MP1

Co se nikam nevešlo, neni pro to téma apod.

Moderátoři: milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: MP1

Příspěvekod fulda » ned 07 črc, 2019 5:07 pm

belgarat píše:A kolik tech nahodne koupenych kusu bylo - a z kolika vyrobnich serii ? Byly prestavniky pri 10.000x testu upevnene v nejakem realnem vehementu, ktery prehazoval skutecnou vymenu, tzn. se uplatnil skutecny odpor kladeny strune prestavniku apod ?
Kusů bylo málo, myslím že 3. Viz níže. Ano, mechanický odpor tvořily koncové vypínače, které sledují polohu.

belgarat píše:Poznamka: co presne proslo "certifikaci" - predtim jsi hovoril o "certifikovanem dekoderu". Nyni mluvis o "certifikovanem prestavniku", ale z popisu to vypada na certifikace prave kombinace DIGI-CZ dekoder + MP1 prestavnik ?
Předmětem certifikace byl dekodér, proto certifikace přestavníku nikdy nebyla dokončena. Zadavatelem jsem byl já a tak jsem se nezabýval tím, co pro mne nebylo užitečné.

belgarat píše:Poznamka3: pokud prestavnik MP1 potrebuje ke spravne a spolehlive funkci natolik sofistikovane reseni, ze nestaci (napr) nastaveni delky zapnuti (s rezervou), a splnuje jej jediny "certifiovany" dekoder, tak je IMHO blbe ten prestavnik - nezavisle na tom, zda existuje dekoder ktery "jej umi" nebo ne: nejde kombinovat s tupymi komponentami, tupym uzivatelem, tupym zapojenim - neposkytuje dosatecnou "provozni rezervu".
Nevyžaduje zvláštní a jediný dekodér, lze jej ovládat mnoha způsoby a celá řada z nich funguje bezvadně. Nechci ten přestavník nějak obhajovat ani nijak pomlouvat. Prostě funguje celkem normálně a není důvod si s tím dělat starosti. Také je možné si všimnout, že uživatelé si stěžují na úplně jiné věci než složitost ovládání nebo tak něco. Hodně lidí používá jiné dekodéry než moje a stejně jim přestavník funguje.

A pak je tu jeden dekodér, který s ním fungovat neumí. Já tady propaguji názor, že buď uživatel toho dekodéru nepostupoval správně a dekodér špatně nastavil, nebo je ten dekodér prostě krám. Pokoušet se hledat vinu v přestavníku je podle mne hloupost.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4579
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: MP1

Příspěvekod fulda » ned 07 črc, 2019 5:13 pm

zdeno píše:Jeste jednou to napisem. Je naprosto neprijatelne, aby se nedal prestavnik prestavit elektricky z jakekoli polohy a muselo se to nastavovat rucne !!
To, ze ten prestavnik ma mrtve okno, kde proste elektricky nefunguje, neni chyba ovladace !!
Nasledne to opravova zpetnou vazbou je nadprace, kterou urcite neumi kazdy "certifikovany" ovladac.

Tak znovu a pomaleji - Normálně ten přestavník NEMÁ žádné mrtvé okno. Normálně jej lze přestavovat z jakékoli polohy.

Pochopil jsi tu větu nebo ne? Už jsem jí zopakoval 3×, to už by jsi pomalu mohl ne?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4579
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: MP1

Příspěvekod fulda » ned 07 črc, 2019 5:24 pm

TTmili píše:Naopak, je podle mě celkem záhodno aby byly uživatelé dalšího aušusu z výrobní řady MTB informováni o tom, že jej nelze používat s obyčejným libovolný dekodérem na kterém se prostě nastaví čas sepnutí výstupu.
Lze jej provozovat s běžnými dekodéry. Pak je tu dekodér MGP, který je určitě něčím úžasný, ale prostě se pro MP1 nehodí.

belgarat píše:No ja bych se rad dobral poznani, zda je popisovane chovani obecne vlastnost prestavniku MP1 (kterou "certifikovany" dekoder shodou okolnosti kompenzuje). Nebo se jedna o kombinaci mechanicko-montazne-uzivatelskeho erroru, ktery muze potkat i treba takovy zazrak jako LHC :)
Nikoli. Máme tu pořádný dekodér, který zajišťuje, že přestavník kdykoli a z jakékoli polohy dojede do požadované polohy. Má několik užitečných funkcí navíc, jako že signalizuje polohu přestavníku bez nutnosti přidávat další spínače a tak dále. Dekodér je natolik kvalitní, že si mohl dovolit postoupit certifikaci.
Mno a pak tu máme dekodér, který není úplně v pořádku a který se pokoušel některé funkce toho pořádného dekodéru napodobit, ale nějak se mu to nepovedlo, takže s ním přestavník nefunguje správně.

Čili jediný závěr, který si lze udělat je, že dekodér MGP nefunguje správně.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4579
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: MP1

Příspěvekod MiG » ned 07 črc, 2019 5:26 pm

TTmili píše:Naopak, je podle mě celkem záhodno aby byly uživatelé dalšího aušusu z výrobní řady MTB informováni o tom, že jej nelze používat s obyčejným libovolný dekodérem na kterém se prostě nastaví čas sepnutí výstupu. Namísto toho potřebuje speciálně vyvinuté zařízení které bude kontrolovat zda správně dokončil od něj požadovanou činnost, lterou jiné výrobky zvládají bezproblému.

Jenže z daného popisu nevyplývá, jestli přestavník nepřestavuje, protože ovladač mu neposílá povel (třeba proto, že přestavník "nevidí" v jím očekáváné pozici) a nebo protože ač povel na svůj vstup dostává, nehodlá se pohybovat.
MiG
 
Příspěvky: 901
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: MP1

Příspěvekod HonzaM » ned 07 črc, 2019 10:25 pm

Lze si celkem jednoduše vyzkoušet, že pokud z jakéhokoli důvodu MP1 nemůže dokončit přestavení do jím předpokládané polohy, například pokud mu v tom zabrání mechanická překážka, není schopen další činnosti. On totiž aby mohl dál fungovat a přestavovat do opačné polohy, musí mít možnost dokončit předchozí až do své koncové polohy. Měl by sis to Jindro vyzkoušet s Tvým dokonalým certifikovaným dekodérem. Ale stačí to vyzkoušet si to s obyčejným mechanickým přepínačem, jestliže totiž nemůže dosáhnout tu koncovou polohu, je jakákoli další snaha marná. Píšeš že Tvůj dekodér pozná že přestavník dosáhl koncové polohy - pozná ale pokud se mu to nepodaří, například při použití silnější struny? S dekodéry MGP jsme neměli s MP1 žádný problém, jak mohou potvrdit účastníci dnes skončeného modulového setkání v Roudnici, s jedinou výjimkou, kdy se zadrhly jazyky výhybky. Nebyl jsi u toho a je dost odvážné provádět nepodložené závěry, když nevíš k čemu došlo. Vada MP1 je, že když z jakékoli příčiny nemůže dokončit pohyb do přepokládané koncové polohy, nelze nijak elektricky dosáhnout aby se přestavník pohyboval zpět, je jedinou možností mechanicky umožnit dokončení původního směru pohybu.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1927
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: MP1

Příspěvekod fulda » pon 08 črc, 2019 6:18 am

HonzaM píše:Lze si celkem jednoduše vyzkoušet, že pokud z jakéhokoli důvodu MP1 nemůže dokončit přestavení do jím předpokládané polohy, například pokud mu v tom zabrání mechanická překážka, není schopen další činnosti.
Takže se bavíme o systematickém problému, který neměl přestavník šanci zvládnout? To jsme potom v kategorii - Když na přestavník šlápnu, tak se rozpadne na kousky.

Trochu se mi zdá, že se tu poněkud dinamicky mění výklad. Například TADY:
HonzaM píše:přičemž při volbě tohoto SV hodnota 0 znamená nepřerušované napětí do okamžiku, kdy dekodér zjistí že došlo k přerušení odběru odběratelem. V praxi zrejmě může nastat stav, kdy MP1 sice přeruší odběr, na což dekodér reaguje ukončením napájení


Tak ukončuje ten dekodér napájení a nebo neukončuje? Je na přestavníku napětí, nebo není? Má se přestavník kam pohybovat nebo nemá?

Honzo - plácáš se v tom jako kachny v blátě.

Diskuze celkem o ničem, Honza motá dohromady argumenty, aby to vypadalo, jako že MP1 je špatný, zatímco z toho čím dál víc leze, že buď neumí připevnit výhybku aby se nezasekávala, nebo neumí nastavit dekodér, nebo je ten dekodér prostě krám. Ať si každý vybere co chce.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4579
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: MP1

Příspěvekod sidlo » pon 08 črc, 2019 6:47 am

fulda píše:Takže se bavíme o systematickém problému, který neměl přestavník šanci zvládnout? To jsme potom v kategorii -

tak potom jsme v v kategorii že je úplně jedno jaký dekodér je použit. Všechny se budou chovat stejně.

fulda píše:Honzo - plácáš se v tom jako kachny v blátě.

To se stává modelářům velice často. Prostě každý je odborník na něco jiného. A opět je úplně jedno jaký dekodér se použije. Když někdo udělá systémovou chybu, a to je mezi modeláři běžný jev, tak je potřeba trpělivě krok po kroku hledat příčinu problému a ne daného modeláře urážet či zesměšňovat.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2039
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: MP1

Příspěvekod belgarat » pon 08 črc, 2019 7:37 am

HonzaM píše:... se několikrát stalo, že přestavník přestal přestavovat. Ukázalo se, že nedoputoval až do polohy, v níž dojde k vypnutí ovládacího proudu a přepnutí pro přestavení zpět, což mělo za následek že přestavník na žádné další pokusy o přestavení nereagoval


Fuldo, jak presne v teto situaci, ktera muze nastat i napr. napadanim bordelu do kolejiste, zareaguje certifikovany prestavnik ? To znamena:
- kdy presne prerusi (ukonci) ukon, behem ktereho doslo k mechanice zavade (zaseknuti) ?
- jak odlisi, pokud vubec (a pokud je to vubec treba) "radny konec ukonu" od "nedokonceny pohyb" ?
- co se stane, bude-li vydan opakovany pokyn k prestaveni (do te "nedosazene" polohy) ?
- co se stane, vyda-li v teto situaci obsluha pokyn k prestaveni do druhe polohy ?
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1246
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: MP1

Příspěvekod MiG » pon 08 črc, 2019 8:28 am

belgarat: jsem přesvědčen, že se točíte na pitomosti, ale nemám v úmyslu vám v tom bránit.
MiG
 
Příspěvky: 901
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: MP1

Příspěvekod MiG » pon 08 črc, 2019 8:47 am

Zde je totiž jedna věc, kterou výrobce důrazně nenapsal do návodu.

Aby zajistil, že se dá přestavník ovládat jak ss tak st napětím, vyrobil ho tak, že se pohon stále otáčí stejným směrem a koncové polohy zajišťuje vypínáním pomocí spínačů.
Přičemž by měl upozornit uživatele, že musejí zajistit další mechanickou vazbu pružně tak, aby za každých okolností pohon (MP1) byl schopen dojet do krajní polohy bez toho, jestli se to, co má být přestavováno pohne nebo nepohne.
On by to měl sice přemýšlející uživatel udělat automaticky, když ví, že přestavník nemá momentové vypínání a ovládá se trvalým signálem, ale jak vidno ...
MiG
 
Příspěvky: 901
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: MP1

Příspěvekod Brejla » pon 08 črc, 2019 8:57 am

belgarat píše:
HonzaM píše:... se několikrát stalo, že přestavník přestal přestavovat. Ukázalo se, že nedoputoval až do polohy, v níž dojde k vypnutí ovládacího proudu a přepnutí pro přestavení zpět, což mělo za následek že přestavník na žádné další pokusy o přestavení nereagoval


Fuldo, jak presne v teto situaci, ktera muze nastat i napr. napadanim bordelu do kolejiste, zareaguje certifikovany prestavnik ? To znamena:
- kdy presne prerusi (ukonci) ukon, behem ktereho doslo k mechanice zavade (zaseknuti) ?
- jak odlisi, pokud vubec (a pokud je to vubec treba) "radny konec ukonu" od "nedokonceny pohyb" ?
- co se stane, bude-li vydan opakovany pokyn k prestaveni (do te "nedosazene" polohy) ?
- co se stane, vyda-li v teto situaci obsluha pokyn k prestaveni do druhe polohy ?


Závidím vám ty kvanta volného času, které věnujete vymýšlení těchto píčovin ...
Brejla
 
Příspěvky: 1060
Registrován: sob 18 črc, 2015 8:25 am

Re: MP1

Příspěvekod belgarat » pon 08 črc, 2019 9:00 am

Brejla píše:Závidím vám ty kvanta volného času, které věnujete vymýšlení těchto píčovin ...


Ono by uplne stacilo kdyby administrator podle pravidel postihoval neustalou agresivni (napdadajici) komercni reklamu - navic na jiz defacto zruseny obchod DIGI-CZ (vcera bylo na strankach, ze uz jen doprodej zasob). Netyka se jen tohoto Fuldova prispevku.
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1246
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: MP1

Příspěvekod HonzaM » pon 08 črc, 2019 9:09 am

belgarat píše:
HonzaM píše:... se několikrát stalo, že přestavník přestal přestavovat. Ukázalo se, že nedoputoval až do polohy, v níž dojde k vypnutí ovládacího proudu a přepnutí pro přestavení zpět, což mělo za následek že přestavník na žádné další pokusy o přestavení nereagoval


Fuldo, jak presne v teto situaci, ktera muze nastat i napr. napadanim bordelu do kolejiste, zareaguje certifikovany prestavnik ? To znamena:
- kdy presne prerusi (ukonci) ukon, behem ktereho doslo k mechanice zavade (zaseknuti) ?
- jak odlisi, pokud vubec (a pokud je to vubec treba) "radny konec ukonu" od "nedokonceny pohyb" ?
- co se stane, bude-li vydan opakovany pokyn k prestaveni (do te "nedosazene" polohy) ?
- co se stane, vyda-li v teto situaci obsluha pokyn k prestaveni do druhe polohy ?

Podle mých zkušeností (je jedno zda jde o povel od dekodéru nebo jednoduchého mechanického přepínače):
Bude-li opakovaně vydán pokyn k přestavení do nedosažené polohy, nestane se nic, MP1 se tváří jako mrtvý brouk a nereaguje ani na připojení napětí na přívodní svorky (to se mi stalo, když byl MP1 umístěn tak, že z mechanické příčiny nemohl dosáhnout koncové polohy). Byla to samozřejmě moje chyba v umístění přestavníku. Jenže on pak nereagoval ani na připojení napětí pro dokončení původně zvolené polohy, ani na připojení na svorky pro opačný směr. On se totiž dostane do stavu, kdy není schopen regovat na jakékoli napětí na jakékoli svorky. Už jsem chtěl jít přestavník reklamovat, ale napadlo mne připojit napětí na svorky pro původní směr a rukou mechanicky pomoci přestavovací destičce dokončit pohyb. To se stalo a od té chvíle přestavník fungoval opět normálně, samozřejmě za předpokladu umístění kdy přestavníku nic mechanicky nebrání v dosažení obou koncových poloh. Zda se fuldův certifikovaný zázrak dokáže s touto situací vypořádat nevím, on tady dosud neodpověděl ane na beigaratův dotaz tak jeho dekodér pozná že přestavník došel do koncové polohy nebo zda a jak pozná že se to třeba z mechanické příčiny nepodařilo.
Podle mých zkušeností tedy MP1 není špatný výrobek a neházím na něj bláto, má ale uvedenou vlastnost a je potřeba dát dobrý pozor na mechanické umístění a volbu zdvíhu, odpovídající potřebnému pohybu pro přestavení.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1927
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: MP1

Příspěvekod HonzaM » pon 08 črc, 2019 9:12 am

MiG píše:Zde je totiž jedna věc, kterou výrobce důrazně nenapsal do návodu.

Aby zajistil, že se dá přestavník ovládat jak ss tak st napětím, vyrobil ho tak, že se pohon stále otáčí stejným směrem a koncové polohy zajišťuje vypínáním pomocí spínačů.
Přičemž by měl upozornit uživatele, že musejí zajistit další mechanickou vazbu pružně tak, aby za každých okolností pohon (MP1) byl schopen dojet do krajní polohy bez toho, jestli se to, co má být přestavováno pohne nebo nepohne.
On by to měl sice přemýšlející uživatel udělat automaticky, když ví, že přestavník nemá momentové vypínání a ovládá se trvalým signálem, ale jak vidno ...

Díky za tento příspěvek, objasňující princip a z toho plynoucí problém, o němž tady diskutujeme.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1927
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: MP1

Příspěvekod Brejla » pon 08 črc, 2019 9:13 am

belgarat píše:
Brejla píše:Závidím vám ty kvanta volného času, které věnujete vymýšlení těchto píčovin ...


Ono by uplne stacilo kdyby administrator podle pravidel postihoval neustalou agresivni (napdadajici) komercni reklamu - navic na jiz defacto zruseny obchod DIGI-CZ (vcera bylo na strankach, ze uz jen doprodej zasob). Netyka se jen tohoto Fuldova prispevku.


Problém je, že se to netýká jen Fuldy. Honza se Šídlem jsou úplně stejný level.
A teď čekám další nesmyslné kolo polemizujících příspěvků ..............
Brejla
 
Příspěvky: 1060
Registrován: sob 18 črc, 2015 8:25 am

PředchozíDalší

Zpět na Nezařazeno (off topic)

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků

cron