistními znaky z roku 1948, takže: "Babo raď!". Ovšem není pravidlo bez výjimky a tou je řada 413.0 (model od Piko), která byla vytažena z kopřiv až několik let po válce, takže lze předpokládat, že už byla dle barevného vzoru ČSD celá černá nebo minimálně s černým rámem. Ale konkrétně tento model je stále v nabídce, takže zase není proč přeznačovat.

Stavím si doma Pansky k roku 1927, takže tam někam mířím s otázkou. A co si budeme namlouvat, parních DR lokomotiv je na současném trhu výrazně více. Tedy do mé vize přeznačené DR ze Sudet kolem RBK lovím BRxx, co bych si přeznačil na CSD. Je mnohem snazší koupit dnes moderní ozvučenou BRxx než tu stejnou CSDxxx....

Colonel32 píše:V podpisu je uvedené "Zdědil krabici BTTB a snaží se to rozhýbat".

Extrapoluji tedy správně, že dotaz se vlastně vztahuje na to, které parní lokomotivy z produkce BTTB se dají přeznačit na ČSD (bod A) a ve chvíli, kdy je zvolena lokomotiva určená k přeznačení, tak je dotaz na polopatický postup, jak toto přeznačení provést (bod B)?

V principu ano. Na druhou stranu jsem zjistil, že BTTB už to má vážně spočítané spíše jako stroje do vitríny, takže na ně nebudu sahat a třeba i porostou na ceně. Všechny, co jsem zdědil, tak jsou funkční, a sem tam je projedu, abych je udržel v kondici.

a B) platí, polopatický, ideálně video, návod, jak na to.
ČERVENÁBÍLÁMODRÁ

HonzaV

Příspěvekod Colonel32 » ned 13 dub, 2025 10:20 pm

HonzaV píše:Právě jsem čekal, že tu dostanu rozumný rozcestník na takto obecně položený dotaz. Prostě jsem čekal, že závisláci do mašin mi podají pomocnou ruku, ne klacek pod nohy.

Radek Strnad píše:Stavím si doma Pansky k roku 1927, takže tam někam mířím s otázkou. A co si budeme namlouvat, parních DR lokomotiv je na současném trhu výrazně více. Tedy do mé vize přeznačené DR ze Sudet kolem RBK lovím BRxx, co bych si přeznačil na CSD. Je mnohem snazší koupit dnes moderní ozvučenou BRxx než tu stejnou CSDxxx....

Podívejte se, zase buďme upřímní v tom, že tak, jak váš dotaz byl půvdoně položen je v podstatě učebniový příklad toho, jak by takový dotaz vypadat neměl. A tak se vůbec nedivím tomu, že na vás lidi reagovali, jak na vás reagovali. Je sice fajn, že svůj dotaz teď zpřesňujete, ale tohle mělo zaznít už na začátku.

Pojďme si ted říct, co vlastně chcete a proč?

A) Chcete přestavět DR lokomotivu BTTB na ČSD proto, že těch německých je mezi lidmi hodně a jsou levné?
B) Povedlo se vám sehnat/očekáváte že seženete lokomotivu současné produkce v DR verzi výrazně levněji, než se prodává tovární ČSD verze?
C) Chcete přestavět německou lokomotivu současné produkce proto, že ČSD verze produkovaných lokomotiv pro vás nejsou dostatečně věrné a detailní?
D) Nebo chcete přestavět lokomotivu DR na ČSD pro radost z přestavby?
E) Brání vám něco své potřeby saturovat současnou tovární produkcí? 365.4 od Schirmera, 413.0 od Pika, 537.05 od Kuehna, 415.0 od Saxonie, teoreticky 455.2 od Roca?

Z toho, co jste psal, mi to nejvíce odpovídá na variantu B, ale chtělo bych to mít potvrzené.
Colonel32

Příspěvekod hank » pon 14 dub, 2025 5:52 am

HonzaV: OK, tak už víme, cos nečekal a co nemáš rád. Tahle komunita zase nemá ráda černé pasažéry, kteří sem naklušou a bez rozhlížení a přemýšlení kolem sebe rovnou začnou pálit otázky, které už tu dávno někdo zodpověděl, aniž by se po nich aspoň pokusili podívat. Přitom na nalezení těch odpovědí musel každý, kdo si s nimi dal tu práci, vynaložit nějaký čas, mentální (někdy i fyzické) úsilí a často taky peníze za shánění vzácných podkladů. Někteří tak činí bez nároku na jakoukoli odměnu už od založení zdejší diskuse, což je už skoro 20 let. Na to, abys tu dostal obratem jakoukoli odpověď bez vlastního úsilí, nemáš žádný předběžný nárok, morální ani materiální. Zkus si to prosím uvědomit: Odkaz na to, že tu někde ta odpověď je, že by sis ji mohl zkusit nejdřív najít sám a až se ti to nepodaří, teprve se ptát, není žádné házení klacků pod nohy. Takhle ta komunita funguje. A samozřejmě to není jediný internetový zdroj, dobrý je K-report (tam by tě při tvém přístupu už dávno roznesli na kopytech nebo prostě ignorovali), mojeTT a řada dalších stránek. Hledat na internetu umíš.

A ještě kdo ti tohle píše: Boomer, který sem přispívá už 16 let a za tu dobu sem poslal už více než 6600 příspěvků. Za některými z nich jsou desítky hodin strávených bádáním v archívu ČD nebo prohrabáváním starých časopisů a další literatury. A to se ani zdaleka nemohu rovnat s jinými zdejšími účastníky, kteří už mají na kontě vlastní knihy nebo pravidelné příspěvky do tištěných periodik.

A ještě jednu poznámku. Tvé posty v tomto vlákně jsem si pro jistotu přečetl třikrát. Ani v jednom z nich jsem nenašel to kouzelné slovíčko, které běžně umějí používat děti, když něco chtějí, sotva se naučí mluvit.
hank

Příspěvekod Zlámalík » pon 14 dub, 2025 8:17 am

HonzaV: Navážu na hanka: Uznání vždy získají ti, kteří něco dokázali.
A promiň - dopadlo to přesně, jak jsem čekal, po pěti dnech jsi to odmával. Tohle je přesně to, na co bys přišel, kdybys trochu zapátral sám...
Nemáš zač.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Další

Zpět na Stavba lokomotiv