MP1

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Re: MP1

Příspěvekod zdeno » ned 14 črc, 2019 8:17 am

Brejla píše:Ano, přesně tak jsem to myslel. Zkus úroveň svých znalostí posunout alespoň na úroveň toho, jak tu urážíš ostatní.

Pobavilo. :D Ty ani jen netusis, jaky si mi smesny !!
Fulda se mi omluvil, ale ty si proste musis kopnut.
Jinak jsem myslel hlavne tvoje znalosti, ostatni se dokazou obhajit sami.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1685
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: MP1

Příspěvekod Brejla » ned 14 črc, 2019 8:52 am

zdeno píše:
Brejla píše:Ano, přesně tak jsem to myslel. Zkus úroveň svých znalostí posunout alespoň na úroveň toho, jak tu urážíš ostatní.

Pobavilo. :D Ty ani jen netusis, jaky si mi smesny !!
Fulda se mi omluvil, ale ty si proste musis kopnut.
Jinak jsem myslel hlavne tvoje znalosti, ostatni se dokazou obhajit sami.


Obhajovat se před někým, kdo není ani pořádně schopen napsat, co vlastně myslel :?: :mrgreen:
Brejla
 
Příspěvky: 1067
Registrován: sob 18 črc, 2015 8:25 am

Re: MP1

Příspěvekod HonzaM » ned 14 črc, 2019 8:57 am

fulda píše:Popis certifikačního procesu je uveden na stránkách NMRA a je zde i speciální poměrně detailní popis věnovaný DCC.

Na tom certifikátu toho moc napsáno není, jen že výrobek splňuje rigorózní požadavky NMRA. A když se podíváme na odkazované standardy pro dekodéry příslušenství, S-9.1 a S-9.2, zjistíme, že se testuje pouze jaké maximální a minimální bitové časy dekodér akceptuje a jaké napětí snese bez poškození. Zde diskutovaného problému se to nijak netýká, nic to neříká o chování dekodéru v případě mechanického problému na straně přestavníku ani o způsobu detekce polohy. Pokud správně rozumím, Jindrův přestavník pouze pozná a indikuje že přestavník nedošel do požadované polohy. Jestliže jí nedosáhl, tak pokud jsem pochopil z předchozí diskuze, nebude svítit ani jedna z LED indikujících polohu. U dekodéru MGP v tom případě zůstane svítit LED indikující původní polohu (nikoli koncovou požadovanou) a uživatel vidí že nedošlo k přestavení, a nedojde k němu ani po opakovaném stisku tlačítka nebo povelu automatiky. Rozhodně se uživatel nebude domnívat že k přestavení došlo a nespolehne se na to. Můj závěr z předchozí diskuze: přestavník MP1 může fungovat dobře, jestliže je perfektně vyroben a jestliže mu mechanicky nic nebrání v dosažení požadované polohy. Potřebuje aby nebylo napájení přerušováno, přinejmenším aby nedošlo k jeho vypnutí předčasně . Na to je třeba upozornit zákazníky kteří si koupí dekodér Digikejis DR4018, u nějž je výrobcem ve výchozím stavu v továrním nastavení nastaven časově omezený impuls a je potřeba aby uživatel nastavil jeho větší délku nebo trvalý stav. S tímto problémem se někteří majitelé kombinace DR4018 a MP1 setkali. Ani tady to není závada nebo chyba dekodéru, pouze není výrobcem prioritně určen pro dekodér typu MP1, vyžadující trvání napájení až do dosažení koncové polohy (což není moc obvyklé).
Můj závěr - používat želvy, jejichž nevýhodou je sice vyšší cena a větší velikost, neobsahují ale žádné vačky ani přepínače podmiňující funkci, směr přestavení je určen polaritou napájecího napětí.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1928
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: MP1

Příspěvekod zdeno » ned 14 črc, 2019 9:08 am

Brejla píše:Obhajovat se před někým, kdo není ani pořádně schopen napsat, co vlastně myslel :?: :mrgreen:

Toto individuum mi nestoji za odpoved, dostatecne se zhazuje samo. :D :D
A potom se divime, ze se zamykaji temata, kdyz se tu tito prezentuji svymi zhovadilostmi a podrazy !!
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1685
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: MP1

Příspěvekod MiG » ned 14 črc, 2019 9:15 am

Zdeno, ty se díváš do zrcadla?!!
MiG
 
Příspěvky: 912
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: MP1

Příspěvekod zdeno » ned 14 črc, 2019 9:17 am

HonzaM píše:Můj závěr - používat želvy, jejichž nevýhodou je sice vyšší cena a větší velikost, neobsahují ale žádné vačky ani přepínače podmiňující funkci, směr přestavení je určen polaritou napájecího napětí.

myslim, ze toto uz sem nepatri ! Stejne jako Fuldove prehnane maximalizovani jeho ovladace.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1685
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: MP1

Příspěvekod Brejla » ned 14 črc, 2019 9:41 am

HonzaM píše:... Můj závěr z předchozí diskuze: přestavník MP1 může fungovat dobře, jestliže je perfektně vyroben a jestliže mu mechanicky nic nebrání v dosažení požadované polohy...


To je snad předpoklad správné funkce všech výrobků. Kvůli tomu nemusíš stále propagovat tvou oblíbenou želvu. Jsem asi poslední, kdo by tu pěl chvalozpěvy na MTB, ale koncepce přestavníků MP platí daň za to, že umožňují univerzální napájení. Pokud výrobce přejde na systém přestavování polarizovaným napájením, ztratí se sice univerzálnost, ale řízení bude jednodušší.
Brejla
 
Příspěvky: 1067
Registrován: sob 18 črc, 2015 8:25 am

Re: MP1

Příspěvekod fulda » ned 14 črc, 2019 10:52 am

zdeno píše:Fulda se mi omluvil,
Ježiš, to bych nerad aby takhle vyznělo. Prosím vás, je tu ještě někdo, kdo si nevšiml toho sarkazmu odkapávajícího z mého postu?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4572
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: MP1

Příspěvekod milan ferdián » ned 14 črc, 2019 10:57 am

Já jen čekám,kdy se začnete mezi sebou virtuálně fackovat.
Milan
Uživatelský avatar
milan ferdián
 
Příspěvky: 10516
Registrován: ned 30 pro, 2007 5:48 pm

Re: MP1

Příspěvekod brzda » ned 14 črc, 2019 11:11 am

Páni, zmierte sa stým, že MP1 je konštrukčne dobrý počin a nemyslím, že by v % poruchovosti dajako vymykal bežnému priemeru výrobkov pre modelovú železnicu. Príčinu kolabsu zatiaľ presne nevieme, ale v zlom nastavení to nie je , pretože na tú istú výhybku, v tej istej konfigurácii a s tým istým nastavením jeden šlape jak švajčiarske hodinky a druhý nejde ani náhodou. Tomu sa venujte, je to téma MP1 a nie o želvách, na čo je mi taká info, že ich mám vymeniť, to je rada nad zlato. Rád si tu prečítam, príspevky modelárov a používateľov fóra, ale dajaké osobné spory ma fakt nebavia, sorry hoši, dajte si niekde do držky, ak je to riešenie a nezaťažujte nás s hovadinami, každý má svojich v osobnom živote až až.
brzda
 
Příspěvky: 128
Registrován: stř 13 srp, 2014 12:17 pm

Re: MP1

Příspěvekod sidlo » ned 14 črc, 2019 11:21 am

fulda píše:
zdeno píše:Fulda se mi omluvil,
Ježiš, to bych nerad aby takhle vyznělo. Prosím vás, je tu ještě někdo, kdo si nevšiml toho sarkazmu odkapávajícího z mého postu?

Tady se musím fuldy zastat. Něčeho jako omluva určitě není schopen.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2047
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: MP1

Příspěvekod HonzaM » ned 14 črc, 2019 11:50 am

Brejla píše: ....Kvůli tomu nemusíš stále propagovat tvou oblíbenou želvu.

Pokud to někomu připadalo jako propagace, omlouvám se, nemám k tomu žádný důvod, nejsem jejich prodejcem a na jejich prodeji nejsem nijak zainteresován, pouze jsem uvedl jak budu postupovat ne svém kolejišti a modulech já. Nikoho k tomu nepřemlouvám. Kdybych tušil co můj příspěvek z 5. července vyvolá, asi bych si rozmyslel ho sem dávat. Ten problém se projevil jednou za setkání a asi dvakát doma během stavby modulu, zajímalo mne zda se s tím setkali i další.
Naposledy upravil HonzaM dne ned 14 črc, 2019 3:28 pm, celkově upraveno 1
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1928
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: MP1

Příspěvekod Trixt » ned 14 črc, 2019 12:26 pm

Asi zasahuji do diskuze, ale chtěl jsem jen uvést k mému problému s MP1. Po výměně struny z 0,8 na 0,64 se mi nestalo, že by přestavník MP1 nedojel do koncové polohy a zůstal zaseknutý na mrtvém bodě. Zatím ale proběhl test asi při třiceti přestavení, uvidím tedy spíše až po dlouhodobém provozu, zda je problém vyřešen.
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 622
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: MP1

Příspěvekod Brejla » ned 14 črc, 2019 12:48 pm

Zásah do diskuze je zcela oprávněný. Jsi další z řady, kdo potvrdil, že jediný vážný problém je v té tuhé originální tyčce určené k přenosu pohybu z přestavníku na výhybku. Instalace jakéhokoliv pružného prvku problém odstraní. U mě už díky velkému počtu přestavníků došlo k desetitisícům přestavení bez většího problému (až na nějaké zoxidované spoje). Předcházela tomu ale kompletní rozborka a pečlivá sborka všech kusů.
Brejla
 
Příspěvky: 1067
Registrován: sob 18 črc, 2015 8:25 am

Re: MP1

Příspěvekod radula63 » ned 14 črc, 2019 1:47 pm

milan ferdián píše:Já jen čekám,kdy se začnete mezi sebou virtuálně fackovat.
Milan

Milane. Facky jsou přežitek. Oni se virtuálně přímo zastřelí... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Raďula 63 -TT
http://www.kzm-praha.cz/
Psi štěkají, karavana jede dál...
Uživatelský avatar
radula63
 
Příspěvky: 914
Registrován: čtv 28 kvě, 2009 6:15 pm
Bydliště: kraj Vysočina - okres Třebíč

PředchozíDalší

Zpět na Elektrika a elektronika

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník