MP1

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Re: MP1

Příspěvekod HonzaM » pát 05 črc, 2019 7:57 pm

Na svém testovacím modulu pro elektroniku MGP jsem použíl přestavníky MP1, mimo jiné i proto, že jsou mezi přestavníky uvedenými v návodu tohoto švédského výrobce elektroniky pro modelovou železnici. Dosud jsem používal na modulech i na domácím kolejišti výhradně želvy. První zkušenosti byly velmi dobré, bohužel na dnešním klubovém sekátní se několikrát stalo, že přestavník přestal přestavovat. Ukázalo se, že nedoputoval až do polohy, v níž dojde k vypnutí ovládacího proudu a přepnutí pro přestavení zpět, což mělo za následek že přestavník na žádné další pokusy o přestavení nereagoval a pomohlo pouze mechanicky mu pomoci do ukončení předchozího přestavení. Do budoucna tedy u modulů zůstanu u želv pro jejich prakticky stoprocentní spolehlivost. Dekodér přestavníků MGP naštěstí umožňuje jak použití MP1, tak želv, tak i cívkových přestavníků, přičemž délku pulzu lze nastavit, Nadále proto u modulů i rozšíření domácího kolejiště zůstanu u osvědčených želv. Možná se ale jedná o výjimku, pokud vím, zkušenosti kolegů a kamarádů jsou většinou pozitivní.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1928
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: MP1

Příspěvekod fulda » pát 05 črc, 2019 8:18 pm

Asi ten dekodér neumí s přestavníky vhodně pracovat.
Ty SPRÁVNÉ dekodéry si spolehlivě poznají polohu přestavníku a ještě jí signalizují.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4572
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: MP1

Příspěvekod HonzaM » pát 05 črc, 2019 9:59 pm

fulda píše:Asi ten dekodér neumí s přestavníky vhodně pracovat.
Ty SPRÁVNÉ dekodéry si spolehlivě poznají polohu přestavníku a ještě jí signalizují.

Samozřejmě jediné správné dekodéry jsou od Tebe, to každý ví. Je fakt, že jsem nastavení dekodérů MGP nevěnoval dost času, dosaženou polohu ale signalizují, problém může být v jejich nastavení. V každém případě je velkou nevýhodou, jak píše Jindra, že musí nejprve dojet do konce, než může pokračovat na opačnou stranu. Stačí tedy aby umístění přestavníku nebo příliš silná struna způsobily že do koncové polohy nepojede.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1928
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: MP1

Příspěvekod fulda » sob 06 črc, 2019 7:17 am

HonzaM píše:
fulda píše:Asi ten dekodér neumí s přestavníky vhodně pracovat.
Ty SPRÁVNÉ dekodéry si spolehlivě poznají polohu přestavníku a ještě jí signalizují.

Samozřejmě jediné správné dekodéry jsou od Tebe, to každý ví. Je fakt, že jsem nastavení dekodérů MGP nevěnoval dost času, dosaženou polohu ale signalizují, problém může být v jejich nastavení. V každém případě je velkou nevýhodou, jak píše Jindra, že musí nejprve dojet do konce, než může pokračovat na opačnou stranu. Stačí tedy aby umístění přestavníku nebo příliš silná struna způsobily že do koncové polohy nepojede.

Nic proti, ale nesouhlasím. Pokud se nebavíme o systematické chybě, kdy přestavník NIKDY nedojede do koncové polohy, ale jen o náhodné chybě kdy OBČAS do koncové polohy dojede později, pak certifikovaný dekodér tuto situaci rozpozná. Také správně rozpozná, že uživatel během přestavování změnil názor a přehodil výhybku na druhou stranu a dojede s přestavníkem na tu stranu, kterou uživatel požadoval.

Jak říkám, certifikace je přísná a hodně času se pokouší vyhledat "nečekanou" situaci.

Schválně si to vyzkoušej.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4572
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: MP1

Příspěvekod hopeter » sob 06 črc, 2019 10:08 am

Já zkusil MP1 v analogu. Ze sedmi tři už jsem zahodil a žádný dekodér za to nemůže...
Vždy přestal fungovat po delší nečinnosti a brkem nebo nedojetím do koncové polohy to nebylo. Nadále už jen přestavníky z modelářských serv - zatím fungují všechny v analogu i v DCC. :wink:
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
Uživatelský avatar
hopeter
 
Příspěvky: 1970
Registrován: pát 20 pro, 2013 3:03 pm
Bydliště: Červený Kostelec

Re: MP1

Příspěvekod belgarat » sob 06 črc, 2019 2:42 pm

Ze zvedavosti, Fuldo: jak Tvuj dekoder pozna, kdy je prestavnik v koncove poloze ? Meri odber moturku resp. uzavreni el. obvodu mezi svorkou 2 a 1/3 (tzn. po dojezdu do koncove polohy si M1 vypne napajeni a tedy i da vedet dekoderu) ?
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1253
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: MP1

Příspěvekod sidlo » sob 06 črc, 2019 5:39 pm

Pokud MP1 nedojel do koncové polohy, tak to může mít několik příčin:

1. Něco vadí v cestě jehly přestavníku -- zkontrolovat volnost cesty jehly a volnost pohybu výměny.

2. MP1 má výrobní vadu -- opravit přestavník nebo ho vyřadit z provozu.

3. Nedostatečné napájení z důvodu měkký zdroj, dutý drát nebo studeňák na spoji -- zkontrolovat napájení a přívodní vodiče.

4. Příliš krátký impulz dekodéru -- MP1 má koncové vypínání, takže může být napájen trvale. Já na dekodéru UNI16ARD-8VYH https://sites.google.com/site/sidloweb/elektrika/22-uni16ard-8vyh/motoricky-prestavnik-mtb-mp1 nastavuji dobu přestavení/napájení na 5 vteřin. To je dostatečná doba pro přestavení. Zároveň nehrozí spálení motoru přestavníku v případě, že dojde z jakéhokoliv důvodu k zaseknutí přestavování. Nastavení doby přestavení se provádí pomocí CV nebo pohodlněji v programu JMRI DecoderPro.

Obrázek
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2051
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: MP1

Příspěvekod fulda » ned 07 črc, 2019 6:49 am

belgarat píše:Ze zvedavosti, Fuldo: jak Tvuj dekoder pozna, kdy je prestavnik v koncove poloze ? Meri odber moturku resp. uzavreni el. obvodu mezi svorkou 2 a 1/3 (tzn. po dojezdu do koncove polohy si M1 vypne napajeni a tedy i da vedet dekoderu) ?

Přesně tak - sledováním zátěže od motoru.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4572
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: MP1

Příspěvekod zdeno » ned 07 črc, 2019 7:20 am

presunujem diskuzi, kam patri

fulda píše: (a nejlépe certifikovaný) dekodér, tak na podobný problém nenarazíš.

ty si jako pokazena gramofonova deska. Proste spojujes nasilu dve rozdilne veci.
---
Podle mne je nepripustne, aby se prestavnik nedal dat do pohybu elektricky v jakekoli poloze !!
A je uplne jedno, ci se zastavil sam nebo ho zastavilo neco jine !!
---
Co sem pletes nejakou certifikaci, ktera je v tomto pripade uplne na dve veci !!
Jedine tak na ten prestavnik, to by melo smysl.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1692
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: MP1

Příspěvekod fulda » ned 07 črc, 2019 9:02 am

fulda píše:Zdeno, je lépe číst než usuzovat.


zdeno píše:ty si jako pokazena gramofonova deska. Proste spojujes nasilu dve rozdilne veci.
Omlouvám se ostatním, které to nezajímá.

zdeno píše:Podle mne je nepripustne, aby se prestavnik nedal dat do pohybu elektricky v jakekoli poloze !!
A je uplne jedno, ci se zastavil sam nebo ho zastavilo neco jine !!
TADY jsem napsal, že to možné je. Je potřeba postupovat podle specifikace výrobce a pak to možné je. Jen ten Honzův vehement to prostě neumí. Podle mého názoru je v něm návrhová chyba a mimo jiné si výrobce/autor nedostatečně ověřil fungování/ne-fungování s přestavníkem MP1 a prostě podle nepotvrzeného úsudku něco napsal do návodu.

zdeno píše:Co sem pletes nejakou certifikaci, ktera je v tomto pripade uplne na dve veci !!
Jedine tak na ten prestavnik, to by melo smysl.
Tak znovu a pomaleji.
  • Máme tu přestavník, který v rámci nějakého testování prošel mimo jiné certifikací, kdy se musel více než 10 000× přestavět v náhodných intervalech, bez ohledu na to jestli dojel do krajní polohy a tak dále a tak dále. To ve spojení s vhodným dekodérem proběhlo naprosto bez problémů a z dodaných přestavníků (koupených v náhodném maloobchodě) prošly všechny.
  • Pak tu máme právě jeden dekodér, který občas špatně rozpozná polohu přestavníku a zastaví dříve než dojede do koncové polohy. Z této situace se není schopen vzpamatovat a je nutné ručně přesunout přestavník do krajní polohy.
  • Máme tu nemalé množství uživatelů certifikovaného dekodéru, kteří nikdy nezaznamenali podobné chování.
  • A pak tu máme uživatele jiného dekodéru, kteří zaznamenávají zmíněné chování poměrně často.
Podle mého skromného názoru je to jedno zařízení celkem krám a je velmi pravděpodobné, že autor toto zařízení nedostatečně otestoval, natož aby se zabýval nějakou certifikaci. Je to prostě nedokončené zařízení, kterému někdo do návodu napsal spoustu líbivých řečí a sám je vůbec nevyzkoušel.

Já v tomto případě zásadně protestuji proti tomu, aby se v vykládala chyba dekodéru jako nevhodnost přestavníku. Ano, mohou existovat jiné případy, kdy je přestavník nevhodný, ale tento to není. Tady je prostě a jednoznačně špatný dekodér a nemá cenu to nikterak obhajovat a svádět vinu na někoho jiného. Navíc pokud výrobce přestavníku daný dekodér explicitně v návodě zmiňuje jako vhodný a použitelný.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4572
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: MP1

Příspěvekod belgarat » ned 07 črc, 2019 10:07 am

fulda píše:[Máme tu přestavník, který v rámci nějakého testování prošel mimo jiné certifikací, kdy se musel více než 10 000× přestavět v náhodných intervalech, bez ohledu na to jestli dojel do krajní polohy a tak dále a tak dále. To ve spojení s vhodným dekodérem proběhlo naprosto bez problémů a z dodaných přestavníků (koupených v náhodném maloobchodě) prošly všechny.

A kolik tech nahodne koupenych kusu bylo - a z kolika vyrobnich serii ? Byly prestavniky pri 10.000x testu upevnene v nejakem realnem vehementu, ktery prehazoval skutecnou vymenu, tzn. se uplatnil skutecny odpor kladeny strune prestavniku apod ?

Poznamka: co presne proslo "certifikaci" - predtim jsi hovoril o "certifikovanem dekoderu". Nyni mluvis o "certifikovanem prestavniku", ale z popisu to vypada na certifikace prave kombinace DIGI-CZ dekoder + MP1 prestavnik ?

(edit) Poznamka2: myslim ze vsichni chapou ze sebelepsi prestavnik a dekoder, vystaveny realnemu uzivateli a realnym podminkam provozu muze vykazovat realne i statisticky zcela jine chovani nez v "certifikacni laboratori"; dieselova auta prece take plni emisni limity :-D

Poznamka3: pokud prestavnik MP1 potrebuje ke spravne a spolehlive funkci natolik sofistikovane reseni, ze nestaci (napr) nastaveni delky zapnuti (s rezervou), a splnuje jej jediny "certifiovany" dekoder, tak je IMHO blbe ten prestavnik - nezavisle na tom, zda existuje dekoder ktery "jej umi" nebo ne: nejde kombinovat s tupymi komponentami, tupym uzivatelem, tupym zapojenim - neposkytuje dosatecnou "provozni rezervu".
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1253
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: MP1

Příspěvekod zdeno » ned 07 črc, 2019 10:27 am

fulda píše:Máme tu přestavník, který v rámci nějakého testování prošel mimo jiné certifikací

Tak ta certifikace je asi podobna jako emise u WV. Za urcitych definovanych podminek to funguje perfektne !! :oops:
---
Jeste jednou to napisem. Je naprosto neprijatelne, aby se nedal prestavnik prestavit elektricky z jakekoli polohy a muselo se to nastavovat rucne !!
To, ze ten prestavnik ma mrtve okno, kde proste elektricky nefunguje, neni chyba ovladace !!
Nasledne to opravova zpetnou vazbou je nadprace, kterou urcite neumi kazdy "certifikovany" ovladac.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1692
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: MP1

Příspěvekod radula63 » ned 07 črc, 2019 10:55 am

Odbočení od tématu?! Promiňte mi, připadá mi tohle téma aktuálně jako žumpa. Plná. Potřebovala by vyprázdnit...
Ano, čtu to tu, ale už mi nedá nereagovat.
Raďula 63 -TT
http://www.kzm-praha.cz/
Psi štěkají, karavana jede dál...
Uživatelský avatar
radula63
 
Příspěvky: 914
Registrován: čtv 28 kvě, 2009 6:15 pm
Bydliště: kraj Vysočina - okres Třebíč

Re: MP1

Příspěvekod TTmili » ned 07 črc, 2019 12:00 pm

Naopak, je podle mě celkem záhodno aby byly uživatelé dalšího aušusu z výrobní řady MTB informováni o tom, že jej nelze používat s obyčejným libovolný dekodérem na kterém se prostě nastaví čas sepnutí výstupu. Namísto toho potřebuje speciálně vyvinuté zařízení které bude kontrolovat zda správně dokončil od něj požadovanou činnost, lterou jiné výrobky zvládají bezproblému.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
Uživatelský avatar
TTmili
 
Příspěvky: 1610
Registrován: čtv 17 črc, 2008 9:48 am
Bydliště: Jihlava

Re: MP1

Příspěvekod belgarat » ned 07 črc, 2019 12:22 pm

No ja bych se rad dobral poznani, zda je popisovane chovani obecne vlastnost prestavniku MP1 (kterou "certifikovany" dekoder shodou okolnosti kompenzuje). Nebo se jedna o kombinaci mechanicko-montazne-uzivatelskeho erroru, ktery muze potkat i treba takovy zazrak jako LHC :)
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1253
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

PředchozíDalší

Zpět na Elektrika a elektronika

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků