Slovenska strela M290.0 v TT - Nic pro "počítače nýtů"

Stavba a přestavba lokomotiv všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., sco_27

Re: Slovenska strela M290.0 v TT - Nic pro "počítače nýtů"

Příspěvekod michal_d » stř 12 lis, 2025 7:22 am

Zdenek Valter píše:JLCPCB dělá minimálně pět desek.

Bral jsem to spíš řádově. Tím že si to neumím nakreslit a objednat (a ve větším počtu ani osadit) jde hlavně o cenu práce případného dodavatele. Zkusím oslovit kolegu, co mi dělal desky na přání do 742 jestli by se mu do toho nechtělo.
michal_d

Příspěvekod Pavel2079 » stř 26 lis, 2025 4:28 pm

Dobrý den,

dovolil bych si přispět svoji troškou do mlýna. Také jsem se před časem pustil do strely v téčku, ale začal jsem od konce a pořídil si od czhuntera moc pěkný 3D tisk karosérie. Z ní jsem vyřezal v oknech dělení, jelikož plánuji zasklívat okna samostatně. Jinak tisk má i nýty, ale pro počítače neumím říci, zda odpovídající počet….

No a to nejhorší, tzn. pojezd mne teprve čeká, ale rád bych se podělil se svým plánem. Protože mám dobrou zkušenost s pojezdem ALS dodávaným přes Pojezdyeu pro M 131.1. rozhodl jsem se to aplikovat i pro strelu a to tak, že hnané budou pouze vnitřní nápravy, které jsou nejen kyvné, ale budou i otočné. Každá náprava bude mít svoji Mashimu s kardánkem a pokud by hrozilo, že se to bude otáčkově hádat, zvažuji možnost oba motory mezi sebou také propojit.

Protože se jedná o podpodlahové řešení, věřím, že bude dostatek prostoru i na vymodelování interiéru. No a ty typické krajní nápravy zůstanou na svých místech a to bez okolků napevno. Pokud někdo chce dělat strelu funkční a nechce jezdit jen po rovině, nějakému kompromisu se neubrání. Řekl bych, že v téčku bude každý průjezd oblouku působit divně, ale zkracovat kastli či měnit rozvoru podvozků se mi nechtělo. Taky je možné, že to bude další slepá ulička.

Obrázek

Obrázek
Pavel2079

Příspěvekod michal_d » čtv 27 lis, 2025 8:31 pm

Rád budu sledovat konkurenční (v pozitivním slova smyslu) stavbu. Nebyly by fotky kastle v lepším rozlišení? Takto toho bohužel moc vidět není... ale základní tvar mi přijde trefený dobře. A rovnou se zeptám i na použité odstíny - jestli to není tajné.
Na pojezd jsem zvědavý, já jsem si udělal závěr, že kola mimo koleje by zase vadily mne. Ale je to spíš závislé na konkrétních provozních podmínkách - jsou-li malé poloměry někde neviditelně, tak to vadit nebude. U mě by byla s "kolama v luftu" pořád a to by mi vadilo.
michal_d

Předchozí

Zpět na Stavba lokomotiv