Lepty - příprava, výroba, technické informace

Fórum pro stavitele z mosazi (i dalších kovů) a leptů. Technologie obrábění kovů v modelářství, CNC apod....

Moderátoři: Michal Dalecký, Hekttor

Příspěvekod Popopo » ned 29 bře, 2009 6:20 am

Zkus http://www.volny.cz/haspoj/

Posles Corel a pak uz zbyva jen zaplatit...
Uživatelský avatar
Popopo
 
Příspěvky: 370
Registrován: pát 04 led, 2008 9:07 am
Bydliště: Hostivice

Příspěvekod TTmili » ned 29 bře, 2009 9:28 am

Ještě bych měl jeden dotaz. Na tuhle myšlenku mě přivedl přímo Hekttor, když jsme probírali otázku kopírování leptů vedle. Otázka zní asi takhle, co kdybych si model nebo případně to co se bude někdy v budoucnu nakreslil prvně na papír přesně v měřítku (s papírem a tužkou to přecejen umím mnohem líp než z corelem) a po vlastním sestavení tý "vystřihovánky" a ověření všeho co je potřeba (tj. velikosti děr, nýtů atd) a samozřejmě i měřítka teprve naskenovat to na tom papíru přímo do corelu a províst korektury, poupravit detaily který se samozřejmě skenováním strácí a teprve pak to poslat na vyleptání. Myslíte že by to takhle šlo (pro mě by to bylo určitě mnohem jednoduší než kreslit v corelovi od píky)?
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
Uživatelský avatar
TTmili
 
Příspěvky: 1543
Registrován: čtv 17 črc, 2008 9:48 am
Bydliště: Jihlava

Příspěvekod vvitty » ned 29 bře, 2009 9:38 am

budes to ale pak muset v corelu prekreslit podle nascanovaneho obrayku do vektoru...
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, osvětlení modelů, DCC - http://www.pojezdy.eu/eshop
Uživatelský avatar
vvitty
 
Příspěvky: 1917
Registrován: pát 28 pro, 2007 7:11 pm
Bydliště: Praha

Příspěvekod Charlie » ned 29 bře, 2009 9:44 am

Když to budeš kreslit prvně tužkou, těžko to nakreslíš s přesností desetin milimetru což lept vyžaduje. A po naskenování to budeš muset stejně podle toho skenu nakreslit znovu. Takže začni hned v Corelu a ušetříš si práci. Náčrtek si můžeš zhruba prvně hodit na papír, aby sis rozmyslel co a jak, ale kreslil bych to přímo v Corelu.
ČSD, H0, H0e, DCC a ještě trochu BTTB
Uživatelský avatar
Charlie
 
Příspěvky: 223
Registrován: čtv 15 led, 2009 7:24 pm
Bydliště: Luka nad Jihlavou

Příspěvekod Hekttor » ned 29 bře, 2009 10:10 am

Je to tak. Byla by to dvakrát stejná práce. Naučit se v Corelu (či obecně ve vektorovém editoru) je pro kreslení leptů zřejmá podmínka. Samozřejmě, když je návrh nakreslen v Corelu, nic mi nebrání, abych si ho vytiskl 1:1 a třeba pokusně slepil z papíru.
Náčrtky tužkou taky používám, ale jen abych si ujasnil tvary některých dílů či sestav, nebo mě někde mimo dosah PC něco napadne, ale skutečně jen náčrtky.
Hekttor
 
Příspěvky: 340
Registrován: pon 30 dub, 2007 4:37 pm
Bydliště: Havířov

Příspěvekod TTmili » ned 29 bře, 2009 11:52 am

Ale jinak by se to dalo ne? Na to že je to dvakrát tolik práce nehledím, je mi to i vcelku jedno hlavně když to bude. Já hold i přes to jak su mladej tak těm počítačům tolik neholduju. Dělá mi problémi představit si to když to nevidím před sebou na papíře takže tohle by pro mě byla velice přijatelná cesta. Ale jak psal vvitty proveditelný to je?
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
Uživatelský avatar
TTmili
 
Příspěvky: 1543
Registrován: čtv 17 črc, 2008 9:48 am
Bydliště: Jihlava

Příspěvekod Hekttor » ned 29 bře, 2009 12:28 pm

Tak pochopitelně čistě technicky by to šlo. Přiznám se ale, že smysl, výhoda, efekt takové práce mi docela uniká. :roll: Nakonec stejně bude třeba vzít myš do ruky a nakreslit to na PC. Vlastně celé znovu.
Co psal vvitty, je tohle: nakreslíte to ručně tužkou se značnými nepřesnostmi. Už jen samotný tah tužkou je věc v podstatě nepřesná - čára má proměnlivou šířku. Pak to naskenujete, jako bitmapu importujete do Corelu. Tam to budete muset znovu vše odznova překreslovat do vektorů. Přitom zjistíte, že Váš původní obrázek, zvětšený na monitoru, má natolik viditelné nepřesnosti, že jen prosté obtáhnutí čar nebude naprosto vyhovovat a stejně musíte rozměry objektů v Corelu přeměřovat a upravovat, jak byste to dělal, kdyby jste to kreslil v Corelu od počátku. Takže jak pořád píšu - budete to dělat dvakrát znova. S tím, že by to pro Vás bylo určitě mnohem jednoduší než kreslit v Corelovi od píky, bych si dovolil nesouhlasit. To je můj názor. Nicméně - určitě Vám v provedení podle Vašich představ bránit nikdo nebude.
Naposledy upravil Hekttor dne ned 29 bře, 2009 5:47 pm, celkově upraveno 1
Hekttor
 
Příspěvky: 340
Registrován: pon 30 dub, 2007 4:37 pm
Bydliště: Havířov

Příspěvekod michal_n_cz » ned 29 bře, 2009 3:24 pm

Hekttor píše:Tak pochopitelně čistě technicky by to šlo. Přiznám se ale, že smysl, výhoda, efekt takové práce mi docela uniká.
Přesně tak, dnes je to absolutní nesmysl. Ručně kreslené lepty se určitě používaly, ale to se vracíme o 20 a více let zpět, kdy počítač 386 bylo dělo za hromadu peněz a Corel byl v plenkách, tuším hojně rozšířená verze 3 byla někdy na přelomu 80-tých a 90-tých let. Ručně se kreslily jen příslušné části a detaily modelů třeba 2x až 4x větší a pak se fotocestou zmenšovalo do konkrétního měřítka - lze použít např. zvětšovák na čb fotografie upravený na přefocování. Spousta malosériovách výrobců toto nepochybně používala, ale hoooodně dávno.
Michal N.
Uživatelský avatar
michal_n_cz
 
Příspěvky: 741
Registrován: stř 09 led, 2008 9:17 pm
Bydliště: Olomouc

Příspěvekod Popopo » ned 29 bře, 2009 4:51 pm

Dřív jsem hledal někoho, kdo leptá z podkladů v CADu, protože mi to přišlo jednodušší. Nakonec jsem se ale obdélníčky a kroužky naučil v Corelu kreslit taky, ani to nebolelo...

Kreslit lept ručně a fotit je skutečně retro, navíc pracnější...

Kreslene rucně by to pak nevypadalo třeba takhle :D :

Obrázek
Uživatelský avatar
Popopo
 
Příspěvky: 370
Registrován: pát 04 led, 2008 9:07 am
Bydliště: Hostivice

Příspěvekod TTmili » pon 30 bře, 2009 3:09 pm

Já to nemyslím tak že byb bylo v tom papíře všechno, dejme tomu základní obrysy a třeba výřezy oken. Mě jde prakticky o to chytit se něčeho. Jak jsem psal na tom papíře to vidím ale na monitoru ne. Pochopitelně že nechci nakreslit celý lept v ruce na papíře, to mi je jasný že to je nepřesný a navíc by to bylo zcela zbytečný. Pouze vlastní obrys skříně s rozložením jak to bude poskládaný a pak to naskenovat a dodělat detaily a vlastně to celý přepracovat. Vím že je to komplikovaný ale řek bych že je pro mě rozhodně komplikovanější začít kreslit něco v Corelu kde se nemám čeho chytit. Jakmile by tam ten obrys byl tak už je to v pohodě ale abych ten obrys skříně dělal v Corelu tak to na to opravdu nemám. Aspoň zatím ne.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
Uživatelský avatar
TTmili
 
Příspěvky: 1543
Registrován: čtv 17 črc, 2008 9:48 am
Bydliště: Jihlava

Příspěvekod Hekttor » pon 30 bře, 2009 6:36 pm

Ono by bylo ideální si Corel osahat. Jak už název napovídá, jedná se o korelační souřednicový kreslící systém. Vždy je od čeho se chytit, jakýkoli tvar vytvořím v přesně zadaných rozměrech a přesně zadaném umístění - souřadnicích za zlomek času ručního kreslení. Věci, jako přesné rozmístění řady oken na bočnici jsou otázkou pár kliků. Kdo vyzkoušel - nechce jinak :D
Hekttor
 
Příspěvky: 340
Registrován: pon 30 dub, 2007 4:37 pm
Bydliště: Havířov

Příspěvekod TTmili » pon 30 bře, 2009 6:47 pm

No možná tomu začínám přicházet na chuť. On by nebyl ani k zahonení nějaký manuál. Nedá se to někde stáhnout? Myslím v čestině.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
Uživatelský avatar
TTmili
 
Příspěvky: 1543
Registrován: čtv 17 črc, 2008 9:48 am
Bydliště: Jihlava

Příspěvekod Hekttor » pon 30 bře, 2009 7:18 pm

To si nejsem jistý, ale nějaké návody se dají najít na http://www.grafika.cz .
Hekttor
 
Příspěvky: 340
Registrován: pon 30 dub, 2007 4:37 pm
Bydliště: Havířov

Příspěvekod Martin HO » pon 30 bře, 2009 7:55 pm

Určitě laický, ale přece jen dotaz, který jistě zajímá nejen mne.
Na kolik "přijde" ten Corel ?
Martin HO
 

Příspěvekod Radek » pon 30 bře, 2009 7:59 pm

Hekttor píše:Ono by bylo ideální si Corel osahat. Kdo vyzkoušel - nechce jinak :D
To můžu potvrdit. Když jsem dělal vystřhovánky, bránil jsem ruční rýsování stejně srdnatě jako TTmili. V počítači sice Corel na zkoušku byl, ale než se ho složitě učit... Když mě ale dcera naučila základy v Acadu.... I já jsem vyzkoušel a nechci jinak :wink:
HO-II.-Ve stádiu oťukávání
Uživatelský avatar
Radek
 
Příspěvky: 573
Registrován: pon 03 pro, 2007 8:02 am
Bydliště: Pražmo

PředchozíDalší

Zpět na Železniční modely vytvářené přesnými technologiemi (hekttor.biz)

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník