Stránka 10 z 11

Re: MP1

PříspěvekNapsal: pon 15 črc, 2019 5:09 am
od sidlo
dudlifuk píše:a to je malo ?? ja si myslim ze tato vymozenost je velmi prakticka. uvediem priklad, prestavim vymenu, prestavnik naozaj vykona zmenu ale zostane vysiet , vyhybka je prestavena a teraz prichadza najvacsia zakernost MP1, vy totiz netusite ze ostal vysiet
...
Zrovna mam vo vystavbe celkom rozsiahle kolajisko


Jak moc je praktické, když na "rozsáhlém kolejišti" kde jsou použity dekodéry montované přímo na přestavník, tedy pod kolejiště, a v případě nedojetí přestavníku se na tomto dekodéru rozsvítí nějaká kombinace LED? Přiznám se, že mi smysl takové indikace uniká. V tu chvíli mi nezbyde než

dudlifuk píše:a mozem zacat rozmyslat kde nastala chyba. Zvolil som spravnu adresu ? je v poriadku ovladac ? mam trakcne napetie ? nevznikol skrat ? nedal niekto dalsi "Stop " ? je vadny prestavnik ? atd atd.

Re: MP1

PříspěvekNapsal: pon 15 črc, 2019 6:02 am
od dudlifuk
sidlo píše:Jak moc je praktické, když na "rozsáhlém kolejišti" kde jsou použity dekodéry montované přímo na přestavník, tedy pod kolejiště, a v případě nedojetí přestavníku se na tomto dekodéru rozsvítí nějaká kombinace LED? Přiznám se, že mi smysl takové indikace uniká.

:D ano cely dekoder je osadeny smd suciastkami vratane Led, takze ked s nimi pocitam ako s indikacnymi, zobrazujucimi polohu prestavniku automaticky som predpokladal, ze si ich vyvediem niekam na panel. Alebo sa mylim ? a autor predpokladal ze pokazde budem liezt pod kolajisko cumiet na svetielka ? :D

Re: MP1

PříspěvekNapsal: pon 15 črc, 2019 6:28 am
od sidlo
dudlifuk píše:
sidlo píše:Jak moc je praktické, když na "rozsáhlém kolejišti" kde jsou použity dekodéry montované přímo na přestavník, tedy pod kolejiště, a v případě nedojetí přestavníku se na tomto dekodéru rozsvítí nějaká kombinace LED? Přiznám se, že mi smysl takové indikace uniká.

:D ano cely dekoder je osadeny smd suciastkami vratane Led, takze ked s nimi pocitam ako s indikacnymi, zobrazujucimi polohu prestavniku automaticky som predpokladal, ze si ich vyvediem niekam na panel. Alebo sa mylim ? a autor predpokladal ze pokazde budem liezt pod kolajisko cumiet na svetielka ? :D

Demontují se LED na dekodéru, vyvedou se vodiče na panel a tam se LED znovu osadí. Tak teď mi to smysl dává.

Re: MP1

PříspěvekNapsal: pon 15 črc, 2019 6:40 am
od dudlifuk
kratky vytah z navodu dekoderu:
existuje alternativní firmware, který má stav LED vyvedený na piny rozšiřujícího konektoru. Piny jsou buzeny přímo +5V/20mA

Re: MP1

PříspěvekNapsal: pon 15 črc, 2019 6:54 am
od fulda
sidlo píše:Jak moc je praktické, když na "rozsáhlém kolejišti" kde jsou použity dekodéry montované přímo na přestavník, tedy pod kolejiště, a v případě nedojetí přestavníku se na tomto dekodéru rozsvítí nějaká kombinace LED? Přiznám se, že mi smysl takové indikace uniká.

Pro ty, kdož si nepřečetli návod (což jim nemůže bránit v kritice, to je jasné), je tu malá nápověda:
Obrázek

Re: MP1

PříspěvekNapsal: pon 15 črc, 2019 7:15 am
od HonzaM
fulda píše:
sidlo píše:Jak moc je praktické, když na "rozsáhlém kolejišti" kde jsou použity dekodéry montované přímo na přestavník, tedy pod kolejiště, a v případě nedojetí přestavníku se na tomto dekodéru rozsvítí nějaká kombinace LED? Přiznám se, že mi smysl takové indikace uniká.

Pro ty, kdož si nepřečetli návod (což jim nemůže bránit v kritice, to je jasné), je tu malá nápověda:
Obrázek

U zařízení MGP je to jinak. Dekodér pro pět výhybek je pod kolejištěm, k jedné výhybce vedou tři vodiče, jeden společný, vedoucí ke všem pěti, a dva určující jednu z poloh. Dekodér je jediným kabelem LocoNetu spojen s ovládacím panelem, v němž je panelový dekodér, jimž se výhybky ( tím i návěstidla) ovládají, a k němu jsou po třidratové sběrnici připojeny indikační LED (těch může být až 64). Zároveň se takto po LocoNetu přenášejí detekce obsazení. Podrobný popis najdete v nejbližších dnech na http://www.1ku160.cz. Tahat od každé výhybky do ovládacího panelu tři dráty k LED mi připadá trochu nepraktické.

Re: MP1

PříspěvekNapsal: pon 15 črc, 2019 7:16 am
od sidlo
fulda píše:
sidlo píše:Jak moc je praktické, když na "rozsáhlém kolejišti" kde jsou použity dekodéry montované přímo na přestavník, tedy pod kolejiště, a v případě nedojetí přestavníku se na tomto dekodéru rozsvítí nějaká kombinace LED? Přiznám se, že mi smysl takové indikace uniká.

Pro ty, kdož si nepřečetli návod (což jim nemůže bránit v kritice, to je jasné), je tu malá nápověda:
Obrázek

Jenom upozorňuji, že jsem nic nekritizoval. Pouze jsem popisoval stav.

Vycházel jsem z této úvahy:
dudlifuk píše: :D ano cely dekoder je osadeny smd suciastkami vratane Led, takze ked s nimi pocitam ako s indikacnymi, zobrazujucimi polohu prestavniku automaticky som predpokladal, ze si ich vyvediem niekam na panel. Alebo sa mylim ? a autor predpokladal ze pokazde budem liezt pod kolajisko cumiet na svetielka ? :D


Manuál jsem nečetl, neboť o dekodér zájem nemám. Koupit dekodér s cenou 310 Kč na přestavník mi přijde vyhazování peněz, když stejnou práci udělá jiný s cenou 60 Kč na přestavník. To bylo odbočení, je to každého věc. Za ty peníze už musí věřit, že to bylo správné rozhodnutí.

Re: MP1

PříspěvekNapsal: pon 15 črc, 2019 7:40 am
od dudlifuk
sidlo píše:
Koupit dekodér s cenou 310 Kč na přestavník mi přijde vyhazování peněz, když stejnou práci udělá jiný s cenou 60 Kč na přestavník.

- s tym nemam najmensi problem
- pouzivam dekodery pre osem prestavnikov, Fuldove dekodery mi pridu vhodne pre jednotlive a vzdialene prestavniky, mam napr. modul depa s tocnou kde je jedna vymena, tak preco nie ? neplanujem masove nasadenie v pocte 70 kusov

Re: MP1

PříspěvekNapsal: pon 15 črc, 2019 2:36 pm
od sidlo
fulda píše:
sidlo píše:Manuál jsem nečetl,
Tak se prosím nevyjadřuj.

To je správná připomínka.

Ale pokud někdo napíše:
dudlifuk píše: :D ano cely dekoder je osadeny smd suciastkami vratane Led, takze ked s nimi pocitam ako s indikacnymi, zobrazujucimi polohu prestavniku automaticky som predpokladal, ze si ich vyvediem niekam na panel. Alebo sa mylim ? a autor predpokladal ze pokazde budem liezt pod kolajisko cumiet na svetielka ? :D

zmatečnou informaci, tak ji má někdo jiný opravit. A když ji neopraví, tak se nemůže divit, že je to považováno za fakt.

Namísto dobrých rad bych doporučil opravovat chybné výroky už v počátku.

Re: MP1

PříspěvekNapsal: pon 19 srp, 2019 6:29 pm
od Trixt
Morris Zapp: Osobně provozuji něco přes třicet MP1. Jednu MP1 jsem musel reklamovat, ta se zasekla v jedné poloze a tím skončila její funkčnost. U druhé jsem měl po určité době problém s občasným zaseknutím, ale po výměně za tenčí strunu se zatím problém znovu neprojevil. Takže já bych doporučil je zatím do koše neházet a tu jednu reklamovat. Myslím si, že prodejci reklamaci řeší promptně výměnou za jiný kus (alespoň v mém případě to tak bylo).

Re: MP1

PříspěvekNapsal: pon 19 srp, 2019 8:24 pm
od radeksindy
Ke spokojenosti používám zatím 4 ks MP5, problémy žádné nejsou. Doporučuji podívat do diskuze o modulech Ostramo, kam dává Milan svoje domácí moduly. Inspirativní a poučné.

Re: MP1

PříspěvekNapsal: úte 20 srp, 2019 5:12 am
od HonzaM
Na házení do šrotu to podle mého názoru není, procento vadných kusů není nijak extrémně vysoké, je ovšem fakt, že z šesti kusů které jsem koupil jsem jeden reklamoval hned, nový jsem dostal až po několika týdnech, u dalšího se projevil problém který, jak je vidět z diskuze, není ojedinělý. U MP1 je totiž jeden konstrukční problém, jestliže se z jakéholi důvodu přestavníku nepodaří dosáhnout koncové polohy, nemůže už dál fungovat, je nutné mu nejdřív mechanicky pomoci aby se do ní dostal. Proto už MP1 ani další klony na této bázi (MP5, MP6) nepoužiju. Zatím jsem se nerozhodl zda na testovacím modulu Čachnov zůstanou nebo zda je nahradím jinými přestavníky. Jako zatím nejlepší a nejspolehlivější přestavníky se mi jeví “želvy”, mám jich na domácím kolejišti dvacet, na modulech dalších deset a ani v jednom případě jsem s nimi neměl problém. Jejich problémem je jen vysoká cena a rozměry. Proto jsem se rozhodl na testovacím modulu prakticky vyzkoušet MP1 a výsledek je bohužel negativní, nadále je používat nebudu.

Re: MP1

PříspěvekNapsal: úte 03 zář, 2019 7:19 am
od Sandy
Při stavbě minisegmentů GeoLine jsem měl problém s jedním přestavníkem pod obloukovou výhybku. Byla sobota odpoledne, všude zavřeno, tak jsem se rozhodl, že použiji přestavník MP1 s výše diskutovaným dekoderem. Nedělal jsem s tím žádné velké "štráchy".
Z původního ručního přestavníku GeoLine jsem demontoval pružinku, která přidržuje jazyky v krajních polohách.
U MP1 jsem dodávanou jehlu nahradil mosaznou strunou 0,5 mm, kterou jsem zastrčil do izolace, stažené z nějakého drátku. Drží to jak "židovská víra". Zdvih jsem nechal tak, jak je nastavený z výroby. Přestavník jsem zašrouboval do mé oblíbené krabice pod vypínač, vydlabal jsem polystyrenový základ na modulu a připravenou sestavu jsem zastrčil pod výhybku. Zhruba jsem nastavil jednu polohu, krabici jsem lehce zafixoval kouskem toaletního papíru :roll: a vyzkoušel jsem funkci.
Bál jsem se, co to udělá, protože chod výhybky GeoLine je tak 2 mm. A světe div se! Funguje to na "první dobrou". Přestavník vyvine dostatečný přítlak, korektně dojíždí do obou krajních poloh (přestaveno asi 50x na každou stranu).
Demontáž pružinky z ručního přestavníku asi byla zbytečná, protože MP1 má dostatečnou sílu, aby překonal její odpor.
Je to jen jedna zkušenost, ale i tak musím konstatovat, že MP1 je robustní přestavník, který vám odpustí i významné nepřesnosti při instalaci. Vůbec nechápu, jak si někdo může stěžovat, že mu přestavník nedojede do krajní polohy.

Re: MP1

PříspěvekNapsal: úte 03 zář, 2019 8:48 am
od zdeno
Sandy píše:Vůbec nechápu, jak si někdo může stěžovat, že mu přestavník nedojede do krajní polohy.


Proste se seslo nekolik chyb, ktere se nasbiraly a proste to nefungovalo.

Re: MP1

PříspěvekNapsal: úte 03 zář, 2019 10:12 am
od Morris Zapp
Sandy píše:Vůbec nechápu, jak si někdo může stěžovat, že mu přestavník nedojede do krajní polohy.
Ano, taky to nechápu. Přesto mi to jeden ze dvou dělá (ne, nebudu z toho dělat aféru, že je to 50%, na to je to příliš malý statistický vzorek, ale i zde výše uváděný jeden ze sedmi je prostě nepřijatelně vysoké číslo). A není to, že do kraje nedojede: dojede, ale není schopen se z té krajní polohy pak elektricky dostat. A není to nějakým přitlačováním skrzevá špatně napružené pero - dělá mi to přestavník "nasucho", nikam nenamontovaný.