Tak trošku dilema

Stavba a přestavba lokomotiv všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., sco_27

Re: Tak trošku dilema

Příspěvekod Petr S. » úte 13 kvě, 2025 5:49 pm

Modelář , který si koupil odlitek , si koupil polotovar . Záleželo jen na něm , zda z odlitku dokáže vysochat model . S 3D tiskem je to podobné. Když si přečtete stránku na Facebooku pana Kostěnce , tak se dočtete , že se jedná o modely v měřítku 1 : 87 - " Lokomotivy do kopřiv " . To , co z toho dokáže modelář vysochat , je jen na něm . Za sebe mohu říct , že Vašek ( dovolím si toto oslovení - známe se skoro 30 let ) je skvělý kostruktér a kreslení 3D modelů i jejich tisk zvládá na vysoké úrovni . Nakreslil a vytiskl pro mne skelet ( karoserii ) lokomotivy 151TQ SNCF v naprosto špičkové kvalitě podle fotografií a nejasného typového výkresu . Když jsem to ukázal na setkání Fremo ve Francii , tak okolo sedícím " spadla brada " !
Jen malá otázka pro modeláře - kdo dokáže jiným způsobem znázornit na modelu cca 350 nýtů se skutečně PŮLKULATOU hlavou ? :lol:
Nazatracujte 3D tisk , je to pokrok a je jen otázka , jak to dokážeme využít .
Petr S.

Příspěvekod Střelec » úte 20 kvě, 2025 5:15 am

Takže se tu rozchází klasifikace nabídky mezi výrobcem (modely do kopřiv) a prodejcem na burze (je to na konkrétní pojezd, což se ukázalo být lží). Obávám se, že kdyby to pan Kostěnec opravdu dělal jako "lokomotivy do kopřiv", byly by i tyto malé stroje vybaveny tištěným pojezdem (byť ve shodě s "kopřivami" bez rozvodů). Osobně jsem rád, že se mi ty dva kousky podařilo dostat do provozního stádia, byť v případě 313.4 je na první pohled patrné, že pojezd rozměrově nesedí. Mám dva "naše" lokálkové/vlečkové kusy do starší doby, a to je pro mě podstatné. Až k tomu pořídím Berkovy novinky - vozy Zl a jeho starší D, budou z toho oku lahodící manipuláky.
Střelec

Příspěvekod VD.CSD » úte 03 čer, 2025 10:08 am

Petr S. píše:kdo dokáže jiným způsobem znázornit na modelu cca 350 nýtů se skutečně PŮLKULATOU hlavou ?

1748945514748.jpg

Kastle roco 354.1, nové nýty pro 354.136 ...
VD.CSD

Příspěvekod Petr S. » úte 03 čer, 2025 6:52 pm

Tak to je hezké , to bych asi nedal .
Petr S.

Příspěvekod Stanopp » pát 06 čer, 2025 6:44 am

Pecka! Ako sa dopracujem k takému výsledku?
Stanopp

Příspěvekod Petr S. » sob 07 čer, 2025 5:47 pm

Řekl bych , že to jsou obtiskové nýty , používají je letadýlkáři . Zkoušel jsem je , nevedlo se mi . Velikostně to neodpovídalo .
Petr S.

Příspěvekod Střelec » úte 10 čer, 2025 5:05 am

Dorazily řadové tabulky ale mám trochu problém s označením provozovatele. 313.4 mají na dostupných fotkách zjevně lvíčky (ty musím zakoupit - na pojezdy.eu jsou k mání čtyři verze) , u 314.2 si nejsem jistý, jestli lvíčka, nebo nápis ČSD, protože na dostupných fotkách je rozeznatelná jen řadová tabulka.
Střelec

Předchozí

Zpět na Stavba lokomotiv